Ухвала
від 24.09.2018 по справі 521/10778/17
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №521/10778/17

Провадження №2-ві/521/19/18

У Х В А Л А

про відвід судді

24 вересня 2018 року м. Одеса

Суддя Малиновського районного суду м. Одеси Коблова О.Д. розглянувши заяву ОСОБА_1 про відвід судді Целуха А.П.,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Малиновського районного суду м. Одеси перебуває цивільна справа за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Житло-2007 до ОСОБА_1 про стягнення суми боргу за спожиті комунальні послуги.

20 вересня 2018 року відповідач ОСОБА_1 надав заяву про відвід судді Целуха А.П. з підстав п.5 ч.1 ст.36 ЦПК України, а саме зазначив, що суддею свідомо не виконуються вимоги цивільного процесуального законодавства, що свідчить про його упередженість та схильність до прийняття необґрунтованої позиції позивача та винесення рішення.

Відповідно до протоколу автоматичного розподілу судової справи між суддями від 20 вересня 2018 року у порядку ст.33 ч.1 ЦПК України заява про відвід головуючому судді Целуху А.П. по справі за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Житло-2007 до ОСОБА_1 про стягнення суми боргу за спожиті комунальні послуги- розподілена судді Малиновського районного суду міста Одеси Кобловій О.Д.

В обґрунтування заяви заявник зазначає, що він упереджено ставиться до суду, не довіряє можливості постановлення судом правильного рішення, має сумніви в неупередженості та об'єктивності суду.

Суддя дослідивши матеріали цивільної справи та доводи заяви про відвід судді, дійшов висновку, що заява про відвід судді є необґрунтованою з наступних підстав.

Відповідно до ст. 36 ЦПК України, суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: 1) він є членом сім'ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім'ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; 2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; 3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; 4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; 5) є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об'єктивності судді.

У свою чергу, відповідно до положень ст. 6 Закону України Про судоустрій і статус суддів , здійснюючи правосуддя, суди є незалежними від будь-якого незаконного впливу. Суди здійснюють правосуддя на основі Конституції і законів України та на засадах верховенства права. Втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою дискредитації суду або впливу на безсторонність суду, заклики до невиконання судових рішень забороняються і мають наслідком відповідальність, встановлену законом.

Однією з процесуальних гарантій реалізації завдань цивільного судочинства і ухвалення законних та обґрунтованих рішень у цивільних справах є інститут відводу судді, що має на меті відсторонення від участі у справі суддів, щодо неупередженості яких є сумніви.

Визначаючись щодо наявності підстав для відводу, необхідно враховувати, що згідно з усталеною практикою Європейського суду з прав людини, наявність безсторонності має визначатись, для цілей пункту 1 статті 6 Конвенції, за допомогою суб'єктивного та об'єктивного критеріїв.

Відповідно до суб'єктивного критерію беруться до уваги особисті переконання та поведінка окремого судді, тобто те, чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у конкретній справі.

Згідно з об'єктивним критерієм визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд як такий та його склад умови, за яких були б неможливі будь-які сумніви в його безсторонності. У кожній окремій справі слід вирішувати чи мають стосунки, що розглядаються, таку природу та ступінь, які свідчать про відсутність безсторонності суду.

Відтак, не встановлено ні суб'єктивних ні об'єктивних критеріїв, які б свідчили про упередженість та відсутність безсторонності судді при здійснені провадження у вказаній цивільній справі.

Непогодження з процесуальними діями та прийняти рішенням по справі не є підставою відводу ( самовідводу) суду. У разі виникнення сумніву у сторони провадження щодо законності та обґрунтованості такого рішення, нормами цивільно-процесуального законодавства передбачено порядок апеляційного оскарження судових рішень.

На підставі викладеного та керуючись ст. 40 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про відвід судді Целуха А.П. - залишити без задоволення.

Ухвала суду оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя О.Д. Коблова

СудМалиновський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення24.09.2018
Оприлюднено25.09.2018
Номер документу76648892
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —521/10778/17

Ухвала від 15.10.2019

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Мирончук Н. В.

Рішення від 04.08.2022

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Мирончук Н. В.

Ухвала від 13.11.2018

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Целух А. П.

Ухвала від 29.10.2018

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Целух А. П.

Ухвала від 26.09.2018

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Целух А. П.

Ухвала від 20.09.2018

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Целух А. П.

Ухвала від 24.09.2018

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Коблова О. Д.

Ухвала від 20.04.2018

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Целух А. П.

Ухвала від 20.04.2018

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Целух А. П.

Рішення від 02.03.2018

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Целух А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні