Постанова
від 12.07.2018 по справі 385/1298/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

Іменем України

12 липня 2018 року м. Кропивницький

справа № 385/1298/17

провадження № 22-ц/781/1167/18

Апеляційний суд Кіровоградської області в складі колегії суддів судової палати у цивільних справах:

головуючого судді: Черненко В.В.

суддів: Авраменко Т.М., Карпенка О.Л.

секретар Гончар В.В.

учасники справи:

представник ОСОБА_1- ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницький цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_3 на заочне рішення Гайворонського районного суду Кіровоградської області від 27.12.2017 року, суддя Панасюк І.В., по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про розірвання договору оренди землі та скасування його державної реєстрації, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся в суд із позовом до ОСОБА_3 про розірвання договору оренди землі та скасування його державної реєстрації.

На обґрунтування позовних вимог зазначив, що ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 2.53 га, розміщеної на території Чемерпільської сільської ради, Гайворонського району, Кіровоградської області, що підтверджується державним актом на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 виданого 11.11.2000 року Чемерпільською сільською радою.

28 жовтня 2011 року ОСОБА_1 уклав договір оренди належної йому на праві приватної власності земельної ділянки площею 2.53 га із ОСОБА_3 про що відділом Держгеокадастру в Гайворонському районі в державному реєстрі земель вчинено запис про державну реєстрацію речового права оренди від 28.10.2011 року, що підтверджується витягом з Державного земельного кадастру №НВ-3504723862017 від 21.08.2017 року.

Згідно положень договору оренди, орендна плата вноситься орендарем у розмірі не менше 4% вартості земельної ділянки. Орендна плата виплачується один раз на рік - до 31 грудня поточного року. При цьому, земельна ділянка передається в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Позивач зазначив, що в порушення наведених положень договору оренди та вимог земельного законодавства, відповідач систематично, протягом трьох років поспіль не використовує земельну ділянку за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та не сплачує орендну плату за користування земельною ділянкою. На даний час, земельну ділянку позивач обробляє самостійно, що свідчить про добровільну відмову орендаря від права користування даною земельною ділянкою, систематичну не сплату орендної плати в строки та розмірі визначені договором оренди та не сплату до бюджету земельного податку.

Наведені обставини є підставою для припинення права користування відповідачем земельною ділянкою сільськогосподарського призначення, що належить позивачу.

Позивач зазначив, що відповідач порушує умови договору про орендну плату та цільове використання земельної ділянки, які є істотними в силу ЗУ Про оренду землі та договору оренди, а тому наявні всі правові підстави для його розірвання в судовому порядку з одночасним скасуванням державної реєстрації речового права оренди. Просив суд розірвати договір оренди земельної ділянки, укладений між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 відповідно до якого була передана земельна ділянка площею 2,53 га., що розташована на території Чемерпільської сільської ради Гайворонського району, кадастровий номер НОМЕР_2 та скасувати державну реєстрацію речового права оренди від 28.10.2011 року.

Заочним рішенням Гайворонського районного суду Кіровоградської області від 27.12.2017 року позов ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про розірвання договору оренди землі та скасування його державної реєстрації, задоволено.

Ухвалою Гайворонського районного суду Кіровоградської області від 25.04.2018 року в задоволенні заяви ОСОБА_3 про перегляд заочного рішення, відмовлено.

В апеляційній скарзі ставиться питання про скасування рішення суду першої інстанції в зв'язку з порушенням норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права. Зазначає, що позивач не надав жодних доказів того, що дана земельна ділянка, відносно якої укладено договір оренди ним не обробляється. Крім того, орендну плату відповідач сплатив наперед 7 років тому.

Перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції відповідно ст.367 ЦПК України, апеляційний суд дійшов висновку, що апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення з наступних підстав.

Задовольняючи позов, суд першої інстанції встановив, що ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 2.53 га, розміщеної на території Чемерпільської сільської ради, Гайворонського району, Кіровоградської області, що підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю серії НОМЕР_3 виданим 11.11.2000 року Чемерпільською сільською радою (а.с. 38).

28 жовтня 2011 року ОСОБА_1 уклав договір оренди належної йому на праві приватної власності земельної ділянки площею 2.53 га із ОСОБА_3 про що відділом Держгеокадастру в Гайворонському районі в державному реєстрі земель вчинено запис про державну реєстрацію речового права оренди від 28.10.2011 року, що підтверджується витягом з Державного земельного кадастру №НВ-3504723862017 від 21.08.2017 року (а.с. 9-10).

Суд першої інстанції дійшов висновку, що відповідач, як орендар земельної ділянки громадянина ОСОБА_1, не використовує землю за призначенням і не обробляє її взагалі, не сплачує орендну плату, що підтверджується довідкою Чемерпільською сільської ради №304 від 07.09.2017 року (а.с. 12) тому позовні вимоги про розірвання договору оренди землі підлягають задоволенню.

Суд апеляційної інстанції погодився з висновком суду першої інстанції, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Згідно ч.1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Доводи викладені в апеляційній скарзі , що суд першої інстанції не в повному обсязі та не об'єктивно дослідив наявні у справі докази зокрема в частині сплати орендної плати та належного обробітку земельної ділянки не знайшли свого підтвердження.

Відповідно др. Статті 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини , на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

З матеріалів справи вбачається, що 28 жовтня 2011 року ОСОБА_1 уклав договір оренди належної йому на праві приватної власності земельної ділянки площею 2.53 га із ОСОБА_3 про що відділом Держгеокадастру в Гайворонському районі в державному реєстрі земель вчинено запис про державну реєстрацію речового права оренди від 28.10.2011 року, що підтверджується витягом з Державного земельного кадастру №НВ-3504723862017 від 21.08.2017 року .

Відповідно до розділу 3 договору оренди - орендна плата вноситься орендарем у розмірі не менше ніж 4%вартості земельної частки (паю) у розмірі 1067 грн. за всю ділянку в рік. За згодою сторін орендна плата може виплачуватись у вигляді сільськогосподарської продукції чи надання сільського господарських послуг на відповідну суму згідно додатку. Орендна плата виплачується один раз на рік - до 31грудня поточного року.

Позивач зазначав , що відповідач систематично на протязі трьох років не сплачує орендну плату.

Доводи відповідача, що ним було сплачено орендну плату на перед, апеляційний суд не визнав як належні ,оскільки в матеріалах справи відсутні докази на підтвердження зазначених доводів , крім того відповідач не спростував доводи позивача проте, що орендна плата сплачувалась відповідно до умов договору оренди.

Доводи відповідача по справі в частині , що ним проводиться обробіток орендованої земельної ділянки, яка є предметом судового розгляду не знайшли свого підтвердження, оскільки відсутні докази на підтвердження зазначених обставин.

На спростування доводів відповідача, в матеріалах справи знаходиться довідка Чемерпільської сільської ради №304 від 07.09.2017 року з якої вбачається, що ОСОБА_3 за період з 2015 по 2017 рік не використовував та не обробляв земельну ділянку (пай), що належить на праві власності ОСОБА_1 та знаходиться на території Чемерпільської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області. За даними завантаженими із казначейського виконання з серверу в розділі Аналіз виконання доходів (казначейство) в банківських виписках доходних рахунків за період з 2015 по 07.09.2017 року кошти від гр..ОСОБА_3 не надходили до бюджету Чемерпільської сільської ради.

Відповідач не надав докази на спростування зазначеної довідки.

Статтями 93 та 96 Земельного кодексу України передбачено, що право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності. Землекористувач зобов'язаний забезпечувати використання землі за цільовим призначенням; додержуватися вимог законодавства про охорону довкілля; своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату; не порушувати прав власників суміжних земельних ділянок та землекористувачів; підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні властивості землі; своєчасно надавати відповідним органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування дані про стан і використання земель та інших природних ресурсів у порядку, встановленому законом; дотримуватися правил добросусідства та обмежень, пов'язаних зі встановленням земельних сервітутів та охоронних зон; зберігати геодезичні знаки, протиерозійні споруди, мережі зрошувальних і осушувальних систем.

Відповідно до ч. 2 ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Аналогічні положення містяться в ч. 1 ст. 32 Закону України "Про оренду землі", де передбачено, що на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених ст.ст. 24 і 25 цього Закону та умовами договору.

Закон пов'язує можливість дострокового розірвання договору за рішенням суду у зв'язку з невиконанням сторонами обов'язків, передбачених укладеним між ними договором.

Апеляційний суд, приймаючи до уваги встановлені обставини, дійшов висновку, що суд першої інстанції розглянув справу в межах доводів заяви та наданих сторонами доказів.

Доводи апеляційної скарги висновків суду першої інстанції не спростовують, оскільки не підтверджуються належними доказами, суперечать фактичним обставинам справи та вимогам закону.

Підстави для скасування або зміни рішення суду першої інстанції відсутні.

Апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, рішення суду першої інстанції відповідно до ч.1 ст. 375 ЦПК України залишається без змін.

Керуючись ст. ст. 367, 374, 375, 382, 383, 384 ЦПК України, колегія суддів,-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБА_3 - залишити без задоволення.

Заочне рішення Гайворонського районного суду Кіровоградської області від 27.12.2017 року - залишити без змін.

Текст постанови складено 17.07.2018року.

Постанова суду набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржена у касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів у випадках передбачених ст..389 ЦПК України.

Головуючий:

Судді:

СудАпеляційний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення12.07.2018
Оприлюднено18.07.2018
Номер документу75336318
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —385/1298/17

Постанова від 12.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Черненко В. В.

Постанова від 12.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Черненко В. В.

Ухвала від 18.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Черненко В. В.

Ухвала від 04.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Черненко В. В.

Ухвала від 25.04.2018

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Панасюк І. В.

Ухвала від 25.04.2018

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Панасюк І. В.

Постанова від 29.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Головань А. М.

Ухвала від 13.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Головань А. М.

Ухвала від 28.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Головань А. М.

Ухвала від 06.02.2018

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Панасюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні