Рішення
від 22.08.2018 по справі 701/510/18
МАНЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №701/510/18

Номер провадження2/701/293/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 серпня 2018 року Маньківський районний суд, Черкаської області

в складі: головуючого - судді - І.Д.Калієвського

при секретарі - Е.М.Киряхно

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Маньківка справу за за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Андекс до Державного реєстратора Маньківської районної державної адміністрації Черкаської області про скасування запису про проведену реєстрацію прав (обтяження) іпотеку нерухомого майна,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся в суд із позовом до відповідача про скасування запису про проведену реєстрацію прав (обтяження) іпотеку нерухомого майна.

На підставу своїх вимог спирається на те, що Товариством з обмеженою відповідальністю Андекс укладено із Товариством з обмеженою відповідальністю Регламент (код ЄДРПОУ 32995461) договір купівлі-продажу нерухомого майна від 4 липня 2011 року. Вказаний договір посвідчений ОСОБА_1, приватним нотаріусом Маньківського районного нотаріального округу, за реєстровим №1758. Також, вказаний договір зареєстрований Маньківським виробничим відділком комунального підприємства Черкаське обласне об'єднане бюро технічної інвентаризації 18.07.2011 року, що підтверджується витягом. Згідно пункту 1.1. Договору, Товариство з обмеженою відповідальністю Регламент передало, а Товариство з обмеженою відповідальністю Андекс прийняло у власність нерухоме майно - комплекс: гуртожиток та баню, розташовані за адресою вул. Заводська, буд 1 А, село Іваньки Маньківського району Черкаської області.

Позивач зазначає, що таким чином, Товариством з обмеженою відповідальністю Андекс правомірно здійснено набуття у власність (стало власником) нерухомого майна - комплекс: гуртожиток та баню, розташовані за адресою вул. Заводська, буд. 1 А, село Іваньки Маньківського району Черкаської області. Згідно пункту 1.3. Договору, будь-які підстави, що створювали б загрозу належному виконанню цього договору (наявність майнових вимог третіх осіб, судового спору щодо предмету договору, тощо) відсутні.

Однак, 31 травня 2018 року позивачу повідомили інформацію, що належне йому майно перебуває в іпотеці (є обтяженим) реєстраційний номер обтяження 1805626. Вказане обтяження зареєстровано 13.05.2005 року приватним нотаріусом ОСОБА_2, на підставі договору про внесення змін та доповнень до іпотечного договору 907, іпотекодавцем за яким виступило Товариство з обмеженою відповідальністю Севагро (код ЄДРПОУ 31344952).

Відповідно до статті 321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправне позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Позивачтакож зазначає, що можливі припущення про приналежність нерухомого майна будь-якій іншій особі в силу іпотечного договору є необґрунтованими. Так, відповідно до ст. 598 ЦК України, зобов'язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом. За нормами статті 609 ЦК України зобов'язання припиняється ліквідацією юридичної особи (боржника або кредитора), крім випадків, коли законом або іншими нормативно-правовими актами виконання зобов'язання ліквідованої юридичної особи покладається на іншу юридичну особу, зокрема за зобов'язаннями про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю. Згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Товариство з обмеженою відповідальністю Сев агро (код ЄДРПОУ 31344952) є ліквідованим без правонаступників. Згідно частини п'ятої статті 3 Закону України Про іпотеку , іпотека має похідний характер від основного зобов'язання і є дійсною до припинення основного зобов'язання або до закінчення строку дії іпотечного договору. Аналогічні норми містяться і в частині першій статті 17 вказаного Закону.

Крім того, на користь припинення зобов'язання свідчить і той факт, що інформаційна довідка не містить інформації про наявність в реєстрах записів про арешт нерухомого майна чи заборон на його реалізацію. З огляду на викладені обставини будь-які зобов'язання (в тому числі і похідні за іпотечним договором) ТОВ Севагро перед Товариством з обмеженою відповідальністю Український промисловий банк є припиненими із моменту ліквідації ТОВ Севагро . Перебування нерухомого майна - комплекс: гуртожитку та бані, розташованих за адресою вул. Заводська, буд 1 А, село Іваньки Маньківського району Черкаської області, в ОСОБА_3 реєстрі іпотек позбавляє ТОВ Андекс , як власника майна, права у розпорядженні вказаним майном. Згідно статті 391 ЦК України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном. Відповідно до частини другої статті 26 Закону України Про іпотеку у разі скасування на підставі рішення суду записів про проведену державну реєстрацію прав, до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування державної реєстрації прав, що і змусило позивача звернутися з даним позовом до суду.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги в повному обсязі.

ВІдповідач ОСОБА_3 реєстратор Маньківської районної державної адміністрації Черкаської області в судове засідання не з'явився, але згідно письмової заяви позовні вимоги позивача визнає та просить справу слухати у його відсутності.

Суд, вивчивши матеріали справи, встановив навступні обставини та відповідні правовідносини: ТОВ Андекс укладено із ТОВ Регламент (код ЄДРПОУ 32995461) договір купівлі-продажу нерухомого майна від 4 липня 2011 року. Вказаний договір посвідчений ОСОБА_1, приватним нотаріусом Маньківського районного нотаріального округу, за реєстровим №1758. Також, вказаний договір зареєстрований Маньківським виробничим відділком комунального підприємства Черкаське обласне об'єднане бюро технічної інвентаризації 18.07.2011 року, що підтверджується витягом. (а.с.5).

Згідно пункту 1.1. Договору, ТОВ Регламент передало, а ТОВ Андекс прийняло у власність нерухоме майно - комплекс: гуртожиток та баню, розташовані за адресою вул. Заводська, буд. 1 А, село Іваньки Маньківського району Черкаської області. Таким чином, ТОВ Андекс правомірно здійснило набуття у власність нерухомого майна - комплекс: гуртожиток та баню, розташовані за адресою вул. Заводська, буд. 1 А, село Іваньки Маньківського району Черкаської області.

Згідно пункту 1.3. Договору, будь-які підстави, що створювали б загрозу належному виконанню цього договору (наявність майнових вимог третіх осіб, судового спору щодо предмету договору, тощо) відсутні.

Позивач згідно позову заначає, що 31 травня 2018 року йому повідомили інформацію, що належне йому майно перебуває в іпотеці, реєстраційний номер обтяження 1805626. Вказане обтяження зареєстровано 13.05.2005 року приватним нотаріусом ОСОБА_2, на підставі договору про внесення змін та доповнень до іпотечного договору 907, іпотекодавцем за яким виступило Товариство з обмеженою відповідальністю Сев Агро (код ЄДРПОУ 31344952).

З витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 22.08.2018 р. діяльність ТОВ "Сев Агро" припиненна в зв"язку з визнанням банкрутом без правонаступництва.

Статтею 41 Конституції України встановлено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ст. ст. 316-317, 319 ЦК України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Згідно ст. 321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ст.598 ЦК України, зобов'язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом.

За нормами статті 609 ЦК України зобов'язання припиняється ліквідацією юридичної особи (боржника або кредитора), крім випадків, коли законом або іншими нормативно-правовими актами виконання зобов'язання ліквідованої юридичної особи покладається на іншу юридичну особу, зокрема за зобов'язаннями про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю.

Як встановлено згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Товариство з обмеженою відповідальністю Сев Агро (код ЄДРПОУ 31344952) є ліквідованим без правонаступників.

Згідно ч. 5 ст. 3 Закону України Про іпотеку , іпотека має похідний характер від основного зобов'язання і є дійсною до припинення основного зобов'язання або до закінчення строку дії іпотечного договору.

Інформаційна довідка (а.с.7) не містить інформації про наявність в реєстрах записів про арешт нерухомого майна чи заборон на його реалізацію.

Тому будь-які зобов'язання ТОВ Сев Агро перед ТОВ Український промисловий банк є припиненими із моменту ліквідації ТОВ Севагро і перебування нерухомого майна - комплекс: гуртожитку та бані, розташованих за адресою вул. Заводська, буд. 1 А, село Іваньки Маньківського району Черкаської області, в ОСОБА_3 реєстрі іпотек позбавляє ТОВ Андекс , як власника майна, права у розпорядженні вказаним майном.

Статтею 391 ЦК України передбачено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Згідно п. 33 Постанови пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07.02.2014 року №5 Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав , застосовуючи положення статті 391 ЦК України, суд має виходити із того, що відповідно до положень статей 391, 396 ЦК України, позов про усунення порушень права, не пов'язаних із позбавленням володіння, підлягає задоволенню у разі, якщо позивач доведе, що він є власником або особою, яка володіє майном (має речове право) з підстави, передбаченої законом або договором, і що діями відповідача, не пов'язаними з позбавленням володіння, порушується його право власності чи законного володіння. Такий позов підлягає задоволенню і в тому разі, коли позивач доведе, що є реальна небезпека порушення його права власності чи законного володіння зі сторони відповідача. При цьому суди повинні брати до уваги будь-які фактичні дані, на підставі яких за звичайних умов можна зробити висновок про наявність такої небезпеки.

Відповідно до ст.ст. 2, 3, 26 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов: 1) реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення; 2) на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обовязкової реєстрації. Будь-які дії особи, спрямовані на набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, що підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, можуть вчинятися, якщо речові права на таке майно зареєстровані згідно із вимогами цього Закону, крім випадків, коли речові права на нерухоме майно, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними згідно з частиною третьою цієї статті, та у випадках, визначених статтею 28 Закону.

У разі скасування на підставі рішення суду рішення про державну реєстрацію прав, документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, скасування записів про проведену державну реєстрацію прав, а також у випадку, передбаченому підпунктом "а" пункту 2 частини шостої статті 37 цього Закону, до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування державної реєстрації прав.

У разі скасування судом документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав до 1 січня 2013 року, або скасування записів про державну реєстрацію прав, інформація про які відсутня в ОСОБА_3 реєстрі прав, запис про державну реєстрацію прав вноситься до Державного реєстру прав та скасовується.

Згідно ч.1 ст.1 Протоколу 1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Таким чином, на підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог в повному обсязі, оскільки на даний час відсутні будь-які підстави для обтяження майна - комплекс: гуртожитку та бані, розташованих за адресою вул. Заводська, буд. 1 А, село Іваньки Маньківського району Черкаської області.

На підставі викладеного, керуючись ст. 41 Конституції України, ст. ст. 12, 77, 78, 81, 263, 265 ЦПК України, ст. ст. 16, 316-317, 319, 321, 328, 391, 568, 609 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задоволити.

Запис про проведену державну реєстрацію прав обтяження (іпотеку) нерухомого майна - комплекс: гуртожиток в. літ. Д жила площа 314,7 кв.м., загальна площа 484,60 кв.м., Баня в. літ. А загальна площа 166,5 кв.м., адреса: вул. Заводська, буд. 1 А, село Іваньки Маньківського району Черкаської області, номер РПВН 6291163, реєстраційний номер обтяження 1805626 із Державного реєстру іпотек - скасувати .

Зобов'язати Державного реєстратора Маньківської районної державної адміністрації Черкаської області внести запис до Державного реєстру прав про скасування державної реєстрації прав прав обтяження (іпотеку) нерухомого майна - комплекс: гуртожиток в. літ. Д жила площа 314,7 кв.м., загальна площа 484,60 кв.м., Баня в. літ. А загальна площа 166,5 кв.м. адреса: вул. Заводська, буд. 1 А, село Іваньки Маньківського району Черкаської області, номер РПВН 6291163, реєстраційний номер обтяження 1805626 із Державного реєстру іпотек.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Апеляційного суду Черкаської області через Маньківський районний суд Черкаської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження.

СУДДЯ І.Д.Калієвський

СудМаньківський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення22.08.2018
Оприлюднено04.09.2018
Номер документу76151163
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —701/510/18

Рішення від 22.08.2018

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Калієвський І. Д.

Рішення від 22.08.2018

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Калієвський І. Д.

Ухвала від 23.06.2018

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Калієвський І. Д.

Ухвала від 12.06.2018

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Калієвський І. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні