Ухвала
від 12.09.2018 по справі 809/1338/17
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

"12" вересня 2018 р. справа № 809/1338/17

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі судді Тимощука О.Л.,

за участю:

секретаря судового засідання - Ткачук О.П.,

представника позивача - ОСОБА_1,

представника відповідача - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні питання витребування додаткових доказів у адміністративній справі

за позовною заявою ОСОБА_1 в інтересах малолітнього сина ОСОБА_3

до Міністерства оборони України в особі Центральної військово-лікарської комісії Головного військово-медичного управління Збройних Сил України

про скасування протоколу №2300 від 18 червня 2015 року по встановленню причинного зв'язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв із зазначенням причини смерті, як такої, що пов'язана із проходженням військової служби та зобов'язання скласти протокол із зазначенням причини смерті, як такої, що пов'язана із виконанням обов'язків військової служби, з підстав складення протоколу з порушенням закону,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Івано-Франківського окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовною заявою ОСОБА_1 в інтересах малолітнього сина ОСОБА_3 (надалі, також - позивач) до Міністерства оборони України в особі Центральної військово-лікарської комісії Головного військово-медичного управління Збройних Сил України про скасування протоколу №2300 від 18 червня 2015 року по встановленню причинного зв'язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв із зазначенням причини смерті, як такої, що пов'язана із проходженням військової служби та зобов'язання скласти протокол із зазначенням причини смерті, як такої, що пов'язана із виконанням обов'язків військової служби, з підстав складення протоколу з порушенням закону.

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 31.07.2018 витребувано у: Коломийського об'єднаного міського військового комісаріату (адреса: вул. Франка, 6-А, м. Коломия, Івано-Франківська область, 78200); Івано-Франківського обласного військового комісаріату (адреса: вул. Довженка, 21, м. Івано-Франківськ, 76026, код ЄДРПОУ - 07742609); Військової частини А1376 (адреса: вул. Деповська, буд. 101, м. Конотоп, Сумська область, 41600); Військової частини А0734 (адреса: вул. Зіньківська буд. 8, м. Полтава, Полтавська область, 36009) усі наявні, належним чином засвідчені документи, що містять відомості про результати медичних оглядів померлого - ОСОБА_4, в тому числі, медичні картки, висновки медичних комісій, лікарські заключення тощо, під час призову по мобілізації та проходження військової служби .

На адресу суду 07.09.2018 від Військової частини А0734 надійшов лист №602/1339 від 10.08.2018, в якому повідомлено суд, що документів, які містять відомості про результати медичних оглядів померлого ОСОБА_4, що перебував у відрядженні у період з 24.03.2015 по 02.04.2015 у військовій частині А0734, в тому числі медичних карток, висновків медичних комісій, лікарських заключень, тощо, в частині нема, та до частини не надходили.

До вказаного листа долучено копію лікарського свідоцтва про смерть ОСОБА_4, №120 від 02.04.2015, виданого Полтавським обласним патологоанатомічним бюро м. Полтава.

Зі змісту лікарського свідоцтва про смерть №120 від 02.04.2015, судом з'ясовано, що смерть ОСОБА_4 настала у стаціонарі Обласної клінічної лікарні міста Полтава.

За наслідками оголошених та досліджених в судовому засіданні письмових доказів суд дійшов висновку про необхідність витребування у Полтавського обласного патологоанатомічного бюро м. Полтави та Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М. В. Скліфосовського усіх наявних, належним чином засвідчених документів, що містять відомості про померлого - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, в тому числі, медичні картки, висновки медичних комісій, лікарські заключення, результати огляду, результати розтину, експертні висновки, лікарські свідоцтва та ін.

Представник позивача в судовому засіданні, з приводу витребування додаткових доказів, не заперечила.

Представник відповідача щодо витребування додаткових доказів поклався на розсуд суду, додатково зазначив, що всі необхідні копії доказів можуть бути надані відповідачем по справі, за умови направлення повторної мотивованої ухвали.

Враховуючи наведене, на переконання суду, слід також повторно витребувати у Міністерства оборони України в особі Центральної військово-лікарської комісії Головного військово-медичного управління Збройних Сил України належним чином засвідчені усі документи, які містять інформацію про результати медичних оглядів померлого - ОСОБА_4 (медичні картки, висновки медичних комісій, результати медичних оглядів, лікарські заключення тощо), а також належним чином засвідчені документи, що слугували підставою прийняття Центральною військово-лікарською комісією по встановленню причинного зв'язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишнього військовослужбовця оскаржуваного рішення, оформленого протоколом №2300 від 18 червня 2015 року.

Відповідно до частини 4 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі, також - КАС України), суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно із частиною 3 статті 77 КАС України, докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Пунктами 3, 7 та 8 статті 80 КАС України, передбачено, що про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Згідно з частиною 2 статті 14 КАС України, судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України.

Водночас, статтею 370 КАС України передбачено, що судове рішення, яке набрало законної сили, є обов'язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Відповідно до частини 2 статті 372 КАС України, судове рішення, яке набрало законної сили є підставою для його виконання.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 14, 77, 80, 248, 256, 370, 372 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

УХВАЛИВ:

1. Витребувати у:

Полтавського обласного патологоанатомічного бюро (36011, Полтавська область, місто Полтава, вулиця Шевченка, будинок 23-В, код ЄДРПОУ - 13962611);

Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М. В. Скліфосовського (36011, Полтавська область, місто Полтава, вулиця Шевченка, будинок 23, код ЄДРПОУ - 01999106)

- усі наявні, належним чином засвідчені документи, що містять відомості про померлого - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, в тому числі, медичні картки, висновки медичних комісій, лікарські заключення, результати огляду, результати розтину, експертні висновки, лікарські свідоцтва та ін.;

- надати суду письмову інформацію, чи встановлене захворювання:"внутрішньо-мозговий крововилив внаслідок гострої мозкової недостатності" померлого ОСОБА_4 був наслідком отриманої травми, поранення, контузії тощо?

2. Повторно витребувати у Міністерства оборони України в особі Центральної військово-лікарської комісії Головного військово-медичного управління Збройних Сил України (03168, місто Київ, проспект Повітрофлотський, будинок 6, код ЄДРПОУ - 00034022) належним чином засвідчені усі документи:

- які містять інформацію про результати медичних оглядів померлого - ОСОБА_4 (медичні картки, висновки медичних комісій, результати медичних оглядів, лікарські заключення тощо);

- які слугували підставою прийняття Центральною військово-лікарською комісією по встановленню причинного зв'язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишнього військовослужбовця оскаржуваного рішення, відповідно до протоколу засідання комісії №2300 від 18 червня 2015 року.

Зобов'язати Полтавське обласне патологоанатомічне бюро, Полтавську обласну клінічну лікарню ім. М. В. Скліфосовського та Міністерство оборони України в особі Центральної військово-лікарської комісії Головного військово-медичного управління Збройних Сил України надати витребувані судом докази до 04 жовтня 2018 року.

Попередити Полтавське обласне патологоанатомічне бюро, Полтавську обласну клінічну лікарню ім. М. В. Скліфосовського та Міністерство оборони України в особі Центральної військово-лікарської комісії Головного військово-медичного управління Збройних Сил України, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені КАС України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя /підпис/ Тимощук О.Л.

Дата ухвалення рішення12.09.2018
Оприлюднено13.09.2018
Номер документу76391316
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування протоколу №2300 від 18 червня 2015 року по встановленню причинного зв'язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв із зазначенням причини смерті, як такої, що пов'язана із проходженням військової служби та зобов'язання скласти протокол із зазначенням причини смерті, як такої, що пов'язана із виконанням обов'язків військової служби, з підстав складення протоколу з порушенням закону

Судовий реєстр по справі —809/1338/17

Постанова від 22.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єресько Л.О.

Ухвала від 22.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єресько Л.О.

Ухвала від 14.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єресько Л.О.

Ухвала від 07.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Ухвала від 31.10.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Постанова від 18.09.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кухтей Руслан Віталійович

Ухвала від 01.08.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кухтей Руслан Віталійович

Ухвала від 01.08.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кухтей Руслан Віталійович

Ухвала від 15.07.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кухтей Руслан Віталійович

Рішення від 05.05.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні