Рішення
від 14.08.2018 по справі 140/137/18
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 140/137/18

№ 2/140/756/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14.08.2018 року Немирівський районний суд

Вінницької області

в складі головуючого судді Алєксєєнка В.М.

при секретарі Путій З.О.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Немирові цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Юрковецької сільської ради Немирівського району Вінницької області про встановлення факту прийняття спадщини та визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом,

В С Т А Н О В И В :

Свої позовні вимоги ОСОБА_1 мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 року в с. Юрківці Немирівського району Вінницької області померла його баба ОСОБА_3, що підтверджується свідоцтвом про смерть Серії НОМЕР_2 від 03.11.2003 року.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на спадкове майно, яке складається із земельної частки (паю) розміром 2,46 га, яка перебуває в колективній власності КСП Вперед с. Юрківці Немирівського району Вінницької області та належала померлій на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) Серії НОМЕР_3 виданого Немирівською районною державною адміністрацією 01.07.1997 року на підставі рішення Немирівської районної державної адміністрації від 23.05.1997 року №129.

За життя, померла ОСОБА_3, 29.07.2003 року на випадок своєї смерті зробила заповітне розпорядження, все своє майно, де б воно не було і з чого б воно с кладалось і взагалі все те, що їй буде належати на день смерті і на що вона матиме право заповідає ОСОБА_1.

Вказаний заповіт посвідчено секретарем Юрковецької сільської ради Немирівського району Вінницької області і зареєстровано в реєстрі за №35. Станом на 29.08.2017 року вказаний заповіт не змінено та не скасовано.

В передбачений законом шестимісячний строк після смерті баби ОСОБА_3, ОСОБА_1 спадщину прийняв, вступивши в управління та володіння спадковим майном, оскільки після смерті баби обробляв присадибну земельну ділянку по АДРЕСА_1, відразу після смерті баби провів ремонтні роботи житлового будинку АДРЕСА_1 в якому проживала та була зареєстрована померла ОСОБА_3 до дня смерті, та продовжує і на даний час, на протязі 14 років утримувати зазначене нерухоме майно, що підтверджується довідками Юрковецької сільської ради Немирівського району Вінницької області від 29.08.2017 року № 02.18-177, від 18.10.2017 року №875.

Крім того, в ОСОБА_1 на руках знаходиться оригінал Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_3 виданий Немирівською районною державною адміністрацією 01.07.1997 року на підставі рішення Немирівської районної державної адміністрації від 23.05.1997 року №129.

ОСОБА_1 являється спадкоємцем за заповітом і вважав, що прийняв спадщину після смерті ОСОБА_3.

Інших спадкоємців за законом чи за заповітом після смерті ОСОБА_3 немає.

Проте, оформити спадщину на спадкове майно після смерті ОСОБА_3 в органах нотаріату позивач позбавлений можливості, оскільки постановою державного нотаріуса Немирівської державної нотаріальної контори від 06.12.2017 року №1655/02-31 ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, через те, що не надається можливим встановити час прийняття спадщини ОСОБА_1 після смерті ОСОБА_3 яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року, тобто чи відбулось це до 01.01.2004 року чи після, як наслідок не можливо встановити чи відбулось фактичне прийняття спадщини чи ні.

Тому, вищевикладені обставини стали підставою для ОСОБА_1 звернення до суду з даним позовом до Юрковецької сільської ради Немирівського району Вінницької області про встановлення факту прийняття спадщини та визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом.

Представник позивача ОСОБА_1, адвокат ОСОБА_5 в судовому засіданні позов підтвердив, просив його задовільнити в повному обсязі.

Свідки ОСОБА_6, ОСОБА_7 в судовому засіданні підтвердили, що знають ОСОБА_1 і покійну ОСОБА_3, які є між собою онуком і бабою і в передбачений законом шестимісячний строк ОСОБА_1 спадщину прийняв, вступивши в управління та володіння спадковим майном.

Представник відповідача Юрковецької сільської ради Немирівського району в судове засідання не зявився, надіслав заяву, в якій просив справу розглянути в його відсутність, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Згідно ч. 3 ст. 200 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд ухвалює рішення за результатами підготовчого провадження.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Згідно ч.3 ст.211 ЦПК України учасник справи має право заявляти клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

З урахуванням позицій сторін та досліджених доказів, суд вважає за необхідне позов задовольнити повністю з таких міркувань.

Доведено, що ОСОБА_3 за життя мала право на земельну частку (пай) розміром 2,46 га розташовану на території Юрковецької сільської ради Немирівського району Вінницької області і перебуває в колективній власності КСП Вперед с. Юрківці Немирівського району Вінницької області, внаслідок її смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 року відкрилась спадщина на земельну частку (пай) розміром 2,46 га, розташованої на території Юрковецької сільської ради Немирівського району Вінницької області, яку прийняв спадкоємець за заповітом її онук ОСОБА_1, але своє спадкове право на земельну частку не зареєстрував, своєчасно спадщину не прийняв, тому не може реалізувати свого законного права на нотаріальне оформлення спадщини.

Дані правовідносини регулюються ст.ст. 529, 549 Цивільного кодексу Української РСР (в редакції 1963 р.), за якими у разі спадкування за законом спадкоємцем першої черги є дружина померлого; дією, що свідчить про прийняття спадщини є фактичний вступ у володіння та управління спадковим майном; Ч. 2 ст. 315 ЦПК України, визначено, що в судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначеного іншого порядку їх встановлення;

Відповідно ст. 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом

Згідно ч.5 ст.1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Оскільки, ОСОБА_1 як спадкоємець за заповітом спадщини після смерті ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 року шляхом вступу в управління та володіння спадковим майном прийняв, спадщину у виді права на земельну частку (пай) в розмірі 2,46 га, розташовану на території Юрковецької сільської ради Немирівського району Вінницької області, однак не може реалізувати свого законного права на нотаріальне оформлення спадщини, тому з метою захисту законного права позивача на спадщину суд визнає за необхідне позов задовольнити, встановити факт прийняття ним спадщини на земельну частку (пай) в розмірі 2,46 га, розташовану на території Юрковецької сільської ради Немирівського району Вінницької області та визнати за позивачем право власності в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 право на земельну частку (пай) в розмірі 2,46 га, розташовану на території Юрковецької сільської ради Немирівського району Вінницької області.

Згідно ст.ст. 13 та 89 ЦПК України суд розглядає цивільні справи в межах заявлених сторонами вимог, на підставі доказів, які він оцінює за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 328 , 392 , 1216 , 1225 , 1268 , 1269 ЦК України ст. ст. 12 , 13 , 81 , 259 , 263-265 , 268, 272, 273, 293, 294, 315, 316, 352, 354 ЦПК України , суд

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Юрковецької сільської ради Немирівського району Вінницької області про встановлення факту прийняття спадщини та визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом - задовольнити.

Встановити факт прийняття спадщини ОСОБА_1 спадщини, яка відкрилась після смерті баби ОСОБА_8, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року в с. Юрківці Немирівського району Вінницької області.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, зареєстрованим за адресою: АДРЕСА_2 право власності на земельну частку (пай), розміром 2,46 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що перебуває в колективній власності КСП Вперед с. Юрківці Немирівського району Вінницької області, та належала ОСОБА_9 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_4 виданого Немирівською держаною адміністрацією 01.07.1997 року на підставі рішення Немирівської районної державної адміністрації від 23.05.1997 року № 129, грошовою оцінкою 45000 грн., в порядку спадкування за заповітом після смерті баби ОСОБА_9, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року в с. Юрківці Немирівського району Вінницької області.

Згідно зі статтями 273, 354, 355 ЦПК України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Вінницької області.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: (підпис)

Копія вірна:

Оригінал рішення суду знаходиться в цивільній справі № 140/137/18 в архіві Немирівського районного суду Вінницької області.

Рішення набрало законної сили 19.09.2018 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення14.08.2018
Оприлюднено15.08.2018
Номер документу75852270
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту прийняття спадщини та визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —140/137/18

Рішення від 14.08.2018

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Алєксєєнко В. М.

Рішення від 14.08.2018

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Алєксєєнко В. М.

Ухвала від 06.06.2018

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Алєксєєнко В. М.

Постанова від 07.05.2018

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Войтко Ю. Б.

Ухвала від 24.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Войтко Ю. Б.

Ухвала від 13.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Войтко Ю. Б.

Ухвала від 26.02.2018

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Алєксєєнко В. М.

Ухвала від 19.01.2018

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Алєксєєнко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні