Рішення
від 16.11.2018 по справі 499/670/18
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іванівський районний суд Одеської області

Іванівський районний суд Одеської області

Справа № 499/670/18

Провадження № 2/499/412/18

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

"16" листопада 2018 р. смт. Іванівка

Іванівський районний суд Одеської області у складі головуючого судді Погорєлова І.В., за участю секретаря судового засідання Дібрової О.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду в смт. Іванівка Одеської області цивільну справу за позовною заявою органу опіки та піклування Іванівської районної державної адміністрації Одеської області до ОСОБА_1, третя особа: Роздільнянська місцева прокуратура Одеської області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дітей,

В С Т А Н О В И В:

Представник органу опіки та піклування Іванівської районної державної адміністрації Одеської області (далі - позивач) звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 (далі - відповідач) про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дітей, мотивуючи свої вимоги тим, що відповідач являючись батьком дітей - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, будучи засудженим за ч.2 ст.121 КК України за нанесення тяжких тілесних ушкоджень, які спричинили смерть матері дітей ОСОБА_4, відбувши покарання, не займається вихованням дітей, не приділяє увагу їх навчанню, разом з тим може негативно вплинути на їх психологічне здоров'я, написав заяву відповідно до якої не заперечує щодо позбавлення його батьківських прав, внаслідок чого було прийнято рішення про доцільність позбавлення відповідача батьківських прав та стягнути з нього аліменти на утримання дітей.

Представник позивача у судове засідання не з'явилася, надала до суду заяву про слухання справи у її відсутність, на задоволенні позовних вимог наполягала.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, шляхом розміщення оголошення про виклик до суду на сайті Іванівського районного суду Одеської області, отже відповідно до положень ч.11 ст.128 ЦПК України, є таким, який повідомлений про час та дату розгляду справи належним чином, заяв та клопотань до суду не надав, відзиву не надіслав, про причини неявки не повідомив, тому суд визнає його неявку з неповажних причин та вважає за можливе розглянути справи у його відсутність за наявними матеріалами.

Представник третьої особи у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, однак його неявка не перешкоджає розгляду справи.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, за таких обставин судове засідання по справі було проведено без засобів технічної фіксації судового процесу.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних, встановлених судом обставин і визнаних відповідно до них правовідносин.

Відповідач, ОСОБА_1 є батьком ОСОБА_2 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується копіями свідоцтв про народження дітей.

Відповідно до копії вироку Іванівського районного суду Одеської області від 14.01.2014 року, який набрав законної сили 13.02.2014 року, ОСОБА_1 був засуджений до 8 (восьми) років позбавлення волі за ч.2 ст.121 КК України, а саме нанесення тяжких тілесних ушкоджень, які спричинили смерть ОСОБА_4.

ОСОБА_4 являючись матір'ю ОСОБА_2 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, померла ІНФОРМАЦІЯ_4, що підтверджується копією свідоцтв про народження дітей та копією свідоцтва про смерть.

Відповідач ОСОБА_1 був звільнений з місць позбавлення волі 02.07.2018 року на підставі ухвали Малиновського районного суду м. Одеси від 22.06.2018 року на підставі ст.81 КК України, що підтверджується довідкою про звільнення.

Відповідно до копії заяви, яка належним чином завірена, ОСОБА_1 в письмовому порядку в листі до начальника служби у справах дітей Іванівської РДА зазначив, що не бажає повертати своїх неповнолітніх дітей та не заперечує проти позбавлення його батьківських прав.

Відповідно до розпорядження Іванівської районної державної адміністрації, опікунами дітей на час перебування їх батька у місцях позбавлення волі є ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Відповідно до копій актів обстеження житлово-побутових умов, ОСОБА_5 створила всі необхідні умови для проживання та розвитку неповнолітніх ОСОБА_2 та ОСОБА_3

Відповідно до копії протоколу бесіди з неповнолітніми ОСОБА_2 та ОСОБА_3, діти не бажають повертатися до батька ОСОБА_1, бояться його, хочуть залишитися надалі проживати з опікуном, яка також являється їх сестрою.

Комісія з питань захисту прав дитини Іванівської районної державної адміністрації Одеської області 07.08.2018 року вирішила визнати за доцільне позбавлення відповідача батьківських прав відносно його неповнолітніх дітей, що підтверджується висновком, долученим до матеріалів справи.

Встановивши зазначені обставини і визначивши відповідно до них правовідносини, суд вважає, що позовна заява підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Вирішуючи питання про застосування норм матеріального права, суд виходив з такого.

Батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя, що передбачено ст. 150 СК України.

Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини, відповідно до ст.164 СК України.

Сім'я є природним середовищем для фізичного, духовного інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього (ч.1 ст.11 Закону України Про охорону дитинства ).

Застосовуючи зазначенні в рішенні нормативно-правові акти, беручи до уваги письмові докази, задовольняючи позов суд виходить з таких мотивів.

Виходячи з системного аналізу наведених в рішенні норм СК України, Закону України Про охорону дитинства , суд констатує, що наявність обставин порушення прав дітей та не виконання батьківських обов'язків має бути підставою для позбавлення батьківських прав відповідача.

Відповідач ухиляється від виконання батьківських обов'язків по вихованню своїх дітей, що виражається у відмові їх виховувати та забезпечувати матеріально, та враховуючи, що відповідач раніше судимий за вчинення злочину, передбаченого ч.2 ст.121 КК України, а саме за нанесення тяжких тілесних ушкоджень, які спричинили смерть ОСОБА_4, матері дітей, діти батька бояться, та його присутність може негативно вплинути на моральний розвиток дітей.

Оцінюючи поведінку відповідача, слід зауважити, що судом встановлені обставини його винної поведінки та свідомого нехтування своїми обов'язками, які свідчать про умисне ухиляння ним від виховання дітей.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що відповідача слід позбавити батьківських прав, та стягнути з нього аліменти на утримання дітей.

Зазначені висновки узгоджуються з правовою позицією, яку висловив Пленум Верховного Суду України в пунктах 15, 16, 17, 18, 19 постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року № 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав " де пленум роз'яснив, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно їх утримують, та інше), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов'язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об'єктивного з'ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Згідно з ч.2 ст.166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі, що передбачено ч.3 ст.181 СК України.

Відповідно до ст.182 СК України при визначенні розміру аліментів, суд враховує: стан здоров'я та матеріальне становище дитини, стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, інші обставини, що мають істотне значення. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Таким чином, суд вважає за доцільне стягувати з відповідачів аліменти на утримання дітей у розмірі 1/3 частини з усіх видів заробітку та доходу відповідача щомісячно на двох дітей, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідно віку на кожну дитину.

Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову (ст.191 СК України).

Відповідно до п.1 ч.1 ст.430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішення суду про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Вирішуючи справу, керуючись процесуальними нормами, суд зазначає, що за ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України.

Враховуючи те, що позивач звільнений від сплати судового збору за подання позовної заяви, яка має в собі дві вимоги немайнового характеру, суд констатує про необхідність стягнення судового збору у розмірі 1409 гривень 60 копійок з відповідача в дохід держави.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 4, 76, 81, 89, 206, 247, 264, 265 ЦПК України,, ст.ст. 150, 155, 164-167, 182 СК України, Пленумом Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав № 3 від 30.03.2007 року, суд,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву органу опіки та піклування Іванівської районної державної адміністрації Одеської області (вул. Центральна 93, смт. Іванівка Іванівського району Одеської області, код ЄДРПОУ 04057112) до ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_3, АДРЕСА_1), третя особа: Роздільнянська місцева прокуратура Одеської області (вул. Центральна 68, см. Іванівка Іванівської району Одеської області) про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дітей - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, батьківських прав відносно його дітей: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, як такого що ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків по вихованню та утриманню дітей.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, на користь опікуна або дитячого державного закладу, аліменти на утримання ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі 1/3 частини з усіх видів заробітку та доходу відповідача щомісячно на двох дітей, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідно віку на кожну дитину, починаючи з дня пред'явлення позову, тобто з 08.08.2018 року і до досягнення дітьми повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_5.

Допустити негайне виконання судового рішення у межах суми платежу за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3 на рахунок держави судовий збір у розмірі 1409 (одна тисяча чотириста дев'ять) гривень 60 копійок.

Рішення може бути оскаржене учасниками справи в апеляційному порядку до апеляційного суду Одеської області через суд першої інстанції шляхом подачі протягом 30 днів апеляційної скарги з дня проголошення судового рішення, з урахуванням п.15.5 Перехідних положень ЦПК України.

Якщо апеляційну скаргу не було подано, рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи.

У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

СуддяІ. В. Погорєлов

СудІванівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення16.11.2018
Оприлюднено20.11.2018
Номер документу77939571
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —499/670/18

Рішення від 16.11.2018

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 09.10.2018

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 17.09.2018

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 17.09.2018

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні