Ухвала
від 27.07.2018 по справі 813/3251/18
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа№ 813/3251/18

У Х В А Л А

про звільнення від сплати судового збору

27 липня 2018 року

Суддя Львівського окружного адміністративного суду Сакалош В.М., розглянувши клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору у справі за позовом ОСОБА_1 до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області про визнання протиправними дій, -

В С Т А Н О В И В:

На розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області про визнання протиправними дій.

Разом з позовом позивачем подано клопотання про звільнення його від сплати судового збору. Клопотання мотивоване тим, що позивач позбавлений можливості сплатити судовий збір у зв'язку з важким фінансовим становищем. Позивач покликається на те, що єдиним його доходом є державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям. У зв'язку з наведеним позивач просить звільнити його від сплати судового збору.

Суддя, при вирішенні клопотання про звільнення від сплати судового збору керується наступним.

Відповідно до частини першої статті 133 КАС України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Згідно зі статтею 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім'ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров'ю.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Таким чином, відповідно до змісту наведених норм, єдиною підставою для звільнення особи від сплати судового збору є її майновий стан. Тому для вирішення цього питання суд повинен з'ясувати майновий стан особи, яка звертається із заявою чи скаргою.

В свою чергу, особа, яка вважає свій майновий стан незадовільним, через що в неї існують об'єктивні перешкоди для доступу до правосуддя, зобов'язана подати до суду відповідне клопотання і документи, які підтверджують належним чином такий майновий стан.

При цьому, як зазначено у постанові Пленуму Вищого адміністративного суду України від 23.01.2015 року № 2 "Про практику застосування адміністративними судами положень Закону України від 8 липня 2011 року № 3674-VI "Про судовий збір" визначення майнового стану є оціночним та залежить від доказів, якими обґрунтовується рівень майнового стану сторони. Також в даній постанові роз'яснено, що якщо залежно від рівня майнового стану сторона позбавлена можливості сплатити судовий збір, то такі обставини є підставою на відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення сторони від сплати.

ОСОБА_1 надав суду документи на підтвердження скрутного майнового стану, а саме: довідку Управління праці та соціального захисту населення від 20.07.2018, відповідно до якої ОСОБА_1 за період з січня 2018 року по червень 2018 року отримав державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям у сумі 1652, 52 грн; довідку Червоноградської міської філії Львівського обласного центру зайнятості від 20.07.2018 № 585 про те, що ОСОБА_1 перебуває на обліку як безробітній; довідку Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області від 20.07.2018 № 2666 про те, що ОСОБА_1 не перебуває на обліку в Головному управлінню Пенсійного фонду України у Львівській області та не отримує пенсію; відомості з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків від 20.07.2018 № 471/13-13-00-08, відповідно до якої в ОСОБА_1 інформація про доходи відсутня; довідку про склад сім'ї від 20.07.2018 № 15474; довідку від 20.07.2018 № 2668 про перебування ОСОБА_2 на обліку в Головному управлінню Пенсійного фонду України у Львівській області та отримання пенсії за віком; свідоцтво про розірвання шлюбу.

Наявними у справі документами підтверджується незадовільний майновий стан позивача, що утруднює виконання ними обов'язку передбаченого ч.3 ст.161 КАС України.

Суддя враховує Рекомендації Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам щодо заходів, що полегшують доступ до правосуддя від 14.05.1981 року № R (81)7, згідно з п. 11 яких прийняття до провадження не має залежати від сплати стороною державі якоїсь грошової суми, розміри якої є нерозумними з огляду на питання у справі.

Таким чином, суд дійшов висновку про задоволення клопотання позивача про звільнення його від сплати судового збору за подання позову.

Керуючись статтями 133, 248 КАС України, суддя,-

У Х В А Л И В:

Задовольнити клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору.

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору за подання позовної заяви ОСОБА_1 до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області про визнання протиправними дій.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання. Ухвала в апеляційному порядку окремо не оскаржується.

Суддя Сакалош В.М.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.07.2018
Оприлюднено30.07.2018
Номер документу75557543
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/3251/18

Постанова від 20.02.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Затолочний Віталій Семенович

Ухвала від 05.02.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Затолочний Віталій Семенович

Ухвала від 14.01.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Затолочний Віталій Семенович

Рішення від 13.11.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сакалош Володимир Миколайович

Ухвала від 27.07.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сакалош Володимир Миколайович

Ухвала від 27.07.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сакалош Володимир Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні