Ухвала
від 08.08.2018 по справі 196/1076/18
ЦАРИЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 196/1076/18

№ провадження 1-кс/196/283/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 серпня 2018 року смт. Царичанка

Слідчий суддя Царичанського районного суду Дніпропетровської області ОСОБА_1

за участю секретаря - ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання т.в.о. заступника начальника СВ Царичанського ВП Новомосковського ВП ГУНП в Дніпропетровській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 в кримінальному провадженні №42018041500000200 про дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять банківську таємницю та перебувають у володінні АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ",

В С Т А Н О В И В :

Т.в.о.заступника начальникаСВ ЦаричанськогоВП НовомосковськогоВП ГУНПв Дніпропетровськійобласті ст.лейтенантполіції ОСОБА_3 звернувся досуду зпогодженим значальником Царичанськоговідділу Новомосковськоїмісцевої прокуратуриюристом 1класу ОСОБА_4 клопотанням про дозвілна тимчасовийдоступ доречей ідокументів,які містятьбанківську таємницюта перебуваютьу володінніАТ КБ" ІНФОРМАЦІЯ_1 ",в якомупросить длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженнінадати тимчасововиконуючому обов`язкизаступника начальникаСВ ЦаричанськогоВП НовомосковськогоВП ГУНПв Дніпропетровськійобласті старшомулейтенанту поліції ОСОБА_3 тимчасовий доступ до речей та документів з метою вилучення їх оригіналів, що перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , адреса для кореспонденції: АДРЕСА_2 ), з можливістю їх вилучення а саме:

- належним чином засвідчених документів по юридичному оформленню (відкриттю) службовими особами ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 )рахунку № НОМЕР_3 ,а саме: юридичної справи; заяви про відкриття та закриття рахунку в національній та іноземній валютах; заяви та інші документи на видачу пластикових карт, карток із зразками підписів і відбитками печаток; договорів на розрахунково-касове обслуговування; статутні (установчі) та реєстраційні документи підприємства, накази про призначення на посади керівників і службових осіб підприємства, які уповноважені на відкриття та користування рахунком; інші документи, що надають право довіреним і іншим особам на розпорядження й використання даним рахунком; договорів банківського рахунку; договорів про використання системи «клієнт-банк», «клієнт-інтернет-банк», «телефонний банкінг» тощо з додатками; повідомлення про взяття рахунків на облік органами ДПС; копії сторінок паспорта або документа, який його змінює, ідентифікаційного коду-засновників, службових осіб, довірених осіб і інших осіб, які відкривали й використовували зазначений банківський рахунок; інші документи юридичної справи по відкриттю й використанню даного рахунку;

- оригіналів документів, що містять відомості про розрахункові банківські операції по руху грошових коштів по вищевказаному рахунку ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ), у тому числі: платіжні документи, що відображають рух грошових коштів за період з 11.05.2016 року до моменту пред`явлення ухвали, з відображенням наступних відомостей: вхідних і вихідних сум платежів, дата надходження (перерахування), часу операції, відправника й одержувача коштів, даних банків відправників і одержувачів, номерів їх рахунків, призначення платежу в електронному виді й на поперовому носії, МФО, номер рахунку, номер платіжного документа, найменування підприємства, код ОКПО, сума, призначення платежу по рахунку на паперовому та магнітному носіях;

- належним чином засвідчені копії документів, що стали підставою для видачі готівкових грошових коштів з рахунку (чеків, квитанцій, видаткових ордерів, договорів тощо);

- оригіналів протоколів роботи системи «Клієнт-Банк» (адміністративний і технічний);

- оригіналу роздруківки бази даних (архіву) системи «Клієнт-Банк»;

- оригіналів протоколів модемного зв`язку, що обслуговує систему «Клієнт-Банк»;

- оригіналу роздруківки бази даних операційного дня за відповідний період;

- матеріалів фото (відео) фіксації зняття грошових коштів за допомогою банкоматів.

На обґрунтування своїх вимог т.в.о. заступника начальника СВ Царичанського ВП Новомосковського ВП ст.лейтенант поліції ОСОБА_3 зазначив наступне.

08.06.2018 Новомосковською місцевою прокуратурою внесено відомості до ЄРДР за фактом вчинення кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч.1 ст.366 КК України.

Зокрема, встановлено, що службові особи ПП « ОСОБА_5 », діючи за попередньою змовою із службовими особами « ІНФОРМАЦІЯ_2 », під час виконання капітального ремонту АДРЕСА_3 ; вул.Лісна, вул.14-ї Гвардійської дивізії та вул.Гагаріна смт.Царичанка Царичанського району Дніпропетровської області, внесли недостовірні відомості до офіційних документів - актів приймання виконаних підрядних робіт Ф КБ-2в щодо обсягів та вартості виконаних робіт.

Згідно даних інтернет порталу « ІНФОРМАЦІЯ_3 » особами « ІНФОРМАЦІЯ_2 » перераховано на адресу ПП « ОСОБА_5 » бюджетні кошти на загальну суму 3308590, 00 грн за виконання робіт.

Під час виїзду на зазначені об`єкти встановлено, що роботи по капітальному ремонту АДРЕСА_3 , вул.Лісна, вул.14-ї Гвардійської дивізії та вул.Гагаріна смт.Царичанка Царичанського району Дніпропетровської області виконані неякісно, встановлено відсутність щебня по деяких ділянках дороги.

Ухвалою Царичанського районного суду Дніпропетровської області призначено будівельно-технічну експертизу, яку доручено проводити судовим експертам Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз.

З огляду на викладене, під час досудового розслідування по кримінальному провадженню, для проведення належної перевірки та прийняття законного рішення виникла необхідність у вилученні документів по капітальному ремонту доріг, які перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , адреса для кореспонденції: АДРЕСА_2 ).

Вказані документи підтверджують факт перерахування та отримання службовими особами ПП « ОСОБА_5 » бюджетних коштів за виконання робіт по капітальному ремонту АДРЕСА_3 , АДРЕСА_3 та, в сукупності з іншими документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, що підлягають доказуванню: події кримінального правопорушення, винуватість службових осіб ПП " ОСОБА_5 ", вид і розмір шкоди, яку було завдано, та обставини які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, можливість використання їх як доказів та неможливість іншими способами довести обставини вчиненого кримінального правопорушення.

У клопотанні ставиться питання про надання тимчасового доступу до речей і документів, які становлять банківську таємницю, оскільки такі відомості стосуються інформації, яка стала відома банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним, а також стосуються про стан розрахунків вказаного клієнта, операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, в період часу з 11.05.2016 року по теперішній час.

Відповідно дост.62Закону України«Про банкита банківськудіяльність» інформаціящодо юридичнихта фізичнихосіб,яка міститьбанківську таємницю,розкривається банками за рішенням суду. Тому отримати заначені документи іншим шляхом неможливо.

Т.в.о. заступника начальника СВ Царичанського ВП ст.лейтенант поліції ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, надіславши до суду заяву про розгляд клопотання у його відсутність, оскільки зявитися в судове засідання не має можливості, так як перебуває у службовому відрядженні в м.Новомосковськ. Клопотання підтримує повністю та прохає його задовольнити.

Представник АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " в судове засідання не з`явився, хоча були належним чином повідомлені про день, час та місце розгляду клопотання в суді.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку про те, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини, вимога розумної підозри передбачає наявність доказів, які об`єктивно зв`язують підозрюваного з певним злочином і вони не повинні бути достатніми, щоб забезпечити засудження, але мають бути достатніми, щоб виправдати подальше розслідування або висунення звинувачення.

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини у справі "Нечипорук та Йонкало проти України" від 21 квітня 2011 року термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення (також рішення від 30 серпня 1990 р. у справі «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» (Fох, Campbell and Hartley v. the United Kingdom), п. 32, Series A, № 182).

За змістом ст.ст.131, 162 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження, різновидом яких є тимчасовий доступ до речей і документів застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до вимог ст.159 ч.1 абз.1 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадженняособою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п.4 ч.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка містить в речах і документах, належить: кофіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

Згідно із абз. 1 ч 6. ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених ч. 5 цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а відповідно до ч. 7 цієї статті, слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення цих речей і документів.

Слідчим суддеювстановлено,що 08червня 2018року Новомосковськоюмісцевою прокуратуроювнесено відомостів Єдинийреєстр досудовихрозслідувань за№42018041500000200,за ознакамикримінального правопорушення(злочину)передбаченого ч.1ст.366КК України, за фактом, що службові особиПП « ОСОБА_5 »,діючи запопередньою змовоюіз службовимиособами « ІНФОРМАЦІЯ_2 »,під часвиконання капітальногоремонту АДРЕСА_3 ,вул.Лісна,вул.14-їГвардійської дивізіїта вул.Гагарінасмт.ЦаричанкаЦаричанського районуДніпропетровської області,внесли недостовірнівідомості доофіційних документів-актів прийманнявиконаних підряднихробіт ФКБ-2вщодо обсягівта вартостівиконаних робіт (а.с.7, 8).

Згідно даних інтернет порталу « ІНФОРМАЦІЯ_3 » особами « ІНФОРМАЦІЯ_2 » перераховано на адресу ПП « ОСОБА_5 » бюджетні кошти на загальну суму 3308590, 00 грн за виконання робіт (а.с.11-15).

Під час виїзду на зазначені об`єкти встановлено, що роботи по капітальному ремонту АДРЕСА_3 , вул.Лісна, вул.14-ї Гвардійської дивізії та вул.Гагаріна смт.Царичанка Царичанського району Дніпропетровської області виконані неякісно, встановлено відсутність щебня по деяких ділянках дороги.

Таким чином, т.в.о. заступника начальника СВ Царичанського ВП в своєму клопотанні доведено та обгрунтовано, що тимчасовий доступ до оригіналів банківських документів, які підтверджують факт перерахування та отримання службовими особами ПП « ОСОБА_5 » бюджетних коштів за виконання робіт по капітальному ремонту доріг по вулицях: АДРЕСА_3 , вул.Лісна, вул.14-ї Гвардійської дивізії та вул.Гагаріна смт.Царичанка Царичанського району Дніпропетровської області, та тимчасовий доступ до установчої документації ПП " ОСОБА_5 " з можливістю виготовлення їх копій належним чином завірених, які перебувають у володінні АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 , необхідні слідству для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також для встановлення осіб, причетних до вчинення вказаного вище кримінального правопорушення, та можуть бути використані як доказ доведення обставин правопорушення, встановлення або доведення яких іншими способами не представляється можливим.

Оскільки, вказані документи, які підтверджують факт перерахування та отримання службовими особами ПП « ОСОБА_5 » бюджетних коштів за виконання робіт по капітальному ремонту доріг по вулицях: АДРЕСА_3 , вул.Лісна, вул.14-ї Гвардійської дивізії та вул.Гагаріна смт.Царичанка Царичанського району Дніпропетровської області, установча документація мають значення для отримання відповідних даних і наявні достатні підстави вважати, що дана інформація перебуває саме у володінні АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", за вказаних обставин слідчий суддя приходить до висновку про можливість надання т.в.о. заступника начальника СВ Царичанського ВП Новомосковського ВП ГУНП в Дніпропетровській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 доступу до банківської документації, яка підтверджує факт перерахування та отримання службовими особами ПП « ОСОБА_5 » бюджетних коштів за виконання робіт по капітальному ремонту доріг по вулицях: АДРЕСА_3 , вул.Лісна, вул.14-ї Гвардійської дивізії та вул.Гагаріна смт.Царичанка Царичанського району Дніпропетровської області, з можливістю вилучення їх оригіналів, та тимчасовий доступ з можливістю виготовлення копій належним чином завірених установчих документів підприємства, що необхідно для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 40, 131, 132, 159-163 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання т.в.о. заступника начальника СВ Царичанського ВП Новомосковського ВП ГУНП в Дніпропетровській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 в кримінальному провадженні №42018041500000200 про дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять банківську таємницю та перебувають у володінні АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", задовольнити.

Надати тимчасововиконуючому обов`язкизаступника начальникаСВ ЦаричанськогоВП НовомосковськогоВП ГУНПв Дніпропетровськійобласті старшомулейтенанту поліції ОСОБА_3 тимчасовий доступ до речей та документів з метою вилучення їх оригіналів, що перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , адреса для кореспонденції: АДРЕСА_2 ), з можливістю їх вилучення а саме:

- оригіналів документів, що містять відомості про розрахункові банківські операції по руху грошових коштів по вищевказаному рахунку ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ), у тому числі: платіжні документи, що відображають рух грошових коштів за період з 11.05.2016 року до моменту пред`явлення ухвали, з відображенням наступних відомостей: вхідних і вихідних сум платежів, дата надходження (перерахування), часу операції, відправника й одержувача коштів, даних банків відправників і одержувачів, номерів їх рахунків, призначення платежу в електронному виді й на поперовому носії, МФО, номер рахунку, номер платіжного документа, найменування підприємства, код ОКПО, сума, призначення платежу по рахунку на паперовому та магнітному носіях;

- оригіналів протоколів роботи системи «Клієнт-Банк» (адміністративний і технічний);

- оригіналу роздруківки бази даних (архіву) системи «Клієнт-Банк»;

- оригіналів протоколів модемного зв`язку, що обслуговує систему «Клієнт-Банк»;

- оригіналу роздруківки бази даних операційного дня за відповідний період;

- матеріалів фото (відео) фіксації зняття грошових коштів за допомогою банкоматів;

тимчасовий доступ з можливістю виготовлення їх копій належним чином засвідчених:

- документів по юридичному оформленню (відкриттю) службовими особами ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 )рахунку № НОМЕР_3 ,а саме: юридичної справи; заяви про відкриття та закриття рахунку в національній та іноземній валютах; заяви та інші документи на видачу пластикових карт, карток із зразками підписів і відбитками печаток; договорів на розрахунково-касове обслуговування; статутні (установчі) та реєстраційні документи підприємства, накази про призначення на посади керівників і службових осіб підприємства, які уповноважені на відкриття та користування рахунком; інші документи, що надають право довіреним і іншим особам на розпорядження й використання даним рахунком; договорів банківського рахунку; договорів про використання системи «клієнт-банк», «клієнт-інтернет-банк», «телефонний банкінг» тощо з додатками; повідомлення про взяття рахунків на облік органами ДПС; копії сторінок паспорта або документа, який його змінює, ідентифікаційного коду-засновників, службових осіб, довірених осіб і інших осіб, які відкривали й використовували зазначений банківський рахунок; інші документи юридичної справи по відкриттю й використанню даного рахунку;

- документів, що стали підставою для видачі готівкових грошових коштів з рахунку (чеків, квитанцій, видаткових ордерів, договорів тощо).

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення і діє на протязі одного місяця з дня постановлення ухвали.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів з вини особи/осіб, в якої/яких перебувають речі та документи, доступ до яких дозволяється даною ухвалою, відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України може бути постановлено ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей та документів.

Ухвала остаточна і оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_6

СудЦаричанський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення08.08.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу75790529
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —196/1076/18

Ухвала від 10.12.2019

Кримінальне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Гудим О. М.

Ухвала від 10.12.2019

Кримінальне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Гудим О. М.

Ухвала від 29.10.2018

Кримінальне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Зубій А. В.

Ухвала від 29.10.2018

Кримінальне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Зубій А. В.

Ухвала від 29.10.2018

Кримінальне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Зубій А. В.

Ухвала від 07.08.2018

Кримінальне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Гудим О. М.

Ухвала від 09.08.2018

Кримінальне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Гудим О. М.

Ухвала від 07.08.2018

Кримінальне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Гудим О. М.

Ухвала від 08.08.2018

Кримінальне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Гудим О. М.

Ухвала від 07.08.2018

Кримінальне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Гудим О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні