Ухвала
від 29.08.2018 по справі 904/2839/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

29.08.2018м. ДніпроСправа № 904/2839/18

Суддя Бєлік В.Г. , розглянувши матеріали

за позовом Акціонерного товариства "ВТБ Банк", м. Київ

до Відповідача -1: Товариства з обмеженою відповідальністю "ДІВІТА", м. Дніпро

Відповідача-2: Товариства з обмеженою відповідальністю "СОЛАТІ", м. Дніпро

Відповідача-3: Товариства з обмеженою відповідальністю "СТЕГА", м. Дніпро

про субсидіарне стягнення заборгованості у сумі 31 249 876,65 грн.

СУТЬ СПОРУ:

Акціонерне товариство "ВТБ Банк" звернулось до господарського суду з позовом до відповідача-1: Товариства з обмеженою відповідальністю "ДІВІТА", відповідача-2: Товариства з обмеженою відповідальністю "СОЛАТІ", відповідача-3: Товариства з обмеженою відповідальністю "СТЕГА" в якому просить стягнути заборгованість у сумі 31 249 876,65 грн.

Відповідно до п.2 ч.1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Частиною 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб у місячному розмірі, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 2 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору складає 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно зі ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік", з 01.01.2018 розмір 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 1 762,00 грн.

Отже, позивачу потрібно сплатити судовий збір у сумі 468 748,15 грн.

Як вбачається зі змісту позовної заяви, позивачем заявлено позовна вимога майнового характеру, проте, докази по сплаті судового збору позивачем не надано.

Однак, у клопотанні про відстрочення сплати судового збору позивач просить відстрочити оплату суми судового збору до моменту винесення рішення по справі, враховуючи тимчасову відсутність коштів на рахунку позивача.

Відповідно до статті 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Статтею 8 Закону України Про судовий збір встановлено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Суд зазначає, що обов'язковою умовою для відстрочення сплати судового збору є наявність обґрунтованих обставин, що свідчать про неможливість сплати судового збору.

При цьому, обов'язок по доведенню наявності таких обставин покладається на заявника.

Однак, позивачем не подано до суду належних доказів на підтвердження відсутності коштів для сплати судового збору.

Таким чином, позовна заява подана позивачем без додержання вимог ст. 162,164 ГПК України.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Ухвалою суду від 02.07.2018 позовну заяву залишено без руху. Позивачу протягом 10 днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки позовної заяви, а саме надати: докази оплати судового збору за вимогу майнового характеру у розмірі 468 748,15 грн. Роз'яснено Позивачу, що в разі невиконання вимог щодо усунення недоліків позовної заяви у встановлений судом строк, така заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася з позовною заявою.

Однак, позивач докази оплати судового збору за вимогу майнового характеру не надав.

Відповідно до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Згідно частини 6 статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п'яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Таким чином, позовна заява підлягає поверненню без розгляду.

Відповідно до ч. 8 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

На підставі викладеного, суд повертає позовну заяву без розгляду відповідно до ч.4 ст. 174 ГПК України.

Керуючись ст. 173, ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Повернути позовну заяву і додані до неї документи без розгляду.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Додаток: - позовна заява з додатками;

- клопотання про відстрочення сплати судового збору.

Суддя ОСОБА_1

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення29.08.2018
Оприлюднено29.08.2018
Номер документу76105068
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/2839/18

Ухвала від 29.08.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 02.07.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 25.06.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 22.06.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні