Рішення
від 01.08.2018 по справі 320/6139/18
МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 01.08.2018

Справа № 320/6139/18

Провадження № 2-о/320/708/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 серпня 2018 року м. Мелітополь

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області в складі:

головуючого: судді Іваненко О.В.,

за участі секретаря - Прозорової Т.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Мелітополі цивільну справу за заявою ОСОБА_1, ОСОБА_2, в інтересах яких діє на підставі договору про надання правових послуг адвокат ОСОБА_3, за участю заінтересованої особи - Мелітопольський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції Запорізької області про встановлення факту народження дитини,

В С Т А Н О В И В:

Заявники ОСОБА_1, ОСОБА_2, в інтересах яких діє на підставі договору про надання правових послуг адвокат ОСОБА_3 звернулися до суду з заявою в якій просять встановити факт народження дитини чоловічої статі на ім'я - ОСОБА_4, який народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Сімферополь, АР Крим, Україна, від батьків: матері - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянки України та батька - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянина України.

Заява обґрунтована тим, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, перебуваючи у шлюбних відносинах з ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2, ІНФОРМАЦІЯ_3 народила дитину чоловічої статі - ОСОБА_4 у пологовому будинку м. Сімферополь, АР Крим, Україна. Заявники через свого представника звернулись до Мелітопольського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції Запорізької області з заявою про проведення реєстрації народження дитини у відповідності з законодавством України, оскільки заявники є громадянами України, однак їм було відмовлено у реєстрації дитини, оскільки дитина народилася на окупованій території, та рекомендовано звернутися до суду з заявою про встановлення факту народження дитини.

Заявники в судове засідання не з'явилися, від їх представника ОСОБА_3 надійшла заява до суду про розгляд справи за його відсутності, на задоволенні заяви наполягає.

Представник заінтересованої особи - Мелітопольського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції Запорізької області в судове засідання не з'явився, від нього надійшла заява про розгляд справи у його відсутність, не заперечує проти задоволення заяви.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, з урахуванням заяв сторін про слухання справи за їх відсутності, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про те, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.2 ст.293 ЦПК України в порядку окремого провадження розглядаються цивільні справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Пунктом 7 ч. 1 ст.315 ЦПК України встановлено, що суд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Державна реєстрація народження фізичної особи та її походження передбачена статтею 13 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану , відповідно до якої державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові. Походження дитини визначається відповідно до Сімейного кодексу України.

З матеріалів справи вбачається, що заявники ОСОБА_1, ОСОБА_2 є громадянами України та перебувають у шлюбних відносинах, про що вказують надані ними копії паспортів (а.с.3-7).

ІНФОРМАЦІЯ_3 в пологовому будинку м. Сімферополь, АР Крим, Україна, заявниця ОСОБА_2 народила дитину чоловічої статі, що підтверджується копією медичного свідоцтва про народження серії 35 № 024129 (а.с.8).

Згідно з п. 1 ст.3 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України від 15 квітня 2014 року сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій визначається тимчасово окупованою територією.

Відповідно до ч. 2 ст. 9 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом.

Частиною 3 даної статті Закону передбачено, що будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

З аналізу вищенаведеного законодавства, суд приходить до висновку, що копія медичного свідоцтва про народження серії 35 № 024129 є недійсною на території України та не створює правових наслідків, але містить відомості про народження дитини.

31.07.2018 року Мелітопольським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану заявникам, в інтересах яких діє на підставі договору про надання правових послуг, адвокат ОСОБА_3 було відмовлено у реєстрації народження дитини у зв'язку з ненаданням медичного свідоцтва про народження дитини відповідної форми та роз'яснені інші підстави для реєстрації народження дитини.

Згідно зі ст. 18 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України громадянам України гарантується дотримання у повному обсязі їхніх прав і свобод, передбачених Конституцією України, у тому числі соціальних, трудових, виборчих прав та права на освіту, після залишення ними тимчасово окупованої території.

Судом встановлено, що орган державної реєстрації актів цивільного стану відмовляє у реєстрації народження дитини у відповідності до Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України № 52/2 від 18 жовтня 2000 року, оскільки заявники позбавлені можливості надати для цього документ про народження дитини відповідного зразка, передбаченого чинним законодавством України.

Так п.2 розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану передбачено підстави для проведення державної реєстрації народження дитини. При відсутності підстав для державної реєстрації народження, визначених у цьому пункті, державна реєстрація народження проводиться на підставі рішення суду про встановлення факту народження даною жінкою.

На підставі вищевикладеного, враховуючи те, що заявники не мають можливості надати документи, необхідні для проведення державної реєстрації народження дитини, суд приходить до висновку про законність та обґрунтованість вимог заявників, щодо встановлення факту народження їх дитини, оскільки в даному випадку реєстрація народження дитини не можлива без відповідного рішення суду, а тому заявлені вимоги підлягають задоволенню. Прізвище, ім'я та по-батькові дитини батьки визначили як: ОСОБА_4.

Відповідно до ч.4 ст.317 ЦПК України ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 12, 81, 247, 258, 263- 265, 273, 294, 315, 317 ЦПК України,-

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1, ОСОБА_2, в інтересах яких діє на підставі договору про надання правових послуг адвокат ОСОБА_3, за участю заінтересованої особи - Мелітопольський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції Запорізької області про встановлення факту народження дитини - задовольнити в повному обсязі.

Встановити факт народження дитини чоловічої статі, який народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в пологовому будинку м. Сімферополь, АР Крим, Україна від батьків: матері - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянки України та батька - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянина України, які визначили прізвище, ім'я та по-батькові дитини як ОСОБА_4.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Суддя Мелітопольського

міськрайонного суду О. В. Іваненко

Дата ухвалення рішення01.08.2018
Оприлюднено02.08.2018
Номер документу75632796
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту народження дитини

Судовий реєстр по справі —320/6139/18

Ухвала від 11.12.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 11.12.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 04.12.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 31.05.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 18.04.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Рішення від 08.02.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 19.11.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 01.08.2018

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Іваненко О. В.

Рішення від 01.08.2018

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Іваненко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні