Ухвала
від 14.08.2018 по справі 910/10608/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

14.08.2018Справа № 910/10608/18

Суддя Бондаренко Г.П., розглянувши

позовну заяву Інституту вугільних енерготехнологій Національної академії наук України

до Приватного підприємства "Глорія Дей"

про стягнення 207 376,15 грн., розірвання договору та виселення

ВСТАНОВИВ:

Інститут вугільних енерготехнологій Національної академії наук України (далі - позивач) звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Приватного підприємства Глорія - дей (далі - відповідач) про стягнення заборгованості, розірвання договору та виселення.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням з боку відповідача його зобов'язань за договором оренди № 6-2017 майна, що належить до майнового комплексу НАН України від 14.03.2017, в частині сплати орендної плати та повернення орендованого майна.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення її без руху, зважаючи на наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Пунктом 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України передбачено, що позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв'язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Всупереч наведеним вимогам закону позивач не зазначив офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти відповідача, а також не зауважив, що такі відомості щодо відповідача йому не відомі.

Стаття 164 ГПК України встановлює вимоги до документів, що додаються до позовної заяви, та ч. 2 указаної статті зазначає, що позивач зобов'язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ст. 91 ГПК України письмові докази, до яких належать і документи, подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Пунктом 5.27 Уніфікованої системи організаціно-розпорядчої документації (Вимоги до оформлювання документів ДСТУ 4163-2003, чинний від 01.09.2003) встановлено, що відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Разом з цим, як убачається з додатків до позову Інституту вугільних енерготехнологій Національної академії наук України в якості "доказів" заявником до позову додано копії документів засвідчені завідуючим канцелярії Бережна А. В. При цьому до позовної заяви не надано жодних документів (доказів) із яких би вбачалося, що у А. В. Бережна наявні повноваження на засвідчення документів Інституту вугільних енерготехнологій Національної академії наук України. Тобто копії подані позивачем не є ані оригіналами документів, ані засвідченими у встановленому законом порядку копіями документів .

Враховуючи наведене суд дійшов висновку, що заявником позову не додержано вимог, встановлених ст. 164 ГПК України, а саме до позову не додано доказів - відповідно до ст. 91 ГПК України документів в оригіналах або в належним чином засвідченій копіях, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Статтею 164 ГПК України визначено перелік документів, що подаються до позовної заяви, зокрема в пункті 2 частині 1 цієї статті вказано, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення віл сплати судового збору відповідно до закону.

В той же час, у постанові Пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 № 7 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" роз'яснено, що платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою додаються до позовної заяви (заяви, скарги) та подаються до господарського суду тільки в оригіналі.

Позивачем в якості доказів, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, зокрема додано копію платіжного доручення № 491 від 06.08.2018 на суму 947, 64 грн.

Враховуючи наведене суд дійшов висновку, що заявником позову не додержано вимог, встановлених ст. 164 ГПК України, а саме до позову не додано доказів - які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі .

З наведених підстав позовна заява підлягає залишенню її без руху.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 3 ст. 174 ГПК України позовна заява вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 162, 174, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Залишити позовну заяву Інституту вугільних енерготехнологій Національної академії наук України без руху.

2. Встановити позивачу строк на усунення недоліків позовної заяви десять днів з дня вручення цієї ухвали.

3. Встановити позивачу спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом:

- подання до суду письмової заяви з зазначенням електронних адрес відповідача;

- поданням до суду належним чином засвідчених доказів доданих до позовної заяви;

- оригінал платіжного доручення № 491 від 06.08.2018.

4. Попередити позивача, що відповідно до частини 4 статті 174 ГПК України, у разі якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою .

Ухвала набирає законної сили 14.08.2018 та оскарженню не підлягає.

Суддя Г.П. Бондаренко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.08.2018
Оприлюднено14.08.2018
Номер документу75846169
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/10608/18

Ухвала від 03.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

Ухвала від 23.04.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Калатай Н.Ф.

Ухвала від 29.03.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Калатай Н.Ф.

Рішення від 15.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Ухвала від 13.12.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Ухвала від 27.11.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Ухвала від 05.11.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Ухвала від 09.10.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Ухвала від 13.09.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Ухвала від 14.08.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні