Ухвала
від 14.09.2018 по справі 922/1523/18
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

проспект Незалежності, 13, місто Харків, 61058

УХВАЛА

"14" вересня 2018 р. Справа № 922/1523/18

Колегія суддів у складі: головуючого судді Бородіної Л.І., судді Білоусової Я.О., судді Шутенко І.А.,

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Аграрного підприємства "Устинівське", с. Устимівка, Харківська область,

на рішення господарського суду Харківської області від 13.08.2018 (суддя Погорелова О.В.), ухвалене в м. Харків о 10год. 40хв., повний текст якого складений 15.08.2018,

у справі № 922/1523/18

за позовом: ТОВ АП "Устинівське", с. Устимівка, Харківська область,

до відповідача: Руновщинської сільської ради Зачепилівського району Харківської області, с. Руновщина, Харківська область,

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - Головного управління Держгеокадастру в Харківській області, м. Харків,

про визнання права власності,

ВСТАНОВИЛА:

07.06.2018 ТОВ АП "Устинівське" звернулося до господарського суду Харківської області з позовом до Руновщинської сільської ради Зачепилівського району Харківської області про визнання за ТОВ АП "Устинівське" права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення (несільськогосподарські угіддя) під господарськими будівлями та спорудами для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, на яких розміщені господарські двори, будівлі та споруди приватної власності позивача, загальною площею 3,9151 га (а.с. 4-13).

Ухвалою господарського суду Харківської області суду від 25.06.2018 у даній справі прийнято позовна заява до розгляду, відкрито провадження у справі, постановлено про розгляд справи за правилами загального позовного провадження (а.с.144-146).

Рішенням господарського суду Харківської області від 13.08.2018 у справі №922/1523/18 відмовлено ТОВ АП "Устинівське" в задоволенні позову (а.с.207-211).

ТОВ АП "Устинівське" з рішенням господарського суду першої інстанції не погодилося та 03.09.2018 звернулося до Харківського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду Харківської області від 13.08.2018 у справі №922/1523/18 та прийняти нове рішення, яким задовольнити позов ТОВ АП "Устинівське" до Руновщинської сільської ради Зачепилівського району Харківської області про визнання права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення (несільськогосподарські угіддя) під господарським дворами, будівлями і спорудами загальною площею 3,9151га в повному обсязі.

Дослідивши матеріали апеляційної скарги, судова колегія апеляційної інстанції дійшла висновку про повернення апеляційної скарги, з огляду на таке.

Відповідно до вимог пункту 1 частини 3 статті 258 ГПК України до апеляційної скарги додається довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника, якщо скарга подана представником і в справі немає підтвердження його повноважень.

При дослідженні матеріалів апеляційної скарги встановлено, що апеляційна скарга підписана ОСОБА_1, який діє на підставі довіреності. До апеляційної скарги у якості доказів наявності у ОСОБА_1 права на підписання апеляційної скарги позивачем надана фотокопія довіреності від 14.02.2018, зі змісту якої вбачається, що ТОВ Аграрне підприємство Устинівське в особі директора ОСОБА_2, який діє на підставі Статуту, уповноважує заступника директора ОСОБА_1 представляти інтереси ТОВ АП Устинівське .

Частиною 3 статті 56 ГПК України встановлено, що юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Згідно зі статтею 58 ГПК України представником у суді може бути адвокат або законний представник. При розгляді справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених статтею 59 цього Кодексу.

Відповідно до частини 5 статті 12 ГПК України для цілей цього Кодексу малозначними справами є: справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до підпункту 11 пункту 16-1 Розділу XV "Перехідні положення" Конституції України, які є нормами прямої дії, з дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" (30.09.2016), представництво відповідно до пункту 3 частини 1 статті 131-1 та статті 131-2 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

З наведеного вбачається, що представництво позивача в суді апеляційної інстанції може здійснюватись адвокатом, керівником або членом виконавчого органу, уповноваженого діяти від його імені юридичної особи відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи).

Відповідно до статті 97 ЦК України управління товариством здійснюють його органи. Органами управління товариством є загальні збори його учасників і виконавчий орган, якщо інше не встановлено законом.

Статтею 99 ЦК України визначено, що загальні збори товариства своїм рішенням створюють виконавчий орган та встановлюють його компетенцію і склад. Виконавчий орган товариства може складатися з однієї або кількох осіб. Виконавчий орган, що складається з кількох осіб, приймає рішення у порядку, встановленому абзацом першим частини другої статті 98 цього Кодексу. Повноваження члена виконавчого органу можуть бути в будь-який час припинені або він може бути тимчасово відсторонений від виконання своїх повноважень. Назвою виконавчого органу товариства відповідно до установчих документів або закону може бути "правління", "дирекція" тощо.

Відповідно до розділу 11 Статуту ТОВ АП Устинівське загальні збори учасників своїм рішенням створюють виконавчий орган та визначають його компетенцію і склад. Директор є одноосібним виконавчим органом.

В матеріалах справи відсутні докази, які б свідчили про те, що ОСОБА_1 призначений до складу виконаного органу ТОВ АП Устинівське з визначенням його повноважень.

Частиною 2 статті 9 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань визначено, що в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб, зокрема: найменування юридичної особи, у тому числі скорочене (за наявності); ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (далі - ідентифікаційний код); перелік засновників (учасників) юридичної особи; відомості про керівника юридичної особи, а за бажанням юридичної особи - також про інших осіб, які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації тощо: прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта), дані про наявність обмежень щодо представництва юридичної особи ; відомості про членів керівних органів: прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, посада, контактний номер телефону та інші засоби зв'язку - для громадського формування; відомості про керівника відокремленого підрозділу: прізвище, ім'я, по батькові, посада, дата народження, дата призначення та реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта), наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи; відомості про членів керівних органів : прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, посада, контактний номер телефону та інші засоби зв'язку - для відокремленого підрозділу громадського формування;

Згідно із статтею 10 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою. Якщо відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, не внесені до нього, вони не можуть бути використані у спорі з третьою особою, крім випадків, коли третя особа знала або могла знати ці відомості.

Згідно відомостей з ЄДПРОУ, сформованих станом на 13.09.2018, до осіб, які обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи ТОВ АП Устинівське , уповноважених представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами, та осіб які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, віднесено лише керівника (підписанта) ОСОБА_2

Враховуючи вищевикладене, ОСОБА_1 не уповноважений діяти від імені ТОВ АП Устинівське , оскільки не є керівником або членом виконавчого органу відповідно до Статуту позивача та щодо нього не внесені відомості до ЄДРПОУ як особи, яка має право вчиняти дії від її імені юридичної особи без довіреності.

Відповідно до частин 3, 4 статті 60 ГПК України довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (електронним цифровим підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами.

Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

Статтею 26 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність встановлено, що адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: договір про надання правової допомоги; довіреність; ордер; доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

За відсутності ордера, довіреність повинна містити інформацію, що повноваження на представництво в суді надано саме адвокату, а не громадянину. Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 24.04.2018 у справі № 914/2414/17.

Зі змісту доданої до матеріалів апеляційної скарги довіреності від 14.02.2018 не вбачається, що повноваження з представництва ТОВ Аграрного підприємства Устинівське надано адвокату, а отже довіреність, яка надана до апеляційної скарги, не є належним та допустимим доказом наявності у ОСОБА_1 повноважень на підписання апеляційної скарги.

Таким чином, до апеляційної скарги не надано належних та допустимих доказів наявності повноважень ОСОБА_1 на підписання апеляційної скарги від імені ТОВ АП Устинівське , а отже апеляційна скарга підписана особою, яка не має права її підписувати.

Відповідно до пункту 1 частини 5 статті 260 ГПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції також, якщо: апеляційна скарга подана особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписана, або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено;

Враховуючи викладене в сукупності, апеляційна ТОВ АП Устинівське підлягає поверненню.

Керуючись ст.ст.56, 58, 60, 234, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, Харківський апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Аграрного підприємства "Устинівське" на рішення господарського суду Харківської області від 13.08.2018 у справі №922/1523/18 повернути заявникові.

Додаток: тільки заявникові - апеляційна скарга на 3 аркушах з додатком на 12 аркушах, у тому числі платіжне доручення від 29.08.2018 №468 на суму 82707,47грн. і фотокопія довіреності від 14.02.2018, зареєстрована в реєстрі за №190.

Головуючий суддя Л.І. Бородіна

Суддя Я.О. Білоусова

Суддя І.А. Шутенко

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення14.09.2018
Оприлюднено14.09.2018
Номер документу76445201
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/1523/18

Постанова від 17.01.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Мартюхіна Наталя Олександрівна

Ухвала від 19.12.2018

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Мартюхіна Наталя Олександрівна

Ухвала від 13.12.2018

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Мартюхіна Наталя Олександрівна

Ухвала від 08.11.2018

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Мартюхіна Наталя Олександрівна

Ухвала від 24.10.2018

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Мартюхіна Наталя Олександрівна

Ухвала від 14.09.2018

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бородіна Л.І.

Рішення від 13.08.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 25.07.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 18.07.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 25.06.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні