Ухвала
від 11.09.2018 по справі 906/542/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

Від "11" вересня 2018 р. м. Житомир Справа № 906/542/16

Господарський суд Житомирської області у складі судді Макаревича В. А., за участю секретаря судового засідання Шарана Я. В., розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області №07-1269 від 08.06.2018 про визнання кредиторських вимог до боржника на суму 8310,11 грн в межах справи №906/542/16

За заявою Українсько-американського спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "КАІС"(м. Харків)

До боржника Селянського (фермерського) господарства "Йосипівське" (с. Йосипівка, Малинський район, Житомирська область)

про банкрутство

інші учасники провадження у справі про банкрутство:

- арбітражний керуючий Черниш О.М. ;

- ТОВ "Фактор Нафтогаз" - 04070, м. Київ, вул. Сагайдачного, 25Б;

- Малинська ОДПІ ГУ ДФС у Житомирській області;

- ТОВ "Агроспецінвест" -02002, м. Київ, вул. М. Раскової, 23, оф. 1109;

- Коростенське об'єднане УПФУ в Житомирській області -11500, м. Коростень, вул. Грушевського, 16/1;

- Малинський районний ВДВС ГТУЮ у Житомирській області (11604, м. Малин, вул. Огієнка, 65);

за участі представників:

- від заявника: Мельниченко С.В., довіреність №46 від 28.02.2018, представник ВД ФСС у Житомирській області;

- від кредиторів: не з'явився;

-від боржника:не з'явився;

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Житомирської області знаходиться справа про банкрутство боржника Селянського (фермерського) господарства "Йосипівське"(с. Йосипівка, Малинський район, Житомирська область).

13.06.2018 до суду від Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Житомирській області надійшло клопотання №07-1269 від 08.06.2018 про визнання кредиторських вимог до боржника на суму 8310,11 грн.

Ухвалою суду від 14.06.2018 було прийнято та призначено до розгляду в засіданні суду клопотання Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Житомирській області №07-1269 від 08.06.2018 про визнання кредиторських вимог до боржника на суму 8310,11 грн.

Ухвалою суду від 20.08.2018 було відкладено розгляд клопотання Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Житомирській області №07-1269 від 08.06.2018 про визнання кредиторських вимог до боржника на суму 8310,11 грн.; призначено наступне засідання суду на 11.09.2018 о 10:30 год.

У судовому засіданні було оголошено зміст документів, які надійшли до господарського суду до початку судового засідання:

05.09.2018 на адресу суду повернулася, зокрема, ухвала суду від 20.08.2018, яка була надіслана на адресу керівника Селянського (фермерського) господарства "Йосипівське" Сосулі В.П., з відміткою листоноші: "за закінченням терміну зберігання".

11.09.2018 до суду від розпорядника майна надійшов відзив на заяву Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Житомирській області №07-1269 від 08.06.2018 про визнання кредиторських вимог до боржника на суму 8310,11 грн, у якому розпорядник майна повідомляє, що заявлені вимоги визнає у повному обсязі та просить їх віднести до шостої черги реєстру вимог кредиторів боржника.

11.09.2018 на адресу суду від розпорядника майна Черниша О.М. надійшло клопотання, в якому він зокрема, просить розглянути заяву Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Житомирській області №07-1269 від 08.06.2018 про визнання кредиторських вимог до боржника на суму 8310,11 грн без його участі. При цьому повідомляє, що заявлені управлінням вимоги визнає у повному обсязі, про що подано відповідний відзив.

Судом ухвалено долучити вищевказані документи до матеріалів справи.

Представник заявника заперечень з приводу розгляду справи за відсутності розпорядника майна не надав.

Суд прийшов до висновку, що неявка розпорядника майна не перешкоджає розгляду заяви по суті.

Представник Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Житомирській області в засіданні суду заявлені вимоги підтримала в повному обсязі.

Керівник Селянського (фермерського) господарства "Йосипівське" Сосуля В.П. в засідання суду не з'явився.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи, суд вважає за необхідне зазначити таке.

Відповідно ст.2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Як встановлено статтею 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", сторонами у справі про банкрутство є конкурсні кредитори (представник комітету кредиторів) та боржник (банкрут).

Цією статтею також визначено, що кредитор - юридична або фізична особа, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які мають підтверджені у встановленому порядку документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника; конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, які виникли до порушення провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника; поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, які виникли після порушення провадження у справі про банкрутство; забезпечені кредитори - кредитори, вимоги яких забезпечені заставою майна боржника (майнового поручителя).

На підставі положень вищезазначеного Закону, у справі про банкрутство спір не вирішується по суті, а лише встановлюються грошові вимоги кредиторів на підставі поданих документів.

Незважаючи на визнання боржником грошових вимог кредитора, суд самостійно розглядає кожну заявлену грошову вимогу, перевіряє її відповідність чинному законодавству та за результатами такого розгляду визнає або відхиляє частково чи повністю грошові вимоги кредитора.

Отже, виходячи з системного аналізу положень чинного законодавства, заявлені у справі про банкрутство грошові вимоги можуть підтверджуватися або первинними документами (угодами, накладними, рахунками, актами виконаних робіт, тощо), що свідчать про цивільно-правові відносини сторін та підтверджують заборгованість боржника перед кредитором, або рішенням юрисдикційного органу, до компетенції якого віднесено вирішення такого спору.

Відповідно до ст.86 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідно до розділу VII Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" в результаті реорганізації шляхом злиття Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності утворюється Фонд соціального страхування України.

Фонд соціального страхування України та його робочі органи є правонаступниками Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції цього Фонду в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, відділень у районах і містах обласного значення, а також Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, його виконавчої дирекції, відділень цього Фонду в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі та їх робочих органів.

Постановою Правління Фонду соціального страхування України від 11.04.2017 за №28 "Про внесення змін до Статуту Фонду соціального страхування України", зокрема, внесено зміни до Статуту Фонду соціального страхування України, затвердженого постановою правління Фонду від 03.04.2015 № 8 (а.с. 233 том 9).

У п. 1.1. Статуту Фонду зазначено, що Фонд створений згідно з Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" і є правонаступником Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України і Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (а.с.234 том 9).

Відповідно до наказу Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України від 21.09.2017 № 106-ос Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області є правонаступником, зокрема, відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Малинському районі Житомирської області (а.с. 235-236 том 9).

Згідно положення про Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області, затвердженого наказом виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України від 19.04.2018 №20-од, завданням управління є реалізація повноважень виконавчої дирекції Фонду на території Житомирської області; управління здійснюють свої повноваження як безпосередньо, так і через відділення в районах і містах обласного значення. Основним завданням Управління є, зокрема, реалізація державної політики у сферах соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, медичного страхування та забезпечення дотримання вимог чинного законодавства у цих сферах на території Житомирської області (а.с. 201-206 том 9).

Відповідно до п. 1.1. та п.1.2 Положення про Малинське відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області, затвердженого наказом виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України від 19.01.2018 №23-од, Малинське відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області є відокремленим підрозділом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області. Відділення підпорядковане та підзвітне Управлінню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Житомирській області (а.с.207-211 том 9).

Як убачається із заяви Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Житомирській області, яке є правонаступником, Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Малинському районі заборгованість боржника перед управлінням у розмірі 8 310,11 грн складається із заборгованості по сплаті страхових внесків.

Свою заяву управління обгрунтовує посиланням на звіт по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням за 1 квартал 2016 року, наданий боржником Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (а.с.153 том 9).

Судом установлено, що згідно вищезазначених документів підтверджено заборгованість боржника перед управлінням на загальну суму 8 310,11 грн.

Стсовно черговості включення до реєстру вимог кредиторів задоволених вимог управління, суд вважає за необхідне зазначити таке.

Як свідчать матеріали справи, клопотання Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Житомирській області та, як зазначає сам заявник, кредиторська заборгованість до боржника виникла ще до порушення провадження у справі, а отже, вказані вимоги є конкурсними.

Як установлено ч. 1 ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, які виникли до порушення провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника.

Відповідно до ч.1 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" конкурсні кредитори за вимогами, які виникли до дня відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство, зобов'язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом тридцяти днів від дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство.

Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство.

Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

Як свідчать матеріали справи, ухвалою суду від 07.07.2016 було зокрема, порушено провадження у справі про банкрутство боржника Селянського (фермерського) господарства "Йосипівське"(с. Йосипівка, Малинський район, Житомирська область), введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Черниша О.М.

07.07.2016 на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет оприлюднено оголошення про порушення справи про банкрутство.

13.06.2018 до суду від Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Житомирській області надійшло клопотання №07-1269 від 08.06.2018 про визнання кредиторських вимог до боржника на суму 8310,11 грн. Як убачається із відмітки діловодної служби Господарського суду Житомирської області, вказана заява подана до суду 13.06.2018 року.

При цьому, слід зазначити, що згідно ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" місячний строк для подання заяв з грошовими вимогами кредиторів до боржника по даній справі сплинув 08.08.2016 (включно).

З огляду на зазначене, вказана заява надіслана до суду з пропущенням тридцятиденного строку на звернення кредиторів з вимогами до боржника.

Відповідно до п.4 ст.23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або незаявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі.

Відповідне правило не поширюється на вимоги кредиторів щодо виплати заробітної плати, авторської винагороди, аліментів, а також на вимоги щодо відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров'ю громадян, сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування і на вимоги Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" та/або її дочірнього підприємства, що здійснювало постачання природного газу на підставі ліцензії, щодо сплати заборгованості (у тому числі неустойки, 3 відсотків річних та інфляційних втрат) за поставлений/спожитий природний газ, що утворилася станом на 1 травня 2015 року.

Ураховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що кредиторські вимоги Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Житомирській області до боржника підтверджені належними доказами, а тому підлягають визнанню в повному обсязі та включенню 8310,11 грн заборгованості до другої черги реєстру вимог кредиторів, 3524,00 грн витрат по сплаті судового збору до першої черги реєстру вимог кредиторів.

Керуючись ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", статтями 129, 234, 256, підпунктом 17.5 пункту 17 частини 1 розділу XI Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України Господарський суд житомирської області

УХВАЛИВ:

1.Задовольнити клопотання Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області №07-1269 від 08.06.2018 про визнання кредиторських вимог до боржника на суму 8310,11 грн.

2. Визнати кредиторські вимоги Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області в особі Малинського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області (ідентифікаційний код 41431404) до Селянського (фермерського) господарства "Йосипівське" (ідентифікаційний код 32550245) на суму 8310,11 грн заборгованості, які підлягають включенню до другої черги реєстру вимог кредиторів боржника, 3 524, 00 грн. витрат по сплаті судового збору, які підлягають включенню до першої черги реєстру вимог кредиторів боржника.

Ухвала господарського суду набирає законної сили 11.09.2018.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення до Рівненського апеляційного господарського суду або через Господарський суд Житомирської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту ухвали.

Повний текст ухвали суду складено та підписано 18.09.2018.

Суддя Макаревич В.А.

Відомість розсилки:

1 - в справу

2 - Українсько-американське СП у формі ТОВ "КАІС" (61058, м. Харків, вул. Іванівська, 1, каб. 501) -реком. з пов. та на електронну адресу: 20023279@mail.gov.ua.

3 - С(Ф)Г "Йосипівське" (11620, Житомирска област, Малинський район, с. Йосиівка) (рек. з пов.)

4 - арбітражному керуючому Чернишу О.М. (рек. з пов. ) та на електронну адресу

5 - Сосулі Валерію Петровичу (10006, АДРЕСА_1) (рек. з пов.)

6 - ТОВ "Фактор Нафтогаз" (04070, м. Київ, вул. Сагайдачного, 25Б) - реком.

7 - Малинській ОДПІ ГУ ДФС у Житомирській області - реком.

8 - ТОВ "Агроспецінвест" (02002, м. Київ, вул. М. Раскової, 23, оф. 1109) - реком.

9 - Коростенське об'єднане УПФУ в Житомирській області (11500, м. Коростень, вул. Грушевського, 16/1) (рек. з пов.)

10 Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Житомирській області (Майдан Корольова, 2, м. Житомир, 10014) (рек. з пов.)

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення11.09.2018
Оприлюднено18.09.2018
Номер документу76505710
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/542/16

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 07.12.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 29.08.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 29.08.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 29.08.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 01.08.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 01.08.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні