Рішення
від 17.09.2018 по справі 359/8736/17
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №359/8736/17

Провадження № 2/359/728/2018

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 вересня 2018 року м. Бориспіль

Бориспільський міськрайонний суд Київської області в складі :

головуючого судді Вознюка С.М.,

при секретарі Шляхетко Ю.В.,

за участю представника позивача - адвоката ОСОБА_1, представника відповідача - адвоката Лефор Г.І., представника третьої особи Завірюхи О.В.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до товариства з обмеженою відповідальністю Оздоровчий комплекс Волна , третя особа без самостійних вимог: Бориспільська районна державна адміністрація, про усунення перешкод у користуванні пляжною зоною та зоною відпочинку, зобов'язання вчинити дії,

в с т а н о в и в :

02.11.2017 року позивач звернувся до суду із вищезазначеним позовом. На обґрунтування позовних вимог зазначив, що 16 жовтня 2008 року Господарським судом Київської області було винесено рішення у справі за позовом відповідача - ТОВ Оздоровчий комплекс Волна (код ЄДРПОУ 34430978) до Бориспільської районної державної адміністрації про визнання права землекористування та зобов'язання укладення договору.

Рішенням Господарського суду Київської області позов відповідача задоволено повністю та зобов'язано Бориспільську районну державну адміністрацію укласти з відповідачем - ТОВ Оздоровчий комплекс Волна договір оренди земельної ділянки площею 0,200 га на умовах довгострокової оренди (строком на 49 років) під розміщення пляжної зони та влаштування зони відпочинку для мешканців територіальної громади Бориспільського району на території Гнідинської сільської ради.

Відповідач задекларував створення пляжної зони для громади і навіть через суд домагається здійснення свого бажання - оренди земельної ділянки на березі р. Дніпро для розміщення пляжної зони та влаштування зони відпочинку для мешканців територіальної громади Бориспільського району.

17 грудня 2008 року між Бориспільською районною державною адміністрацією та відповідачем укладається та нотаріально посвідчується Договір оренди земельної ділянки. За даним договором в оренду було передано земельну ділянку, кадастровий номер НОМЕР_1, загальною площею 0,2000 гектарів, за рахунок земель державної власності на території Гнідинської сільської ради Бориспільського району Київської області. Відповідно до п. 16 Договору цільове призначення земельної ділянки - під розміщення пляжної зони та влаштування зони відпочинку для мешканців територіальної громади Бориспільського району.

Відповідач, укладаючи договір оренди, перебував при здоровому розумі та ясній пам'яті, розумів значення своїх дій та діяв добровільно, погодився орендувати ділянку землі з наступним Предметом договору (п. 1 Договору): ... під розміщення пляжної зони та влаштування зони відпочинку для мешканців територіальної громади Бориспільського району, яка знаходиться на території Гнідинської сільської ради Бориспільського району Київської області... .

На даний час, відповідачем побудовано металевий паркан, повністю перекрито доступ мешканців територіальної громади Бориспільського району до пляжної зони та зони відпочинку, не забезпечено виконання умов договору оренди, а на орендованій ділянці розміщено закрите елітне котеджне містечко Riverside Family Club . Відповідач в зоні відпочинку побудував котеджі, а пляж перетворив на причал для яхт.

Бориспільська районна державна адміністрація, реагуючи на звернення громадян та громадських організацій, створила постійно діючу виїзну комісію по контролю за використанням та охороною земель, лісів, надр, водоймищ (річок, ставків, озер), атмосферного повітря, рослинного і тваринного світу та інших природних ресурсів Бориспільського району Київської області.

03 жовтня 2017 року Комісією здійснено виїзну перевірку відповідача. Комісія переконалася в наявності металевого паркану та повного перекриття доступу мешканців територіальної громади Бориспільського району до пляжної зони та зони відпочинку. Охороною відповідача на пляж не було допущено навіть представників Комісії. Тобто, навіть представники Орендодавця не змогли отримати доступ до пляжної зони та зони відпочинку наданих в оренду.

З огляду на вище вказане позивач просив суд усунути перешкоди йому та мешканцям територіальної громади Бориспільського району у користуванні пляжною зоною та зоною відпочинку, яка знаходиться на земельній ділянці з кадастровим номером НОМЕР_1 на території Гнідинської сільської ради Бориспільського району Київської області, та зобов'язати ТОВ Оздоровчий комплекс Волна (код ЄДРПОУ 34430978) прибрати (демонтувати) паркан, що обмежує доступ до пляжної зони та зони відпочинку.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав ат просив їх задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні проти задоволення позову заперечила, зазначивши, що позовні вимоги є безпідставними, необґрунтованими та недоведеними. На спірній земельній ділянці дійсно розміщена пляжна зона та зона відпочинку. Жодних скарг від населення чи власника земельної ділянки до ТОВ Оздоровчий комплекс Волна не надходило. Земельна ділянка перебуває в доглянутому стані, однак вона вільна від забудов. Відповідачем лише було здійснено укріплення берегової лінії, на що ним бралися відповідні дозволи. Демонтувати паркан відповідач не має можливості, оскільки не являється його власником.

Представник третьої особи в судовому засіданні підтримав позовні вимоги та просив їх задовольнити.

Заслухавши думку представників сторін, здійснивши виїзне судове засідання за місцем розташування земельної ділянки та дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступників висновків.

Відповідно до ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до вимог ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до вимог ст. ст. 12, 81 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених ст.82 цього Кодексу.

Згідно ч.2 ст.8 Конституції України норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.

Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією. Кожний громадянин має право користуватися природними об'єктами права власності народу відповідно до закону (ч.1, ч.2 ст.13 Конституції України).

Пунктом в) ч.2 ст.60 Земельного кодексу України передбачено, що прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною для великих річок, водосховищ на них та озер - 100 метрів.

Відповідно до п.г) ч.2 ст.61 ЗК України у прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів.

Згідно з ч.1 ст.124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки.

Судом встановлено, що 16 жовтня 2008 року Господарським судом Київської області було винесено рішення у справі за позовом ТОВ Оздоровчий комплекс Волна (код ЄДРПОУ 34430978) до Бориспільської районної державної адміністрації про визнання права землекористування та зобов'язання укладення договору (а.с.8-12).

Даним рішенням позов відповідача задоволено повністю та зобов'язано Бориспільську районну державну адміністрацію укласти з ТОВ Оздоровчий комплекс Волна договір оренди земельної ділянки площею 0,200 га на умовах довгострокової оренди (строком на 49 років) під розміщення пляжної зони та влаштування зони відпочинку для мешканців територіальної громади Бориспільського району на території Гнідинської сільської ради.

Розпорядженням Бориспільської районної державної адміністрації від 11 грудня 2008 року №7068 земельну ділянку загальною площею 0,2000 га на території Гнідинської сільської ради Бориспільського району Київської області було передано в користування ТОВ Оздоровчий комплекс Волна на умовах довгострокової оренди строком на 49 років (а.с.114-115).

17 грудня 2008 року між Бориспільською районною державною адміністрацією та відповідачем було укладено Договір оренди земельної ділянки (а.с.17-22, 116-123).

За даним договором в оренду було передано земельну ділянку, кадастровий номер НОМЕР_1, загальною площею 0,2000 гектарів, за рахунок земель державної власності на території Гнідинської сільської ради Бориспільського району Київської області.

Відповідно до п. 16 Договору цільове призначення земельної ділянки - під розміщення пляжної зони та влаштування зони відпочинку для мешканців територіальної громади Бориспільського району.

Згідно кадастрового плану спірна земельна ділянка межує з земельними ділянками ТОВ Спортивно-оздоровчий комплекс База Волна , бази відпочинку Либідь та землею державної власності (а.с.23).

ТОВ Оздоровчий комплекс Волна виконано Реконструкцію берегоукріплення Канівського водосховища вздовж земельної ділянки ТОВ Оздоровчий комплекс Волна Київська область, Бориспільський район, в с.Гнідин, та введено в експлуатацію на підставі Декларації про готовність об'єкта до експлуатації, зареєстрованої Інспекцією ДАБК у Київській області 01.11.2013 № КС 142133050300 (а.с.124-128).

03.10.2017 року комісією по контролю за використанням та охороною земель, лісів, надр, водоймищ (річок, ставків, озер), атмосферного повітря, рослинного і тваринного світу та інших природних ресурсів Бориспільського району, в складі начальника юридичного відділу Завірюхи О.В., начальника управління економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації ОСОБА_5; начальника відділу містобудування та архітектури райдержадміністрації, головного архітектора ОСОБА_6 виконуючого обов'язки начальника відділу у Бориспільському районі Головного управління Держгеокадастру у Київської області ОСОБА_7 в присутності представника Всеукраїнської громадської організації Товариство ветеранів АТО з інвалідністю ОСОБА_1 було проведено виїзд на земельні ділянки, розташовані в урочище Млиново TОB Оздоровчий комплекс Волна та ТОВ Спортивно-оздоровчий комплекс База Волна Гнідинської сільської ради, на підставі звернення голови правління Всеукраїнської громадської організації Товариство ветеранів АТО з інвалідністю ОСОБА_8 щодо не цільового використання вищезгаданих земельних ділянок та перешкоді вільного доступу до пляжу (а.с.101-106).

За результатами вище вказаного виїзду комісією було виявлено факт огородженої закритої території ТОВ Оздоровчий комплекс Волна та ТОВ Спортивно-оздоровчий комплекс База Волна , що суперечить договорам оренди земельних ділянок, укладених Бориспільською райдержадміністрацією із згаданими вище товариствами від 02.11.2006 року.

Однак, судом встановлено, що фактично комісія та представники Орендодавця Бориспільської РДА доступ до пляжної зони та зони відпочинку не отримали, та не були допущені на територію спірної земельної ділянки охороною TОB Оздоровчий комплекс Волна .

Крім того, 17 листопада 2017 р. Управлінням з контролю за використанням та охороною земель Головного правління Держгеокадастру у Київській області була проведена перевірка дотримання вимог законодавства при використанні земельних ділянок, як об'єктів перевірки, з кадастровими номерами: НОМЕР_1, які розташовані на території Гнідинської сільської ради Бориспільського району Київської області.

За результатами перевірки було складено акт від 17 листопада 2017 р. №303- ДК/260/АП/09/01/-1, відповідно до якого було встановлено, що вище вказані земельні ділянки є суміжними, по зовнішньому периметру огороджені спільним парканом (крім берега р. Дніпро). На території розташовано базу відпочинку Волна , яка обслуговується під спільним знаком для товарів та послуг Riverside Family Club . На території бази відпочинку здійснено благоустрій, розташовано дерев'яні двоповерхові будинки, басейни, господарські приміщення. Доступ до земельних ділянок здійснюється через металеві ворота, розташовані з південно-східної сторони. По берегу р. Дніпро облаштовано берегоукріплення, доступ до берегу з території бази Волна до р. Дніпро вільний (а.с.151-155).

Разом з тим, акт від 17 листопада 2017 р. №303- ДК/260/АП/09/01/-1 не є належним доказом наявності вільного доступу громадян до території TОB Оздоровчий комплекс Волна , та повністю спростовується актом комісії по контролю за використанням та охороною земель, лісів, надр, водоймищ (річок, ставків, озер), атмосферного повітря, рослинного і тваринного світу та інших природних ресурсів Бориспільського району 03.10.2017 року, членам якої так і не вдалося потрапити на територію спірної земельної ділянки, яка повністю огороджена парканом (крім берега р. Дніпро).

Крім того, 18.06.2018 року під час виїзного судового засідання судом було встановлено, що до спірної земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1 дійсно відсутній безперешкодний доступ, так як остання огороджена парканом разом з прилеглими земельними ділянками (що розташовані суміжно). При цьому суду не надано доказів тому, що паркан, який підлягає знесенню за вимогами позивача належить саме ТОВ ОК Волна , оскільки суміжним землекористувачем є інша юридична особа, яка до участі в справі не залучалась.

Тому, позовні вимоги, що стосуються демонтажу паркану, що обмежує доступ до спірної земельної ділянки, задоволенню не підлягають, оскільки в судовому засіданні встановлено, що відповідач власником даного паркану не являється, а тому і не має правових підстав для його демонтажу та знесення.

Разом з тим, вказані обставини не позбавляють відповідача обов'язку вжити всі необхідні заходи у передбаченому законодавством України порядку для забезпечення безперешкодного доступу мешканців Бориспільського району Київської області до спірної земельної ділянки зважаючи на цільове призначення такої земельної ділянки, укладений з цього приводу договір оренди спірної земельної ділянки, тощо.

До такого висновку суд приходить з метою захисту прав мешканців району, зважаючи на те, що відповідач в даному випадку не довів обставин, що він позбавлений можливості самостійно виконати умови договору та створити безперешкодний доступ до такої земельної ділянки шляхом зобов'язання інших юридичних осіб - власників та користувачів суміжних земельних ділянок надати можливість доступу громадянам до цієї земельної ділянки з кадастровим номером НОМЕР_1.

Зважаючи на наведене, суд вважає за необхідне вийти за межі позовних вимог та ухвалити відповідне рішення в порядку ст. 10 ЦПК України, з метою дотримання прав мешканців Бориспільського району та громадян України права на доступ до водних об'єктів з метою їх відпочинку на земельній ділянці, що передана в довгострокову оренду.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Встановлено, що позивач сплатив судовий збір. Ця обставина підтверджується відповідною квитанцією (а.с.1). Пред'явлений ним позов задоволений частково.

З огляду на це суд вважає, що з відповідача на користь позивача належить стягнути половину витрат, понесених останнім на оплату судового збору.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 141, 223, 259, 263-265, 280 ЦПК України, ст.ст.8, 13 Конституції України, ст.ст.60, 61, 124 Земельного кодексу України, суд

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_4 задовольнити частково.

Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю Оздоровчий комплекс Волна (м. Київ, вул. Терещенківська, 5, кв. 7, код ЄДРПОУ 34430978) вжити заходів для забезпечення безперешкодного доступу мешканців Бориспільського району Київської області до земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1, площею 0,2000 га, розташованої на території Гнідинської сільської ради Бориспільського району Київської області, у відповідності до договору оренди земельної ділянки від 17.12.2008 року, укладеного між Бориспільською районною державною адміністрацією та товариством з обмеженою відповідальністю Оздоровчий комплекс Волна , посвідченого приватним нотаріусом Науменко Любов'ю Григорівною, реєстровий номер №5009.

У задоволенні іншої частини позовних вимог ОСОБА_4 відмовити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Оздоровчий комплекс Волна (м. Київ, вул. Терещенківська, 5, кв. 7, код ЄДРПОУ 34430978) на користь ОСОБА_4 (АДРЕСА_1) - 320 (триста двадцять) грн. 00 коп. сплаченого судового збору пропорційно до задоволеної частини позовних вимог.

Рішення суду може бути оскаржено до Апеляційного суду Київської області через Бориспільський міськрайонний суд Київської області (пп.15.5 п.15 ч.1 Перехідні положення ЦПК України у редакції Закону № 2147-VІІІ від 3 жовтня 2017 року) протягом тридцяти днів з дня виготовлення повного тексту судового рішення, а також безпосередньо шляхом подання апеляційної скарги до Апеляційного суду Київської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Виготовлення повного тексту рішення суду здійснено 26.09.2018 року.

Суддя Бориспільського міськрайонного суду

Київської області С.М.Вознюк

Дата ухвалення рішення17.09.2018
Оприлюднено27.09.2018
Номер документу76696060
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у користуванні пляжною зоною та зоною відпочинку, зобов'язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —359/8736/17

Рішення від 17.09.2018

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Вознюк С. М.

Ухвала від 17.09.2018

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Вознюк С. М.

Ухвала від 17.09.2018

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Вознюк С. М.

Рішення від 17.09.2018

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Вознюк С. М.

Ухвала від 17.04.2018

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Вознюк С. М.

Постанова від 06.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Іванова І. В.

Постанова від 06.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Іванова І. В.

Ухвала від 18.01.2018

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Іванова І. В.

Ухвала від 12.01.2018

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Іванова І. В.

Ухвала від 06.12.2017

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Іванова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні