Ухвала
від 27.08.2018 по справі 552/1251/18
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/1251/18

Провадження № 1-кс/552/1557/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.08.2018 слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

слідчого ОСОБА_3

розглянувши клопотання ТОВ «Агропростір Дніпро» про скасування арешту майна,

В С Т А Н О В И В:

ТОВ «Агропростір Дніпро» звернулось до слідчого судді з клопотанням про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Полтава від 01.09.2017р. по справі № 552/5449/17 на грошові кошти, що знаходяться на банківському рахунку ТОВ «Агропростір Дніпро» № НОМЕР_1 відкритому в АТ «ОТП Банк» ( МФО 300528, м. Київ, вул. Жилянська,43).

В клопотанні зазначено, що ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Полтава від 01.09.2017р. було накладено арешт на грошові кошти, що знаходяться на банківському рахунку ТОВ «Агропростір Дніпро» № НОМЕР_1 відкритому в АТ «ОТП Банк» (МФО 300528, м. Київ, вул. Жилянська,43) заборонивши до завершення досудового розслідування та судового розгляду у кримінальному провадженні їх використання та розпорядження ними, зупинивши проведення всіх видаткових операцій по рахункам, окрім операцій щодо розрахунку з державним бюджетом та операцій по надходженню грошових коштів, тобто товариство не в змозі користуватись розрахунковим рахунком за його прямим функціональним призначенням. В обґрунтування тверджень про незаконність арешту банківського рахунку ТОВ «Агропростір Дніпро», зазначено, що підприємство не порушувало діючого законодавства України, а доводи прокурора не були належним чином обґрунтовані і доведені відповідними доказами у суді. Крім того, відсутні законні підстави вважати, що розрахункові рахунки використовуються для переведення безготівкових коштів в готівкові, оскільки вся господарська діяльність товариства є реальною та підтверджена всіма необхідними документами, а необґрунтований арешт призводить до того, що підприємство не може здійснювати господарську діяльність і належним чином виконувати своїх зобов`язання перед своїми контрагентами, через що несе великі майнові збитки і знаходиться на грані банкрутства.

Також в клопотанні зазначено, що ТОВ «Агропростір Дніпро» не є учасником кримінального провадження, а отже підстав для накладення арешту на його розрахунковий рахунок немає та кошти, що на ньому знаходяться не підпадають під критерії зазначені у ст. 98 КПК України. В клопотанні органу досудового розслідування про накладенні арешту на майно, відсутні постанова про визнання грошових коштів на банківських рахунках ТОВ «Агропростір Дніпро» речовим доказом, як і не зазначено та належним чином не обґрунтовано, яким чином грошові кошти мають відношення до кримінального провадження, які саме сліди вчинення злочину залишитися на них та чи можна взагалі їх використовувати як речовий доказ у кримінальному провадженні. Крім того, арешт триває майже пів року, має лише негативний вплив на підприємницьку діяльність підприємства і жодним чином не відповідає меті з якою накладався, а саме запобіганню можливості приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення чи відчуження. Наведені обставини свідчать про відсутність підстав для накладення арешту та його подальшої тривалості.

В судовому засіданні представник ТОВ «Агропростр Дніпро» ОСОБА_4 клопотання про скасування арешту підтримав, в подальшому повторно 18.07.2018р., 25.07.2018р. та 22.08.2018р. в судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомленим про розгляд клопотання.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, заслухавши пояснення слідчого ОСОБА_3 ,3 що входить до складу слідчої групи по вищезазначеному кримінальному провадженню, приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст. 174 КПК України, підозрюваний,обвинувачений,їх захисник,законний представник,інший власникабо володілецьмайна,які небули присутніпри розглядіпитання проарешт майна,мають правозаявити клопотанняпро скасуванняарешту майнаповністю абочастково.Таке клопотанняпід часдосудового розслідуваннярозглядається слідчимсуддею,а підчас судовогопровадження-судом. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необгрунтовано.

Ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Полтава від 01.09.2017р. по справі № 552/5449/17 задоволено клопотання прокурора у кримінальному провадженні прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управліннянагляду задодержанням законіву кримінальномупровадженні такоординації правоохоронноїдіяльності прокуратуриПолтавської області ОСОБА_5 про арештмайна,- накладено арешт на грошові кошти, що знаходяться на банківському рахунку ТОВ «Агропростір Дніпро» № НОМЕР_1 відкритому в АТ «ОТП Банк» ( МФО 300528, м. Київ, вул. Жилянська,43) із забороною до завершення досудового розслідування та судового розгляду у кримінальному провадженні їх використання та розпорядження ними, зупинено проведення всіх видаткових операцій по рахункам, окрім операцій щодо розрахунку з державним бюджетом та операцій по надходженню грошових коштів. Арештовані кошти на вказаних рахунках ухвалою зобов`язано передати навідповідальне зберіганняслужбовим особам АТ «ОТП Банк» (МФО 300528).

Згідно зазначеної ухвали, в клопотанні прокурора про арешт майна зазначено, що прокуратурою Полтавської області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 42016170000000313 від 08.11.2016 р. за ч.1 ст.205, ч.5 ст.27 ч.3 ст.212, ч.1 ст.366, ч.2 ст.209, ч.1 ст.388 КК України, стосовно того, що невстановлені досудовим розслідуванням особи придбали з метою прикриття незаконної діяльності із ухилення від сплати податків суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) ТОВ «Бест-Полтава» (код 39120335) та інші підприємства. У подальшому упродовж 2016 року вказані особи, шляхом маскування незаконного походження зерна кукурудзи унаслідок внесеннязавідомо неправдивихвідомостей доофіційних документівщодо походженнята джерелпридбання зернакукурудзи,використали реквізитифіктивних підприємствдля документальногооформлення незаконнихекспортних операційіз постачаннязерна замежі митноїтериторії України. ГУДФС уПолтавській областівстановлено рядпідприємств,які використовуютьсячленами злочинноїгрупи дляздійснення господарськихоперації ізпідприємствами реальногосектору економіки(покупцями),а такожз метоюмаскування незаконногопоходження зерна,його зберігання,транспортування таподальшого продажу.Незаконне походженнязернових культур,придбаних заготівкові кошти,маскується шляхомукладення удаванихправочинів купівлі-продажузерна ізфіктивними підприємствами,серед яких,зокрема зазначеноТОВ «АгропростірДніпро» (код40869502). Таким чином, грошові кошти, які знаходяться на розрахункових рахунках товариства, являються об`єктами кримінально протиправних дій і можуть бути використані як докази обставин ухилення від сплати податків, а також інших кримінальних правопорушень.

Слідчим суддею було встановлено, що кошти, які знаходяться на розрахункових рахунках ТОВ «Агропростір Дніпро», можуть мати відношення до злочину, а саме відношення до операцій, пов`язаних із пособництвом в умисному ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, Крім того, правовою підставу для арешту майна є сукупність розумних підозр вважати, що такі грошові кошти, відповідають критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України, є доказом злочину, а арешт накладається саме з метою забезпечення збереження речових доказів та спеціальної конфіскації.

Яквстановлено всудовому засіданні,накладення арештуна грошовікошти ТОВ«Агропростір Дніпро»проводилось врамках кримінальногопровадження №42016170000000313від 08.11.2016р. зач.1ст.205, ч.5ст.27ч.3ст.212,ч.1ст.366,ч.2ст.209,ч.1ст.388КК України. Вподальшому,по фактувчинення керівникомТОВ «Компанія «Аланта»кримінальних правопорушеньпередбачених ч.3ст.212;ч.5ст.27,ч.3ст.212КК Українипо факту маскуваннянезаконного походженнязернових культур,які булипридбані заготівкові кошти,частина матеріалів,в т.ч.по ТОВ«Агропростір Дніпро»,була виділенав окремепровадження №32017170000000034від 29.09.2017р.,по якомупризначена судово-економічнаекспертиза таяке наданий часперебуває в Полтавському відділеннюпри ХарківськомуНДІ судовихекспертиз.Згідно базиданих ДФСУкраїни,а самереєстру податковихнакладних,ТОВ «АгропростірДніпро» відображаєпридбання продуктівхарчування (цукру,майонезу,печива таінш.) тав тойже час реалізацію напідприємство ТОВ«Компанія «Аланта» пересортузернової продукції,що свідчитьпро те,що підприємство фактичнопідприємницької діяльностіне здійснює,а створенедля маскування таформування незаконногоподаткового кредитуінших суб`єктівгосподарювання.

З цих підстав прихожу до висновку, що арешт накладено на грошові кошти ТОВ «Агропростір Дніпро» обґрунтовано та на даний час потреба в застосуванні цього заходу не відпала, а тому клопотання про його скасування є безпідставним і задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. 174 КПК України,

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання ТОВ «Агропростір Дніпро» про скасування арешту майна, накладеного ухвалою Київського районного суду м. Полтави від 01.09.2017р. на грошові кошти що знаходяться на банківському рахунку ТОВ «Агропростір Дніпро» № НОМЕР_1 відкритому в АТ «ОТП Банк» - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена протягом 5 днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали буде проголошено 27.08.2018р. о 16.00 год.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.08.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу76067685
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —552/1251/18

Ухвала від 11.11.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 11.11.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 11.11.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 22.07.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 25.02.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 25.02.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 25.02.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 25.02.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 04.12.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 19.11.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні