Постанова
від 13.09.2018 по справі 487/2403/17
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/2403/17

Провадження № 1-кп/487/109/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.09.2018 року Заводський районний суд м. Миколаєва у складі: головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,прокурора - ОСОБА_3 , обвинуваченого ОСОБА_4 , захисників ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 368 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Адвокати ОСОБА_5 і ОСОБА_6 , які діють в інтересах ОСОБА_4 , звернулися до суду із клопотанням в якому просили надати адвокатам ОСОБА_6 (свідоцтво про право заняття адвокатською діяльністю МК №000951 від 18.02.2016 року) та/або адвокату ОСОБА_5 (свідоцтво про право заняття адвокатською діяльністю № 241 від 10.12.1999 року) тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, з можливістю їх вилучення та перебувають у володінні оператора телекомунікацій (мобільного зв`язку) ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЕДРПОУ НОМЕР_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 ), інформацію у паперовому та електронному вигляді, в якій зазначити інформацію про вхідні та вихідні з`єднання абонентського номеру оператора мобільного зв`язку « ІНФОРМАЦІЯ_2 » НОМЕР_2 , за весь період зберігання інформації, тобто за три роки, яким користується ОСОБА_7 та які здійснювалися в період з 01.05.2016 року до 01.11.2016 року включно із зазначенням типу з`єднань, дати і часу, тривалості таких з`єднань (вхідних та вихідних дзвінків), у тому числі з`єднання нульової тривалості (неприйняті виклики) та діючі з`єднання. маршрутів передавання, SMS, MMS, GPRS, абонентських номерів учасників з`єднань, ІМЕІ їх мобільних терміналів, азимутів ретрансляційних антен та адрес розташування базових станцій, які обслуговували зв`язок.

Клопотання захисники обґрунтовують тим, що 07.09.2018 року під час допиту свідка ОСОБА_7 в режимі відеоконференції, свідок повідомив суд про номер телефону, яким він користувався в період укладення договору між ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » - НОМЕР_2 .

Також при вивченні матеріалів, отриманих стороною захисту, а саме: диску з інформацією про вхідні та вихідні з`єднання абонентського номеру оператора мобільного зв`язку « ІНФОРМАЦІЯ_5 » НОМЕР_3 , які здійснювалися в період з 11.06.2015 року по 11.06.ю2018 року включно, з`ясовано, що з абонентського номеру НОМЕР_3 ніколи не робились дзвінки на абонентський номер НОМЕР_2 .

Також впопередніх засіданнябуло дослідженодокументи: наказ №9 від 25.07.2016 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » про прийняття ОСОБА_8 на роботу до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ; наказ №10 від 29.09.2016 року про звільнення з посади ОСОБА_8 .

В матеріалах кримінального провадження міститься протокол допиту ОСОБА_8 від 19.08.2016 року, де він надає пояснення, що в середині липня 2016 року на сайті САД ним була прочитана інформація про проведення торгів, після чого за погодженням з керівництвом ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » була надана документація до тендерного комітету.

ОСОБА_8 під час допиту пояснив, що ОСОБА_7 принаймні двічі відвідував м. Миколаїв, а свідок ОСОБА_7 повідомив, що в м. Миколаєві був один раз для укладання договору підряду.

Проте,зазначені поясненняне узгоджуються знаданими тадолученими досправи доказамита викликаєсумнів усторони захисту,щодо відсутностіабо наявностіпровокації збоку правоохороннихорганів,та використання ОСОБА_8 в якості«агента-провокатора»й тойфакт,що йогоякби прийнятона посадудо ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_4 » одночасноз призначеннямна посаду ОСОБА_9 тобто 27.07.2016року,та звільненняз посадипісля пред`явлення ОСОБА_4 підозри.

Відповідно до практики Європейського Суду з прав людини, усі докази, отримані внаслідок провокації правоохоронних органів, слід визнавати недопустимими, оскільки вони отримані внаслідок істотного порушення права людини на справедливий судовий розгляд, що закріплене у пункті 1 статті 6 Конвенції (рішення Європейського Суду з прав людини у справі Баннікова проти Росії). Таке повністю відповідає вимогам частини 1 статті 87 КПК України.

Вважають, що з метою підтвердження, або спростування факту знаходження ОСОБА_7 у м. Миколаєві, необхідно отримати документи, що містять охоронювану законом таємницю, з можливістю їх вилучення, а саме: інформацію у електронному та письмовому вигляді про вхідні та вихідні з`єднання абонентського номеру оператора мобільного зв`язку « ІНФОРМАЦІЯ_2 » НОМЕР_2 , за весь період зберігання інформації, тобто за три роки, яким користується ОСОБА_7 та які здійснювалисяв період з 01.05.2016 року до 01.11.2016 року включноіз зазначенням типу з`єднань, дати і часу, тривалості таких з`єднань (вхідних та вихідних дзвінків), у тому числі з`єднання нульової тривалості (неприйняті виклики) та діючі з`єднання, маршрутів передавання, SMS, MMS, GPRS, абонентських номерів учасників з`єднань, IMEI їх мобільних терміналів, азимутів ретрансляційних антен та адрес розташування базових станцій, які обслуговували зв`язок.

Дана інформація може бути використаною як докази. Документи, в яких буде відображена інформація щодо з`єднань вказаного абонента оператора мобільного зв`язку ІНФОРМАЦІЯ_2 » має суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні,тому длядосягнення повноти,всебічності танеупередженості досудовогорозслідування уданому провадженніє потребав отриманнітакої інформації.Іншим способом неможливо довести обставини. які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

В судовому засіданні захисники ОСОБА_5 і ОСОБА_6 доводи клопотання підтримали, просили про задоволення клопотання.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 підтримав думку захисників, просив про задоволення клопотання.

В судовому засіданні прокурор вважав недоцільним задоволення клопотання сторони захисту.

Вислухавши думку учасників кримінального провадження, дослідивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, суд приходить до наступних висновків.

Органами досудового розслідування ОСОБА_4 обвинувачується в тому, що будучи директором дочірного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст. 368 КК України, тобто прохання службової особи надати неправомірну вигоду у великому розмірі для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду дій з використанням наданого їй службового становища, поєднане з вимаганням неправомірної вигоди.

Згідно обвинувального акту ОСОБА_4 будучи службовою особою, діючи умисно, з використанням свого службового становища, вчинив усі дії які вважав необхідними для досягнення своєї злочинної мети, направленої на отримання неправомірної вигоди шляхом вимагання, у вигляд штучного створення для представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ОСОБА_8 умов, при яких останній змушений погодитися на його незаконну пропозицію та реалізуючи свій злочинний умисел ОСОБА_4 висловив прохання щодо передачі йому представником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » неправомірної вигоди у розмірі 8% від суми договору судбподряду №09/09/16, що становить 396 тис. грн.

З матеріалівклопотання встановлено,що 07.09.2018 року під час допиту свідка ОСОБА_7 останній повідомив суд про номер мобільного телефону оператора мобільного зв`язку « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яким він користувався в період укладення договору між ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » - НОМЕР_2 .

Сторона захисту звернулась із клопотанням про тимчасовий доступ до документів які містять дані про деталізацію вхідних/вихідних дзвінків та факт відсилання/отримання тестових повідомлень, які містяться в електронних документах операторів телекомунікацій (мобільного зв`язку).

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п.7 ч.1 ст. 162 КПК України інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо, відноситься до охоронюваної законом таємниці.

Порядок доступу до такої інформації регулюється положеннями ч.ч. 5, 6 ст.163 КПК України, а саме, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; а також доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи, що стороною захисту доведено наявність підстав, передбачених ч.5,6 ст. 163 КПК України, суд приходить до переконання про задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Надати адвокату ОСОБА_6 (свідоцтво про право заняття адвокатською діяльністю МК №000951 від 18.02.2016 року) та/або адвокату ОСОБА_5 (свідоцтво про право заняття адвокатською діяльністю № 241 від 10.12.1999 року) тимчасовий доступдо документів (в тому числі електронних), які перебувають у володінні оператора телекомунікацій (мобільного зв`язку) ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЕДРПОУ НОМЕР_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 ), з можливістю вилучити копію інформації на паперовому та електронному носії, в якій зазначити інформацію про вхідні та вихідні з`єднання абонентського номеру оператора мобільного зв`язку ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » НОМЕР_2 , за весь період зберігання інформації, тобто за три роки, яким користується ОСОБА_7 та які здійснювалися в період з 01.05.2016 року до 01.11.2016 року включно із зазначенням типу з`єднань, дати і часу, тривалості таких з`єднань (вхідних та вихідних дзвінків), у тому числі з`єднання нульової тривалості (неприйняті виклики) та діючі з`єднання. маршрутів передавання, SMS, MMS, GPRS, абонентських номерів учасників з`єднань, ІМЕІ їх мобільних терміналів, азимутів ретрансляційних антен та адрес розташування базових станцій, які обслуговували зв`язок.

Ухвала дійсна до 13.10.2018року (включно).

Роз`яснити посадовим особам ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » положення частини 1 статті 166 КПК України, згідно яких, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.09.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу76480713
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —487/2403/17

Ухвала від 21.05.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Гемма Ю. М.

Постанова від 21.05.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Гемма Ю. М.

Ухвала від 10.04.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Гемма Ю. М.

Ухвала від 28.03.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Гемма Ю. М.

Ухвала від 06.03.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Гулий В. П.

Ухвала від 18.01.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Гулий В. П.

Ухвала від 10.01.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Гулий В. П.

Постанова від 23.11.2018

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Щербина С. В.

Постанова від 13.09.2018

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Щербина С. В.

Постанова від 26.07.2018

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Щербина С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні