Постанова
від 12.09.2018 по справі 2-а-2736/11
СНЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-а-2736/11

Номер провадження №6-а/351/3/18

У Х В А Л А

І МЕ Н ЕМ У К Р А Ї Н И

12 вересня 2018 року м. Снятин

Снятинський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді - Калиновського М.М.,

секретар - Маланчук С.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Снятині заяву ОСОБА_1, заінтересована особа: Снятинський відділ Коломийського об'єднаного Управління Пенсійного фонду України про заміну сторони виконавчого провадження, -

В с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулася в суд з заявою про заміну сторони виконавчого провадження .

Заяву обґрунтувала тим, що постановою Снятинського районного суду Івано-Франківської області від 02.08.2011р. позов ОСОБА_2 до Управління ПФУ в Снятинському районі про визнання права на проведення перерахунку доплати до пенсії та зобов'язання провести перерахунок та виплату доплати до пенсії як непрацюючому пенсіонеру, який проживає у зоні посиленого радіоекологічного контролю задоволено частково та зобов'язано відповідача провести перерахунок та виплату ОСОБА_2 доплати до пенсії за проживання у зоні посиленого радіоекологічного контролю в розмірі однієї мінімальної заробітної плати, відповідно до ст. 39 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи з 23.11.2010р. до 23.07.2011р., з урахуванням проведених виплат.

Ухвалою колегії суддів Львівського апеляційного адміністративного суду від 22.10.2013р. вищезазначену постанову залишено без зміни.

Із ОСОБА_2 вона перебувала у зареєстрованому шлюбі. 20.02.2013р. чоловік помер.

Належним чином прийнявши спадщину вона отримала у державного нотаріуса Першої Снятинської державної нотаріальної контори свідоцтво про право на спадщину за законом від 16.04.2018р.. Відповідно до даного свідоцтва вона успадкувала суми доплати до пенсії за проживання у зоні посиленого радіоекологічного контролю згідно ст. 39 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи в сумі 891 грн. 11 коп. згідно рішення Снятинського районного суду від 02.08.2011р., що належала її померлому чоловіку.

На даний час їй стало відомо, що відділ примусового виконання рішень Управління ДВС Головного Територіального Управління юстиції в Івано-Франківській області проводить виплату коштів на підставі виконавчих листів.

Однак, виконавчого листа по даній справі її чоловік ОСОБА_2 не отримував, а тому виконавче провадження з цього приводу не відкривалось.

Просить замінити сторону виконавчого провадження ОСОБА_2 його правонаступником ОСОБА_1 у справі за позовом ОСОБА_2 до Управління ПФУ в Снятинськму районі про визнання права на проведення перерахунку доплати до пенсії та зобов'язання провести перерахунок та виплату доплати до пенсії як непрацюючому пенсіонеру, який проживає у зоні посиленого радіоекологічного контролю, а також видати виконавчий лист по справі .

Представник заявниці подала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, заявлені вимоги підтримує повністю, просила заяву задоволити.

Представник Коломийського об'єднаного управління пенсійного фонду України Івано-Франківської області подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, заяву не визнав з підстав вказаних у відзиві на заяву.

У відзиві на заяву про заміну сторони виконавчого провадження заінтересована особа зазначила, що оскільки виконавчого листа по вищезазначеній справі чоловік заявниці ОСОБА_2 не отримував в суді, а тому відповідно виконавче провадженняі не відкривалося. Правове регулювання ст. 379 КАС України не може бути використане, якщо виконавчий документ не поданий стягувачем до виконання в порядку, визначеному законом україни "Про виконавче провадження". Однією з обов'язкових умов застосування положень даної статті є наявність відкритого виконавчого провадження з виконання виконавчого документу. Просив в задоволенні заяви ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження відмовити.

Розглянувши заяву та додані до неї документи суд вважає, що заява підставна та її слід задоволити виходячи з наступного.

Відповідно до ч.1 ст.379 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

При цьому, заміна сторони виконавчого провадження відбувається у разі вибуття однієї з сторін (стягувача або боржника), зокрема, внаслідок смерті або реорганізації. Заміна сторони полягає у вступі на її місце правонаступника (спадкоємця). Під правонаступництвом у виконавчому провадженні необхідно розуміти заміну однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав та обов'язків від правопопередника до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участі у виконавчому провадженні. Правонаступництво можливе на всіх стадіях виконавчого провадження - з моменту відкриття виконавчого провадження до його закінчення. Так, підставою правонаступництва є реорганізація юридичної особи, відступлення права вимоги, переведення боргу (глава 47 ЦК ).

Аналогічна норма передбачена положеннями Закону України "Про виконавче провадження" , згідно ч. 5. ст. 15 якого - у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

В судовому засіданні встановлено, що 02.08.2011р. постановою Снятинського районного суду Івано-Франківської області позов задоволено частково. Зобов'язано Управління ПФУ в Снятинському районі провести перерахунок та виплату ОСОБА_2 доплати до пенсії за проживання у зоні посиленого радіоекологічного контролю в розмірі однієї мінімальної заробітної плати, відповідно до ст. 39 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи з 23.11.2010р. до 23.07.2011р., з урахуванням проведених виплат.

Ухвалою колегії суддів Львівського апеляційного адміністративного суду від 22.10.2013р. вищезазначену постанову залишено без зміни.

Відповідач ОСОБА_2 із заявою про видачу виконавчого листа до Снятинського районного суду не звертався. Виконавчий лист № 2-2736/11 по адміністративній справі за позовом ОСОБА_2 до Управління ПФУ в Снятинському районі Снятинським районним судом не видавався.

Судом встановлено, що обов'язковою умовою для заміни сторони виконавчого провадження є вибуття однієї із сторін виконавчого провадження.

Як встановлено, позивач по справі ОСОБА_2 20.02.2013р. помер, його правонаступником є його дружина ОСОБА_1, яка 16.04.2018р. у державній нотаріальній конторі отримала свідоцтво про право на спадщину за законом, а тому, будучи правонаступником позивача ОСОБА_2 станом на 12.09.2018р.пропустила строк пред'явлення виконавчого листа до виконання.

Окрім того постановою Кабінету Міністрів України від 21.12.2016 р. №988 Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України 1 квітня відбулася реорганізація Управління Пенсійного фонду України в Снятинському районі шляхом приєднання до Коломийського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області.

Суд дослідивши матеріали справи, вважає, що заяву слід задоволити. Суд прийшов до такого висновку по слідуючих міркуваннях: відповідно до вимог ст. 261 КАС України стягувачам, які пропустили строк для пред'явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Виходячи з вищенаведеного суд вважає, за необхідне задоволити заяву про заміну сторони виконавчого провадження, а тому слід замінити сторону стягувача - ОСОБА_2 його правонаступником ОСОБА_1 та сторону боржника - Управління Пенсійного фонду України в Снятинському районі Івано-Франківської області, його правонаступником - Коломийське об'єднане управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області. Також слід продовжити заявниці строк пред'явлення виконавчого листа до виконання.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. 379 КАС України,-

У х в а л и в :

Заяву задоволити.

Поновити пропущений строк для пред'явлення виконавчого листа у справі № 2-2736/11за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Управління ПФУ в Снятинському районі про визнання права на проведення перерахунку доплати до пенсії та зобов'язання провести перерахунок та виплату доплати до пенсії як непрацюючому пенсіонеру, який проживає у зоні посиленого радіоекологічного контролю.

Замінити уадміністративній справі за позовом ОСОБА_2 до Управління ПФУ в Снятинському районі про визнання права на проведення перерахунку доплати до пенсії та зобов'язання провести перерахунок та виплату доплати до пенсії як непрацюючому пенсіонеру, який проживає у зоні посиленого радіоекологічного контролю, сторону боржника - Управління Пенсійного фонду України в Снятинському районі Івано-Франківської області, його правонаступником - Коломийське об'єднане управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області.

Замінити уадміністративній справі за позовом ОСОБА_2 до Управління ПФУ в Снятинському районі про визнання права на проведення перерахунку доплати до пенсії та зобов'язання провести перерахунок та виплату доплати до пенсії як непрацюючому пенсіонеру, який проживає у зоні посиленого радіоекологічного контролю, сторону стягувача - ОСОБА_3, його правонаступником - ОСОБА_1.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'ятнадцяти днів безпосередньо до суду апеляційної інстанції з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду .

Головуючий: підпис

Суддя Снятинського районного суду Калиновський М.М.

Дата ухвалення рішення12.09.2018
Оприлюднено26.09.2018
Номер документу76668551
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-2736/11

Ухвала від 06.07.2020

Адміністративне

Березанський районний суд Миколаївської області

Гапоненко Н. О.

Постанова від 01.06.2011

Адміністративне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Головін В. А.

Ухвала від 27.12.2018

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кухтей Руслан Віталійович

Ухвала від 19.11.2018

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кухтей Руслан Віталійович

Постанова від 12.09.2018

Адміністративне

Снятинський районний суд Івано-Франківської області

Калиновський М. М.

Ухвала від 23.08.2018

Адміністративне

Снятинський районний суд Івано-Франківської області

Калиновський М. М.

Ухвала від 15.04.2011

Адміністративне

Глобинський районний суд Полтавської області

Павлійчук А. В.

Ухвала від 25.03.2011

Адміністративне

Дружківський міський суд Донецької області

Сєрікова О. О.

Ухвала від 02.07.2018

Адміністративне

Снятинський районний суд Івано-Франківської області

Калиновський М. М.

Ухвала від 17.05.2018

Адміністративне

Глобинський районний суд Полтавської області

Олефір А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні