Постанова
від 17.09.2018 по справі 495/8176/18
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 495/8176/18

№ провадження 1-кс/495/4554/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 вересня 2018 року м. Білгород - Дністровський

Слідчий суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши усудовому засіданнів залісуду м.Білгород-Дністровськомуклопотання слідчогоБілгород-ДністровськогоВП ГУНПв Одеськійобласті ОСОБА_3 про тимчасовийдоступ доречей тадокументів,-

В С Т А Н О В И В:

17.09.2018 року слідчий Білгород-Дністровського ВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів.

В клопотанні зазначено, що в провадженні слідчого відділу Білгород-Дністровського ВП ГУНП в Одеській області знаходяться матеріали досудового розслідування, внесені слідчим відділом УСБУ в Одеській області 01.11.2016 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22016160000000376, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України, а саме за наступним фактом: співробітниками ІНФОРМАЦІЯ_1 виявлено, що на протязі тривалого періоду часу посадові особи держаного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 », зберігають на території вказаного підприємства вибухові пристрої реактивні твердопаливні ракети типу «земля-повітря» протиградових ракетних комплексів типу « ІНФОРМАЦІЯ_3 », «Кристал-1,2,3», калібру 82,5 мм., неналежним чином та без наявності будь-яких дозвільних документів.

Таким чином, задля встановлення перевірки обставин, які стали підставами для початку даного кримінального провадження та прийняття законного рішення у розумні строки, в ході досудового розслідування було здійснено ряд заходів, передбачених ст. 93 КПК України.

Проте, неодноразове здійснення запитів до ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », залишилося без відповіді, а із інформації, що була надана Міністерством аграрної політики та продовольства України, випливає, що ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 з активних впливів на гідрометеорологічні процеси» самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис та надано статут підприємства. Стосовно інших аспектів, що мають значення для проведення досудового розслідування, відповіді Міністерством надано не було із посиланням на те, що запитувана інформація знаходиться у віданні Підприємства або є персональними даними громадян, або надано документи, що не відповідають вимогам досудового розслідування. Проте, з відомостей викладених у статуті ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » вказано, що предметом діяльності Підприємства є проведення заходів по забезпеченню безпеки населення і збереження матеріальних цінностей при застосуванні технічних засобів активних впливів або інших виробів у відповідності з чинними інструкціями, проведення по узгодженим інструкціям заходів, які необхідні для забезпечення безпеки польотів авіації у районах робіт, здійснення транспортування і зберігання засобів Підприємства, та найголовніше те що усі види діяльності, які згідно із законодавством України потребують спеціальних дозволів чи ліцензій, здійснюються Підприємством лише після їх отримання.

В результаті встановленої інформації, слідчим були здійсненні заходи, на меті яких покладено виявлення наявності відповідних дозволів та ліцензій в ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а саме, щодо наявності у ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », дозволів на зберігання та перевезення та використання вибухових матеріалів, відкриття та функціонування сховищ, де вони зберігаються та чи узгоджували посадові особи ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », проведення запусків протиградових ракетних комплексів під час робочого сезону з представниками ЗСУ на території с. Шабо, Білгород-Дністровського району Одеської області, та чи звертались посадові особи ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » до керівництва складів боєприпасів, розташованих поблизу с. Біленьке, Білгород-Дністровського району Одеської області, з вирішенням питань про зберігання ракетних комплексів, якщо так, то чи зберігались дані ракетні комплекси на території військових складів та на яких підставах.

З УПД ГУНП в Одеській області на адресу органу досудового розслідування надійшла офіційна відповідь про те, що дозволи на право відкриття, функціонування, зберігання, перевезення та використання вибухових матеріалів зазначеному підприємству не видавалися.

З Міністерства оборони України Управління оперативного командування « ІНФОРМАЦІЯ_5 », на адресу органу досудового розслідування надійшла офіційна відповідь про те, що що ніяких узгоджень щодо проведення запусків протиградових ракетних комплексів не проводилося, в також зберігання самих ракетних комплексів або ракет до них на підпорядкованих складах не здійснювалось.

Таким чином, зібрані в ході досудового розслідування докази вказують на те що, посадові особи держаного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 », дійсно зберігають на території вказаного підприємства вибухові пристрої реактивні твердопаливні ракети типу «земля-повітря» протиградових ракетних комплексів типу « ІНФОРМАЦІЯ_3 », «Кристал-1,2,3», калібру 82,5 мм., неналежним чином та без наявності будь-яких дозвільних документів, що само по собі несе особливу суспільну небезпеку та містить в собі факт злочинної недбалості вищевказаних осіб.

З метою вилучення з незаконного обігу вибухових речовин, співробітниками оперативного підрозділу за дорученням слідчого було встановлено точне фактичне місцезнаходження вищевказаних предметів, а саме земельна ділянка за кадастровим номером 5120887700:01:001:1012, за адресою: АДРЕСА_1 . Згідно інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, власником на вищевказані об`єкти є ІНФОРМАЦІЯ_6 , код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , країна реєстрації: Україна, тобто знаходиться у власності держави.

06.09.2018 року слідчим суддею Білгород-Дністровського міськрайонного суду за клопотанням слідчого погодженого з прокурором було винесено ухвалу про надання дозволу на проведення обшуку на території за адресою: АДРЕСА_1 . 06.09.2018 дану ухвалу було реалізовано та співробітниками СВ та СКП Білгород-Дністровського ВП ГУНП в Одеській області на території за вищевказаною адресою було виявлено та вилучено 17 ракет типу «земля-повітря» протиградових ракетних комплексів типу «Кристал-1», калібру 82,5 мм. При проведені обшуку та огляду виявлених предметів за участю співробітників вибухотехнічного управління ГУНП в Одеській області було проведено детальний огляд виявлених предметів та встановлено, що всі виявлені предмети мають маркування однакове маркування « ІНФОРМАЦІЯ_7 » та числові позначення. Виявленим предметам було присвоєно «2-ий рівень вибухової категорії» що відповідає значенню «небезпечний». Також в ході обшуку було встановлено, що територію на якій було виявлено та вилучено вищевказані предмети займає ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_2 .

Враховуючи вищевикладене, з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, надання їм належної правової оцінки та прийняття законного процесуального рішення у передбачені кримінальним процесуальним законодавством строки, слідчий просить клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання та просив його задовольнити.

Вивчивши матеріали клопотання, заслухавши слідчого, вважаю, що клопотання підлягає частковому задоволенню, з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінальногопровадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У відповідності до п. 19 ч. 1 ст. 3 КПК України, сторонами кримінального провадження є - з боку обвинувачення: слідчий, керівник органу досудового розслідування, прокурор, а також потерпілий, його представник та законний представник у випадках, установлених цим Кодексом; з боку захисту: підозрюваний, обвинувачений (підсудний), засуджений, виправданий, особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, їхні захисники та законні представники.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Крім того, відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Відповідно доч.2ст.163КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Враховуючи те, що слідчим не доведена необхідність вилучення саме оригіналів документів, що знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_2 , вважаю необхідним клопотання задовольнити частково, надавши тимчасовий доступ до них з можливістю вилучення копій.

Керуючись ст. ст. 159-164 КПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ Білгород-Дністровського ВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити частково.

Надати старшому слідчому СВ Білгород-Дністровського ВП ГУНП в Одеській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 тимчасовий доступ та можливість вилучення копій документів, що знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_2 , а саме:

- всі наявні договори між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » про будь-які правочини за період з 01.11.2016 року по теперішній час;

- платіжні доручення, банківські виписки та акти взаємозвірок, акти прийому-передачі виконаних робіт, що засвідчують відносини між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 з активних впливів на гідрометеорологічні процеси»;

- акти прийому-передачі на відповідальне зберігання майна ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на території ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »;

- відомості щодо пропускного режиму на території ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » співробітників ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 »;

- належним чином завірену копію статуту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »;

- належним чином завірені копії функціональних обов`язків, посадових інструкцій директора або особи, яка виконує обов`язки директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »;

- штатний розпис ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » зі вказанням анкетних даних працівників.

Ухвала діє строком до 17.10.2018 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудБілгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення17.09.2018
Оприлюднено23.02.2023
Номер документу76863432
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —495/8176/18

Ухвала від 16.12.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Ухвала від 16.12.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Постанова від 12.08.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 22.02.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 17.09.2018

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 17.09.2018

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 07.09.2018

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Ухвала від 06.09.2018

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні