Рішення
від 23.07.2018 по справі 821/1210/18
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 липня 2018 р.м. ХерсонСправа № 821/1210/18 10 год. 10 хв.

Херсонський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Дубровної В.А.,

при секретарі: Воронцовій К.С.,

за участю представника позивача - Гордієнко К.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі до Державного реєстратора Київської філії комунального підприємства "Новозаводське" Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області Осипович Ігоря Віталійовича, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Товариство з обмеженою відповідальністю "ЮБК-БУД" про скасування реєстраційної дії та зобов'язання вчинити певні дії,

встановив:

22 червня 2018 р. Головне управління Державної фіскальної служби у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (надалі - позивач, ГУ ДФС в Херсонській області, АРК та м. Севастополі) звернулося до суду з позовом до Державного реєстратора Київської філії комунального підприємства "Новозаводське" Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області Осиповича Ігоря Віталійовича (надалі - відповідач, державний реєстратор Осипович І.В.), за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Товариство з обмеженою відповідальністю "ЮБК-БУД" (надалі - третя особа, ТОВ "ЮБК-БУД"), в якому просить:

- скасувати реєстраційну дію про внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами, в установчих документах, що проведена державним реєстратором Київської філії комунального підприємства "Новозаводське" Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області Осиповичем Ігорем Віталійовичем від 15.02.2018 року за №10721070002037098, зміна місцезнаходження, зміна додаткової інформації, зміна керівника юридичної особи, зміна складу або інформації про засновників, зміна складу підписантів;

- зобов'язати державної державного реєстратора Київської філії комунального підприємства "Новозаводське" Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області Осиповича Ігоря Віталійовича внести відповідний запис щодо скасування реєстраційної дії від 15.02.2018 року за №10721070002037098 відносно Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮБК-БУД" (код ЄДРПОУ 41576337) до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Ухвалою суду від 27.06.2018 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Відповідно до змісту позовної заяви, вказані вимоги позивач обґрунтовує тим, що 15.02.2018 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі ЄДРПОУ) за №10721070002037098 відповідачем вчинено реєстраційну дію щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах, а саме: про зміну місцезнаходження, зміну додаткової інформації, зміну керівника юридичної особи, зміну складу або інформації про засновників ТОВ "ЮБК-БУД". Відповідно до даного реєстраційного запису відповідачем проведено реєстраційну зміну щодо керівника, складу засновників і складу підписантів ТОВ "ЮБК-БУД" з ОСОБА_3 на ОСОБА_4, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1, а місцезнаходження ТОВ "ЮБК-БУД" змінено з адреси: Україна, м. Київ, Святошинський район, бульвар Академіка Вернадського, буд. 572, офіс 16 на Україна, 73000, м. Херсон, Суворовський район, вул. Суворова, буд.3. Під час проведення перевірки достовірності перебування ТОВ "ЮБК-БУД" за адресою: м. Херсон, Суворовський район, вул. Суворова, буд.3 позивачем встановлено, що останній за вказаною адресою не знаходиться, за вказаною адресою розташований Херсонський державний будинок художньої творчості (код ЄДРПОУ 02549776). Оскільки ознак ведення фінансово-господарської діяльності ТОВ " ЮБК-БУД " за вказаною адресою не виявлено, тому позивач вважає внесені відповідачем відомості щодо зміни місцезнаходження юридичної особи недостовірними та такими, що підлягають скасуванню. Також, у ході перевірки причетності ОСОБА_4 до діяльності ТОВ " ЮБК-БУД ", здійснено вихід за адресою реєстрації останнього, але встановити його місце знаходження позивачу не вдалося. З використанням баз даних Державної прикордонної служби встановлено, що 10.01.2014 року ОСОБА_4 перетнув кордон України та дотеперішнього часу відсутня інформація щодо в'їзду вказаного громадянина на територію України. З огляду на викладене, позивач вважає, що внесені відповідачем відомості щодо зміни засновки, керівника та зміни місцезнаходження юридичної особи за №10721070002037098 від 15.02.2017 року є недостовірними та підлягають скасуванню. На думку позивача, державна реєстрація змін до установчих документів ТОВ " ЮБК-БУД " була проведена з порушенням вимог Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців". На підтвердження права ГУ ДФС у Херсонській області звертатися до суду з вказаним позовом позивач посилається на п. 67.2 п. 67 Податкового кодексу України. З огляду на викладене, позивач просить задовольнити позов в повному обсязі.

Відповідач відзиву на позовну заяву суду не надав, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Протокольною ухвалою від 23.07.2018 року суд ухвалив змінити назву позивача з "Головне управління ДФС у Херсонській області" на "Головне управління Державної фіскальної служби у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі".

Дослідивши матеріали справи, з'ясувавши фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши в сукупності надані докази, проаналізувавши зміст норм матеріального і процесуального права, які врегульовують спірні правовідносини суд вказує про наступне.

Як встановлено судом та підтверджується матеріалами справи, відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань станом на 11.05.2018 р. товариство з обмеженою відповідальністю " ЮБК-БУД " зареєстровано за адресою: 73000, Херсонська область, м. Херсон, Суворовський район, вул. Суворова, буд. 53, ідентифікаційний код юридичної особи 41576337. Керівником ТОВ "ЮБК-БУД " є ОСОБА_4, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2.

15.02.2018 року державним реєстратором Київської філії комунального підприємства "Новозаводське" Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області Осипович Ігорем Віталійовичем у ЄДРПОУ здійснено реєстраційний запис №10721070002037398 щодо ТОВ " ЮБК-БУД " "Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах", а саме щодо зміни місцезнаходження, зміни додаткової інформації, зміни керівника юридичної особи, зміни складу або інформації про засновників.

У ході проведення заходів по встановленню фактичного місцезнаходження відповідача, позивачем 03.05.2018 р. здійснено запит №5604/10/21-22-21-05-04 до Херсонського державного будинку художньої творчості, який розташований за адресою м. Херсон, вул. Суворова, буд. 3, про надання інформації щодо укладання договорів оренди приміщення з ТОВ "ЮБК-БУД".

04.05.2018 року Херсонський державний будинок художньої творчості повідомив ГУ ДФС в Херсонській області про те, що договори оренди приміщень з ТОВ "ЮБК-БУД" не укладались та фактично службові особи вказаного підприємства з вказаним питання не зверталися.

23.01.2018 року ГУ ДФС в Херсонській області звернулося до з листом № 768/9/21-22-21-05-04 до директора Херсонської філії "Національні інформаційні системи" щодо наданні інформації про наявність будь-яких довіреності на представництво інтересів суб'єктів господарювання у всіх підприємствах, установах, організаціях, місцевих чи апеляційних судах, господарських судах, а також отримувати документи в органах місцевої влади, місцевого самоврядування та банківських установах, користуватися рухомим та нерухомим майном громадянином ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 р. н.

26.01.2018 року Херсонська філія ДП "Національні інформаційні системи" супровідним листом від 26.01.2018 р. № 32/36-2-21/єрд надало ГУ ДФС в Херсонській області "Повні витяги з Єдиного реєстру довіреностей" № 35731781 від 26.01.2018 р. та №35731801 від 26.01.2018 р.

Вважаючи, що державна реєстрація змін щодо місцезнаходження та керівника ТОВ "ЮБК-БУД" проведена з порушенням вимог законодавства України, оскільки здійснена на підставі неправдивих відомостей, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Перевіряючи обґрунтованість доводів ГУ ДФС в Херсонській області щодо права на звернення до суду з вказаним позовом, суд зазначає про наступне.

Відповідно до статті 55 Конституції України кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 КАС України, завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб'єктів владних повноважень.

Позивачем в адміністративних справах може бути, серед іншого, суб'єкт владних повноважень, на виконання повноважень якого подано позов до адміністративного суду. ( п. 8 ч. 1 ст. 4 КАС України).

Відповідно до частин 1, 2 статті 5 КАС України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист. Суб'єкти владних повноважень мають право звернутися до адміністративного суду виключно у випадках, визначених Конституцією та законами України.

Таким чином, законодавець чітко визначив право суб'єкта владних повноважень на звернення до суду, проте можливість такого звернення до суду адміністративної юрисдикції має бути пов'язана з виконанням ним владних управлінських функцій, в межах повноважень та за умови, що право на таке звернення прямо передбачене законом.

Зазначений обмежувальний принцип щодо можливості звернення суб'єкта владних повноважень з позовом до суду адміністративної юрисдикції з аналогічних підстав передбачений в пункті п'ятому частини першої статті 19 КАС України, яким передбачено, що за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, коли право звернення до суду для вирішення публічно-правового спору надано такому суб'єкту законом.

Як вбачається зі змісту позовної заяви, ГУ ДФС в Херсонській області звернулось до суду з позовом до державного реєстратора Київської філії комунального підприємства "Новозаводське" Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області Осипович Ігоря Віталійовича про скасування реєстраційної дії та зобов'язання вчинити певні дії, обґрунтовуючи своє право на звернення до суду приписами п. 67.2 ст. 67 Податкового кодексу України.

Відповідно до п. 67.2 ст. 67 Податкового кодексу України контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення, в тому числі, щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Як вбачається з прохальної частини позову, предметом оскарження у даній адміністративній справі є реєстраційна дія, вчинена відповідачем, щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах, що також підтверджується витягом з ЄДРПОУ від 11.05.2018 р.

З огляду на викладене, суд вважає, що вказана вимога позивача не узгоджується з приписами п. 67.2 ст. 67 ПК України, а тому у позивача відсутні законні підстави на звернення до суду з даним позовом.

При цьому, суд наголошує, що ні Податковим кодексом України, ні іншим нормативно-правовим актом, що має силу закону або вищу від нього юридичну силу, не передбачено право податкового органу на звернення до суду саме з позовом про винесення судового рішення щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах.

У зв'язку з цим, суд вважає за необхідне підкреслити, що у рішенні Європейського Суду з прав людини від 20.10.2011 року у справі "Рисовський проти України" надано визначено принципу "належного урядування", який, зокрема, передбачає, що державні органи повинні діяти в належний і якомога послідовніший спосіб. При цьому, на них покладено обов'язок запровадити внутрішні процедури, які посилять прозорість і ясність їхніх дій, мінімізують ризик помилок і сприятимуть юридичній визначеності у правовідносинах. Державні органи, які не впроваджують або не дотримуються своїх власних процедур, не повинні мати можливість уникати виконання своїх обов'язків.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

При цьому, відповідно до ч. 2 ст. 9 КАС України, суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до цього Кодексу, в межах позовних вимог.

Враховуючи відсутність у ГУ ДФС в Херсонській області, як суб'єкта владних повноважень, передумов права на звернення до адміністративного суду з адміністративним позовом, що означає відсутність самого суб'єктивного права на позов, тому суд приходить до висновку про відмову у задоволені позову.

При цьому, суд вважає за необхідне зазначити, що відсутність ТОВ "ЮБК - БУД" за новим місцезнаходженням є підставою для звернення контролюючого органу до суду з позовом в інший спосіб, визначений ст. 67 ПК України.

Керуючись статтями 9, 14, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 90, 143, 242- 246, 250, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

вирішив :

У задоволенні позову Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (місце знаходження 73026 м. Херсон, пр. Ушакова, буд. 75, код ЄДРПОУ 39394259) до Державного реєстратора Київської філії комунального підприємства "Новозаводське" Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області Осиповича Ігоря Віталійовича (місце знаходження 01001 м. Київ, вул. Хрещатик, буд. 44-Б, оф. 6), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Товариство з обмеженою відповідальністю "ЮБК-БУД" (місце знаходження 73000 м. Херсон, вул. Суворова, буд. 3, код ЄДРПОУ 41576337) про скасування реєстраційної дії та зобов'язання вчинити дії - відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Одеського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складання повного судового рішення, при цьому відповідно до п.п. 15.5 п. 15 розділу VII "Перехідні положення" КАС України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються через суд першої інстанції,який ухвалив відповідне рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст рішення виготовлений та підписаний 30 липня 2018 р.

Суддя Дубровна В.А.

кат. 5.1.1

Дата ухвалення рішення23.07.2018
Оприлюднено30.07.2018
Номер документу75557981
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування реєстраційної дії та зобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —821/1210/18

Ухвала від 26.03.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

Постанова від 13.02.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Яковлєв О.В.

Ухвала від 12.12.2018

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Яковлєв О.В.

Ухвала від 25.10.2018

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Яковлєв О.В.

Ухвала від 24.10.2018

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Яковлєв О.В.

Ухвала від 07.09.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Шевчук О.А.

Рішення від 23.07.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Рішення від 23.07.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Ухвала від 27.06.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні