Постанова
від 13.09.2018 по справі 923/2090/15
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 вересня 2018 року м. ОдесаСправа № 923/2090/15 м. Одеса, пр.- т Шевченко, 29, Одеський апеляційний господарський суд, зал судових засідань № 7

Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Лавриненко Л.В.

суддів: Аленіна О.Ю., Будішевської Л.О.

секретар судового засідання - Безпалюк А.В.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Акціонерного товариства "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків

на ухвалу Господарського суду Херсонської області від 14.06.2018 р. (припинення провадження у справі)

по справі № 923/2090/15

за заявою Акціонерного товариства "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "СКАДОВСЬК-ГАЗСЕРВІС" Херсонська обл.;

кредитори:

1) Товариство з обмеженою відповідальністю "Петрохолдинг-Інвест" м. Київ;

2) Херсонська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Херсонській області;

за участю арбітражного керуючого (ліквідатора) Васильцова Андрія Анатолійовича Запорізька обл.,

про визнання банкрутом

за участю представників сторін:

від Акціонерного товариства "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків: Журавель О.В.

від Товариства з обмеженою відповідальністю "Петрохолдинг-Інвест" м. Київ: Семенюк В.С

суддя суду першої інстанції: ПригузаП.Д.

час та місце прийняття ухвали: 14.06.2018 р., м. Херсон, вул. Театральна, 18, Господарський суд Херсонської області, зал судових засідань № 214

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 16.07.2018 р. відкрито апеляційне провадження у справі № 923/2090/15 за апеляційною скаргою Акціонерного товариства "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків на ухвалу Господарського суду Херсонської області від 14.06.2018 р. (припинення провадження у справі).

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 03.08.2018 р. апеляційну скаргу Акціонерного товариства "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків на ухвалу Господарського суду Херсонської області від 14.06.2018 р. (припинення провадження у справі) по справі № 923/2090/15 призначено до розгляду. Відповідно до ст. 269 ГПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об'єктивно не залежали від нього.

Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов'язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

У суді апеляційної інстанції не приймаються і не розглядаються позовні вимоги та підстави позову, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

Апеляційна скарга Акціонерного товариства "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків розглянута в межах процесуального строку, встановленого ч. 3 ст. 273 ГПК України.

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 14.06.2018 р. задоволено клопотання арбітражного керуючого Васильцова Андрія Анатолійовича Запорізька обл. про затвердження звіту і ліквідаційного балансу банкрута.

Затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю "СКАДОВСЬК-ГАЗСЕРВІС" Херсонська область, юридичну особу - банкрута ліквідовано, вимоги кредиторів визнано погашеними , провадження по справі припинено.

Ухвала мотивована тим, що наданий ліквідатором звіт та ліквідаційний баланс банкрута свідчать про відсутність у останнього основних і оборотних засобів для ведення господарської діяльності, погашення заборгованості та відновлення платоспроможності.

Не погодившись з наведеною ухвалою, Акціонерне товариство "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків оскаржило її до Одеського апеляційного господарського суду.

В поданій апеляційній скарзі заявник посилається на порушення місцевим господарським судом приписів Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

Також в обґрунтування своїх вимог, кредитор в апеляційній скарзі зазначає, що арбітражним керуючим до звіту ліквідатора в порушення вимог ч. 1 ст. 46 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом не додані всі необхідні документи.

Крім того Акціонерне товариство "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків посилається на невідповідність дати складання звіту, а саме 15.05.2018 р., проте як судове засідання, на якому розглядався зазначений звіт, відбулось 18.05.2018 р.

Ще одним доводом апеляційної скарги є посилання заявника на той факт, що ним у судовому засіданні повідомлено суд першої інстанції про надсилання заяви від 13.06.2018 р. про визнання грошових вимог, проте місцевий господарський суд не надавши належної оцінки цій інформації затвердив звіт ліквідатора.

Арбітражний керуючий Васильцов Андрій Анатолійович Запорізька обл. та Товариство з обмеженою відповідальністю "СКАДОВСЬК-ГАЗСЕРВІС" Херсонська область в поданих відзивах проти доводів викладених в апеляційній скарзі заперечують та просять суд апеляційної інстанції оскаржувану ухвалу залишити без змін.

Розглянувши матеріали справи, суд апеляційної інстанції встановив наступне.

Ухвалою від 13.01.2016 р. Господарський суд Херсонської області порушив провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "СКАДОВСЬК-ГАЗСЕРВІС" Херсонська область за заявою Акціонерного товариства "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків.

Постановою від 22.06.2016 р. Господарський суд Херсонської області визнав Товариство з обмеженою відповідальністю "СКАДОВСЬК-ГАЗСЕРВІС" Херсонська область банкрутом, ліквідатором банкрута призначив арбітражного керуючого Васильцова Андрія Анатолійовича Запорізька обл., якого зобов'язав здійснити ліквідаційну процедуру банкрута і забезпечити виконання вимог, передбачених ст. ст. 41 - 48 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

17.05.2018 р. до Господарського суду Херсонської області надійшов звіт ліквідатора у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "СКАДОВСЬК-ГАЗСЕРВІС" Херсонська область та ліквідаційний баланс боржника.

З наведеного звіту та доданих до нього документів вбачається, що в ході ліквідаційної процедури ліквідатором боржника, на виконання вимог Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом проведена інвентаризація майна підприємства-банкрута станом на 17.04.2017 р.

В результаті інвентаризації, затвердженої рішенням комітетом кредиторів від 24.04.2017 р. сформована ліквідаційна маса банкрута, а саме:

- Газопровід Каланчак-Скадовськ - 1 шт.;

- Газорозподільча станція - 1 шт.;

- Будинок оператора - 1 шт.;

- Комунікаційний пристрій - 1 шт.;

- Приставка для комп'ютера - 2 шт.;

- Стіл офісний - 2 шт.;

- Тумбочка - 4 шт.

29.06.2017 р. між арбітражним керуючим Васильцовим Андрієм Анатолійовичем Запорізька обл. та Товариством з обмеженою відповідальністю ПРОФЕСІОНАЛ укладено договір № 56А/06/02 на проведення аукціону з продажу майна, що належить Товариству з обмеженою відповідальністю "СКАДОВСЬК-ГАЗСЕРВІС" Херсонська область.

На виконання умов договору, Товариством з обмеженою відповідальністю ПРОФЕСІОНАЛ 07.07.2017 р. на сайті Вищого господарського суду України здійснено оприлюднення оголошення № 44329 про проведення аукціону з продажу майна Товариства з обмеженою відповідальністю "СКАДОВСЬК-ГАЗСЕРВІС" Херсонська область.

10.08.2016 р. на сайті Вищого господарського суду України опубліковано оголошення про результати проведення першого аукціону з продажу майна банкрута, який не відбувся, у зв'язку з відсутністю учасників.

11.08.2016 р. Товариством з обмеженою відповідальністю ПРОФЕСІОНАЛ на сайті Вищого господарського суду України було оприлюднене оголошення № 45202 про проведення аукціону з продажу майна Товариства з обмеженою відповідальністю "СКАДОВСЬК-ГАЗСЕРВІС" Херсонська область.

30.10.2017 р. відбувся аукціон з продажу майна банкрута, лот № 2929 Цілісний майновий комплекс Газопровід-відвід Каланчак - Скадовськ за ціною 3 500 000,17 грн., переможцем аукціону стало Товариство з обмеженою відповідальністю КАЙРОС - ІНВЕСТ ГРУП .

01.11.2017 р. між арбітражним керуючим Васильцовим Андрієм Анатолійовичем Запорізька обл. та Приватним підприємством "Консалтингова фірма "Експоком" укладено договір № 61 про надання послуг по проведенню незалежної оцінки вартості основних засобів, що обліковуються на балансі Товариства з обмеженою відповідальністю "СКАДОВСЬК-ГАЗСЕРВІС" Херсонська область.

Вартість майна станом на 01.11.2017 р. складала 2 534 000,17 грн. без ПДВ, вартість послуг оцінки склала 79 675 грн. без ПДВ.

25.12.2017 р. Товариство з обмеженою відповідальністю ПРОФЕСІОНАЛ звернулось до ліквідатора банкрута з листом, у якому повідомило, що на виконання умов реєстрації учасників аукціону з продажу майна банкрута - лот № 2929, Товариством з обмеженою відповідальністю КАЙРОС - ІНВЕСТ ГРУП було перераховано на розрахунковий рахунок організатор аукціону гарантійний внесок у розмірі 629 872,97 грн.

Відповідно до умов договору про проведення аукціону від 29.06.2017 р. № 56А/06/02, винагорода Товариства з обмеженою відповідальністю ПРОФЕСІОНАЛ складає 105 860,71 грн.

На виконання умов зазначеного договору організатором аукціону перераховано на розрахунковий рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю "СКАДОВСЬК-ГАЗСЕРВІС" Херсонська область залишок гарантійного внеску у розмірі 524 012,26 грн. про що свідчить платіжне доручення від 01.11.2017 р. № 07/11/04.

Арбітражним керуючим Васильцовим Андрієм Анатолійовичем Запорізька обл. отримані кошти згідно реєстру вимог кредиторів були розподілені наступним чином:

- Публічне акціонерне товариство "УКРТРАНСГАЗ" в особі Херсонського лінійного виробничого управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" - 505 820,06 грн. та 12 180,00 грн., не погашеними залишились вимоги основного боргу на суму 832 525,27 грн. та 3220,00 грн. судових витрат;

- Товариство з обмеженою відповідальністю "Петрохолдинг-Інвест" - 2578448,64 грн. та 2 756,00 грн., не погашеними залишились вимоги основного боргу на суму 2 874 019,90 грн.;

- Херсонська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Херсонській області - 23 279,44 грн.

Загальна сума непогашених кредиторських вимог до банкрута становить 3 709 765,17 грн. та складається з вимог наступних кредиторів:

- Публічне акціонерне товариство "УКРТРАНСГАЗ" в особі Херсонського лінійного виробничого управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" - 832 525,27 грн. основного боргу та 3220,00 грн. судових витрат;

- Товариство з обмеженою відповідальністю "Петрохолдинг-Інвест" - 2 874 019,90 грн. основного боргу;

З метою пошуку та виявлення майна підприємства - банкрута ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "СКАДОВСЬК-ГАЗСЕРВІС" Херсонська область - арбітражним керуючим Васильцовим Андрієм Анатолійовичем Запорізька обл. надіслано запити до:

- Міністерства екології та природних ресурсів України та Департаменту екології та природних ресурсів Херсонської ОДА;

- Державної служби з надзвичайних ситуацій України та Головного управління ДСНС України у Херсонській області;

- Департаменту ДАЇ МВС України;

- Державної архітектурно-будівельної інспекції України та до Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Херсонській області;

- Державної служби інтелектуальної власності;

- Філії Український центр інноватики та патентно-інформаційних послуг ДП Український інститут промислової власності ;

- Головного управління Держгеокадастра у Херсонській області та до Відділу Держгеокадастру у Скадовському районі Херсонської області;

- Головного управління ДФС у Херсонській області та Скадовської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Херсонській області;

- Центрального апарату Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку;

- Державної авіаційної служби України;

- Міністерства охорони здоров'я України;

- Керівнику Державної інспекції України і безпеки на морському та річковому транспорті;

- Державного підприємства "Класифікаційне товариство Регістр судноплавства України".

12.07.2016 р. ліквідатором банкрута отримано Витяг з Державного реєстру обтяжень рухомого майна про податкові застави № 49928710, згідно якого інформація про обтяження відсутня.

12.07.2016 р. ліквідатором отримано інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна № 63311400.

Згідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, 11.04.2014 р. на підставі постанови ВДВС Скадовського РУЮ № 42886800 зареєстровано арешт усього нерухомого майна боржника.

Відповідно до інформації, наявної в Реєстрі прав власності на нерухоме майно, банкрут є власником газорозподільної станції та будинку оператора, розташованих за адресою: Херсонська область, м. Скадовськ, вул. Петровського, 5-Б.

У Державному реєстрі Іпотек та Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна відомості стосовно банкрута відсутні.

26.07.2016 р. арбітражним керуючим отримано лист Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Херсонській області, згідно якого за Єдиним реєстром документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів зареєстрована декларація про початок виконання будівельних робіт Газифікація населених пунктів Цукури, Червоне, Володимирівка, Новоросійське, Лазурне Скадовського району Херсонської області.

25.08.2016 р. ліквідатором отримано лист Відділу держгеокадастру у Скадовському районі Херсонської області, згідно якого у відділі даних на території Скадовського району за Товариством з обмеженою відповідальністю "СКАДОВСЬК-ГАЗСЕРВІС" Херсонська область зареєстровано земельні ділянки:

- для розміщення будинку оператора з кадастровим номером 6524710100:01:104:0001 площею 0.1030га. яка розташована за адресою м. Скадовськ, вул. Петровського, 5-6, згідно договору оренди зареєстрованого в книзі реєстрації договорів оренди від 15 березня 2011 року за № 652470004000117;

- для розміщення газорозподільної станції з кадастровим номером 6524710100:83:007:0001 площею 0.0700га. яка розташована за адресою м. Скадовськ вул. Петровського, 5-6, згідно договору оренди зареєстрованого в книзі реєстрації договорів оренди від 15 березня 2011 року за № 652470001000116.

Скадовська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області надала відомості щодо відкритих рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю "СКАДОВСЬК-ГАЗСЕРВІС" Херсонська область, а саме:

- Акціонерне товариство Брокбізнесбанк № 260050498610, № 260050498610, № 260050498610, № 2600060498600;

- Херсонська філія Публічне акціонерне товариство КБ Приватбанк № 26001060251556, X 26051060217090,

- Казначейство України № 375190000116528.

05.09.2017 р. ліквідатором отримано інформацію від Херсонської філії Публічного акціонерного товариства КБ ПРИВАТБАНК , згідно якої станом на 05.09.2017 р. на рахунках: № 26001060251556 (980) та № 26051060217090(980) грошові кошти відсутні.

Акціонерне товариство БРОКБИЗНЕСБАНК проінформувало ліквідатора, що станом на 08.09.2017 р. залишок на рахунку № 260060498600 (980) складав 00,00 грн., на рахунку № 260050498610 (840) складав 134,66 дол. США.

Зміст решти отриманих ліквідатором відповідей свідчить про відсутність у банкрута будь - яких матеріальних та нематеріальних активів.

У зв'язку з тим, що у банкрута майна та грошових коштів не виявлено, ліквідатор звернувся до місцевого господарського суду з клопотанням про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу Товариства з обмеженою відповідальністю "СКАДОВСЬК-ГАЗСЕРВІС" Херсонська область.

Ухвалою від 14.06.2018 р. Господарський суд Херсонської області затвердив звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута.

За результатами розгляду матеріалів справи суд дійшов висновку, що апеляційна скарга Акціонерного товариства "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків підлягає задоволенню за наступними підставами.

Умови та порядок відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом та застосування ліквідаційної процедури, повного або часткового задоволення вимог кредиторів встановлені Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 14.05.1992 р. № 2343-XII (в редакції від 19.01.2013 р.).

Відповідно до ч. 3 ст. 98 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" під час реалізації своїх прав та обов'язків арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) зобов'язаний діяти добросовісно, розсудливо, з метою, з якою ці права та обов'язки надано (покладено), обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії), на підставі, у межах та спосіб, що передбачені Конституцією та законодавством України про банкрутство.

За приписами ч. 2 ст. 41 Закону ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження:

приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження;

виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута;

проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута;

аналізує фінансове становище банкрута;

виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута;

очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу;

пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості;

подає до суду заяви про визнання недійсними правочинів (договорів) боржника;

вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб.

Згідно з приписами ч. ч. 1 - 3 ст. 46 Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються:

- відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси;

- відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу;

- копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна;

- реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів;

- документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів;

- довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню;

- для акціонерних товариств - копія розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку;

- для емітентів цінних паперів - копія звіту про наслідки погашення цінних паперів, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута.

Копія цієї ухвали надсилається органу, який здійснив державну реєстрацію юридичної особи - банкрута, та органам державної статистики для виключення юридичної особи з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, а також власнику майна та органам державної податкової служби за місцезнаходженням банкрута.

Якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до складу ліквідаційної маси, він зобов'язаний подати господарському суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність у банкрута майна.

В силу приписів ст. 139 Господарського кодексу України майном у сфері господарювання визнається сукупність речей та інших цінностей (включаючи нематеріальні активи), які мають вартісне визначення, виробляються чи використовуються у діяльності суб'єктів господарювання та відображаються в їх балансі або враховуються в інших передбачених законом формах обліку майна цих суб'єктів.

Відповідно до ч. 2 - 7 наведеної норми залежно від економічної форми, якої набуває майно у процесі здійснення господарської діяльності, майнові цінності належать до основних фондів, оборотних засобів, коштів, товарів.

Основними фондами виробничого і невиробничого призначення є будинки, споруди, машини та устаткування, обладнання, інструмент, виробничий інвентар і приладдя, господарський інвентар та інше майно тривалого використання, що віднесено законодавством до основних фондів.

Оборотними засобами є сировина, паливо, матеріали, малоцінні предмети та предмети, що швидко зношуються, інше майно виробничого і невиробничого призначення, що віднесено законодавством до оборотних засобів.

Коштами у складі майна суб'єктів господарювання є гроші у національній та іноземній валюті, призначені для здійснення товарних відносин цих суб'єктів з іншими суб'єктами, а також фінансових відносин відповідно до законодавства.

Товарами у складі майна суб'єктів господарювання визнаються вироблена продукція (товарні запаси), виконані роботи та послуги.

Особливим видом майна суб'єктів господарювання є цінні папери.

З огляду на наявні в матеріалах справи докази, суд апеляційної інстанції погоджується з місцевим господарським судом, що ліквідатором банкрута вжито всіх можливих заходів, спрямованих на пошук виявлення та повернення майна Товариства з обмеженою відповідальністю "СКАДОВСЬК-ГАЗСЕРВІС" Херсонська область.

Суд апеляційної інстанції не погоджується з посиланнями Акціонерного товариства "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків щодо невідповідності звіту ліквідатора приписам ч. 1 ст. 46 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , оскільки матеріали справи, зокрема звіт ліквідатора містить повний перелік документів, що визначений наведеною нормою.

Доводи заявника, викладені в апеляційній скарзі щодо невідповідності дати складання звіту, також не приймаються судом апеляційної інстанції, оскільки наведене свідчить лише про технічну помилку.

При цьому, суд апеляційної інстанції, прослухавши звуковий запис протоколу судового засідання від 14.06.2018 р., зазначає, що Акціонерним товариством "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків у судовому засіданні повідомлено суд першої інстанції про надсилання на адресу суду 13.06.2018 р. заяви про визнання грошових вимог, проте місцевий господарський суд не надавши належної оцінки цій інформації затвердив звіт ліквідатора.

З урахуванням викладеного, суд апеляційної інстанції зазначає, що місцевий господарський суд передчасно затвердив звіт ліквідатора та припинив провадження у справі про банкрутство, не надавши належної оцінки доводам заявника в цій частині.

Відповідно до ч 1 та ч. 5 ст. 236 Господарського процесуального кодексу України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

За приписами ст. 280 Господарського процесуального кодексу України

підставами для скасування ухвали суду, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направлення справи для продовження розгляду до суду першої інстанції є:

1) неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для справи;

2) недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції вважає встановленими;

3) невідповідність висновків суду обставинам справи;

4) порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права, які призвели до постановлення помилкової ухвали.

Враховуючи той факт, що Господарським судом Херсонської області припинено провадження у справі про банкрутство не надавши обґрунтованої оцінки всім доводам учасників справи, суд апеляційної інстанції дійшов висновку щодо скасування оскаржуваної ухвали та направлення справи для подальшого розгляду.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 272 - 282 ГПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Акціонерного товариства "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків задовольнити.

Ухвалу Господарського суду Херсонської області від 14.06.2018 р. по справі № 923/2090/15 скасувати.

Справу № 923/2090/15 передати на розгляд до Господарського суду Херсонської області.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом двадцяти днів з дня складання її повного тексту.

Повний текст постанови складено та підписано 18.09.2018 р.

Головуючий суддя: Л. В. Лавриненко

Судді: О.Ю. Аленін

Л.О. Будішевська

Дата ухвалення рішення13.09.2018
Оприлюднено19.09.2018
Номер документу76542457
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/2090/15

Ухвала від 08.11.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Рішення від 08.11.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 08.10.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Постанова від 17.09.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Постанова від 13.09.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 01.08.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 03.08.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 03.08.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 16.07.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 16.07.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні