Ухвала
від 17.09.2018 по справі 804/4564/18
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УХВАЛА

17 вересня 2018 р.Справа №804/4564/18

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кальника В.В., розглянувши заяву відповідача 1 про участь Києво-Святошинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області у судовому засіданні в режимі відеоконференції по справі №804/4564/18 за позовом Приватного підприємства "ЛАНИ ДНІПРА" до відповідача - 1 Києво-Святошинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області, відповідача - 2 Лівобережної об'єднаної державної податкової інспекції м.Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській область, відповідача - 3 Державної фіскальної служби України, відповідача - 4 Державної податкової інспекції у дарницькому районі Головного управління ДФС у м. Києві, про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство ЛАНИ ДНІПРА звернулося до Дніпропетровського окружного адміністративного суду із позовною заявою до відповідача - 1 Києво-Святошинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області, відповідача - 2 Лівобережної об'єднаної державної податкової інспекції м.Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській область, відповідача - 3 Державної фіскальної служби України, відповідача - 4 Державної податкової інспекції у дарницькому районі Головного управління ДФС у м. Києві, у якій просило суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення Києво-Святошинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість Приватного підприємства ЛАНИ ДНІПРА (код ЄДРПОУ 36249196) від 23.06.2016 року, ІПН 362491915311;

- зобов'язати Державну фіскальну службу України відновити реєстрацій платника податку на додану вартість юридичної особи Приватною підприємства ЛАНИ ДНІПРА (код ЄДРПОУ 36249196) ІПН 362491915311 та відновити свідоцтво платника податку на додану вартість і рахунок позивача в системі електронного адміністрування податку на додану вартість;

- зобов'язати Державну фіскальну службу України поновити ліміти коштів ПДВ у розмірі 32 530 810,00 (тридцять два мільйона п'ятсот тридцять тисяч вісімсот десять гривень 00 копійок) гривень на рахунку платника в системі електронного адміністрування податку на додану вартість юридичної особи Приватного підприємства ЛАНИ ДНІПРА (код ЄДРПОУ 36249196) ІПН 362491915311;

- зобов'язати Лівобережну об'єднану державну податкову інспекцію м. Дніпра Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області надати Державній казначейській службі України відповідно до статті 43 Податкового кодексу України висновки та документи, необхідні для повернення коштів, на рахунок Приватного підприємства ЛАНИ ДНІПРА (код ЄДРПОУ 36249196) ІПН 362491915311 в системі електронного адміністрування податку на додану вартість.

13.09.2018 року від представника Києво-Святошинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області надійшла до Дніпропетровського окружного адміністративного суду заява про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Заява обґрунтована відсутністю в достатній мірі коштів, передбачених на відрядження представника для участі в судовому засіданні.

Розглянувши вищевказану заяву, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 195 Кодексу адміністративного судочинства України (далі -КАС) учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов'язковою.

Частиною 2 ст. 195 КАС України визначено, що учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за пять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Відповідно до ч. 5 ст. 195 КАС України суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом.

Аналізуючи зміст цієї норми, вбачається, що рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду, а не обов'язком.

Крім того, такий спосіб участі в судовому засіданні, носить винятковий характер, та має бути зумовлений обґрунтованими поважними та винятковими причинами, які ускладнюють або роблять неможливим особисту участь сторони чи її представника в судовому засіданні.

В обґрунтування необхідності причин проведення судового засідання в режимі відеоконференції заявник посилається на відсутність грошових коштів на відрядження.

Суд зазначає, що, в даному випадку, в поданій заяві відповідачем 1 не наведено обставин, які роблять неможливим його особисту участь у судовому засіданні, виконання покладених на відповідача процесуальних обов'язків, не наведено інших поважних причин, які фактично ускладнюють або роблять неможливим присутність позивача у судовому засіданні. Суд вважає, що відсутність в достатній мірі коштів, передбачених на відрядження для участі в судовому засіданні, не є поважною причиною, яка робить неможливою його особисту участь у судовому засіданні.

Також, суд зазначає, що однією з стадій судового розгляду є дослідження письмових доказів в порядку, визначеному ст. 211 КАС України, при цьому, суд приходить до висновку, що дослідження письмових доказів в режимі відеоконференції в даній справі можливим не представляється.

Виходячи з наведеного вище, з метою уникнення затягування судового розгляду та недопущення порушення прав сторін на судовий розгляд в розумні строки, суд прийшов до висновку про необґрунтованість поданої заяви та, як наслідок, відсутність підстав для її задоволення.

Суд також звертає увагу, що особа має право подати заяву (клопотання) про розгляд справи без її участі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 195, 241-243, 248, 254, 256 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні заяви Києво-Святошинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області про проведення судового засідання в режимі відеоконференції по справі №804/4564/18 за позовом Приватного підприємства "ЛАНИ ДНІПРА" до відповідача - 1 Києво-Святошинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області, відповідача - 2 Лівобережної об'єднаної державної податкової інспекції м.Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській область, відповідача - 3 Державної фіскальної служби України, відповідача - 4 Державної податкової інспекції у дарницькому районі Головного управління ДФС у м. Києві, про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку та строки, передбачені статтею 256 КАС України.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.09.2018
Оприлюднено21.09.2018
Номер документу76572079
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —804/4564/18

Ухвала від 26.11.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білоус О.В.

Ухвала від 25.10.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

Ухвала від 24.09.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Ухвала від 29.08.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Ухвала від 05.08.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чумак С.Ю.

Ухвала від 08.07.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чумак С.Ю.

Ухвала від 17.05.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 23.04.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 08.02.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Прокопчук Т.С.

Рішення від 06.12.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кальник Віталій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні