Ухвала
від 17.09.2018 по справі 499/670/18
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іванівський районний суд Одеської області

Справа № 499/670/18

Провадження № 2/499/412/18

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

"17" вересня 2018 р. смт.Іванівка

Суддя Іванівського районного суду Одеської області Погорєлов І.В., перевіривши на виконання вимог ст.175,177 ЦПК України позовну ОСОБА_1 (67200, Одеська область Іванівський район смт. Іванівка, вул. Центральна 163) до ОСОБА_2 (65023, АДРЕСА_1), третя особа: служба у справах дітей Іванівської РДА Одеської області (67200, Одеська область Іванівський район см. Іванівка вул. Центральна 93а) про позбавлення батьківських прав, призначення опікуна та стягнення аліментів на утримання дитини

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою до відповідача про позбавлення батьківських прав, призначення опікуна та стягнення аліментів на утримання дитини, мотивуючи свої вимоги тим, що відповідач ухиляється від виконання своїх обов'язків по вихованню та утриманню дитини.

Позовна заява відповідає вимогам ст.175, 177 ЦПК України, підстав для відмови у відкритті провадження не встановлено, справа підсудна Іванівському районному суду.

За положеннями ч. 1 ст. 11 ЦПК України, суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання цивільного судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов'язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Частиною 4 ст. 19 ЦПК України для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні, призначене загальне позовне провадження.

Відповідно до ч.4 ст.274 ЦПК України сімейні спори розглядаються в порядку загального позовного провадження.

Отже, необхідно прийняти справу до провадження та призначити розгляд справи у порядку загального позовного провадження.

Також до позовної заяви позивачем було надано клопотання про витребування доказів, а саме витребувати від служби у справах дітей Іванівської РДА Одеської області висновок щодо доцільності позбавлення відповідача батьківських прав відносно його неповнолітньої дитини ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та висновок про доцільність призначення її опікуном позивача, тобто ОСОБА_1

Відповідно до ч.2 ст. 12 та ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

З вимог ч.1 ст.84 ЦПК України вбачається, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Згідно ст.164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.

Відповідно до ст.17 СК України орган опіки та піклування надає допомогу особі у здійсненні нею своїх сімейних прав та виконанні сімейних обов'язків в обсязі та в порядку, встановлених цим Кодексом та іншими нормативно-правовими актами.

Отже, клопотання позивача підлягає задоволенню.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 12, 19, 175, 177, 187, 260, 261 ЦПК України

ПОСТАНОВИВ:

Відкрити провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 (67200, Одеська область Іванівський район смт. Іванівка, вул. Центральна 163) до ОСОБА_2 (65023, АДРЕСА_1), третя особа: служба у справах дітей Іванівської РДА Одеської області (67200, Одеська область Іванівський район см. Іванівка вул. Центральна 93а) про позбавлення батьківських прав, призначення опікуна та стягнення аліментів на утримання дитини.

Почати підготовче провадження з дня постановлення цієї ухвали.

Призначити підготовче судове засідання на 09 жовтня 2018 року о 10.30 год. в приміщенні Іванівського районного суду Одеської області за адресою вул. Центральна 81а, смт. Іванівка Іванівського району Одеської області.

Розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження.

Роз'яснити учасникам справи право на підставі ч. 7 ст. 7 ЦПК України, звернутись до суду з клопотанням про проведення розгляду справи у закритому судовому засіданні з метою запобігання розголошенню відомостей про інтимні чи інші особисті сторони життя учасників справи.

Учасникам справи надіслати копії ухвали про відкриття провадження у справі (в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення) протягом двох днів з дня її складення у відповідності до ч. 5 ст. 272 ЦПК України.

Визначити відповідачу п'ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву.

У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов'язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч.8 ст. 178 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред'явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п'ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої - п'ятої ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п'ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частини третьої - п'ятої ст.178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Службі у справах дітей Іванівської РДА Одеської області надати до суду в строк до 09.10.2018 року вмотивований висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 відносно його неповнолітньої дитини - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 та надати вмотивований висновок про доцільність призначення опікуном ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 - її бабусю ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3 з безумовним врахуванням інтересів дитини.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://iv.od.court.gov.ua/sud1509/.

Ухвала може бути оскаржена лише щодо мотивів порушення правил підсудності (п. 8 ч. 1 ст. 353 ЦПК України) в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до апеляційного суду Одеської області протягом п'ятнадцяти днів з дня її складення.

У відповідності до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяОСОБА_5

СудІванівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення17.09.2018
Оприлюднено18.09.2018
Номер документу76483254
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —499/670/18

Рішення від 16.11.2018

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 09.10.2018

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 17.09.2018

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 17.09.2018

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні