Ухвала
від 05.09.2018 по справі 1140/2017/18
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

05 вересня 2018 року м. Кропивницький Справа № 1140/2017/18

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Черниш О.А.,

за участю секретаря судового засідання Бондар Я.Г.,

розглядаючи у підготовчому засіданні адміністративну справу

позивач: об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Лінія 10-59" (25019, м. Кропивницький, вул. Лінія, 10, буд. 59, код ЄДРПОУ 40688799)

відповідач: виконавчий комітет міської ради міста Кропивницького (25022, м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 41, код ЄДРПОУ 04055251)

про визнання протиправним та скасування рішення , -

В С Т А Н О В И В:

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Лінія 10-59" звернулося до суду з позовом до виконавчого комітету міської ради міста Кропивницького, в якому просить визнати протиправним (незаконним) та скасувати рішення виконавчого комітету міської ради міста Кропивницького від 12.06.2018 року №279 "Про затвердження норм надання послуг з вивезення побутових відходів", або ж здійснити захист порушених прав, свобод чи інтересів позивача в інший спосіб, який не суперечить закону і забезпечує ефективний захист його прав, свобод та інтересів.

Ухвалою судді від 20.07.2018 року відкрито загальне позовне провадження у справі за цим позовом та призначено підготовче засідання на 05.09.2018 року.

Частиною 2 статті 173 КАС України передбачено, що завданням підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з'ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Згідно з частиною 1 статті 179 КАС України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Відповідно до частини 1 статті 159 КАС України при розгляді справи судом за правилами загального позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом.

Відповідач у строк, установлений судом, не подав до суду відзив на позов. При цьому у підготовчому засіданні представник відповідача повідомив, що відповідач заперечує проти позову, та просив продовжити строк для подання відзиву до 10.09.2018 року.

Крім того, у підготовчому засіданні представник відповідача підтримав раніше подане ним клопотання про залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору та стороні відповідача, ТОВ "Екостайл" та ДП "Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства", посилаючись на те, що рішення у даній справі може вплинути на їхні права та обов'язки.

Вирішуючи це клопотання, суд виходив з того, що статус третіх осіб як учасників справи визначений у статті 49 КАС України.

Частиною 2 статті 49 КАС України передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Відповідно до статті 50 КАС України якщо в результаті ухвалення судового рішення сторона може набути право стосовно третьої особи або третя особа може пред'явити вимоги до сторони, така сторона зобов'язана сповістити цю особу про відкриття провадження у справі і подати до суду заяву про залучення її до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору. До такої заяви повинні бути додані докази про направлення її копії особі, про залучення якої як третьої особи подана заява.

Матеріали справи свідчать, що між позивачем та ТОВ "Екостайл" укладено договір №32323 від 03.10.2016 року про надання послуг з вивезення побутових відходів, за умовами якого останній зобов'язується згідно з графіком надавати послуги з вивезення твердих побутових відходів на підставі норм, затверджених органами місцевого самоврядування. Такі норми затверджені спірним рішенням виконавчого комітету міської ради міста Кропивницького №279 від 12.06.2018 року, про скасування якого подано цей позов. Відтак, рішення у даній справі може вплинути на права та обов'язки ТОВ "Екостайл" щодо виконання договору №32323 від 03.10.2016 року про надання послуг з вивезення побутових відходів.

Крім того, судом установлено, що норми надання послуг з вивезення побутових відходів на території міста Кропивницького, що затверджені спірним рішенням відповідача, були розроблені ДП "Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства" за замовленням ТОВ "Екостайл". Тому у даних правовідносинах ця особа також має юридичну заінтересованість, яка ґрунтується на матеріально-правових відносинах з учасниками справи, що обумовлює необхідність залучення її до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Питання, на чиїй стороні прийматимуть участь у справі ці треті особи, буде вирішено за наслідками розгляду їхніх пояснень, поданих на підтримку позову або його заперечення.

Відповідно до пункту 2 частини 2 статті 181 КАС України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках залучення до участі або вступу у справу третьої особи.

Згідно з частиною 4 статті 173 КАС України підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Керуючись статтями 49, 50, 175, 180, 181, 248, 256 КАС України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Продовжити строк підготовчого провадження на 30 днів.

2. Відкласти підготовче засідання до 25 вересня 2018 року до 11:00 год.

3. Залучити до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору:

- товариство з обмеженою відповідальністю "Екостайл" (25030, м. Кропивницький, вул. Лавандова, 27, код ЄДРПОУ 38852421);

- державне підприємство "Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства" (03035, м. Київ, вул. Урицького, 35, код ЄДРПОУ 03363588).

4. Зобов'язати позивача у строк до 11.09.2018 року:

- направити третім особам копію позовної заяви та доданих до неї документів;

- подати докази такого направлення до суду.

5. Зобов'язати відповідача у строк до 10.09.2018 року:

- подати до суду відзив на позов (щодо його визнання чи заперечення) у порядку, передбаченому статтями 162, 175 КАС України, та наявні докази (якщо вони не надані позивачем) у порядку, передбаченому статтею 79 КАС України,

- одночасно направити копії відзиву та письмових доказів позивачу та третім особам;

- разом з відзивом подати до суду документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів позивачу.

6. Запропонувати третім особам у строк до 24.09.2018 року:

- подати до суду пояснення щодо позову та відзиву (щодо його підтримки чи заперечення) у порядку, передбаченому статтями 165, 176 КАС України, та наявні докази (якщо вони не надані сторонами) у порядку, передбаченому статтею 79 КАС України,

- одночасно направити копії пояснень та письмових доказів позивачу, відповідачу та іншій третій особі;

- разом з поясненнями подати до суду документи, що підтверджують надіслання (надання) пояснень і доданих до нього доказів позивачу, відповідачу та іншій третій особі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Заперечення проти ухвали за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду ОСОБА_1

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.09.2018
Оприлюднено11.09.2018
Номер документу76266735
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1140/2017/18

Ухвала від 30.09.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

Ухвала від 29.08.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

Ухвала від 29.05.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

Постанова від 11.05.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

Ухвала від 26.04.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

Ухвала від 26.04.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

Ухвала від 16.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

Ухвала від 16.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

Ухвала від 30.09.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желєзний І.В.

Ухвала від 30.04.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желєзний І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні