Рішення
від 21.06.2007 по справі 8/55пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/55пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

21.06.07 р.                                                                                                        Справа № 8/55пн                               

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ІРМА", ЄДРПОУ 31178351,

                      м.Донецьк

до відповідача Комунального підприємства "Бюро технічної інвентаризації  

                          м.Донецька", ЄДРПОУ 03336670, м.Донецьк

третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача

Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрошляхбуд-2", ЄДРПОУ 24318391,

м.Донецьк

про визнання права власності

                                                                                            Суддя Ємельянов А. С.

Представники:

від позивача: Кліжевська С.В.-по дов.

від відповідача: Малюк Л.В.-юрисконсульт

від третьої особи: Кліжевська С.В.-по дов.

В засіданні суду брали участь:

                                                            Згідно із ст.77 ГПК України в засіданні суду

                                                             оголошувалась перерва з 12.06. по 21.06.2007р.

СУТЬ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ІРМА", м.Донецьк, позивач, звернувся до господарського суду з позовом до відповідача, Комунальне підприємство "Бюро технічної інвентаризації м.Донецька", м.Донецьк, про визнання права власності на будівлі та споруди, а саме: будівлю АБК (літ.А-1), будівлю механічних боксів (літ.Б-1), будівлю мийки (літ.В-1), будівлю літніх боксів (літ.Г-1), гаражний бокс (літ.Д-1), токарний цех (літ.Е-1), гаражні бокси (літ.Ж-1), будівлю прохідної (літ.З), сарай (літ.И), сарай (літ.К), сарай (літ.Л), ворота, огорожу, замощення, що знаходяться за адресою: 83058 м.Донецьк, вул.Бехтерева, 16б.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на отримання спірного майна до статутного фонду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрошляхбуд-2", м.Донецьк.

Відповідач у відзиві на позовну заяву №01/1549 від 21.05.2007р. факт отримання позивачем спірного майна до статутного фонду підтвердив. Одночасно, як вказує відповідач, проведення державної реєстрації права власності на спірні об'єкти не виявляється можливим у зв'язку з відсутністю площ спірних об'єктів, їх поштових адрес.

Ухвалою від 22.05.2007р. до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача, залучено Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрошляхбуд-2", м.Донецьк.

Третя особа в поясненнях на позовну заяву №8/55-1 від 11.06.2007р. підтвердила наявність обставини, якими позивач обґрунтовує свої позовні вимоги.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін та третьої особи, господарський суд встановив:

Згідно з наказом №13 від 22.03.1996р. Акціонерного товариства "Агрошляхбуд" до останнього в якості виробничої одиниці було приєднано Спеціалізовану пересувну механізовану колону-587.

На виконання вказаного наказу 25.03.1996р. між Акціонерним товариством "Агрошляхбуд" та Спеціалізованою пересувною механізованою колоною-587 був підписаний акт приймання-передачі фінансового балансу.

За приписом ст.37 Цивільного кодексу УРСР (який діяв на момент приєднання Спеціалізованої пересувної механізованої колони-587 до Акціонерного товариства "Агрошляхбуд") при приєднанні юридичної особи до іншої юридичної особи її майно (права і обов'язки) переходить до останньої. Майно переходить в день підписання передаточного балансу, якщо інше не передбачене законом або постановою про реорганізацію.

Таким чином, враховуючи факт підписання акту приймання-передачі фінансового балансу, суд дійшов висновку, що 25.03.1996р. майно Спеціалізованої пересувної механізованої колони-587 перейшло до Акціонерного товариства "Агрошляхбуд".

При цьому, згідно з листом від 30.05.1996р. до майна, яке передавалось Акціонерному товариству "Агрошляхбуд", також відносились ремонтно-механічні майстерні, які знаходились на балансі  Спеціалізованої пересувної механізованої колони-587, а саме, будівля АБК (літ.А-1), будівля механічних боксів (літ.Б-1), будівля мийки (літ.В-1), будівля літніх боксів (літ.Г-1), гаражний бокс (літ.Д-1), токарний цех (літ.Е-1), гаражні бокси (літ.Ж-1), будівля прохідної (літ.З), сарай (літ.И), сарай (літ.К), сарай (літ.Л), ворота, огорожа, замощення.

Згідно з протоколом №001 від 04.04.1996р. загальних зборів учасників Акціонерного товариства "Агрошляхбуд" вирішено створити АТЗТ "Агрошляхбуд-2".

Виходячи зі змісту установчого договору АТЗТ "Агрошляхбуд-2" одним із учасників останнього стало Акціонерне товариство "Агрошляхбуд".

За змістом додатку №2 до установчого договору АТЗТ "Агрошляхбуд-2" до статутного фонду останнього Акціонерним товариством "Агрошляхбуд" було передано, зокрема, ремонтно-механічні майстерні.

31.05.1996р. між Акціонерним товариством "Агрошляхбуд" та АТЗТ "Агрошляхбуд-2" був підписаний відповідний акт приймання-передачі розподільчого балансу, за яким АТЗТ "Агрошляхбуд-2" прийняло ремонтно-механічні майстерні.

Загальними зборами АТЗТ "Агрошляхбуд-2" (протокол №1 від 05.07.2002р.) вирішено провести реорганізацію АТЗТ "Агрошляхбуд-2" шляхом перетворення останнього у ТОВ "Агрошляхбуд-2".

Рішенням №260/10 від 10.07.2002р. виконавчим комітетом Ворошиловської районної ради м.Донецька АТЗТ "Агрошляхбуд-2" перереєстроване у ТОВ "Агрошляхбуд-2".

26.04.2006р. виконавчим комітетом Будьонівської районної ради м.Донецька прийняте рішення №128/2 "Про впорядкування нумерації будівель, належних ТОВ "Агрошляхбуд-2", відповідно до якого будівлям під літерами А-1, Б-1, В-1, Г-1, Д-1, Е-1, Ж-1, З-1 надано поштову адресу: 83058 м.Донецьк, вул.Бехтерева, 16б.

Згідно протоколу №17-10 від 17.10.2006р. загальними зборами учасників відповідача вирішено вступити до складу позивача та внести цілісний майновий комплекс до статутного фонду позивача, що складається з 19 одиниць інвентарних об'єктів, розташованих за адресою: м.Донецьк, вул.Бехтерева, 16б.

Одночасно, виходячи зі змісту протоколу №18/10-01 від 18.10.2006р. загальних зборів учасників позивачем вирішено прийняти до свого статутного фонду перелічені вище об'єкти.

За актом приймання-передачі від 18.10.2006р. частки учасника ТОВ "Агрошляхбуд-2" до статутного фонду позивача, відповідачем було передано, а позивачем прийнято до свого статутного фонду будівлю АБК (літ.А-1), будівлю механічних боксів (літ.Б-1), будівлю мийки (літ.В-1), будівлю літніх боксів (літ.Г-1), гаражний бокс (літ.Д-1), токарний цех (літ.Е-1), гаражні бокси (літ.Ж-1), будівлю прохідної (літ.З), сарай (літ.И), сарай (літ.К), сарай (літ.Л), ворота, огорожу, замощення по вул.Бехтерева, 16б у м.Донецьку.

Відповідно до ст.26 Закону України "Про власність" об'єктами права власності господарського товариства, що є юридичною особою, є грошові та майнові внески його членів, а також майно, набуте внаслідок господарської діяльності, та інше майно, придбане на підставах, не заборонених законом.

За приписом ст.66 Господарського кодексу України майно підприємства становлять виробничі і невиробничі фонди, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі підприємства. При цьому, джерелами формування майна підприємства є, зокрема, грошові та матеріальні внески засновників.

Згідно із ст.115 Цивільного кодексу України господарське товариство є власником, зокрема, майна, переданого йому учасниками товариства у власність як вклад до статутного (складеного) капіталу.

За змістом ст.12 Закону України "Про господарські товариства" майно, передане засновниками і учасниками у власність товариства, є власністю товариства.

Таким чином, за висновками суду, внаслідок передачі ТОВ "Агрошляхбуд-2" відповідного внеску до статутного фонду позивача, відповідач втратив своє право власності, а позивач став власником переданого йому майна.

Листом від 22.11.2006р. позивач звернувся до відповідача з клопотанням про проведення державної реєстрації його права власності на спірне майно.

Проте, відповідачем у листі №01/37 від 03.01.2007р. було відмовлено позивачу у вчиненні відповідних дій з посилання на неможливість встановлення відповідності поданих до реєстрації документів заявленим правам.

Статтею 48 Закону України “Про власність” передбачено, що власник може вимагати  усунення будь-яких порушень його права, хоч би ці порушення і не були поєднані з позбавленням володіння, і відшкодування завданих цим збитків. Захист права власності здійснюється судом або третейським судом.

Відповідно до ст.16 Цивільного кодексу України способами захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

За таких обставин, виходячи з того, що з урахуванням норм статті 26 Закону України "Про власність", статтей 12, 13 Закону України "Про господарські товариства", а також статей 66 ГК України та 115 ЦК України, позивач є власником майна, переданого йому учасником ТОВ "Агрошляхбуд-2", вимоги про визнання права власності будівлі та споруди, а саме: будівлю АБК (літ.А-1), будівлю механічних боксів (літ.Б-1), будівлю мийки (літ.В-1), будівлю літніх боксів (літ.Г-1), гаражний бокс (літ.Д-1), токарний цех (літ.Е-1), гаражні бокси (літ.Ж-1), будівлю прохідної (літ.З), сарай (літ.И), сарай (літ.К), сарай (літ.Л), ворота, огорожу, замощення, що знаходяться за адресою: 83058 м.Донецьк, вул.Бехтерева, 16б, підлягають задоволенню.

Враховуючи, що за висновками суду, з боку відповідача не було припущено будь-яких неправильних дій, внаслідок яких виник спір по цій справі, судові витрати у відповідності із ст.49 Господарського процесуального кодексу України підлягають віднесенню на позивача повністю.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

                                                            ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "ІРМА", м.Донецьк до Комунального підприємства "Бюро технічної інвентаризації м.Донецька", м.Донецьк задовольнити повністю.

Визнати право власності Товариства з обмеженою відповідальністю "ІРМА", м.Донецьк на будівлю АБК (літ.А-1), будівлю механічних боксів (літ.Б-1), будівлю мийки (літ.В-1), будівлю літніх боксів (літ.Г-1), гаражний бокс (літ.Д-1), токарний цех (літ.Е-1), гаражні бокси (літ.Ж-1), будівлю прохідної (літ.З), сарай (літ.И), сарай (літ.К), сарай (літ.Л), ворота, огорожу, замощення, що знаходяться за адресою: 83058 м.Донецьк, вул.Бехтерева, 16б.

В судовому засіданні 21.06.2007р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Повний текст рішення підписано 25.06.2007р.

  

          

              Суддя                                                                                                    Ємельянов А.С.                               

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення21.06.2007
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу754634
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/55пн

Рішення від 08.05.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Ухвала від 23.04.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Ухвала від 13.07.2007

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Старовойтова Г.Я.

Рішення від 21.06.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Ухвала від 22.05.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні