Ухвала
від 13.09.2018 по справі 14/46/09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

13 вересня 2018 року Справа № 14/46/09

м. Миколаїв

Кредитори:

1) Закрите акціонерне товариство "Горохівський сільський будівельний комбінат" (вул. Миру, 12, смт. Воскресенське, Жовтневого району, Миколаївської області),

2) Приватне підприємство "Спецьмонтажник" (54010, м. Миколаїв, вул. Морехідна, 2),

3) Інгульський районний центр зайнятості (54034, м. Миколаїв, вул. Шкільна, 2а),

4) Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області (54017, м. Миколаїв, просп.Центральний, 93),

5) Інгульське об'єднане управління Пенсійного фонду України м.Миколаєва Миколаївської області (54018, м.Миколаїв, пр.Богоявленський, 55-е),

Банкрут: Товариство з обмеженою відповідальністю "Українсько-німецька компанія "Укртермобуд" (54030, м. Миколаїв, вул. Генерала Свиридова, 40, ідентифікаційний код 23399424),

Ліквідатор: арбітражний керуючий Козлов В.О. (поштова адреса офісу: 54001, АДРЕСА_1).

Суддя Давченко Т.М.,

Представники учасників провадження у справі в судове засідання не з'явилися

Суть спору: про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Українсько-німецька компанія "Укртермобуд"

04 червня 2018 року від ліквідатора банкрута надійшло клопотання від 04.06.2018 № 02-01/1843 в якому він просить продовжити строк ліквідаційної процедури на шість місяців.

Учасники провадження у справі повідомлені про час та місце проведення судового засідання належним чином, але не скористалися правом участі в судовому засіданні, причини неявки суду не повідомили.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив:

У провадженні Господарського суду Миколаївської області перебуває справа про банкрутство ТОВ УНК "Укртермобуд".

Постановою суду від 25.08.2009 боржника визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Спиридонова О.О.

Ухвалою суду від 26.09.2017 ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Козлова В.О.

Відповідно до п.п. 9 п. 1 Перехідних положень ГПК (в редакції, яка набрала чинності з 15.12.2017 року) справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких порушено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Відповідно до частини 1 статті 3 ГПК України, судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно ст. 5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", в редакції, чинній до 19.01.2013 (далі - Закон про банкрутство) провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Строк ліквідаційної процедури продовжувався судом, востаннє - ухвалою суду від 18.12.2017 до 06.06.2018.

Таким чином, як вбачається з матеріалів справи, станом на теперішній час строк ліквідаційної процедури закінчився, однак ліквідаційна процедура не завершена.

Статтею 22 Закону про банкрутство передбачено, що строк ліквідаційної процедури не може перевищувати дванадцяти місяців. Господарський суд може продовжити цей строк на шість місяців.

Згідно ч. 3 статті 24 Закону про банкрутство ліквідатор (ліквідаційна комісія) виконують свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до п. 86 постанови Пленуму Верховного Суду України від 18 грудня 2009 року N 15 "Про судову практику в справах про банкрутство" у постанові про визнання боржника банкрутом господарський суд зазначає про відкриття ліквідаційної процедури без зазначення строку. Її тривалість не повинна перевищувати дванадцяти місяців. Пізніше строк ліквідаційної процедури за клопотанням ліквідатора або комітету кредиторів може бути продовжено судом, про що виноситься ухвала. Загальний строк ліквідаційної процедури не може перевищувати вісімнадцяти місяців. Ліквідатор зобов'язаний вчинити ліквідаційні заходи і передати на затвердження господарському суду звіт та ліквідаційний баланс у встановлений строк, проте невиконання ліквідатором цих дій у граничні строки, визначені Законом, не є підставою для припинення провадження у справі. Наслідків перевищення строку ліквідаційної процедури Закон не містить.

Ліквідатор зобов'язаний вчинити ліквідаційні заходи і передати на затвердження господарському суду звіт та ліквідаційний баланс у встановлений строк, проте невиконання ліквідатором цих дій у граничні строки, визначені Законом, не є підставою для припинення провадження у справі.

Наслідків перевищення строку ліквідаційної процедури Закон не містить.

Разом з тим, господарський суд зазначає, що відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону про банкрутство після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: показники виявленої ліквідаційної маси (дані її інвентаризації); відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Отже, з наведених норм Закону про банкрутство витікає, що ліквідатор зобов'язаний здійснювати достатні та необхідні дії для завершення ліквідаційної процедури, подання звіту та ліквідаційного балансу, якими підтверджується факт вичерпного дотримання ліквідатором вимог Закону щодо обсягу дій, належних до вчинення в ліквідаційній процедурі, здійснюється на момент завершення ліквідаційної процедури, визначено обов'язковий перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом із звітом ліквідатора та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури та за участі кредиторів (комітету кредиторів).

Тому, незважаючи на завершення строку ліквідаційної процедури, її фактичне завершення пов'язується законодавцем виключно із затвердженням звіту та ліквідаційного балансу банкрута, оформлених у відповідності до вимог названого Закону.

З урахуванням викладеного, враховуючи те, що строк ліквідаційної процедури в даній справі закінчився, господарський суд вважає за можливе продовжити строк ліквідаційної процедури на 6 (шість) місяців з метою здійснення ліквідатором достатніх та необхідних дій для завершення ліквідаційної процедури, подання звіту та ліквідаційного балансу, оформлених у відповідності до вимог ст. 32 Закону про банкрутство, у зв'язку з чим, клопотання ліквідатора Козлова В.О. від 04.06.2018 № 02-01/1843 підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 22, 24, 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у редакції чинній до 19.01.2013, ст.ст. 234, 235, п.п. 9 п. 1 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

У Х В А Л И В:

1. Клопотання ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Українсько-німецька компанія "Укртермобуд" Козлова В.О. від 04.06.2018 № 02-01/1843 - задовольнити.

2. Продовжити строк ліквідаційної процедури у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Українсько-німецька компанія "Укртермобуд" на шість місяців до 06.12.2018.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та відповідно до підпункту 17.5 пункту 17 Розділу XI "Перехідні положення" ГПК України може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного господарського суду через Господарський суд Миколаївської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня набрання нею законної сили.

Суддя Т.М. Давченко

Дата ухвалення рішення13.09.2018
Оприлюднено18.09.2018
Номер документу76504473
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/46/09

Ухвала від 31.05.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Рішення від 24.11.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 27.10.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 08.09.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 30.06.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 18.05.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 17.05.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 21.04.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 23.02.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 06.01.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні