Ухвала
від 01.10.2018 по справі 474/905/18
ВРАДІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 474/905/18

Провадження № 2/474/298/18

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

01.10.18 року смт. Врадіївка

Суддя Врадіївського районного суду Миколаївської області Сокол Ф.Г. під час вирішення питання про відкриття провадження у цивільній справі за позовом Приватного підприємства «Норок» до ОСОБА_1, Товариства з обмеженою відповідальністю «ОСОБА_2 С» , Врадіївської районної державної адміністрації Миколаївської області про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень та зобов'язання укласти договір оренди землі, -

встановив:

28.09.2018р. Приватне підприємство «Норок» звернулася до суду із позовом до ОСОБА_1, Товариства з обмеженою відповідальністю «ОСОБА_2 С» , Врадіївської районної державної адміністрації Миколаївської області, в якому просить:

- визнати недійсним договір оренди земельної ділянки кадастровий номер 4822384500:03:000:0091, площею 5,1181 га, розміщеної на території Сирівської сільської ради Врадіївського району Миколаївської області, укладений 19.10.2017р. між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «ОСОБА_2 С» ;

- скасувати рішення державного реєстратора Врадіївської районної державної адміністрації Миколаївської області від 30.10.2017р. Про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу) індексний номер 37823972, згідно з яким за ТОВ «ОСОБА_2 С» зареєстровано право оренди на земельну ділянку кадастровий номер 4822384500:03:000:0091, площею 5,1181 га, розміщеної на території Сирівської сільської ради Врадіївського району Миколаївської області;

- визнати поновленим типовий договір оренди землі № 230 від 15.10.2007р., укладений між ОСОБА_1 та ПП «Норок» , який зареєстровано у Миколаївській регіональній філії «Центр ДЗК» , про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 24.12.2007р. за № 040701200266, на умовах, визначених у додатковій угоді до вказаного договору від 05.07.2017р.

Згідно ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

У відповідності до ч.ч. 1-4 ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених законом.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов'язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Частиною 1 ст. 13 ЦПК України визначено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до п. 9 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв'язку із розглядом справи, однак позовна заява не містить вказаного розрахунку.

Частиною 4 ст. 177 ЦПК України визначено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

У відповідності до ч. 2 ст. 133 ЦПК України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Частиною 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» визначено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно ст. 7 Закону України «Про Держаний бюджет України на 2018 рік» , прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у для працездатних осіб з 1 січня 2018 року становить 1 762 грн. 00 коп.

У відповідності до ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» , ставка судового збору за позовну вимогу немайнового характеру, яка подана юридичною особою становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

При чому, відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону України «Про судовий збір» , у разі коли в позовній заяві об'єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

В свою чергу, ст. 5 Закону України «Про судовий збір» визначено категорії осіб, які звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях, а ст. 8 вказаного Закону та ст. 136 ЦПК України визначено підстави та порядок відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати.

Приватним підприємством «Норок» у позові заявлено три вимоги немайнового характеру, а саме щодо визнання недійсним договору оренди землі, скасування рішення державного реєстратора та визнання поновленим договору оренди землі, а відтак судовий збір має бути сплачений за кожну вимогу немайнового характеру в загальній сумі 5 286 грн. 00 коп.

Однак, як вбачається з матеріалів позовної заяви, до останньої додано докази сплати судового збору в розмірі 5 100 грн. 00 коп.

Таким чином Приватним підприємством «Норок» , в порушення приписів ст.ст. 175 та 177 ЦПК України, не зазначено підстави звільнення від сплати судового збору, не подано клопотання, заяви про звільнення (відстрочення, зменшення) від сплати судового збору чи доказів сплати судового збору в порядку та розмірі визначених Закону України «Про судовий збір» .

Частиною 7 ст. 177 ЦПК України визначено, що до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Позовна заява підписана директором Приватного підприємства «Норок» ОСОБА_3, однак до останньої не надано жодних документів на підтвердження повноважень вказаної особи, як не надано жодних документів на підтвердження факту існування зазначеної юридичної особи.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Враховуючи вищевикладене в сукупності, є законні підстави для залишення вказаної позовної заяви без руху з наданням позивачу строку для усунення недоліків.

Керуючись ст.ст. 175, 177, 259, 260 ЦПК України, -

ухвалив:

Позовну заяву Приватного підприємства «Норок» до ОСОБА_1, Товариства з обмеженою відповідальністю «ОСОБА_2 С» , Врадіївської районної державної адміністрації Миколаївської області про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень та зобов'язання укласти договір оренди землі - залишити без руху та надати позивачу для усунення недоліків строк 3 дні, який рахується з моменту отримання позивачем ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Позивачу виконати вимоги ухвали суду щодо: надання попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв'язку із розглядом справи; зазначення підстав звільнення від сплати судового збору, подання клопотання, заяви про звільнення (відстрочення, зменшення) від сплати судового збору чи доказів сплати судового збору в порядку та розмірі визначених Закону України «Про судовий збір» ; надання документів на підтвердження повноважень ОСОБА_3 та документів на підтвердження факту існування Приватного підприємства «Норок» .

У випадку не виконання вимог ухвали у зазначений суддею строк, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Копію ухвали направити позивачу - Приватному підприємству «Норок» (с. Сирове Врадіївського району Миколаївської області).

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Суддя Ф.Г. Сокол

СудВрадіївський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення01.10.2018
Оприлюднено02.10.2018
Номер документу76824996
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —474/905/18

Ухвала від 03.03.2020

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 23.12.2019

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 29.10.2018

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 01.10.2018

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні