Ухвала
від 02.08.2018 по справі 520/7977/18
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ


справа № 520/7977/18

провадження № 2/520/5192/18

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду, відкриття провадження у справі

призначення справи до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та виклику сторін

м. Одеса

02.08.2018 року суддя Київського районного суду міста Одеси Літвінова І.А., розглянувши заяву ОСОБА_1 про усунення недоліків позовної заяви до ОСОБА_2 про стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою від 12.07.2018 року позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів - залишено без руху із встановленням позивачеві десятиденного строку усунення недоліків з дня одержання копії ухвали.

Копію ухвали одержано позивачем 24 липня 2018 року, що підтверджено рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення (Р 65113 0353182 0).

27 липня 2018 року канцелярією Київського районного суду м. Одеса зареєстровано заяву позивача про усунення недоліків(вхід. № 27573).

Строк виконання ухвали позивачем не порушений. Підстави для залишення без розгляду надісланих до суду документів - відсутні.

Вимоги ухвали від 12.07.2018 року позивачем виконані частково.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 176 ЦПК України позовна заява повинна містити обґрунтований розрахунок сум, що стягуються.

Позивач цю вимогу проігнорував та обґрунтований розрахунок сум, які заявив до стягнення - не надав.

Також позивачу було вказано про необхідність перекладу на українську мову довідок про заробіток відповідача за 2017 рік на 9-ті аркушах. Позивач, посилаючись на тривалість процесу перекладу, просить суд відкрити провадження у справі, враховуючи зобов'язання позивача щодо надання перекладу документів після їх отримання.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суддя зазначає, що відповідно до ч.ч. 1-4 ст. 10 ЦПК України суд при розгляді справи керується принципом верховенства права. Суд розглядає справи відповідно до Конституції України , законів України, міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України. Суд застосовує інші правові акти, прийняті відповідним органом на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що встановлені Конституцією та законами України. Суд застосовує при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і протоколи до неї, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Ратифікація Україною Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод покладає на державу обов'язок неухильного додержання зобов'язань за цим міжнародно-правовим документом, що вимагає від нашої держави необхідності організувати свою правову систему таким чином, щоб забезпечити реальне гарантування передбаченого Конвенцією права на судовий захист, створити рівні умови доступу до правосуддя.

Під доступом до правосуддя згідно зі стандартами Суду розуміється здатність особи безперешкодно отримати судовий захист як доступ до незалежного і безстороннього вирішення спорів за встановленою процедурою на засадах верховенства права.

Отже, з метою уникнення надмірного формалізму при тлумаченні правових норм, дотримання принципу верховенства права, забезпечення реального гарантування передбаченого Конвенцією права на судовий захист, створення рівних умов доступу до правосуддя, що передбачає здатність особи безперешкодно отримати судовий захист як доступ до незалежного і безстороннього вирішення спорів за встановленою процедурою на засадах верховенства права, суд приймає рішення про відкриття провадження у цивільній справі № 520/7977/18 за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів.

При цьому суд попереджає позивача про наслідки не вчинення певних процесуальних дій та невиконання обов'язків.

За правилами частини першої статті 11 ЦПК України суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання цивільного судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов'язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Враховуючи, що справа у спорі між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про стягнення аліментів не відноситься до категорії справ, які за ч. 1 та ч. 4 ст. 274 ЦПК України не можуть бути розглянуті в порядку спрощеного провадження, ціна позову в цивільній справи не перевищує ста прожиткових мінімумів для працездатних осіб, справа є малозначною справою незначної складності, а також зважаючи на обраний позивачем спосіб захисту, обсяг та характер доказів у справі, кількість сторін, суддя доходить висновку про доцільність розгляду цієї справи у порядку спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та виклику сторін з особливостями, визначеними статтями 278 , 279 ЦПК України .

Згідно з частиною другою статті 187 ЦПК України про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу.

Керуючись ст.ст. 11 , 187 , 274 , 278 , 279 , 353-355 ЦПК України , суд

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів.

Відкрити провадження у цивільній справі № 520/7977/18.

Розгляд справи провести в порядку спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.

Роз'яснити учасникам справи, що при розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, якими є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву (ч.ч. 1, 2 ст. 174 ЦПК ).

Положеннями статті 178-181 ЦПК України врегульовано підстави, час, черговість та вимоги щодо подання заяв по суті, зокрема відзиву (ст. 178 ЦПК ), відповіді на відзив (ст. 179 ЦПК ), заперечення (ст. 180 ЦПК ) та пояснення третьої особи щодо позову або відзиву (ст. 181 ЦПК ).

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК ).

Вимоги щодо подання письмових доказів містяться у статтях 83 , 95 ЦПК України .

За правилами абзацу 2 частини восьмої статті 43 ЦПК України , якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника).

Учасники судового процесу зобов'язанні повідомляти суд про зміну свого місця проживання (перебування, знаходження).

Учасники судового процесу повинні добросовісно виконувати процесуальні обов'язки, що встановлені чинним ЦПК України та/або покладені на них судом, не зловживати правами та запобігати створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства з метою недопущення застосування до них судом заходів процесуального примусу, що визначені в статтями 143-148 ЦПК України .

Встановити відповідачу строк для подання до суду відзиву на позов - протягом п'ятнадцяти днів із дня вручення відповідачу ухвали про відкриття провадження у справі; заперечень (при наявності) проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - протягом п'яти днів з дня вручення ухвали; клопотання (за необхідністю) про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін - протягом п'ятнадцяти днів із дня вручення відповідачу ухвали про відкриття провадження у справі.

Встановити позивачу строк для подання до суду відповіді на відзив відповідача (в разі одержання) - протягом п'яти днів з дня одержання позивачем відзиву відповідача на позов; клопотання (при наявності) про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін - не пізніше п'яти днів з дня отримання відзиву.

Встановити відповідачу строк для подання до суду заперечень на відповідь позивача на відзив (в разі одержання) - протягом п'ятнадцяти днів з дня одержання відповідачем відповіді позивача на відзив.

Встановити строк вчинення процесуальних дій учасниками справи - з 02 серпня 2018 року по 03 вересня 2018 року .

При наявності процесуальних умов, розгляд цивільної справи по суті в порядку спрощеного провадження почати 03 вересня 2018 року без проведення судового засідання без повідомлення сторін за наявними у справи матеріалами.

Копію ухвали направити позивачу.

Копію ухвали направити відповідачу разом з копіями позовної заяви та додатків до неї.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала надіслана до Єдиного державного реєстру судових рішень в день її складання. З текстом ухвали можна ознайомитись за веб-адресою: www.reyestr.court.gov.ua.

Можливість отримати інформацію щодо справи, що розглядається, учасники справи мають на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет /веб-адреса сторінки: https://court.gov.ua/fair/sud1512/.

Суддя

ОСОБА_3

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення02.08.2018
Оприлюднено05.08.2018
Номер документу75680403
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —520/7977/18

Ухвала від 07.08.2018

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

Ухвала від 02.08.2018

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

Ухвала від 02.08.2018

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

Ухвала від 12.07.2018

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні