Ухвала
від 18.09.2018 по справі 645/5373/18
ФРУНЗЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 645/5373/18

Провадження № 1-кс/645/1805/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 вересня 2018 року місто Харків

Слідчий суддя Фрунзенського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2

особа, яка подала клопотання старший слідчий СВ Немишлянського ВП ГУНП в Харківській області підполковник поліції ОСОБА_3 для розгляду клопотання не прибула, надала заяву про розгляд клопотання за її відсутності,

розглянувши в залі судових засідань в приміщенні суду клопотання про призначення судової експертизи у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018220460002148 від 10.09.2018 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 КК України,

встановив:

Старший слідчий СВ Немишлянського ВП ГУНП в Харківській області підполковник поліції ОСОБА_3 звернулась до Фрунзенського районного суду м. Харкова з клопотанням про призначення судової пожежно-технічної експертизи та експертизи дослідження нафтопродуктів, пально-мастильних матеріалів.

В обґрунтування клопотання зазначено, що 09.09.2018 року у період часу з 12 год. 00 хв. до 15 год. 00 хв. невстановлені особи, знаходячись в приміщенні аптеки ТОВ «ДоброДій АВД» за адресою: м. Харків, Салтівське шосе, 106-А, грубо порушуючи громадський порядок з мотивів явної неповаги до суспільства розбили вітрину торгового залу, пошкодили камери відео спостереження, монітор та касовий апарат, після чого продовжуючи хуліганські дії, забрали у матеріально-складському приміщенні ящик з медичними препаратами, який винесли на вулицю та підпали перед входом до аптеки. Хуліганськими діями невстановлених осіб було порушеного нормальний режим роботи аптеки та спричинено матеріальну шкоду ТОВ «Добродій АВД» на суму 30000 грн.

За даним фактом відомості про зазначене кримінальне правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018220460002148 від 10.09.2018 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 КК України.

З матеріалів клопотання вбачається, що допитаний в якості свідка ОСОБА_4 пояснив, що в ТОВ «ДоброДій АВД», юридична адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 79/1 останній працює заступником директора з внутрішньої безпеки та зв`язкам з правоохоронними органами з 2015 року. За адресою: м. Харків, Салтівське шосе, 106-А розташована аптека товариства. Приміщення аптеки є власністю товариства. 09.09.2018 року приблизно об 11 год. 00 хв. йому зателефонувала провізор ОСОБА_5 , яка на той час знаходилася на своєму робочому місці в аптеці № 4 та повідомила, що невідомі особи приблизно у кількості 10-15 чоловік увійшли до торгового залу даної аптеки, ведуть відео зйомку у приміщенні аптеки та вимагають від неї пояснень стосовно продажу лікарських засобів із вмістом кодеїну. При цьому, звинувачують її у порушенні діючого законодавства та правил продажу ліків із вмістом кодеїну. Свої дії супроводжують нецензурною лайкою та вимагають прибуття до аптеки представників та керівництво фірми. Коли він прибув до аптеки, невідомі йому молодики почали вимагати видати ліки, до вмісту яких входить кодеїн для подальшого їх знищення. При цьому почали намагатися зайти до складського приміщення аптеки. Почали ламати вітринні шафи, в яких знаходилися ліки, зламали касовий апарат, камери внутрішнього відео спостереження, системний блок. Дані хуліганські дії супроводжувалися нецензурною лайкою. Коли проникли до складського приміщення аптеки, протиправно забрали ліки, до вмісту яких входить кодеїн. Після чого вийшли на вулицю та перед входом до аптеки розвели полум`я та почали палити медичні препарати, що були ними викрадені з аптеки. Протиправними діями невідомих був порушений нормальний режим роботи аптеки та спричинена матеріальна шкода.

Під час огляду місця події від 09.09.2018 року за адресою: м. Харків, Салтівське шосе, 106-А, аптека «ДоброДій АВД», слідчо-оперативною групою було виявлено та вилучено: фрагменти обгорілих медичних препаратів, паперові упаковки та блістери з-під медичних препаратів (обгоріле сміття), упаковані та опечатані в картонну коробку з пояснювальним написом.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що для вирішення ряду питань, що мають значення для кримінального провадження та може бути використано як доказ факту та обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, необхідні спеціальні знання в області пожежно-технічної експертизи та експертизи досліджень нафтопродуктів, пально-мастильних матеріалів, у зв`язку з чим слідчий просить суд призначити по кримінальному провадженню комплексну судову пожежно-технічну експертизу та експертизу досліджень нафтопродуктів, пально-мастильних матеріалів.

Слідчий в судове засідання не з`явився, про місце та час розгляду клопотання повідомлялася належним чином. Відповідно до ч. 3 ст. 244 КПК України, неприбуття слідчого не перешкоджає розгляду клопотання.

У зв`язку із неприбуттям в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснювалося, що відповідає положенням ч. 4 ст. 107 КПК України.

Слідчий суддя, дослідивши документи, оцінивши докази, якими слідчий обґрунтовує клопотання, приходить до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Відповідно до ч. 1 ст. 243 КПК України експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 244 КПК України у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Відповідно до ч. 3 ст. 244 КПК України клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду.

Відповідно до абз. 2 ч. 6 ст. 244 КПК України слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

Відповідно до п. 19 ч. 1 ст. 3 КПК України: сторони кримінального провадження - з боку обвинувачення: слідчий, керівник органу досудового розслідування, прокурор, а також потерпілий, його представник та законний представник у випадках, установлених цим Кодексом; з боку захисту: підозрюваний, обвинувачений (підсудний), засуджений, виправданий, особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, їхні захисники та законні представники.

Відповідно до глави 3, параграфу 2 та ст. 40 КПК України, слідчий органу досудового розслідування є стороною обвинувачення, тобто є стороною кримінального провадження та має право звернутись до суду з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Враховуючи викладене та беручи до уваги те, що для з`ясування обставин, що мають істотне значення для кримінального провадження необхідні спеціальні знання, суд вважає можливим задовольнити клопотання слідчого та призначити в кримінальному провадженні комплексну судову пожежно-технічну експертизу та експертизу досліджень нафтопродуктів, пально-мастильних матеріалів.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 40, 107, 242-244 КПК України, слідчий суддя,

постановив:

Клопотання старшого слідчого СВ Немишлянського ВП ГУНП в Харківській області підполковника поліції ОСОБА_3 про призначення комплексної судової пожежно-технічної експертизи та експертизи досліджень нафтопродуктів, пально-мастильних матеріалів у кримінальному провадженні № 12018220460002148 від 10.09.2018 року задовольнити.

Надати доручення експертній установі та залучити експертів (експерта) ХНДІСЕ ім. засл. проф. М. С. Бокаріуса, що розташований за адресою: м. Харків, вул. Золочівська, 8А, для проведення комплексної судової пожежно-технічної експертизи та експертизи досліджень нафтопродуктів, пально-мастильних матеріалів та поставити на вирішення експерта наступні питання:

де було сформоване первинне вогнище пожежі?

яке джерело запалювання призвело до виникнення горіння?

яка технічна причина пожежі?

чи є на наданих об`єктах залишки легкозаймистих та горючих рідин?

Для дослідження надати експерту: фрагменти обгорілих медичних препаратів, паперові упаковки та блістери з-під медичних препаратів (обгоріле сміття), упаковані та опечатані в картонну коробку з пояснювальним написом.

Надати експерту для ознайомлення матеріали кримінального провадження №12018220460002148 від 10.09.2018 року за вимогою.

Дозволити експерту у разі потреби провести дослідження пов`язане з повним або частковим знищенням об`єкта експертизи, або зміни його властивостей.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову від виконання покладених на експерта обов`язків за ст. ст.384,385 КК України.

Після проведення дослідження висновок експерта та об`єкти видати старшому слідчому СВ Немишлянського ВП ГУНП в Харківській області підполковнику поліції ОСОБА_3 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.09.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу76533753
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення судової експертизи у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018220460002148 від 10.09.2018 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 КК України

Судовий реєстр по справі —645/5373/18

Ухвала від 03.04.2020

Кримінальне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Шарко О. П.

Ухвала від 04.09.2019

Кримінальне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Ульяніч І. В.

Ухвала від 10.09.2019

Кримінальне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Ульяніч І. В.

Ухвала від 10.09.2019

Кримінальне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Ульяніч І. В.

Ухвала від 14.03.2019

Кримінальне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Бондарєва І. В.

Ухвала від 14.03.2019

Кримінальне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Бондарєва І. В.

Ухвала від 14.03.2019

Кримінальне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Бондарєва І. В.

Ухвала від 14.03.2019

Кримінальне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Бондарєва І. В.

Ухвала від 07.03.2019

Кримінальне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Бондарєва І. В.

Ухвала від 07.03.2019

Кримінальне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Бондарєва І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні