Рішення
від 04.09.2018 по справі 192/619/17
СОЛОНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 192/619/17

Провадження № 2/192/38/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04.09.2018 року Солонянський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого - судді Щербини Н. О.,

за участю секретаря судового засідання - Гаркуши І. С.,

представника позивача - адвоката Булкіної О. І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у смт Солоне Солонянського району Дніпропетровської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Мрія-Сервіс до селянського фермерського господарства Поле Віктора , ОСОБА_2, треті особи: Солонянська районна державна адміністрація Дніпропетровської області, приватний нотаріус Солонянського районного нотаріального округу Дніпропетровської області - Нестерова Тетяна Володимирівна про визнання договору оренди землі недійсним, скасування державної реєстрації,

В С Т А Н О В И В:

Позивач з урахуванням уточнених позовних вимог від 15 червня 2018 року звернувся до суду з позовом, в якому просить визнати укладений 23 серпня 2016 року між ОСОБА_4 та селянським фермерським господарства Поле Віктора договір оренди земельної ділянки площею 7,9795 га, розташованої на території Новомар'ївської сільської ради Солонянського району Дніпропетровської області, кадастровий номер НОМЕР_2 - недійсним та скасувати його державну реєстрацію.

На обґрунтування своїх позовних вимог посилається на те, що 15 серпня 2006 року між ТОВ Мрія-Сервіс та ОСОБА_5 було укладено договір оренди належної йому земельної ділянки площею 7,9795 га, розташованої на території Новомар'ївської сільської ради Солонянського району Дніпропетровської області.

09 січня 2007 року вказаний договір було зареєстровано у Солонянському відділі ДРФ ЦДЗК , про що у Державному реєстрі земель вчинено запис за №040713200035. Відповідно до п.8 договору визначено термін дії строком на п'ять років та передбачено, що після закінчення строку договору орендар має переважне право на поновлення його на новий строк, а 18 серпня 2010 року між ТОВ Мрія-Сервіс та ОСОБА_5 було укладено додаткову угоду, якою змінено п.8 договору в частині продовження строку дії договору до 31 грудня 2022 року, яку було зареєстровано у Солонянському відділі ДРФ ЦДЗК , про що у Державному реєстрі земель вчинено запис за №122500004000390.

ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_5 помер, а спадкоємицею майна померлого стала ОСОБА_4. У квітні 2016 року ОСОБА_4 звернулася до позивача з листом, в якому просила не обробляти належну їй земельну ділянку, на що отримала відповідь з роз'ясненнями законодавства щодо відсутності підстав для припинення договору оренди у разі переходу права власності до іншої особи.

В квітні 2017 року позивачу стало відомо, що між ОСОБА_4 та селянським фермерським господарства Поле Віктора в період дії договору оренди з ТОВ Мрія-Сервіс , а саме 23 серпня 2016 року, було укладено договір оренди спірної земельної ділянки, спадкоємицею якої стала ОСОБА_4 після смерті ОСОБА_5, терміном на 7 років, а реєстрація договору була здійснена 24 вересня 2016 року приватним нотаріусом Нестеровою Тетяною Володимирівною.

ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_4 померла і спадкоємцем спірної земельної ділянки став ОСОБА_2, на ім'я якого ОСОБА_4 залишила заповіт.

Тим самим, укладаючи договір оренди земельної ділянки з селянським фермерським господарством Поле Віктора ОСОБА_4 передала в оренду земельну ділянку, яка вже перебувала на той час в оренді ТОВ Мрія-Сервіс , у зв'язку з чим позивач вважає, що укладений договір від 23 серпня 2016 року суперечить вимогам цивільного законодавства, порушує права позивача як орендаря, що відповідно до ч. 1 ст. 203, ч. ст. 215 ЦК України є підставою для визнання його недійсним та скасування його державної реєстрації.

Ухвалою Солонянського районного суду Дніпропетровської області від 21 серпня 2017 року було зупинено провадження у справі до залучення до участі у справі правонаступника чи законного представника по правовідносинам, що допускають правонаступництво у зв'язку з смертю ОСОБА_4 (а.с. 91).

Ухвалою Солонянського районного суду Дніпропетровської області від 30 січня 2018 року провадження у цивільній справі поновлено (а.с. 101).

Ухвалою Солонянського районного суду Дніпропетровської області від 21 серпня 2018 року було задоволено клопотання представника позивача про заміну відповідача. Замінено первісного відповідача ОСОБА_4 на належного відповідача ОСОБА_2, який є спадкоємцем за заповітом на майно померлої ОСОБА_4, та якому видано свідоцтво про право на спадщину, яка складається з земельної ділянки площею 7,9795 га, розташована на території Святовасилівської (Новомар'ївської) сільської ради Солонянського району Дніпропетровської області (а.с. 151)

Представник позивача - адвокат ОСОБА_1 в судовому засіданні позов підтримала, просила його задовольнити з підстав, які зазначені в позові.

Представник відповідача селянського фермерського господарства Поле Віктора - який належним чином повідомлений про день та час розгляду справи в судове засідання не з'явився, про причину неявки не повідомив (а.с. 213).

Ухвалою Солонянського районного суду Дніпропетровської області від 04 вересня 2018 року клопотання ОСОБА_6 про відкладення розгляду справи повернуто заявнику без розгляду, як таке, що не відповідає вимогам ч. 2 ст. 183 ЦПК України (а.с.219).

Відповідач ОСОБА_2, який належним чином повідомлений про день та час розгляду справи (а.с. 214), в судове засідання не з'явився, про причину неявки суд не повідомив.

Представник третьої особи Солонянської районної державна адміністрації Дніпропетровської області, в судове засідання не з'явився, про день та час розгляду справи повідомлений належним чином, про причини своєї неявки суд не повідомив (а.с.209 зворот, 218).

Третя особа приватний нотаріус Солонянського районного нотаріального округу Дніпропетровської області - Нестерова Тетяна Володимирівна, в судове засідання не з'явилася, згідно письмової заяви прохала проводити розгляд справи за її відсутності. Пояснила, що під час реєстрації права відповідача СФГ Поле Віктора на оренду спірної земельної ділянки, відомості про наявність інших зареєстрованих речових прав на вказану ділянку, крім права власності, були відсутні. Інформація щодо існування спору та наявності обмежень та інших прав на користування земельною ділянкою їй не надавалася та не повідомлялася (а.с. 44).

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, вивчивши матеріали справи, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з посиланням на наступне.

Відповідно до положень ст.ст. 12, 13, 81 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках, а кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Спірні відносини сторін регулюються положеннями ЦК України, Земельним Кодексом України, Законами України Про оренду землі , "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Судом установлено, що 15 серпня 2006 року між ТОВ Мрія-Сервіс та ОСОБА_5, якому на підставі Державного акту серії НОМЕР_3, виданого 26 липня 2002 року Солонянською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області, зареєстрованого у Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № НОМЕР_4, належала земельна ділянка площею 7,9795 га, розташована на території Новомар'ївської сільської ради Солонянського району Дніпропетровської області, кадастровий номер НОМЕР_2, був укладений договір оренди землі №10 (а.с. 19-20). 09 січня 2007 року вказаний договір було зареєстровано у Солонянському відділі ДРФ ЦДЗК , про що у Державному реєстрі земель вчинено запис за №040713200035 (а.с.20 зворот).

Відповідно до п.8 договору визначено термін його дії строком на п'ять років та передбачено, що після закінчення строку договору орендар має переважне право на поновлення його на новий строк. Згідно акту приймання-передачі від 15 серпня 2006 року земельна ділянка площею 7,9795 га, була передана у користування позивачеві ТОВ Мрія-Сервіс (а.с. 21).

18 серпня 2010 року між ТОВ Мрія-Сервіс та ОСОБА_5 було укладено додаткову угоду №10, якою змінено п.8 договору в частині строку дії договору та визначено такий строк до 31 грудня 2022 року (а.с.22).

ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_5 помер, а спадкоємицею його майна згідно свідоцтва про право на спадщину за законом від 28 жовтня 2015 року стала ОСОБА_4 (а.с.26).

Відповідно до ч. 4 ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем. Підставою для укладення договору оренди може бути цивільно-правовий договір про відчуження права оренди.

Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється згідно з ч. 3 ст. 152 Земельного кодексу України, зокрема шляхом визнання угоди недійсною.

Згідно ст. 1 Закону України Про оренду землі , оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності, а ст. 13 цього закону передбачено, що договір оренди землі - це договір за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до ст.6 Закону України Про оренду землі право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Згідно ст.ст.125,126 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації цих прав, а право власності, користування земельною ділянкою оформляється відповідно до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень .

Частиною 4 ст. 3 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень встановлено, що права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов: якщо реєстрація прав та їх обтяжень була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав та їх обтяжень діяло законодавство, що не передбачало обов'язкової реєстрації таких прав та їх обтяжень.

Відповідно до п.3 розділу ІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону України від 11 лютого 2010 року Про внесення змін до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та інших законодавчих актів України до 01 січня 2013 року державна реєстрація зокрема, договорів оренди земельних ділянок, проводиться територіальними органами земельних ресурсів, а згідно наказу Державного агентства земельних ресурсів України від 06 червня 2007 року №24 Про затвердження Положень про територіальні органи Держземагенства , головне управління земельних ресурсів здійснює свої повноваження безпосередньо та через управління (відділи) земельних ресурсів міських (міст обласного і районного значення) та районних відділів відповідної області.

Судом було встановлено, що як договір оренди, так і додаткова угода до нього, укладені між позивачем та ОСОБА_5 були зареєстровані у Солонянському відділі ДРФ ЦДЗК , про що суду надано відповідні докази, в тому числі і витяги з Книги записів державної реєстрації договорів оренди землі (а.с.29,161-163,188-189). Тому суд вважає, що у позивача виникло право оренди земельної ділянки строком до 31 грудня 2022 року.

Згідно заяви ОСОБА_4, поданої на ім'я директора ТОВ Мрія Сервіс від 11 квітня 2016 року, остання просила не обробляти належну їй земельну ділянку, яка перебуває в оренді позивача (а.с. 33), у відповідь на яку позивачем було роз'яснено, що договір оренди діє до 31 грудня 2022 року, а правові підстави для його припинення відсутні (а.с. 34,35).

Під час розгляду справи судом було встановлено, що між ОСОБА_4 та відповідачем селянським (фермерським) господарством Поле Віктора , в особі голови ОСОБА_2, 23 серпня 2016 року було укладено договір оренди спірної земельної ділянки строком на сім років (а.с.30-31), а також була здійснена його державна реєстрація 24 вересня 2016 року приватним нотаріусом Солонянського районного нотаріального округу Дніпропетровської області - Нестеровою Тетяною Володимирівною (а.с. 32).

За життя ОСОБА_4 було складено заповіт на ім'я відповідача ОСОБА_2, згідно якого вона заповідала йому належну їй земельну ділянку площею 7,9795 га, кадастровий номер НОМЕР_2 (а.с. 70).

Згідно свідоцтва про смерть від 26 травня 2017 року, виданого виконавчим комітетом Святовасилівської сільської ради Солонянського району Дніпропетровської області, актовий запис №16, ОСОБА_4, померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року (а.с. 47,65), та 30 травня 2017 року Солонянською державною нотаріальною конторою Дніпропетровської області була відкрита спадкова справа №240/2017 (а.с.63-74).

Як вбачається зі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 11 квітня 2018 року, відповідач ОСОБА_2 є спадкоємцем за заповітом на майно померлої ОСОБА_4, а саме: спірної земельної ділянки площею 7,9795 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Святовасилівської (колишня Новомар'ївська) сільської ради, Солонянського району, Дніпропетровської області, що належала спадкодавцеві на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом виданого державним нотаріусом Солонянської державної нотаріальної контори, Дніпропетровської області Супруненко А.М. 28 жовтня 2015 року за реєстровим №1-2168, зареєстрованого державним реєстратором Солонянської державної нотаріальної контори, Дніпропетровської області, Супруненко А.М. в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 28 жовтня 2015 року, номер запису про право власності - 11801345, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна - 761681112250, кадастровий номер земельної ділянки НОМЕР_2 (а.с. 146).

Таким чином судом встановлено, що всі права орендодавця за спірним договором оренди перейшли до відповідача ОСОБА_2 у зв'язку зі смертю ОСОБА_4

Суд вважає, що укладаючи договір оренди земельної ділянки з селянським (фермерським) господарством Поле Віктора , ОСОБА_4 передала в оренду земельну ділянку, яка вже перебувала на той час в оренді ТОВ Мрія-Сервіс , у зв'язку з чим укладений договір від 23 серпня 2016 року суперечить вимогам цивільного законодавства, порушує права позивача як орендаря, що відповідно до ч. 1 ст. 203, ч. ст. 215 ЦК України є підставою для визнання його недійсним та задоволення позовних вимог.

Відповідно до пункту 8-1 частини другої статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" під час проведення державної реєстрації прав, які виникли та зареєстровані в установленому порядку до 01 січня 2013 року, державний реєстратор запитує від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, які відповідно до чинного на момент реєстрації законодавства проводили таку реєстрацію, інформацію (довідки, копії документів тощо), необхідну для реєстрації прав та їх обтяжень, якщо такі документи не були подані заявником або якщо документи, подані заявником, не містять передбачених цим Законом відомостей про правонабувача або про нерухоме майно. Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, до яких надійшов запит, зобов'язані безоплатно в установленому законодавством порядку протягом трьох робочих днів надати державному реєстратору відповідну інформацію, зокрема щодо зареєстрованих речових прав на нерухоме майно, у тому числі земельні ділянки.

Крім того, листом № 2951/05-15-13 від 06 серпня 2013 року "Щодо запобігання випадків подвійної реєстрації прав оренди на земельну ділянку за різними набувачами" Державна реєстраційна служба України надала роз'яснення, що з метою недопущення одночасного існування державної реєстрації декількох прав оренди на одну земельну ділянку, у випадку проведення державної реєстрації права оренди на земельну ділянку, сформовану у результаті виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв), державному реєстратору слід запитувати інформацію про наявність або відсутність зареєстрованих договорів у органів, що здійснювали таку реєстрацію до 01 січня 2013 року, зокрема виконавчих комітетів сільської, селищної, міської ради за місцем розташування земельної частки (паю).

Проте, в порушення вимог чинного законодавства приватний нотаріус Солонянського районного нотаріального округу Дніпропетровської області - Нестерова Тетяна Володимирівна при проведенні державної реєстрації договору оренди від 23 серпня 2016 року належним чином не перевірила, чи має місце вже зареєстроване право оренди на спірну земельну ділянку, внаслідок чого неправомірно здійснила повторну реєстрацію договору оренди однієї і тієї ж земельної ділянки, тоді як реєстрація договорів оренди землі за новим орендарем можлива лише після закінчення строку дії або дострокового розірвання договорів оренди землі з попереднім орендарем та відповідної реєстрації цих фактів. Вказане є недопустимим, оскільки зумовлює ситуацію, за якої одну і ту ж земельну ділянку було передано в оренду різним орендарям.

Таким чином, суд приходить висновку, що приватний нотаріус Солонянського районного нотаріального округу Дніпропетровської області - Нестерова Тетяна Володимирівна не мала підстав для реєстрації права оренди вищевказаної земельної ділянки за селянським (фермерським) господарством Поле Віктора , оскільки таке право раніше вже було зареєстровано за ТОВ "Мрія-Сервіс". Строк дії договору оренди між позивачем та ОСОБА_5 не закінчився та у судовому порядку недійсним не визнавався.

Суд вважає за необхідне зазначити, що витяг з Державного земельного кадастру, в якому відсутня інформація про користувача (орендаря) земельної ділянки не може бути підтвердженням відсутності зареєстрованих до 01.01.2013 року прав оренди земельних ділянок з огляду на наступне.

Відповідно до статті 18 Закону України Про оренду землі (в редакції чинній на момент укладення договорів оренди землі з позивачем) договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

Згідно із статтею 202 Земельного кодексу України (в редакції чинній на момент укладення договорів оренди землі з позивачем) державний реєстр земель складається з двох частин: а) книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі із зазначенням кадастрових номерів земельних ділянок; б) Поземельної книги, яка містить відомості про земельну ділянку.

Пунктом 1.2 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель, затвердженого наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 02.07.2003 року № 174, (чинного на момент укладення договорів оренди землі з позивачем) Книга записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі - це документ суворого обліку, який є складовою частиною державного реєстру земель та містить відомості про зареєстровані державні акти на право власності на земельну ділянку, на право постійного користування земельною ділянкою та договори оренди (суборенди) землі із зазначенням кадастрових номерів земельних ділянок.

Державний реєстр земель - це складова частина державного земельного кадастру, який складається з книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі із зазначенням кадастрових номерів земельних ділянок та Поземельної книги, яка містить відомості про земельну ділянку і формується за допомогою АС ДЗК.

Оператори державного реєстру земель - це структурні підрозділи Центру ДЗК, що проводять приймання, перевірку та систематизацію реєстраційних карток земельних ділянок, здійснюють видачу та реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди (суборенди) землі, ведуть книгу реєстрації, формують Поземельну книгу та не мають прямого доступу до бази даних АС ДЗК.

Поземельна книга - це документ, який є складовою частиною державного реєстру земель, містить відомості про земельну ділянку, в тому числі кадастровий план, відомості про державний акт на право власності на землю, державний акт на право постійного користування землею, договір оренди землі та власника, користувача, орендаря (суборендаря) земельної ділянки і формується за допомогою АС ДЗК.

Реєстратори державного реєстру земель - це структурні підрозділи Центру ДЗК, які мають доступ та вносять відомості до бази даних АС ДЗК, ведуть Поземельну книгу, здійснюють видачу та реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди (суборенди) землі, а також ведуть книгу реєстрації.

Відповідно до пункту 2.5 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель, територіальний орган земельних ресурсів за актом приймання-передавання передає реєстраційну картку оператору (реєстратору) разом з усіма примірниками державного акта на право власності на земельну ділянку, державного акта на право постійного користування земельною ділянкою, договору оренди землі для їх видачі та державної реєстрації.

Згідно із пунктом 2.6 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель, Оператор (реєстратор) приймає від територіального органу земельних ресурсів державний акт на право власності на земельну ділянку, державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, договір оренди землі та реєстраційну картку. У разі виявлення розбіжностей в державному акті на право власності на земельну ділянку, державному акті на право постійного користування земельною ділянкою, договорі оренди землі та реєстраційній картці вони за актом приймання-передавання повертаються до територіального органу земельних ресурсів для доопрацювання.

Пунктом 2.7 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель передбачено, що у разі оформлення договору оренди (суборенди) землі територіальний орган земельних ресурсів надає за актом приймання-передавання Оператору (реєстратору) реєстраційну справу для створення реєстраційної картки. Оператор (реєстратор) у 10-денний термін заповнює реєстраційну картку.

Згідно із пунктом 2.8 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель, Оператор (реєстратор) здійснює видачу та реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку, на право постійного користування земельною ділянкою та видачу договорів оренди (суборенди) землі. Видача державного акта на право власності на земельну ділянку, на право постійного користування земельною ділянкою та договору оренди (суборенди) землі супроводжується внесенням запису про державну реєстрацію до відповідних розділів книги реєстрації. При цьому оператор (реєстратор) відображає дані державної реєстрації на всіх примірниках державних актів на право власності на земельну ділянку, на право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди (суборенди) землі.

До реєстраційної картки оператором (реєстратором) вносяться відомості про державну реєстрацію згідно з пунктом 3.4 цього Порядку.

Після внесення відомостей про державну реєстрацію до реєстраційної картки вона засвідчується підписом керівника з зазначенням прізвища та ініціалів і печаткою оператора (реєстратора).

Другий примірник державного акта на право власності на земельну ділянку, на право постійного користування земельною ділянкою, примірники договору оренди (суборенди) землі оператор (реєстратор) передає до територіальних органів земельних ресурсів за актом приймання-передачі.

Пунктом 2.9 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель визначено, що Оператор передає реєстратору перший примірник реєстраційної картки, після чого реєстратор вносить відомості з реєстраційної картки до бази даних АС ДЗК. Після внесення реєстратором відомостей до бази даних АС ДЗК на першій сторінці реєстраційної картки ставиться штамп реєстратора та підпис особи, яка внесла відомості.

Згідно із пунктом 2.10 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель перший примірник реєстраційної картки передається на зберігання до архіву реєстратора. Другий примірник реєстраційної картки включається до Поземельної книги, формування та зберігання якої здійснює оператор.

Відповідно до пункту 4.2 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель, державна реєстрація державного акта на право власності на земельну ділянку, державного акта на право постійного користування земельною ділянкою, договору оренди землі здійснюється шляхом внесення записів реєстрації до книги реєстрації.

Пунктом 4.3 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель визначено, що у книзі реєстрації реєструються: - державні акти на право власності на земельну ділянку; - державні акти на право постійного користування земельною ділянкою; - договори оренди землі.

Відповідно до пункту 4.5 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель, державну реєстрацію державного акта на право власності на земельну ділянку, державного акта на право постійного користування земельною ділянкою, договору оренди землі у книзі реєстрації здійснює оператор (реєстратор), у межах повноважень якого є земельна ділянка.

Згідно із пунктом 4.6 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель, внесення записів реєстрації до книги реєстрації здійснює особа, яка призначається згідно з наказом оператора (реєстратора).

Пунктом 8.1 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель визначено, що реєстраційний номер присвоюється державному акту на право власності на земельну ділянку, державному акту на право постійного користування земельною ділянкою, договору оренди землі в момент здійснення його державної реєстрації.

Пунктами 12.3, 12.4 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель передбачено, що дані для формування Поземельної книги вносяться до бази даних АС ДЗК після внесення записів до книги реєстрації.

Відповідальність за формування та ведення поземельних книг покладається на осіб, які призначаються наказом оператора (реєстратора).

Відповідно до пунктів 14.1, 14.2, 14.3 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель, для внесення до Поземельної книги відомостей про земельну ділянку, на яку було оформлено державний акт на право власності на земельну ділянку, державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, договір оренди землі до введення в дію цього Порядку, оператор (реєстратор) звертається з письмовим запитом про отримання відомостей про земельну ділянку до територіальних органів земельних ресурсів.

Територіальний орган земельних ресурсів у тижневий термін з моменту подання письмового запиту надає за актом приймання-передавання оператору (реєстратору) технічну документацію або реєстраційну справу для створення реєстраційної картки.

У разі неможливості відтворення інформації територіальний орган земельних ресурсів надає офіційний висновок про відсутність відомостей для внесення їх до бази даних АС ДЗК.

З витягу із Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі встановлено, що вони містять відомості щодо реєстрації договору оренди та додаткової угоди щодо спірної земельної ділянки із ТОВ Мрія-Сервіс .

Відсутність реєстраційних справ, реєстраційних карток, відсутність відомостей в базі даних АС ДЗК та у Поземельній книзі, а також існування помилок щодо ведення книг та реєстраційних справ не свідчить про незавершеність чи відсутність державної реєстрації як такої та не може ставитись за вину позивачу, оскільки обов'язок щодо внесення відомостей у Поземельну книгу покладався на реєстратора державного реєстру земель та оператора (реєстратора).

Суд вважає за необхідне зазначити, що відповідно до положень Тимчасового порядку державна реєстрація договорів оренди земельної ділянки вважається здійсненою з моменту внесення даних до книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі.

Таким чином, враховуючи наявність даних у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі про оренду спірної земельної ділянки з ТОВ Мрія-Сервіс , державна реєстрація цього договору та додаткової угоди до неї є здійсненою. Доказів про скасування реєстрації додаткової угоди до договору оренди, або визнання такої реєстрації недійсною - відповідачами суду не надано.

З огляду на вищезазначене, в силу положень абзацу 3 частини 3 статті 10 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень відповідач повинен був запитати в органів влади, підприємств, установ та організацій, які відповідно до законодавства проводили оформлення та/або реєстрацію прав, інформацію (довідки, копії документів тощо) щодо фактів реєстрації договорів оренди землі на відповідні земельні ділянки для встановлення відповідності заявлених прав і поданих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно та їх обтяженням.

Невиконання державним реєстратором такого обов'язку обумовило повторну реєстрацію права оренди одних і тих самих земельних ділянок, внаслідок чого істотно порушено законні права та інтереси позивача як правомірного орендаря земельних ділянок.

Одночасна реєстрація договорів оренди становила втручання в право позивача на мирне користування майном, передбачене ст.1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Державний реєстратор під час проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно зобов'язаний перевірити інформацію про наявність або відсутність вже зареєстрованих речових прав з метою недопущення одночасного існування їх подвійної державної реєстрації, а реєстрація нових договорів оренди є неможливою до закінчення строку дії попередніх договорів та відповідної реєстрації цього факту.

Аналогічна правова позиція викладена в постановах Верховного Суду України від 29 вересня 2015 року у справі № 21-760а15 та від 15 листопада 2016 року у справі № 21-3030а16.

З огляду на те, що однією з підстав пред'явленого позову є саме укладання договору оренди під час дії раніше укладеного договору оренди, який належним чином був зареєстрований, а протилежне не доведено сторонами, то суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог, що є підставою для їх задоволення.

На підставі викладеного, суд оцінивши надані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, з точки зору їх достатності і взаємного зв'язку у їх сукупності, вважає, що існують підстави для задоволення позову.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених вимог.

Таким чином, у зв'язку із задоволенням позову, витрати по справі покладаються на відповідачів в рівних частках.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 76-81, 133, 141, 247, 258,259, 263-265, 273 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов товариства з обмеженою відповідальністю Мрія-Сервіс (52420, Дніпропетровська область, Солонянський район, с. Новомар'ївка, ЄДРПОУ 31071621) до селянського фермерського господарства Поле Віктора (52420, Дніпропетровська область, Солонянський район, с. Чернігівка, ,ЄДРПОУ 32220655) , ОСОБА_2 (52400, Дніпропетровська область, Солонянський район, с. Чернігівка, РНОКПП - НОМЕР_1) , треті особи: Солонянська районна державна адміністрація Дніпропетровської області (52400, Дніпропетровська область, Солонянський район, смт Солоне, вул. Кірова, буд. 3, ЄДРПОУ 04052382) , приватний нотаріус Солонянського районного нотаріального округу Дніпропетровської області - Нестерова Тетяна Володимирівна (АДРЕСА_1 , інші відомості - суду не відомі) про визнання договору оренди землі недійсним, скасування державної реєстрації, задовольнити в повному обсязі.

Визнати укладений 23 серпня 2016 року між ОСОБА_4 та селянським фермерським господарством Поле Віктора договір оренди земельної ділянки, площею 7,9795 га, кадастровий номер НОМЕР_2, яка розташована на території Новомар'ївської сільської ради Солонянського району Дніпропетровської області, недійсним.

Скасувати Державну реєстрацію укладеного 23 серпня 2016 року між ОСОБА_4 та селянським фермерським господарством Поле Віктора договір оренди земельної ділянки площею 7,9795 га, кадастровий номер НОМЕР_2, яка розташована на території Новомар'ївської сільської ради Солонянського району Дніпропетровської області, зареєстрованого 24 вересня 2016 року державним реєстратором - приватним нотаріусом Солонянського районного нотаріального округу Дніпропетровської області - Нестеровою Тетяною Володимирівною, номер запису про інше речове право 16604424, індексний номер 31590935 від 27 вересня 2016 року.

Стягнути з селянського фермерського господарства Поле Віктора , ОСОБА_2 на користь товариства з обмеженою відповідальністю Мрія-Сервіс витрати по сплаті судового збору в розмірі по 800 (вісімсот) гривень 00 копійок з кожного.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його (її) проголошення безпосередньо до Апеляційного суду Дніпропетровської області. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду..

Повний текст рішення суду складений 17 вересня 2018 року.

Головуючий: суддя Н. О. Щербина

СудСолонянський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення04.09.2018
Оприлюднено19.09.2018
Номер документу76513584
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —192/619/17

Рішення від 04.09.2018

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Рішення від 04.09.2018

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 04.09.2018

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 27.07.2018

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 21.05.2018

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 04.04.2018

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 30.01.2018

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 21.08.2017

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 06.07.2017

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 16.05.2017

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні