Рішення
від 21.01.2020 по справі 760/19820/18
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 760/19820/18

Провадження № 2-о/760/25/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 січня 2020 року Солом`янський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Кушнір С.І.

за участю секретаря - Каліш С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Приватне акціонерне товариство ГАЗБУДІНВЕСТ , Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Публічне акціонерне товариство Національний депозитарій України , Товариство з обмеженою відповідальністю ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП про встановлення факту, що має юридичне значення, -

В С Т А Н О В И В:

31.07.2018 р. заявник ОСОБА_1 звернувся до суду в порядку окремого провадження з заявою, в якій просить:

встановити факт втрати реєстру власників іменних цінних паперів Приватного акціонерного товариства ГАЗБУДІНВЕСТ (код ЄДРПОУ: 24928577) випуску простих, іменних акцій Закритого акціонерного товариства ГАЗБУДІНВЕСТ (код ЄДРПОУ: 24928577) на загальну суму 24000,00 грн., зареєстрованого Управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в м. Києві та Київській області за №658/10/1/99 04.08.1999 року.

Обґрунтовуючи підстави звернення до суду в порядку окремого провадження з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, заявник ОСОБА_1 посилається на наступне.

Так, позивач ОСОБА_1 є єдиним акціонером Приватного акціонерного товариства ГАЗБУДІНВЕСТ , попередня назва - Акціонерне товариство закритого типу ГАЗБУДІНВЕСТ , якому належить 100% акцій Товариства, що засвідчується окрім іншого відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, зокрема витягом з ЄДР щодо Товариства від 30 липня 2018 року, а також Тимчасовим свідоцтвом про право власності на іменні цінні папери №10 від 24.01.2005 р.

Між емітентом і Товариством з обмеженою відповідальністю ГЕЛВЕКС РЕЄСТРАТОР , яке було перейменовано в Товариство з обмеженою відповідальністю ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП , укладено договір про ведення системи реєстру власників іменних цінних паперів, тобто ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП було депозитарною установою (реєстратором) емітента та забезпечувало облік цінних паперів (акцій) АТ ГАЗБУДІНВЕСТ на відповідних особових рахунках.

25.09.2013 року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) щодо ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП винесла Постанову про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів та застосувала у відношенні ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП санкцію у вигляді анулювання ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, а саме діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів. Дана обставина підтверджується, окрім іншого листом НКЦПФР від 14.03.2018 р. №10101/7808.

ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП порушило законодавство та не здійснило ні публікації на власному сайті, ні відправки повідомлень своїм клієнтам про початок процедури припинення діяльності та інформації щодо термінів і порядку дій клієнтів.

Заявнику стало відомо, що всупереч установленому нормативно-правовими актами порядку, документи системи реєстру власників іменних цінних паперів АТЗК ГАЗБУДІНВЕСТ не були передані на зберігання ПАТ Національний депозитарій України та депозитарній установі, яка остання до набрання чинності Законом України Про депозитарну систему України здійснювала ведення реєстру власників іменних цінних паперів згідно Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку №1000 від 17.10.2006.

Так, ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП , не дивлячись на анулювання ліцензії, не було передано документів щодо системи реєстру власників іменних цінних паперів АТ ГАЗБУДІНВЕСТ уповноваженому на зберігання - Публічному акціонерному товариству Національний депозитарій України (НДУ). Дана обставина засвідчується листом НДУ №361/09 від 07.03.2018 року.

Для реалізації своїх прав (внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів стосовно цінних паперів та інформації щодо власників, отримання виписки по рахунку у цінних паперах, отримання інформації щодо проведення загальних зборів, участь у загальних зборах, отримання інформації щодо виплати дивідендів) заявником були здійснені спроби звернутися до ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП , але за своїм місцезнаходженням депозитарна установа не знаходиться, телефони, зазначені в ЄДР - не відповідають, інші засоби зв`язку заявнику невідомі.

Окрім того, АТ ГАЗБУДІНВЕСТ неодноразово зверталося з листами на офіційну адресу (адреса вказана в ЄДР) ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП - 04210, м. Київ, проспект Герої Сталінграду, буд. 14-Б, але листи не отримуються.

До того ж, як вбачається з листа НКЦПФР від 14.03.2018 р. №10101/7808 за результатами позапланової перевірки щодо завершення реєстратором професійної діяльності на фондовому ринку, складено акт про відсутність ліцензіата (ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП стара назва ТОВ ГЕЛВЕКС РЕЄСТРАТОР ) за його місцезнаходженням від 20.08.2013 року.

Таким чином, зважаючи на ту обставину, що ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП не перебуває за його офіційним місцезнаходженням і його перебування невідомо, а також враховуючи, що місцеперебування документів, які складають систему реєстру власників іменних цінних паперів АТ ГАЗБУДІНВЕСТ ні заявнику, ні АТ ГАЗБУДІНВЕСТ , ні НКЦПФР невідомо, заявник позбавлений можливості реалізувати свої правомочності як акціонера АТ ГАЗБУДІНВЕСТ , що окрім іншого, виражається в фактичній та юридичній неможливості: розпорядитися своїми акціями (продати, подарувати тощо) як майном (майнові права), а також здійснювати свої правомочності як учасника АТ ГАЗБУДІНВЕСТ (особисте немайнове право - право участі).

Враховуючи, ту обставину, що діяльність з ведення реєстру власників іменних цінних паперів є ліцензованою господарською діяльністю заявник, а також АТ ГАЗБУДІНВЕСТ не має можливості самостійно відновити систему реєстру (документи, які складають цю систему).

При цьому, заявник звернув увагу, на те, що на даний час нормами чинного законодавства передбачено можливість відновлення реєстру власників іменних цінних паперів у разі наявності судового рішення про встановлення факту втрати системи реєстру власників іменних цінних паперів з метою забезпечення існування іменних цінних паперів в бездокументарній формі після прийняття відповідного рішення емітентом.

Отже, від факту відновлення системи реєстру власників іменних цінних паперів АТ ГАЗБУДІНВЕСТ залежить зміна (реалізація) майнових та немайнових прав заявника, в зв`язку з чим заявник звернувся до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, 31.07.2018 р. зазначену цивільну справу передано в провадження судді Солом`янського районного суду м. Києва Кушнір С.І.

Ухвалою суду від 06.08.2018 р., у відкритті провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Приватне акціонерне товариство ГАЗБУДІНВЕСТ , Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Публічне акціонерне товариство Національний депозитарій України , Товариство з обмеженою відповідальністю ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП , про встановлення факту, що має юридичне значення, - відмовлено.

Постановою Київського апеляційного суду від 17.12.2018 р., ухвалу Солом`янського районного суду м. Києва від 06.08.2018 р. - скасовано, направлено справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Відповідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду, 28.12.2018 р. зазначену цивільну справу передано в провадження судді Солом`янського районного суду м. Києва Кушнір С.І.

Ухвалою суду від 04.01.2019 р., відкрито провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Приватне акціонерне товариство ГАЗБУДІНВЕСТ , Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Публічне акціонерне товариство Національний депозитарій України , Товариство з обмеженою відповідальністю ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП про встановлення факту, що має юридичне значення, та призначено справу до судового розгляду.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи заявника було повідомлено належним чином. 21.01.2020 р. до суду від представника заява надійшла заява про розгляд справи за відсутності заявника та його представника, відповідно до якої представник підтримує подану заяву та просить задовольнити в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи ПрАТ ГАЗБУДІНВЕСТ в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи заінтересовану особу було повідомлено належним чином. 21.05.2019 р. до суду від представника ПрАТ ГАЗБУДІНВЕСТ надійшла заява про розгляд справи без їх участі, відповідно до якої ПрАТ ГАЗБУДІНВЕСТ в повному обсязі підтримує заяву ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, та просить задовольнити.

Представник заінтересованої особи Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи заінтересовану особу було повідомлено належним чином. 29.11.2019 р. до суду від представника заінтересованої особи надійшли письмові пояснення, у яких заінтересована особа не заперечує проти задоволення заяви.

Представник заінтересованої особи ПрАТ Національний депозитарій України в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи заінтересовану особу було повідомлено належним чином, будь-яких заяв, клопотань, письмових пояснень від заінтересованої особи до суду не надійшло.

Представник заінтересованої особи ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи заінтересовану особу було повідомлено належним чином, будь-яких заяв, клопотань, письмових пояснень від заінтересованої особи до суду не надійшло.

З огляду на викладене, суд вважає за можливе вирішити справу на підставі наявних у ній матеріалів без участі осіб, які беруть участь у справі.

Суд, дослідивши матеріали справи, розглянувши подані докази, повно і всебічно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується заява та які мають юридичне значення для вирішення справи по суті, приходить до наступного висновку.

Статтею 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Заявник ОСОБА_1 є акціонером ПрАТ ГАЗБУДІНВНСТ (емітент), що підтверджується Тимчасовим свідоцтвом про право власності на іменні цінні папери НОМЕР_1 від 24.01.2005, яке видане ЗАТ ГАЗБУДІНВЕСТ та ТОВ ГЕЛВЕКС РЕЄСТРАТОР .

Так, вбачається, що 04.08.1999 р. Управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в м. Києві та Київській області видано Свідоцтво про реєстрацію випуску цінних паперів, зареєстроване 04.08.1999 р., реєстраційний № 658/10/1/99, згідно якого Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку засвідчує випуск простих іменних акцій, що здійснюється Закритим акціонерним товариством ГАЗБУДІНВЕСТ (код ЄДРПОУ: 24928577) на загальну суму 24000 (двадцять чотири тисячі) гривень.

З листа Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 14.03.2018 р. №10/01/7808, вбачається, що ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП (стара назва ТОВ ГЕЛВЕКС РЕЄСТРАТОР ) з 31.03.2003 по 31.12.2012 року здійснював ведення системи реєстру власників іменних цінних паперів АТЗК ГАЗБУДІНВЕСТ (код ЄДРПОУ 24928577).

ТОВ ГЕЛВЕКС РЕЄСТРАТОР , код ЄДРПОУ 30218089, було перейменовано в Товариство з обмеженою відповідальністю ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП , код ЄДРПОУ 30218089.

ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП (стара назва - ТОВ ГЕЛВЕКС РЕЄСТРАТОР , код за ЄДРПОУ 30218089) отримало ліцензію на провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, а саме діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів від 05.03.2010 серії АВ №520424 зі строком дії 05.03.2010-05.03.2015.

Таким чином, вбачається, що лише ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП було депозитарною установою емітента та забезпечувало депозитарний облік цінних паперів ПрАТ ГАЗБУДІНВЕСТ на відповідних рахунках у цінних паперах акціонерів, в тому числі і заявника.

Відповідно до ст. 5 Закону України Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні , державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (надалі - Комісія).

Як вбачається з матеріалів справи, Комісією неодноразово накладалися санкції на ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП за правопорушення на ринку цінних паперів, зокрема за неподання адміністративних даних за ІІ, ІІІ квартали 2013 р., подання недостовірної інформації, тощо.

Встановлено, що 25.09.2013 року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) щодо ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП винесла постанову №825-ЦД-1-Р про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів, а саме - виконавчий орган ліцензіата не знаходиться у нежитловому приміщенні за місцезнаходженням: 04210, м. Київ, Оболонський район, проспект Героїв Сталінграда, 14-Б, про що складено Акт про відсутність ліцензіата ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП (код за ЄДРПОУ 30218089) від 20.08.2013 р., та застосувала у відношенні ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП санкцію у вигляді анулювання ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності депозитарної установи від 05.10.2010 серії АВ № 520424 із строком дії з 05.03.2010 - 05.03.2015.

Згідно ч. 8 ст. 16 Закону України Про ліцензування видів господарської діяльності , рішення про анулювання ліцензії, прийняте з підстав, передбачених пунктами 4-9 частини другої цієї статті, набирає чинність через тридцять календарних днів з дня його прийняття.

Таким чином, рішення про анулювання ліцензії ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП набрало чинність 25.10.2013 р.

Відповідно до пункту 2 розділу V Порядку зупинення дії та анулювання ліцензії на окремі види професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів), затвердженого рішенням Комісії від 14.05.2013 р. №816, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 01.06.2013 р. за №862/23394 (Порядок 816), депозитарна установа у випадку анулювання ліцензії за певним видом депозитарної діяльності повинна припинити провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності за певним видом з дати набрання чинності рішенням про анулювання ліцензії за цим видом депозитарної діяльності, зокрема, здійснити дії, передбачені нормативно-правовим актом Комісії, що регулює питання припинення провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) - депозитарної діяльності.

Порядок дій депозитарних установ, а також дій юридичних осіб, яким було анульовано ліцензії на провадження депозитарної діяльності на фондовому ринку, що припиняють провадження ними професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, визначені Положенням про припинення депозитарною установою провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, затвердженим рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку 08 квітня 2014 р. № 431, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2014 р. за №459/25236.

Відповідно до розділу ІІ п. 4 Положення про припинення депозитарною установою провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, затверджене Рішенням НКЦПФР №431 від 08.04.2014 (Положення № 431) у разі прийняття органом ліцензування рішення про анулювання ліцензії, крім випадку анулювання ліцензії за відповідною заявою ліцензіата, дата набрання чинності цим рішенням є датою початку припинення діяльності.

Відповідно до розділу II п. 8 Положення № 431 депозитарна установа повинна протягом 5 робочих днів з дати початку припинення діяльності розмістити на офіційному сайті депозитарної установи повідомлення про початок процедури припинення провадження діяльності депозитарної установи та повідомити у спосіб, визначений відповідним договором: емітентів, з якими укладено договори про відкриття/обслуговування рахунків власників, про початок процедури припинення діяльності депозитарної установи та необхідність обрання нової депозитарної установи для відкриття/обслуговування рахунків власників; депонентів, з якими укладені договори про відкриття/обслуговування рахунку у цінних паперах, щодо необхідності закриття рахунків у цінних паперах, що обслуговуються відповідно до цих договорів, із зазначенням попередження, що у разі незакриття рахунку(ів) у цінних паперах протягом 60 календарних днів з дати початку припинення діяльності цінні папери, права на які обліковуються на такому (таких) рахунку(ах) в цінних паперах, будуть надалі обліковуватися: на рахунку в цінних паперах депозитарної установи, який залишається після припинення депозитарною установою депозитарної діяльності депозитарної установи в системі депозитарного обліку Центрального депозитарію цінних паперів та/або Національного банку України відповідно до компетенції щодо обліку цінних паперів, визначеної Законом України Про депозитарну систему України для обліку цінних паперів тих її депонентів, що не закрили свої рахунки в цінних паперах в установленому порядку, управління яким здійснює уповноважений на зберігання.

Відповідно до пункту 3 розділу III Положення №431 у разі відкриття ліквідаційної процедури або прийняття органом ліцензування рішення про анулювання Ліцензії, крім випадку анулювання Ліцензії за відповідною заявою ліцензіата, всі документи, бази даних, архіви баз даних Депозитарної установи, інформація щодо її депонентів, які не закрили рахунки в цінних паперах, та прав на цінні папери, які обліковувалися на їх рахунках станом на кінець операційного дня, шо передує даті припинення діяльності, та невиплачені Депозитарною установою кошти за цінними паперами особам, що мають право на їх отримання, передаються виключно до уповноваженого на зберігання.

Згідно із абз. 7 п. 2 розділу І Положення №431 уповноваженим на зберігання є Центральний депозитарій цінних паперів, у якому Депозитарній установі відкритий рахунок у цінних паперах, а також який у разі припинення Діяльності депозитарної установи або припинення Депозитарної установи як юридичної особи забезпечує відповідальне зберігання документів, баз даних, копій баз даних у визначених цим Положенням випадках, архівів баз даних Депозитарної установи, інформації щодо тих її депонентів, які в установленому порядку не закрили свої рахунки в цінних паперах, та власників цінних паперів, рахунки яких обслуговувались Депозитарною установою на підставі договору з емітентом про відкриття/обслуговування рахунків у цінних паперах власників та не були переведені емітентом до нової депозитарної установи у порядку, встановленому законодавством, прав на цінні папери, які обліковувалися на їх рахунках, забезпечує відповідальне зберігання сум коштів, які надійшли/надійдуть до Депозитарної установи/уповноваженого на зберігання за наслідками погашення цінних паперів та/або виплати доходів (дивідендів) за цінними паперами та не були виплачені, до їх виплати в установленому законодавством порядку, може надавати інформацію щодо стану таких рахунків на кінець операційного дня, що передує даті припинення діяльності, та сум невиплачених Депозитарною установою коштів після отримання запиту від осіб, що мають право отримувати таку інформацію згідно із законодавством, а також здійснює передбачені цим Положенням дії щодо цінних паперів та сум коштів за цінними паперами, облік яких належить до компетенції Національного банку України та які обліковуються в системі депозитарного обліку Національного банку України на рахунку у цінних паперах Депозитарної установи.

Як вбачається з листа від 28.02.2018 р. вих. № 2, уповноважений на зберігання - ПАТ Національний депозитарій України повідомляє, що цінні папери, емітентом яких є АТЗК ГАЗБУДІНВЕСТ (код ЄДРПОУ 24928577), в системі депозитарного обліку Центрального депозитарію не обліковуються.

Цим же листом ПрАТ Національний депозитарій України інформувало, що реєстр власників іменних цінних паперів АТЗК ГАЗБУДІНВЕСТ Товариством з обмеженою відповідальністю ГЕЛВЕКС РЕЄСТРАТОР (нова назва - ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП ), до Центрального депозитарію не передавався.

Як вбачається з матеріалів справи, що для внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів стосовно цінних паперів та інформації щодо власників, отримання інформації щодо проведення загальних зборів, участь у загальних зборах, ПрАТ ГАЗБУДІНВЕСТ як емітент зверталося до депозитарної установи ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП (лист від 27.02.2018 р. вих. №12), але за своїм місцезнаходженням (04210, м. Київ, проспект Герої Сталінграду, буд. 14-Б) депозитарна установа не знаходиться, телефон зазначений у відомостях Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань - не відповідають, інші засоби зв`язку невідомі.

Встановлено, що станом на 25.11.2019 р. інформація щодо зміни місцезнаходження та документи щодо завершення професійної діяльності на фондовому ринку ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку не надходили.

Письмовою заявою від 20.05.2019 року, поданою через канцелярію суду, ПрАТ ГАЗБУДІНВЕСТ проінформувало, що підтримує заяву ОСОБА_1 щодо встановлення факту втрати реєстру власників іменних цінних паперів.

Відтак, судом достовірно встановлено, що всупереч вимогам зазначеного Положення №431 ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП не було передано документів щодо системи реєстру власників іменних цінних паперів ПрАТ ГАЗБУДІНВЕСТ уповноваженому на зберігання - Публічному акціонерному товариству Національний депозитарій України .

Відповідно статті 1 Закону України Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні система реєстру власників іменних цінних паперів - сукупність даних, що забезпечує ідентифікацію зареєстрованих у цій системі власників, номінальних утримувачів та емітента, а також іменних цінних паперів, зареєстрованих на їх ім`я, облік усіх змін інформації щодо вищевказаних осіб та цінних паперів, одержання та надання інформації цим особам і складання реєстру власників іменних цінних паперів.

Згідно з ст. 8 Закону України Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні не передбачено повноваження Комісії безпосередньо здійснювати облік цінних паперів та формувати і зберігати реєстри власників іменних цінних паперів.

Відповідно до ст. 22 Закону України Про депозитарну систему України в установлених законодавством випадках реалізація прав за емісійними цінними паперами здійснюється на підставі реєстру власників іменних цінних паперів. Складення реєстру власників іменних цінних паперів здійснює Центральний депозитарій. Порядок складення реєстру власників іменних цінних паперів, у тому числі порядок взаємодії депозитарних установ з Центральним депозитарієм або Національним банком України щодо складення реєстру, визначається цим Законом та нормативно-правовими актами Комісії.

Згідно з пунктом 1 розділу VI Положення про провадження депозитарної діяльності, затвердженого рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 23 квітня 2013 року №735, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 червня 2013 року за №1084/23616 (Положення №735), реєстр власників іменних цінних паперів складається Центральним депозитарієм, обліковий реєстр складається депозитарними установами та депозитаріями-кореспондентами на підставі відповідних розпоряджень на складання реєстру власників іменних цінних паперів, облікового реєстру, переліку власників іменних цінних паперів, переліку акціонерів, яким надсилатиметься письмове повідомлення про проведення загальних зборів акціонерного товариства, переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах акціонерного товариства, переліку осіб, які мають право на отримання дивідендів за акціями/доходу за цінними паперами, або розпоряджень про забезпечення письмового повідомлення акціонерів про проведення загальних зборів акціонерного товариства.

Центральний депозитарій складає реєстр власників іменних цінних паперів на підставі інформації, отриманої від депозитарних установ та депозитаріїв-кореспондентів, яка формується ними відповідно до записів на рахунках у цінних паперах їх депонентів, клієнтів станом на 24 годину дня дати обліку та записів на рахунку в цінних паперах емітента станом на 24 годину дня дати обліку (пункт 6 розділу VI Положення №735).

За даними Державного реєстру випусків цінних паперів, інформація щодо якого оприлюднена на офіційному сайті Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (https://www.nssmc.gov.ua/licensee/aktsonerne-tovaristvo-zakritogo-tipu-gazbudnvest/) прості іменні акції емітента Акціонерного товариства закритого типу ГАЗБУДІНВЕСТ (код ЄДРПОУ 24928577), станом на 14.11.2019 р., існують в документарній формі, що підтверджується даними службової записки Вих. № 09/01/566 від 14.11.2019 р.

Відповідно до ч. 9 Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про депозитарну систему України , який набрав чинності 12.10.2013 р., емітенти іменних емісійних цінних паперів повинні протягом трьох місяців з дня реєстрації Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку Правил Центрального депозитарію цінних паперів (рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 01.10.2013 р. № 2092) забезпечити їх існування в без документарній формі та укласти договір з Центральним депозитарієм цінних паперів про обслуговування емісії цінних паперів.

Іменні емісійні цінні папери, випуск яких зареєстровано до дня опублікування цього Закону, можуть існувати в документарній формі до дня набрання чинності цим Законом.

Відповідно до пункту 1 розділу II Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) - депозитарної діяльності та клірингової діяльності, затверджених рішенням НКЦПФР від 21.05.2013 №862- депозитарна установа (крім банку) для провадження професійної діяльності на фондовому ринку повинна мати у власності або в користуванні нежитлове приміщення, яке повністю відокремлене від приміщень інших юридичних осіб, за місцезнаходженням, зазначеним у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Виконавчий орган депозитарної установи (крім банку) повинен знаходитись у нежитловому приміщенні за місцезнаходженням депозитарної установи, зазначеним у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Документи, що регламентують провадження професійної діяльності, повинні зберігатися у цьому приміщенні ліцензіата.

Порядок дій емітента та професійних учасників депозитарної системи України щодо забезпечення існування іменних цінних паперів у бездокументарній формі, в установленому законодавством порядку, до набрання чинності Законом України Про депозитарну систему України , встановлені Положенням про порядок забезпечення існування іменних цінних паперів у бездокументарній формі, затвердженим рішенням Комісії від 22.01.2014 № 47, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 06.02.2014 за № 241/25018 (Положення №47).

Пунктом 1 розділу II Положення №47 визначено, що емітент для забезпечення існування іменних цінних паперів певного випуску у бездокументарній формі, якщо документи системи реєстру власників іменних цінних паперів не були передані емітенту і не знаходяться у нього на зберіганні, як в уповноваженого на зберігання, до дати прийняття відповідного рішення, щодо цього випуску, повинен здійснити дії щодо з`ясування інформації стосовно наявності документів системи реєстру власників іменних цінних паперів у : - Центральному депозитарії цінних паперів; - в депозитарній установі, яка остання до набрання чинності Законом здійснювала ведення системи реєстру власників іменних цінних паперів цього випуску, як в уповноваженого на зберігання.

Відповідно до Положення № 47 у випадку відсутності документів системи реєстру власників іменних цінних паперів у емітента, або в Центральному депозитарії, або в Уповноваженій установі емітент до прийняття уповноваженим органом рішення про забезпечення існування іменних цінних паперів у бездокументарній формі, повинен здійснити дії щодо відновлення інформації про власників іменних цінних паперів цього випуску (реєстру власників іменних цінних паперів).

Послідовність дій емітента, Центрального депозитарію цінних паперів, власників іменних цінних паперів та депозитарних установ щодо відновлення реєстру власників іменних цінних паперів у разі наявності судового рішення щодо встановлення факту втрати системи реєстру власників іменних цінних паперів певного випуску, з метою забезпечення надалі існування іменних цінних паперів цього випуску в бездокументарній формі після прийняття відповідного рішення емітентом встановлена Порядком забезпечення інтересів власників іменних цінних паперів у разі відсутності документів системи реєстру власників іменних цінних паперів певного випуску, затвердженого рішенням Комісії від 24.06.2014 №805, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26.08.2014 за № 1021/25798 (Порядок № 805).

Пунктом 2 Порядку № 805 передбачено, що у разі набрання законної сили судовим рішенням щодо встановлення факту втрати системи реєстру та отримання зазначеного рішення емітентом або акціонерами, що ініціюють проведення процедури відновлення інформації про власників, відповідний орган емітента (виконавчий орган, наглядова рада або загальні збори) (далі - уповноважений орган емітента) має прийняти рішення про відновлення інформації про власників іменних цінних паперів певного випуску та здійснити інші передбачені цим Порядком дії щодо відновлення втраченої інформації про власників іменних цінних паперів випуску та формування реєстру. Емітент може доручити депозитарній установі за її згодою відновлення втраченої інформації про власників іменних цінних паперів випуску та формування реєстру шляхом укладення відповідного договору.

Відповідно до Порядку забезпечення інтересів власників іменних цінних паперів у разі відсутності документів системи реєстру власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 805 від 24.06.2014, передбачено імперативну норму, зі змісту якої вбачається, що емітент цінних паперів може розпочати процедуру відновлення реєстру власників іменних цінних паперів лише за умови набрання законної сили судовим рішенням про встановлення факту втрати системи реєстру власників іменних цінних паперів.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, відсутність системи реєстру власників іменних цінних паперів у депозитарній установі ТОВ ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП , в уповноваженого на зберігання - ПАТ Національний депозитарій України та у емітента - ПрАТ ГАЗБУДІНВЕСТ , є підставою вважати реєстр власників іменних цінних паперів ПрАТ ГАЗБУДІНВЕСТ втраченим.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд звертає увагу, що судове рішення про встановлення факту втрати системи реєстру власників іменних цінних паперів ПрАТ ГАЗБУДІНВЕСТ є лише необхідною умовою для прийняття емітентом рішення про відновлення інформації про власників іменних цінних паперів.

Відсутність системи реєстру емітента унеможливлює проведення загальних зборів та, іншу діяльність товариства, а також не дозволяє реалізувати заявнику свої права акціонера.

В порядку окремого провадження розглядаються справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи, або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав. Будь-яке майнове право акціонера ПрАТ ГАЗБУДІНВЕСТ може виникнути за умови відновлення інформації про даного акціонера у реєстрі власників іменних цінних паперів.

З урахуванням викладеного і на підставі досліджених в судовому засіданні доказів, суд приходить до висновку, що система реєстру власників іменних цінних паперів ПрАТ ГАЗБУДІНВЕСТ є втраченою, а тому заява акціонера ПрАТ ГАЗБУДІНВЕСТ про встановлення факту втрати системи реєстру власників іменних цінних паперів є обґрунтованою та підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 76-81, 89, 223, 235, 258, 259, 263-265, 268, 273, 293, 315-319, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Приватне акціонерне товариство ГАЗБУДІНВЕСТ , Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Публічне акціонерне товариство Національний депозитарій України , Товариство з обмеженою відповідальністю ПОДОЛЬСЬКИЙ ГРУП про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт втрати реєстру власників іменних цінних паперів Приватного акціонерного товариства ГАЗБУДІНВЕСТ (код ЄДРПОУ: 24928577) випуску простих, іменних акцій Закритого акціонерного товариства ГАЗБУДІНВЕСТ (код ЄДРПОУ: 24928577) на загальну суму 24000,00 грн., зареєстрованого Управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в м. Києві та Київській області за №658/10/1/99 04.08.1999 року.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду через суд першої інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

СУДДЯ: Кушнір С.І.

Дата ухвалення рішення21.01.2020
Оприлюднено13.04.2020
Номер документу88705645
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —760/19820/18

Рішення від 21.01.2020

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 04.01.2019

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Постанова від 17.12.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Ухвала від 19.11.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Ухвала від 16.11.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Ухвала від 23.10.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Матвієнко Юлія Олександрівна

Ухвала від 06.08.2018

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні