Ухвала
від 19.07.2018 по справі 357/7912/18
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/7912/18

1-кс/357/3137/18

У Х В А Л А

19 липня 2018 року Слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , за участю: старшого слідчого СВ Білоцерківського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Білоцерківського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку в нежитловомуприміщенні загальноюплощею 634,8м.кв. розташованому по АДРЕСА_1 , яке належить гр. ОСОБА_4 ,-

В С ТА Н О В И В:

До Білоцерківського міськрайонного суду Київської області надійшло клопотання старшого слідчого СВ Білоцерківського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку в нежитловомуприміщенні загальноюплощею 634,8м.кв. розташованому по АДРЕСА_1 , яке належить гр. ОСОБА_4 , погодженого прокурором Білоцерківської місцевої прокуратури ОСОБА_5 .

Слідчий своє клопотання мотивував тим, що 06.04.2018 до Білоцерківської місцевої прокуратури Київської області надійшла заява Громадської організації «Ліга громадського контролю» про вчинення за попередньою змовою групою осіб шахрайських дій щодо гр. ОСОБА_6 та заволодіння коштами останнього при реалізації продукції, яка не відповідає дійсності, виготовленої Товариством з обмеженою відповідальністю «Смак Продакшн» (юридична адреса місця знаходження підприємства: Київська область, місто Біла Церква, вул. Сквирське шосе, 22, ЄДРПОУ: 40508397).

10.04.2018 вказані відомості внесено до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за №42018111030000101 за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 190 КК України.

В ході досудового розслідування допитаний в якості потерпілого ОСОБА_6 повідомив, що 27.03.2018 на території Центрального ринку м. Біла Церква ним було придбано три мішки харчового продукту «Яєчний порошок» вагою 20 кг кожен мішок, та три мішки харчового продукту «Крохмаль картопляний» вагою 25 кг кожен мішок, із зазначеним виробником даних харчових продуктів відповідно до маркувальних етикеток на вказаних мішках ТОВ «Смак продакшн». Після покупки даного товару виявив ознаки їх підроблення, та повідомив про вказаний факт Громадську організацію «Ліга громадського контролю».

В подальшому ГО «Ліга громадського контролю» надала слідству протокол випробувань харчової продукції №3679-3680/8-х від 04.04.20018, проведений ДП «Укрметтестстандарт» з доповненнями до нього від 06.04.2018 про невідповідність виготовленого ТОВ «Смак продакшн» яєчного порошку вимогам ДСТУ, а саме: масова частка білка 26,0 г./100 г. замість нормативного 48,9 г./100 г., масова частка жиру 11,3 г./100 г. замість нормативного 38,95 г./100 г., масова частка вуглеводів 51,9 г./100 г. замість нормативного 4,5 г./100 г., енергетична цінність 413,3 кКал. замість нормативного 486,5 кКал, та невідповідність картопляного крохмалю, зокрема: масова частка вуглеводів 87,4 г/100 г. продукту перевищує нормативну 83 г./100 г., енергетична цінність 349,6 кКал замість нормативної 340 кКал.

Так, відповідно до ст. 1 Закону України «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції» від 14.01.2000 р. №1393-XIV до неякісної та небезпечної продукції відноситься: продукція, яка не відповідає вимогам чинних в Україні нормативно-правових актів і нормативних документів стосовно відповідних видів продукції щодо її споживчих властивостей; продукція, яка не відповідає обов`язковим вимогам чинних в Україні нормативно-правових актів і нормативних документів щодо її безпеки для життя і здоров`я людини, майна і довкілля; продукція, якій з метою збуту споживачам виробником (продавцем) навмисне надано зовнішнього вигляду та (або) окремих властивостей певного виду продукції, але яка не може бути ідентифікована як продукція, за яку вона видається; продукція, під час маркування якої порушено встановлені законодавством вимоги щодо мови маркування та (або) до змісту і повноти інформації, яка має при цьому повідомлятися; продукція, строк придатності якої до споживання або використання закінчився; продукція, на яку немає передбачених законодавством відповідних документів, що підтверджують якість та безпеку продукції.

Відповідно до ст.5 Закону України «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції» неякісна та небезпечна продукція підлягає обов`язковому вилученню з обігу.

Таким чином, продукція що виготовлена під фірмовим (комерційним) найменуванням та торговою маркою ТОВ «Смак продакшн» має ознаки неякісної та небезпечної продукції, яка за своїм складом та якістю не відповідаючи встановленим нормам чинного законодавства реалізовуючись на ринках держави в інформаційній частині упаковки має недостовірну інформацію про свій склад, чим вводить в оману кінцевого споживача.

Встановлено, що ТОВ «Смак продакшн» ЄДРПОУ: 40508397 фактично за офіційною юридичною адресою: Київська область, м. Біла Церква, вул. Сквирське шосе, 22, не знаходиться. Основні засоби для виробництва харчових продуктів за вказаною адресою відсутні.

При цьому, відповідно до п.55 ст.1 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператор ринку харчових продуктів це суб`єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється первинне виробництво, реалізація та/або обіг харчових продуктів та/або інших об`єктів санітарних заходів, і який відповідає за виконання вимог цього Закону та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.

Статями 20, 25 вказаного Закону на операторів ринкупокладено обов`язок,зокрема, реєструвати виробничі потужності. Державній реєстрації підлягають потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу.

Державна реєстрація потужностей здійснюється за заявою товаровиробника у територіальному органі Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів шляхом внесення відповідної інформації до реєстру з присвоєнням особистого реєстраційного номеру.

Відповідно до повідомлення Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів від 23.06.2018 за №ЦА-1121/4473-18 встановлено відсутність зареєстрованих виробничих потужностей ТОВ «Смак продакшн» у Державному реєстрі потужностей операторів ринку.

Крім цього, відповідно до відомостей наданих Білоцерківським відділенням ГУ ДФС України у Київській області 12.06.2018 за №5031/9/10-36-50-01 з електронними податковими деклараціями з ПДВ ТОВ «Дельта лайт» ЄДРПОУ:40508397 за період з липня 2016 по жовтень 2017, електронних податкових декларацій з ПДВ ТОВ «Смак продакшн» ЄДРПОУ:40508397 за період з грудня 2017 по лютий 2018, розшифровок податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів до податкових декларацій з ПДВ ТОВ «Дельта лайт» ЄДРПОУ:40508397 та ТОВ «Смак продакшн» ЄДРПОУ:40508397 за період з 25.05.2016 по 01.04.2018 встановлено ознаки вчинення службовими особами ТОВ «Дельта лайт» та ТОВ «Смак продакшн» підміни номенклатури товарів, тобто невідповідності обсягів придбаних та реалізованих товарів, згідно з зареєстрованими податковими накладними з ПДВ за вищевказаний період, що в сукупності має ознаки шахрайства при реалізації споживачам фальсифікованої харчової продукції.

04.07.2018 проведено огляд зовнішнього периметру нежитлової будівлі розташованої за адресою: Черкаська область, м. Умань, вул. Дерев`янка, 18-А, та прилеглої території встановлено, що будівля має промислові, вентиляційні системи та рампу для відвантаження товарів.

Крім цього, в ході проведеного огляду у розташованому поруч із центральним входом у будинок №18-А по вул. Дерев`янка, м. Умань Черкаської області металевому сміттєвому контейнері серед сміття виявлено ряд документів з рукописними та друкованими текстами, примірники видаткових накладних від 19.06.2018, про відвантаження постачальником ТОВ «Смак продакшн» на ТОВ «3Ф» яєчного порошку кондитерського вагою 40 кг із відбитками печатки ТОВ «Пріотирет Про», зразки етикеток на продукцію під назвою «Яєчний білок» та «Какао-порошок (алкалізований)», виробником яких вказано ТОВ «Смак продакшн».

Таким чином, слідство вважає що є всі достатні підстави вважати, що у нежитловій будівлі за адресою: АДРЕСА_1 , за попередньою змовою групою осіб, з метою незаконного збагачення за рахунок чужого майна, шляхом обману, а саме частково підмінюючи складову частину продукції виготовляють та фасують на обладнанні під комерційним (фірмовим) найменуванням ТОВ «Смак продакшн» та розповсюджують її кінцевим споживачам. Крім того, можуть перебувати документи, що підтверджують вчинення виготовлення, фасування та реалізацію вказаної продукції, зокрема, рецепти, таблиці змішування продуктів, етикетки, чернетки, прайси, рахунки на оплату продукції, декларації виробника/якісні посвідчення, сертифікати якості, видаткові та товарно-транспорті накладні тощо, комп`ютерна техніка за допомогою якої виготовляються товарно-супровідні документи, етикетки на сфальсифіковані товари, інші речі та документи, які мають значення для розслідування даного кримінального провадження.

Так як в даному випадку не можливо здійснити тимчасовий доступ до речей та документів, що знаходяться в нежитловому приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , однак у слідства є достатньо даних вважати, що у вказаному приміщені знаходяться обладнання, сировина та документи, пристосовані для виготовлення та подальшого розповсюдження харчових продуктів з ознаками підроблення, і без їх вилучення та експертного дослідження не можливо підтвердити чи спростувати факт виготовлення та випуску харчових продуктів з ознаками підроблення, встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження, та підлягають доказуванню.

Встановлено, що відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 16.07.2018 за №131027029 за адресою: АДРЕСА_1 , розташована нежитлова будівля та споруди (торгівельний комплекс) загальною площею 634,8 м.кв., складовими частинами якої є підвал, рампа, вхід в підвал, ганок, вимощення, яке належить на праві приватної власності громадянці ОСОБА_4 , згідно договору дарування від 24.11.2014 за №3933, посвідченого приватним нотаріусом Уманського міського нотаріального округу ОСОБА_7 .

З метоювиявлення тафіксації відомостейпро обставинивчинення даногозлочину,відшукання знарядьзлочину абомайна,яке булоздобуто урезультаті йоговчинення,а такожвстановлення місцезнаходженняосіб,які причетнідо даногозлочину необхіднопровести обшуку вищевказаномунежитловому приміщеннізагальною площею634,8м.кв. по АДРЕСА_1 .

Зволікання зпроведенням обшукувищевказаного приміщенняпризведе довтрати доказівта відомостей,без якихнеможливо об`єктивнота всебічнопровести розслідуванняданого злочину

Під час розгляду клопотання про проведення обшуку слідчий його підтримав, просив надати дозвіл на проведення обшуку за вказаною адресою.

Відповідно дост. 84 КПК Українидоказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Відповідно дост. 85 КПК Україниналежними є докази, які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів.

Згідно приписів ст.ст. 85-86 КПК Українидоказ визнається допустимим, якщо він отриманий у порядку, встановленому цим Кодексом. Недопустимий доказ не може бути використаний при прийнятті процесуальних рішень, на нього не може посилатися суд при ухваленні судового рішення.

Згідност. 93 КПК Українизбирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Як слідує зі змісту п. 10 ч. 3, ст.214, ч. 1 ст.233 КПК Українислідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні та проводяться лише після внесення відомостей щодо кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (крім огляду місця події у невідкладних випадках).

Відповідно п.п. 4,5,6 ч.3ст. 234 КПК Україниклопотання слідчого, погоджене з прокурором, повинне містити відомості про: підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання.

Згідно п. 5 ч. 2ст. 235 КПК Україниухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи повинна містити відомості про особу, якій належить житло чи інше володіння особи, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться.

Обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді. Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до вимог п. 18 ч.1ст.3 КПК України, слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1, 2, 5ст. 234 КПК Україниобшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Таким чином, судом встановлено, що наявні достатні підстави вважати, що обшук у нежитловому приміщеннізагальною площею634,8м.кв. по АДРЕСА_1 , власником якої на праві приватної власності являється ОСОБА_4 має за мету виявлення та вилучення відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання речей, які можуть мати статус речових доказів у цьому провадженні.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Оскільки сторона кримінального провадження довела підстави для проведення обшуку, слід надати дозвіл на обшук житла.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.234,235 КПК України,-

у х в а л и в :

Клопотання старшого слідчого СВ Білоцерківського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку в нежитловомуприміщенні загальноюплощею 634,8м.кв. розташованому по АДРЕСА_1 , яке належить гр. ОСОБА_4 задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку в в нежитловомуприміщенні загальноюплощею 634,8м.кв. розташованому по АДРЕСА_1 , яке належить гр. ОСОБА_4 , з метою відшукання і вилучення відомостей про обставини вчинення даного злочину, відшукання знаряддя злочину, а саме:

- виготовленої сфальсифікованої продукції (крохмаль, какао, яєчний порошок, яєчний білок тощо), інгредієнтів, які використовуються для фальсифікації продуктів харчування (мука, справжній какао-порошок, крохмаль картопляний, крохмаль кукурудзяний, яєчний порошок справжніх товаровиробників та інші інгредієнти);

- знарядь та обладнання, які використовується для змішування вказаних продуктів харчування, їх перетасовування та фасування;

- договорів, рецептів, таблиць змішування продуктів, етикеток, чернеток, прайсів, рахунків на оплату продукції, декларацій виробника/якісні посвідчення, сертифікатів якості, видаткових та товарно-транспортних накладних, інших товарно-супровідних документів, а також інших документів, що свідчать про вчинення злочину, про осіб, причетних до вчинення злочину;

- комп`ютерної техніки (комп`ютери, системні блоки, ноутбуки, диски, флеш накопичувачі тощо), іншої копіювальної та друкувальної техніки, за допомогою якої ведеться документообіг та виготовляються документи на товари;

Ухвала про дозвіл на обшук в нежитловомуприміщенні загальноюплощею 634,8м.кв. розташованомупо АДРЕСА_1 ,яке належитьгр. ОСОБА_4 ,може бутивиконана слідчимслідчої групи:старшим слідчим СВ Білоцерківського ВП ГУ НП в Київській області капітаном поліції ОСОБА_8 .

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення і надає право слідчому чи прокурору проникнути до нежитлового приміщеннязагальною площею634,8м.кв. розташованому по АДРЕСА_1 , яке належить гр. ОСОБА_4 , лише один раз.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.07.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу75374736
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —357/7912/18

Ухвала від 19.11.2018

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бобкова Н. В.

Ухвала від 07.09.2018

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бобкова Н. В.

Ухвала від 07.09.2018

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бобкова Н. В.

Ухвала від 07.07.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бобкова Н. В.

Ухвала від 09.04.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бобкова Н. В.

Ухвала від 07.04.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Шовкопляс О. П.

Ухвала від 27.12.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бобкова Н. В.

Ухвала від 09.04.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бобкова Н. В.

Ухвала від 25.02.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бобкова Н. В.

Ухвала від 06.02.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Присяжнюк Олег Богданович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні