Ухвала
від 03.09.2018 по справі 389/2208/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

03 вересня 2018 року м. Кропивницький

справа № 389/2208/17

провадження № 22-ц/781/1645/18

Апеляційний суд Кіровоградської області у складі судді судової палати у цивільних справах Суровицької Л.В., розглянув матеріали апеляційної скарги Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області на рішення Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 23 січня 2018 року у справі за позовом за позовом ОСОБА_2 до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, треті особи - ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, про визнання незаконним рішення та зобов'язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 23 січня 2018 року задоволено позов ОСОБА_2 до ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області, треті особи - ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, про визнання незаконним рішення та зобов'язання вчинити певні дії.

Не погодившись з рішенням суду, ГУ Держгеокадастру подало апеляційну скаргу, в якій просять звільнити від сплати судового збору за подачу апеляційної скарги. Як на підстави для звільнення від сплати судового збору посилається на те, що ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області є територіальним органом центрального органу виконавчої влади, не є прибутковою організацією,тому кошти на сплату судового збору відсутні.

Клопотання про звільнення від сплати судового збору задоволенню не підлягає з таких підстав.

Відповідно до ч.ч.1,3 ст.136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі, а також зменшити розмір належних до оплати судових витрат, пов'язаних з розглядом справи, або звільнити від їх оплати.

Згідно з п.29 Постанови пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17 жовтня 2014 року Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах (із змінами та доповненнями від 25.09.2015 р.) клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі статтею 10 ЦПК повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

У ст.129 Конституції України однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, у тому числі й органів державної влади. У зв'язку із цим обставини, пов'язані з фінансуванням установи чи організації з Державного бюджету України та відсутністю у ньому коштів, призначених для сплати судового збору, не можуть вважатися достатньою підставою для звільнення від такої сплати.

Обставини, пов'язані з фінансуванням установи чи організації з Державного бюджету України та відсутністю у ньому коштів, призначених для сплати судового збору, не можуть вважатися достатньою правовою підставою для звільнення від такої сплати.

Враховуючи те, що матеріали справи не містять доказів, що підтверджують майновий стан заявника та таких доказів не надано суду при подачі апеляційної скарги, підстави, передбачені ст.136 ЦПК України для звільнення від сплати судового збору, відсутні.

За таких обставин зазначене клопотання про звільнення від сплати судового збору задоволенню не підлягає.

У зв'язку з цим апеляційна скарга підлягає залишенню без руху.

Відповідно до ст.3 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством, за подання апеляційної і касаційної скарг на судові рішення.

П.п.2 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір передбачено, що при поданні позовної заяви немайнового характеру фізичною особою ставка судового збору становить 0,4 розміру від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, який станом на 01 січня 2017 року становить 1600грн. (0,4 від 1600 грн. = 640 грн.).

Згідно з п.13 Постанови Пленуму ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17.10.2014 року №10 Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах якщо в позовній заяві об'єднано дві або більше самостійних вимог немайнового характеру, пов'язані між собою, судовий збір сплачується окремо з кожної із таких вимог (або загальною сумою).

Згідно з п.п.6 ч.1 ст.4 Закону України Про судовий збір в редакції Закону №2147-VIII від 03.10.2017 року, чинній на час подання апеляційної скарги, за подання апеляційної скарги на рішення суду судовий збір справляється в розмірі 150% ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Тому, за подання апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції скаржник повинен сплатити судовий збір у розмірі 1920 грн. (640 грн. х 2 (дві вимоги немайнового характеру) = 1280 грн., 1280 грн. х 150 % = 1920 грн.).

Крім того, апеляційна скарга не відповідає вимогам ст. 356 ЦПК України.

Згідно п. 2, п. 3 ч. 2 ст. 356 ЦПК України, в апеляційній скарзі мають бути зазначені:

- повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає апеляційну скаргу, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв'язку та електронної пошти, офіційна електронна адреса, за наявності;

- повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові) (для фізичних осіб) інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб).

Однак, в апеляційній скарзі ГУ зазначено невірні прізвища та по батькові третіх осіб, не зазначено повне ім'я та по батькові третіх осіб, реєстраційний номер облікової картки платника податків за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, електронної пошти та офіційної електронної адреси, за наявності.

Усунення цих недоліків можливо шляхом складання належно оформленої апеляційної скарги, яка відповідає вимогам ст.356 ЦПК України. До скарги додати її копії та додані письмові матеріали відповідно до кількості учасників справи (п. 2 ч. 4 ст. 356 ЦПК України).

Відповідно ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху із зазначенням недоліків позовної заяви, способом і строком їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст. 185, 356, 357 ЦПК України, Апеляційний суд Кіровоградської області,

УХВАЛИВ:

Відмовити Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області в задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору.

Апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області на рішення Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 23 січня 2018 року - залишити без руху.

Запропонувати протягом десяти днів з дня вручення копії ухвали подати апеляційну скаргу із виправленими недоліками, яка буде відповідати вимогам п.4 ч.2 та п.2 ч.4 ст. 356 ЦПК, додати до апеляційної скарги її копії та доданих письмових матеріалів відповідно до кількості учасників справи

Запропонувати скаржнику протягом десяти днів з дня вручення копії ухвали :

Сплатити судовий збір в сумі 1920 грн. на рахунок:

Отримувач коштів УК у м. Кроп./м. Кропивницький/ 22030101,

Код отримувача: 38037409,

Банк отримувача: Казначейство України,

Код банку отримувача (МФО): 899998,

Рахунок отримувача: 34311206080002,

Код класифікації доходів бюджету 22030101

Призначення платежу: *;101;(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом (ПІБ чи назва установи, організації позивача), Апеляційний суд Кіровоградської області (назва суду, де розглядається справа) та надати оригінал квитанції про його сплату до апеляційного суду;

У разі виконання вимог у встановлений строк, апеляційна скарга буде вважатись поданою в день первісного її подання.

У разі невиконання ухвали суду щодо усунення недоліків апеляційної скарги в зазначений строк, апеляційна скарга вважатиметься неподаною та буде повернута.

Суддя Апеляційного суду

Кіровоградської області Л.В.Суровицька

СудАпеляційний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення03.09.2018
Оприлюднено05.09.2018
Номер документу76228192
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —389/2208/17

Ухвала від 11.10.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Берднікова Г. В.

Ухвала від 24.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Суровицька Л. В.

Ухвала від 03.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Суровицька Л. В.

Ухвала від 03.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Єгорова С. М.

Ухвала від 12.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Єгорова С. М.

Рішення від 29.01.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Берднікова Г. В.

Рішення від 23.01.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Берднікова Г. В.

Ухвала від 27.12.2017

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Берднікова Г. В.

Ухвала від 06.12.2017

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Берднікова Г. В.

Ухвала від 06.12.2017

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Берднікова Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні