Постанова
від 17.09.2018 по справі 923/2090/15
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 вересня 2018 року м. ОдесаСправа № 923/2090/15 м. Одеса, пр.- т Шевченко, 29, Одеський апеляційний господарський суд, зал судових засідань № 7

Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Лавриненко Л.В.

суддів: Аленіна О.Ю., Будішевської Л.О.

секретар судового засідання - Безпалюк А.В.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Акціонерного товариства "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків

на ухвалу Господарського суду Херсонської області від 20.06.2018 р.

по справі № 923/2090/15

за заявою Акціонерного товариства "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "СКАДОВСЬК-ГАЗСЕРВІС" Херсонська обл.;

кредитори:

1) Товариство з обмеженою відповідальністю "Петрохолдинг-Інвест" м. Київ;

2) Херсонська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Херсонській області;

за участю арбітражного керуючого (ліквідатора) Васильцова Андрія Анатолійовича Запорізька обл.

про визнання банкрутом

за участю представників сторін:

від Акціонерного товариства "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків: Журавель О.В.

від Товариства з обмеженою відповідальністю "Петрохолдинг-Інвест" м. Київ: Семенюк В.С

суддя суду першої інстанції: ПригузаП.Д.

час та місце прийняття ухвали: 20.06.2018 р., м. Херсон, вул. Театральна, 18, Господарський суд Херсонської області, зал судових засідань № 214

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 01.08.2018 р. відкрито апеляційне провадження у справі № 923/2090/15 за апеляційною скаргою Акціонерного товариства "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків на ухвалу Господарського суду Херсонської області від 20.06.2018 р.

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 03.08.2018 р. апеляційну скаргу Акціонерного товариства "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків на ухвалу Господарського суду Херсонської області від 20.06.2018 р. по справі № 923/2090/15 призначено до розгляду. Відповідно до ст. 269 ГПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об'єктивно не залежали від нього.

Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов'язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

У суді апеляційної інстанції не приймаються і не розглядаються позовні вимоги та підстави позову, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

Апеляційна скарга Акціонерного товариства "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків розглянута в межах процесуального строку, встановленого ч. 3 ст. 273 ГПК України.

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 20.06.2018 р. відмовлено у прийнятті до розгляду заяви Акціонерного товариства "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків про визнання грошових вимог по справі № 923/2090/15.

Ухвала мотивована тим, що 14.06.2018 р. Господарським судом Херсонської області затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, вимоги усіх кредиторів визнані погашеними, юридичну особу боржника ліквідовано, провадження у справі закрито. Отже, оскільки заява адресована до господарського суду в межах справи №923/2090/15, провадження у якій закрито, такі вимоги у цій справі не можуть бути розглянуті.

Не погодившись з наведеною ухвалою, Акціонерне товариство "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків оскаржило її до Одеського апеляційного господарського суду.

В обґрунтування своїх вимог, заявник посилається на ту обставину, що ним у судовому засіданні, яке відбулось 14.06.2018 р., повідомлено суд першої інстанції про надсилання заяви від 13.06.2018 р. про визнання грошових вимог, проте місцевий господарський суд, не надавши належної оцінки цій інформації, затвердив звіт ліквідатора та закрив провадження у справі.

За результатами розгляду матеріалів справи суд дійшов висновку, що апеляційна скарга Акціонерного товариства "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків підлягає задоволенню за наступними підставами.

Ухвалою від 13.01.2016 р. Господарський суд Херсонської області порушив провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "СКАДОВСЬК-ГАЗСЕРВІС" Херсонська область за заявою Акціонерного товариства "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків.

Постановою від 22.06.2016 р. Господарський суд Херсонської області визнав Товариство з обмеженою відповідальністю "СКАДОВСЬК-ГАЗСЕРВІС" Херсонська область банкрутом, ліквідатором банкрута призначив арбітражного керуючого Васильцова Андрія Анатолійовича Запорізька обл., якого зобов'язав здійснити ліквідаційну процедуру банкрута і забезпечити виконання вимог, передбачених ст. ст. 41 - 48 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

17.05.2018 р. до Господарського суду Херсонської області надійшов звіт ліквідатора у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "СКАДОВСЬК-ГАЗСЕРВІС" Херсонська область та ліквідаційний баланс боржника.

Ухвалою від 14.06.2018 р. Господарський суд Херсонської області затвердив звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута.

Не погодившись з наведеною ухвалою, Акціонерне товариство "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків оскаржило її до Одеського апеляційного господарського суду.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 13.09.2018 р. апеляційну скаргу Акціонерного товариства "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків задоволено, ухвалу Господарського суду Херсонської області від 14.06.2018 р. по справі № 923/2090/15 скасовано. Справу № 923/2090/15 передано на розгляд до Господарського суду Херсонської області.

Скасовуючи ухвалу суду першої інстанції від 14.06.2018 р. суд апеляційної інстанції, виходив зі змісту звукозапису судового засідання від 14.06.2018 р.,який свідчить про те, що представником Акціонерного товариства "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків у судовому засіданні повідомлено суд першої інстанції про надсилання на адресу суду 13.06.2018 р. заяви про визнання грошових вимог, проте місцевий господарський суд, не надавши належної оцінки цій інформації передчасно затвердив звіт ліквідатора та припинив провадження у справі про банкрутство.

Відповідно до ч. 1 та ч. 5 ст. 236 Господарського процесуального кодексу України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

За приписами ст. 280 Господарського процесуального кодексу України

підставами для скасування ухвали суду, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направлення справи для продовження розгляду до суду першої інстанції є:

1) неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для справи;

2) недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції вважає встановленими;

3) невідповідність висновків суду обставинам справи;

4) порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права, які призвели до постановлення помилкової ухвали.

Враховуючи той факт, що Господарським судом Херсонської області відмовлено Акціонерному товариству "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків у прийнятті до розгляду заяви про визнання грошових вимог, у зв'язку з припиненням ухвалою від 14.06.2018 р. провадження у справі про банкрутство, яка була скасована Одеським апеляційним господарським судом, суд апеляційної інстанції дійшов висновку щодо скасування оскаржуваної ухвали та направлення справи для подальшого розгляду до місцевого господарського суду.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 272 - 282 ГПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Акціонерного товариства "УКРТРАНСГАЗ" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "ХАРКІВТРАНСГАЗ" м. Харків задовольнити.

Ухвалу Господарського суду Херсонської області від 20.06.2018 р. по справі № 923/2090/15 скасувати.

Справу № 923/2090/15 передати на розгляд до Господарського суду Херсонської області.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом двадцяти днів з дня складання її повного тексту.

Повний текст постанови складено та підписано 24.09.2018 р.

Головуючий суддя: Л. В. Лавриненко

Судді: О.Ю. Аленін

Л.О. Будішевська

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення17.09.2018
Оприлюднено25.09.2018
Номер документу76652026
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/2090/15

Ухвала від 08.11.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Рішення від 08.11.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 08.10.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Постанова від 17.09.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Постанова від 13.09.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 01.08.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 03.08.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 03.08.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 16.07.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 16.07.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні