Ухвала
від 30.07.2018 по справі 810/3023/18
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про зупинення провадження в адміністративній справі

30 липня 2018 року           810/3023/18

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Лиска І.Г., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження в порядку письмового провадження клопотання представника відповідача про зупинення провадження у справі за позовом ТОВ "ВІКТОРІЯГРУП" до Відділу архітектурно-будівельного контролю Броварської міської ради Київської області про скасування постанови,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернулось ТОВ "ВІКТОРІЯГРУП" з позовом до Відділу архітектурно-будівельного контролю Броварської міської ради Київської області про скасування постанови.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 09.07.2018 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження та призначено судове засідання на 30.07.2018. Крім того, даною ухвалою від відповідача витребувано належним чином засвідчені копії документів на підставі яких було прийнято оскаржувану постанову №З-1206/1-1203/2-и від 12.06.2018.

В судове засідання призначене на 30.07.2018 прибув представник позивача, відповідач не прибув, подав до суду клопотання про зупинення провадження у справі у зв'язку з наданням часу для можливого примирення сторін. Жодних документів на виконання ухвали суду від 09.07.2018 до суду надано не було.

Так пунктом 2 частини 1 статті 236 КАС України, суд зупиняє провадження у справі в разі необхідності призначення або заміни законного представника сторони чи третьої особи - до вступу у справу законного представника.

Відповідно до частини четвертої статті 9 КАС України суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно з статтею 77 КАС України докази суду надають особи, які беруть участь у справі.

Суд може запропонувати надати додаткові докази або витребувати додаткові докази за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, або з власної ініціативи.

Статтею 80 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом. У разі неподання суб'єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з'ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Суд вважає, що вирішення спору та встановлення фактичних обставин справи потребує дослідження витребуваних доказів. При цьому, витребування доказів є не правом, а обов'язком суду, що направлений на повний та всебічний розгляд справи.

Статтею 129 Конституції України обов'язковість рішень суду (до яких належать і ухвали) визначена як одна з основних засад судочинства.

Відповідно до ст. 13 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України. Обов'язковість урахування (преюдиційність) судових рішень для інших судів визначається законом. Невиконання судових рішень має наслідком юридичну відповідальність, установлену законом.

Згідно зі ст. 370 КАС України також зазначено, що судове рішення, яка набрало законної сили, є обов'язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом..

Частиною 2 ст.257 КАС України встановлено, що судове рішення, яке набрало законної сили або яке належить виконати негайно, є підставою для його виконання.

З урахуванням цього, суд вважає за необхідне роз'яснити посадовим особам відділу архітектурно-будівельного контролю Броварської міської ради Київської області можливі наслідки невиконання вимог суду.

При цьому, суд вважає за необхідне, попередити осіб відділу архітектурно-будівельного контролю Броварської міської ради Київської області, які забезпечуватимуть розгляд та організацію виконання даної ухвали, що у разі відмови у наданні документів і матеріалів, необхідних для вирішення спору і витребуваних судом у порядку ст.80 КАС України, адміністративний суд може реагувати, зокрема, шляхом винесення в порядку ст. 249 КАС України окремої ухвали у зв'язку з виявленням порушення законності та про адміністративну відповідальність за Кодексом України про адміністративні правопорушення за вчинення дій, які свідчать про явну зневагу до суду, а також про кримінальну відповідальність за невиконання судового рішення за КК України.

Керуючись статтями 9, 77, 80, 236, 243, 248, 256, 257 КАС України, суд

у х в а л и в:

1. Витребувати повторно від відділу архітектурно-будівельного контролю Броварської міської ради Київської області належним чином засвідчені копії документів на підставі яких було прийнято оскаржувану постанову №З-1206/1-1203/2-и від 12.06.2018.

2. Копії витребуваних доказів і документів надіслати до суду або подати до канцелярії суду у строк до 07 вересня 2018 року.

3. Провадження в справі зупинити у зв'язку з необхідністю надання часу сторонам для можливого примирення та отримання судом витребуваних доказів - за обґрунтованим клопотанням сторони.

4. Призначити наступне судове засідання у справі 10 вересня 2018 року о 14:00 год.

5. Суд попереджає осіб відділу архітектурно-будівельного контролю Броварської міської ради Київської області, які забезпечуватимуть розгляд та організацію виконання даної ухвали, що у разі відмови у наданні документів і матеріалів, необхідних для вирішення спору і витребуваних судом у порядку ст.80 Кодексу адміністративного судочинства України, адміністративний суд може реагувати, зокрема, шляхом винесення в порядку ст. 249 Кодексу адміністративного судочинства України окремої ухвали, у зв'язку з виявленням порушення законності та про адміністративну відповідальність за Кодексом України про адміністративні правопорушення за вчинення дій, які свідчать про явну зневагу до суду, а також про кримінальну відповідальність за невиконання судового рішення за КК України.

6. Копію ухвали надіслати (видати) сторонам.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Апеляційна скарга на ухвалу суду протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Київського апеляційного адміністративного суду через Київський окружний адміністративний суд.

Суддя                                                                                 Лиска І.Г.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.07.2018
Оприлюднено09.08.2018
Номер документу75717021
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —810/3023/18

Ухвала від 03.06.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лиска І.Г.

Ухвала від 26.09.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лиска І.Г.

Рішення від 29.12.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лиска І.Г.

Ухвала від 30.07.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лиска І.Г.

Ухвала від 09.07.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лиска І.Г.

Ухвала від 20.06.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лиска І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні