Ухвала
від 06.08.2018 по справі 760/19820/18
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 760/19820/18

Провадження №2-о/760/307/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 серпня 2018 року м. Київ

Суддя Солом'янського районного суду м. Києва Кушнір С.І., розглянувши заяву ОСОБА_1, заінтересовані особи: Приватне акціонерне товариство ГАЗБУДІНВЕСТ , Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Публічне акціонерне товариство Національний депозитарій України , Товариство з обмеженою відповідальністю ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП , про встановлення факту, що має юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 30.07.2018 р. звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, в якій просить встановити факт втрати реєстру власників іменних цінних паперів Приватного акціонерного товариства ГАЗБУДІНВЕСТ (код ЄДРПОУ 24928577) випуску простих, іменних акцій Закритого акціонерного товариства ГАЗБУДІНВЕСТ (код ЄДРПОУ 24928577) на загальну суму 24000,00 гривень, зареєстрованого Управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в м. Києві та Київській області за №358/10/1/99 04.08.1999 року.

Відповідно до статті 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. Суди розглядають справи в порядку позовного (загального або спрощеного), наказного та окремого провадження.

За змістом ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

За правовим аналізом вказаної норми, окреме провадження - це самостійний вид цивільного судочинства, у якому суд при розгляді безспірних справ встановлює юридичні факти або обставини з метою захисту охоронюваних законом інтересів громадян і організацій.

Частина 2 статті 293 ЦПК України вказує які саме справи про встановлення факту розглядає суд.

Частиною 2 статті 315 ЦПК України встановлено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У відповідності до Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , відповідно до статей 255, 271 Цивільного процесуального Кодексу України (ЦПК) в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право.

Важливе значення має вимога про обов'язкове зазначення у заяві мети встановлення юридичного факту, оскільки мета дає можливість зробити висновок, чи дійсно цей факт є юридичним і чи тягне він правові наслідки. У заяві необхідно також вказати причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт, та навести докази його існування.

Встановлення судом певного факту в порядку непозовного провадження можливо лише тоді, коли це не призведе до виникнення спору про право, тобто коли цей факт не торкнеться прав інших осіб.

У тому разі, коли буде виявлено, що встановлення підвідомчого судові факту пов'язане з вирішенням спору про право, суд відмовляє в прийнятті заяви до розгляду в окремому провадженні.

У своїй заяві заявник посилається на те, що він є єдиним акціонером Приватного акціонерного товариства ГАЗБУДІНВЕСТ , попередня назва - Акціонерне товариство закритого типу ГАЗБУДІНВЕСТ , якому належить 100% акцій Товариства, що засвідчується окрім іншого відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, зокрема витягом з ЄДР щодо Товариства від 30 липня 2018 року, а також Тимчасовим свідоцтвом про право власності на іменні цінні папери №10 від 24.01.2005 р.

Між емітентом і Товариством з обмеженою відповідальністю ГЕЛВЕКС РЕЄСТРАТОР , яке було перейменовано в Товариство з обмеженою відповідальністю ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП , укладено договір про ведення системи реєстру власників іменних цінних паперів, тобто ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП було депозитарною установою (реєстратором) емітента та забезпечувало облік цінних паперів (акцій) АТ ГАЗБУДІНВЕСТ на відповідних особових рахунках.

25.09.2013 року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) щодо ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП винесла Постанову про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів та застосувала у відношенні ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП санкцію у вигляді анулювання ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, а саме діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів. Дана обставина підтверджується, окрім іншого листом НКЦПФР від 14.03.2018 р. №10101/7808.

ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП порушило законодавство та не здійснило ні публікації на власному сайті, ні відправки повідомлень своїм клієнтам про початок процедури припинення діяльності та інформації щодо термінів і порядку дій клієнтів.

ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП , не дивлячись на анулювання ліцензії, не було передано документів щодо системи реєстру власників іменних цінних паперів АТ ГАЗБУДІНВЕСТ уповноваженому на зберігання - Публічному акціонерному товариству Національний депозитарій України (НДУ). Дана обставина засвідчується листом НДУ №361/09 від 07.03.2018 року.

Для реалізації своїх прав (внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів стосовно цінних паперів та інформації щодо власників, отримання виписки по рахунку у цінних паперах, отримання інформації щодо проведення загальних зборів, участь у загальних зборах, отримання інформації щодо виплати дивідендів) заявником були здійснені спроби звернутися до ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП , але за своїм місцезнаходженням депозитарна установа не знаходиться, телефони, зазначені в ЄДР - не відповідають, інші засоби зв'язку заявнику невідомі.

Окрім того, АТ ГАЗБУДІНВЕСТ неодноразово зверталося з листами на офіційну адресу (адреса вказана в ЄДР) ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП - 04210, м. Київ, проспект Герої Сталінграду, буд. 14-Б, але листи не отримуються.

До того ж, як вбачається з листа НКЦПФР від 14.03.2018 р. №10101/7808 за результатами позапланової перевірки щодо завершення реєстратором професійної діяльності на фондовому ринку, складено акт про відсутність ліцензіата (ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП стара назва ТОВ ГЕЛВЕКС РЕЄСТРАТОР ) за його місцезнаходженням від 20.08.2013 року.

Таким чином, зважаючи на ту обставину, що ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП не перебуває за його офіційним місцезнаходженням і його перебування невідомо, а також враховуючи, що місцеперебування документів, які складають систему реєстру власників іменних цінних паперів АТ ГАЗБУДІНВЕСТ ні заявнику, ні АТ ГАЗБУДІНВЕСТ , ні НКЦПФР невідомо, заявник позбавлений можливості реалізувати свої правомочності як акціонера АТ ГАЗБУДІНВЕСТ , що окрім іншого, виражається в фактичній та юридичній неможливості: розпорядитися своїми акціями (продати, подарувати тощо) як майном (майнові права), а також здійснювати свої правомочності як учасника АТ ГАЗБУДІНВЕСТ (особисте немайнове право - право участі).

Враховуючи, ту обставину, що діяльність з ведення реєстру власників іменних цінних паперів є ліцензованою господарською діяльністю заявник, а також АТ ГАЗБУДІНВЕСТ не має можливості самостійно відновити систему реєстру (документи, які складають цю систему).

Отже, від факту відновлення системи реєстру власників іменних цінних паперів АТ ГАЗБУДІНВЕСТ залежить зміна (реалізація) майновий та немайнових прав заявника.

Аналізуючи матеріали поданої заяви, суд приходить до висновку, що встановлення факту втрати реєстру власників іменних цінних паперів Приватного акціонерного товариства ГАЗБУДІНВЕСТ (код ЄДРПОУ 24928577) випуску простих, іменних акцій Закритого акціонерного товариства ГАЗБУДІНВЕСТ (код ЄДРПОУ 24928577) на загальну суму 24000,00 гривень, зареєстрованого Управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в м. Києві та Київській області за №358/10/1/99 04.08.1999 року, у порядку встановлення факту, що має юридичне значення, є таким, що пов'язується з наступним вирішенням спору про право, оскільки стосується майнових прав та інтересів заявника та емітента.

Підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що стосуються майнових прав, не може здійснюватись у порядку окремого провадження з огляду на те, що стосується прав двох осіб.

Відповідно до ч. 4 ст. 315 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду.

Беручи до уваги зазначене приходжу до висновку про те, що заявлені ОСОБА_1 вимоги про встановлення факту, що має юридичне значення, не підлягають розгляду в порядку окремого провадження, оскільки зі змісту заяви вбачається спір про право між заявником та заінтересованою особою, який може бути вирішений в порядку позовного провадження.

Посилання заявника на те, що спір про право відсутній, не відповідає вимогам законодавства, оскільки від факту відновлення системи реєстру власників іменних цінних паперів АТ ГАЗБУДІНВЕСТ залежить зміна (реалізація) майновий та немайнових прав.

Враховуючи наведене та те, що судом встановлено наявність спору про право, суддя відмовляє у відкритті провадження у даній справі та роз'яснює заявникові, що він має право звернутися до суду з позовом на загальних підставах.

Керуючись ст.ст. 19, 186, 293, 294, 315, 353 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

У відкритті провадження у справі за заявою ОСОБА_1, заінтересовані особи: Приватне акціонерне товариство ГАЗБУДІНВЕСТ , Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Публічне акціонерне товариство Національний депозитарій України , Товариство з обмеженою відповідальністю ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП , про встановлення факту, що має юридичне значення відмовити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя С.І. Кушнір

Дата ухвалення рішення06.08.2018
Оприлюднено03.10.2018
Номер документу76867501
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —760/19820/18

Рішення від 21.01.2020

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 04.01.2019

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Постанова від 17.12.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Ухвала від 19.11.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Ухвала від 16.11.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Ухвала від 23.10.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Матвієнко Юлія Олександрівна

Ухвала від 06.08.2018

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні