Ухвала
від 14.12.2009 по справі 1423/09
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2009 року № 1423/09/91 04

Колегія суддів Львівськог о апеляційного адміністрати вного суду в складі :

судді-доповідача - Бога ченка С.І.,

суддів - Попко Я.С., Сапіга В. П.,

при секретарі судового зас ідання - Куземський В. М.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Львові апеляційну скаргу Управлінн я праці та соціального захис ту населення виконавчого ком ітету Ковельської міської ра ди Волинської області на пос танову Ковельського міськра йонного суду Волинської обла сті від 08 грудня 2008 року у справ і за позовом ОСОБА_2 до Упр авління праці та соціального захисту населення виконавчо го комітету Ковельської місь кої ради Волинської області про перерахунок щомісячної г рошової допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку,-

В С Т А Н О В И Л А :

20 листопада 2008 року ОСОБА _2 звернулася до суду з позов ом до Управління праці та соц іального захисту населення в иконавчого комітету Ковельс ької міської ради Волинської області про зобов' язання з дійснення перерахунку розмі ру допомоги та стягнення заб оргованості по виплатам допо моги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного в іку за період з 09 липня 2007 року п о 31 грудня 2007 року включно покл икаючись на те, що вона має пр аво на отримання грошової до помоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічног о віку відповідно до ст.15 Зако ну України «Про державну доп омогу сім' ям з дітьми».

Постановою Ковельського м іськрайонного суду Волинськ ої області від 08 грудня 2008 року в справі № 2а-689/08 позов задоволе но. Постановлено зобов' яза ти Управління праці та соціа льного захисту населення вик онавчого комітету Ковельськ ої міської ради Волинської о бласті провести перерахунок грошової допомоги по догляд у за дитиною до досягнення не ю трирічного віку ОСОБА_2 і виплатити її у розмірі визн аченому ст. 15 Закону України « Про державну допомогу сім' я м з дітьми» за період з липня п о грудень 2007 року включно.

Не погодившись із рішенням суду першої інстанції, його о скаржило Управління праці та соціального захисту населен ня виконавчого комітету Кове льської міської ради Волинсь кої області. В апеляційній ск арзі просить скасувати оскар жувану постанову та винести нове рішення, яким відмовити позивачу в задоволенні позо вних вимог. В обгрунтув ання вимог апеляційної скарг и покликається на те, що , відп овідно до ст. 51 Бюджетного код ексу України, розпорядники б юджетних коштів беруть бюдже тні зобов' язання та здійсню ють відповідні видатки за за гальним фондом бюджету тільк и в межах бюджетних асигнува нь, встановлених кошторисами . При здійсненні бюджетного п роцесу в Україні положення н ормативно-правових актів зас тосовуються лише в тій части ні, в якій вони не суперечать п оложенням Конституції Украї ни, Бюджетного кодексу Украї ни та Закону України «Про дер жавний бюджет України на 2007 рі к». З огляду на це Управління н е може змінити видатки держа ви, затверджені державним бю джетом, оскільки це є прямим п орушенням Конституції та чин ного законодавства.

Заслухавши суддю-доповіда ча у справі, перевіривши мате ріали справи, доводи апеляці йної скарги у їх сукупності, к олегія суддів приходить до п ереконання, що апеляційна ск арга задоволенню не підлягає .

Задовольняючи вимоги пози вача за період з 09 липня 2007 року по 31 грудня 2007 року, суд виходив з того, що позивач, як особа, як а здійснює догляд за дитиною ІНФОРМАЦІЯ_1, відповідно до ст. 15 Закону України «Про де ржавну допомогу сім'ям з діть ми» має право на одержання що місячної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у розмірі вс тановленого законом прожитк ового мінімуму для дітей вік ом до 6 років. Рішенням Констит уційного Суду України від 09 ли пня 2007 року №6-рп/2007 визнано таки м, що не відповідають Констит уції України, положення абза цу п.14 ст. 71 Закону України «Про Державний бюджет на 2007 рік». Ро змір отриманої позивачкою що місячної допомоги по догляду за дитиною за 2007 рік не відпові дає вимогам ст. 15 Закону Украї ни «Про державну допомогу сі м'ям з дітьми» і має обчислюва тися виходячи із законодавчо встановлених розмірів прожи ткового мінімуму для дітей в іком до 6 років.

Безспірно встановлено, що п озивачка є матір'ю, яка здійсн ює догляд за дитиною до досяг нення нею трирічного віку, та відповідно до вимог ст. 15 Зако ну України «Про державну доп омогу сім'ям з дітьми», у редак ції, що була чинною на час вини кнення та існування спірних правовідносин у 2007 році, мала п раво на отримання щомісячної допомоги у розмірі встановл еного законом прожиткового м інімуму для дітей віком до 6 ро ків.

Рішенням Конституційного Суду України від 09 липня 2007 рок у визнано такими, що не відпов ідають Конституції України п оложення п. 14 ст. 71 Закону Украї ни «Про Державний бюджет на 200 7 рік» про зупинення на 2007 рік д ії вищевказаної ст. 15 Закону У країни «Про державну допомог у сім'ям з дітьми», із вказівко ю на те, що дане рішення Консти туційного Суду України має п реюдиціальне значення для су дів загальної юрисдикції при розгляді ними позовів у зв'яз ку з правовідносинами, які ви никли внаслідок дії положень статей зазначених законів, щ о визнані неконституційними .

За таких обставин, колегія суддів приходить до перекон ання про підставність позовн их вимог ОСОБА_2 щодо випл ати їй недоплаченої щомісячн ої допомоги по догляду за дит иною та правомірність задово лення таких вимог судом перш ої інстанції, однак суд першо ї інстанції не уточнив з яког о та по яке число слід здійсню вати дане нарахування.

Отже, у 2007 позивач мала прав о на щомісячну допомогу по до гляду за дитиною виходячи із розміру встановленого закон ом прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років за пері од з 09 липня по 31 грудня 2007 року.

Покликання апелянта на від сутність бюджетного фінансу вання у 2007 році передбачених З аконом України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» роз мірів щомісячної допомоги, я к на причину невиконання дер жавою взятих на себе зобов'яз ань, до уваги колегією суддів не приймаються, оскільки реа лізація особою права, що пов'я зане з отриманням бюджетних коштів, яке базується на спец іальних та чинних на час вини кнення спірних правовідноси н нормативно-правових актах національного законодавств а, не може бути поставлена у за лежність від бюджетних асигн увань (рішення Європейського суду з прав людини у справі «К ечко проти України»).

Такі висновки суду першої і нстанції , на думку колегії су ддів, відповідають нормам ма теріального права та фактичн им обставинам справи.

Відповідно до ст.200 КАС Украї ни суд апеляційної інстанці ї залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, я кщо визнає, що суд першої інст анції правильно встановив об ставини справи та ухвалив су дове рішення з додержанням н орм матеріального та процесу ального права.

З огляду на викладене, суд п ершої інстанції правильно і повно встановив обставини сп рави та ухвалив судове рішен ня з додержанням норм матері ального і процесуального пра ва, доводи апеляційної скарг и не спростовують висновків рішення суду, а тому підстав д ля скасування постанови коле гія суддів не вбачає і вважає , що апеляційну скаргу на неї с лід залишити без задоволення .

Керуючись ч. 3 ст. 160, ст.ст. 195, 196, ч. 1 п.1 ст. 198, ч.1 ст. 200, п.1 ч.1 ст.205, ст.ст. 206, 25 4 КАС України, колегія суддів Л ьвівського апеляційного адм іністративного суду, -

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу Управ ління праці та соціального з ахисту населення виконавчог о комітету Ковельської міськ ої ради Волинської області - залишити без задоволення , а постанову Ковельськог о міськрайонного суду Волинс ької області від 08 грудня 2008 ро ку в справі № 2а-689/08- без змі н, уточнивши резолютивну частину постанови: нарахува ння та виплату щомісячної до помоги по догляду за дитиною провести за період з 09 липня п о 31 грудня 2007 року включно із вр ахуванням ст. 15 Закону України «Про державну допомогу сім'я м з дітьми» та виплачених сум .

Ухвала апеляційного адмін істративного суду набирає за конної сили з моменту її прог олошення та може бути оскарж ена до Вищого адміністративн ого суду України, до касаційн ої інстанції протягом одного місяця з дня набрання нею зак онної сили.

Головуючий суддя С.І. Богаченко

Суддя В. П. Сапіга

Суддя Я.С. Попко

Повний текст виготовле ний 18 грудня 2009 року.

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.12.2009
Оприлюднено28.07.2010
Номер документу7560011
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1423/09

Ухвала від 15.04.2010

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Юхименко О.В.

Ухвала від 14.12.2009

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Богаченко Сергій Іванович

Рішення від 13.07.2009

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Кутова Т.З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні