Ухвала
від 03.10.2018 по справі 912/2593/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В'ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 22-09-70/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

03 жовтня 2018 року справа № 912/2593/18

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Коваленко Н.М., розглянувши матеріали за заявою №б/н від 02.10.2018 гр. ОСОБА_1 (далі - ОСОБА_1), РНОКПП - НОМЕР_1, АДРЕСА_3

про забезпечення позову до подання позовної заяви

ВСТАНОВИВ:

02.10.2018 на адресу суду надійшла заява №б/н від 02.10.2018 гр. ОСОБА_1 про забезпечення позову до подання позовної заяви, в якій заявник просить:

- вжити заходів забезпечення позову до подання позовної заяви;

- заборонити державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вчиняти у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань реєстраційні дії щодо зміни засновника ПРИВАТНОГО СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА АГРОФІРМИ "ЗОРЯНИ" (далі - ПСП АГРОФІРМА "ЗОРЯНИ"), ЄДР 23683680, (місцезнаходження: с. Новогригорівка Перша Долинського р-ну Кіровоградської обл.) ОСОБА_1 та реєстраційні дії щодо зазначення засновником К.М. ЛОТУРЕ АГРО ХОЛДИНГ ЛІМІТЕД.

На виконання ч. 5 ст. 139 Господарського процесуального кодексу України до заяви додано квитанцію № 7 від 02.10.2018 на загальну суму 891,00 грн, в тому числі 10, 00 грн комісійного збору банку, що підтверджує сплату судового збору у встановлених порядку та розмірі.

У поданій заяві про забезпечення позову заявником зазначено, що у відповідності до п. 5, 6 ч. 1 ст. 139 Господарського процесуального кодексу України майбутній позов ОСОБА_1 є немайновим, пропозиції щодо зустрічного забезпечення - відсутні, оскільки можливі збитки відповідачів та інших учасників судового процесу, які можуть бути спричинені забезпеченням позову - відсутні.

За змістом вказаної заяви, заявник зазначає, що має намір звернутись до Господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою щодо визнання недійсними правочину - договору купівлі-продажу від 20.09.2018 (відступлення) частки у статутному (складеному) фонді (капіталі) ПСП АГРОФІРМА "ЗОРЯНИ" та зборів засновників (учасників) ПСП АГРОФІРМА "ЗОРЯНИ" від 20.09.2018.

В обґрунтування заяви про забезпечення позову, заявник вказує, що ОСОБА_1 є керівником ПСП АГРОФІРМА "ЗОРЯНИ", що підтверджується інформацією, яка міститься в даний час в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР).

Згідно Статуту ПСП АГРОФІРМА "ЗОРЯНИ" ОСОБА_1 є одним із засновників цього підприємства із часткою у статутному (складеному) капіталі 60%.

Статтею 167 Господарського кодексу України визначено, що корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами. Володіння корпоративними правами не вважається підприємництвом. Законом можуть бути встановлені обмеження певним особам щодо володіння корпоративними правами та/або їх здійснення. Під корпоративними відносинами маються на увазі відносини, що виникають, змінюються та припиняються щодо корпоративних прав.

Таким чином ОСОБА_1, як один із власників ПСП АГРОФІРМА "ЗОРЯНИ", має право здійснювати правомочності на участь в управлінні цим підприємством, тобто вирішувати всі питання виробничо-господарської діяльності та соціального розвитку господарства.

Саме ОСОБА_1, як засновник позивача, наділений правом приймати рішення про вихід зі складу засновників ПСП АГРОФІРМА "ЗОРЯНИ", про продаж своєї частки в статутному капіталі підприємства і т.д.

За приписами статті 321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Проте 29.09.2018 заявнику стало відомо про вчинення дій, направлених на протиправне позбавлення його - ОСОБА_1 права власності на належну йому частку у статутному капіталі ПСП АГРОФІРМА "ЗОРЯНИ". Заявнику стало відомо проте, що 20.09.2018 вчинено правочин, а саме договір купівлі-продажу (відступлення) частки у статутному (складеному) фонді (капіталі) ПСП АГРОФІРМА "ЗОРЯНИ" (далі - Договір). Даний Договір нібито вчинено заявником особисто з іноземною фірмою К.М. ЛОТУРЕ АГРО ХОЛДИНГ ЛІМІТЕД. Договір посвідчено приватним нотаріусом Новобузького районного нотаріального округу Паліюк Ларисою Михайлівною. За умовами даного Договору ОСОБА_1, як продавець, зобов'язався передати у власність К.М. ЛОТУРЕ АГРО ХОЛДИНГ ЛІМІТЕД свою частку у статутному (складеному) фонді (капіталі) ПСП АГРОФІРМА "ЗОРЯНИ" у розмірі 60 %. Продаж частки здійснено за один мільйон доларів США, що за офіційним курсом НБУ станом на 20.09.2018 еквівалентно 28120205,00 грн.

Крім цього, цим же приватним нотаріусом посвідчено заяву від 20.09.2018, якою заявник нібито підтверджує вихід зі складу засновників ПСП АГРОФІРМА "ЗОРЯНИ", а також нібито стверджує про відсутність будь-яких претензій, в тому числі майнових (грошових) до ПСП АГРОФІРМА "ЗОРЯНИ" та К.М. ЛОТУРЕ АГРО ХОЛДИНГ ЛІМІТЕД.

Але ні вищезазначений Договір, ні відповідну заяву ОСОБА_1 не підписував. Свою частку у статутному (складеному) фонді (капіталі) ПСП АГРОФІРМА "ЗОРЯНИ" у розмірі 60 % іноземній фірмі К.М. ЛОТУРЕ АГРО ХОЛДИНГ ЛІМІТГД заявник не передавав і ніяких коштів від цієї фірми не отримував. З цього приводу заявник подав заяву до Долинського ВП ГУНП в Кіровоградській області щодо вчинення злочину передбаченого ч. 3 ст. 206-2 КК України.

В ході вилучення документів, які стосуються зміни складу засновників ПСП АГРОФІРМА "ЗОРЯНИ", заявнику стало відомо також про те, що рішенням зборів засновників ПСП АГРОФІРМА "ЗОРЯНИ" від 20.09.2018 затверджено нову редакцію Статуту цього підприємства, де засновником підприємства із часткою 60% значиться К.М. ЛОТУРЕ АГРО ХОЛДИНГ ЛІМІТЕД.

Як вбачається з інформації, яка міститься в ЄДР щодо ПСП АГРОФІРМА "ЗОРЯНИ", засновниками цього підприємства є ОСОБА_1 та ОСОБА_4.

Разом з цим, в будь-який час відповідно до правочинів та рішення зборів засновників, що в майбутньому будуть предметом позову заявника, може бути проведено державу реєстрацію змін щодо засновників, керівника ПСП АГРОФІРМА "ЗОРЯНИ". Державна реєстрація в ЄДР здійснюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" відповідними державними реєстраторами.

Проведення державної реєстрації змін до статуту ПСП АГРОФІРМА "ЗОРЯНИ" суттєво ускладнить чи навіть унеможливить ефективний захист та поновлення порушених прав заявника, за захистом яких він маю намір звернутися до суду.

При розгляді вказаної заяви про забезпечення позову господарський суд виходить з такого.

Статтею 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод "Право на ефективний засіб юридичного захисту" встановлено, що кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження. Одним з механізмів забезпечення ефективного юридичного захисту є передбачений національним законодавством України інститут вжиття заходів забезпечення позову.

Забезпечення позову за правовою природою є засобом запобігання можливим порушенням майнових прав чи охоронюваних законом інтересів юридичної або фізичної особи.

Відповідно до ст. 136 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Частиною 1 ст. 137 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позов забезпечується, зокрема, забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві, або виконувати щодо нього інші зобов'язання.

При цьому, при вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги; запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу. Заходи до забезпечення позову повинні бути співмірними із заявленими позивачем вимогами. Співмірність передбачає співвідношення господарським судом негативних наслідків від вжиття заходів до забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, та майнових наслідків заборони відповідачу здійснювати певні дії.

Господарський суд зазначає, що у відповідності до частини 2 ст. 136 Господарського процесуального кодексу України забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Оскільки заявник має намір у судовому порядку визнавати недійсними правочин - договір купівлі-продажу від 20.09.2018 (відступлення) частки у статутному (складеному) фонді (капіталі) ПСП АГРОФІРМА "ЗОРЯНИ" та рішення зборів засновників (учасників) ПСП АГРОФІРМА "ЗОРЯНИ" від 20.09.2018, суд, оцінюючи доводи заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів, з урахуванням розумності, обґрунтованості та адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги (у майбутньому), зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу, дійшов висновку про адекватність (відповідність) заявлених заходів забезпечення позову, а тому заява про забезпечення позову підлягає задоволенню повністю.

Господарський суд вважає за необхідне звернути увагу заявника, що відповідно до ч. 3 ст. 138 Господарського процесуального кодексу України, у разі подання заяви про забезпечення позову до подання позовної заяви заявник повинен пред'явити позов протягом десяти днів.

У разі неподання заявником відповідної позовної заяви згідно з вимогами частини третьої статті 138 Господарського процесуального кодексу України, заходи забезпечення позову, вжиті судом до подання позовної заяви, скасовуються. (п. 1 ч. 13 ст. 145 Господарського процесуального кодексу України)

Керуючись ст. 74, 136-137, 140, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Заяву №б/н від 02.10.2018 гр. ОСОБА_1 (РНОКПП - НОМЕР_1, АДРЕСА_3) про забезпечення позову до подання позовної заяви - задовольнити.

Заборонити державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вчиняти у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань реєстраційні дії щодо зміни засновника ПРИВАТНОГО СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА АГРОФІРМИ "ЗОРЯНИ" (ЄДР 23683680, 28522, Кіровоградська область, Долинський район, с. Новогригорівка Перша, пров. Степовий, 1) ОСОБА_1 (РНОКПП - НОМЕР_1, АДРЕСА_3) та реєстраційні дії щодо зазначення засновником К.М. ЛОТУРЕ АГРО ХОЛДИНГ ЛІМІТЕД (м. Нікосія, Леофорос Лемесу, 11 будівля Галатаріотіс, 2-ий поверх, Кіпр, 2112).

Стягувач: ОСОБА_1 (РНОКПП - НОМЕР_1, АДРЕСА_3)

Боржник 1: ПРИВАТНЕ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО АГРОФІРМА "ЗОРЯНИ" (ЄДР 23683680, 28522, Кіровоградська область, Долинський район, село Новогригорівка Перша, пров. Степовий, 1)

Боржник 2: К.М. ЛОТУРЕ АГРО ХОЛДИНГ ЛІМІТЕД (м. Нікосія, Леофорос Лемесу, 11 будівля Галатаріотіс, 2-ий поверх, Кіпр, 2112, від імені якого в Україні діє уповноважений Слободян Руслан Георгійович на підставі Генеральної довіреності від 20.12.2017)

Боржник 3: Приватний нотаріус Новобузького районного нотаріального округу Миколаївської області Паліюк Лариса Михайлівна (АДРЕСА_1)

Боржник 4: ОСОБА_4 (РНОКПП - НОМЕР_2, АДРЕСА_3)

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 03.10.2018.

Ухвала господарського суду про забезпечення позову є виконавчим документом. Така ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

Ухвала дійсна для пред'явлення до виконання протягом строку встановленого ст. 12 Закону України "Про виконавче провадження".

Ухвала може бути оскаржена в порядку та строки передбачені ст. 256-257 Господарського процесуального кодексу України з урахування положення п. 17.5 Розділу XI "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України.

Оригінал ухвали направити заявнику - ОСОБА_1 (АДРЕСА_3).

Копію ухвали направити: ПСП АГРОФІРМА "ЗОРЯНИ" (28522, Кіровоградська область, Долинський район, село Новогригорівка Перша, пров. Степовий, 1), К.М. ЛОТУРЕ АГРО ХОЛДИНГ ЛІМІТЕД (м. Нікосія, Леофорос Лемесу, 11 будівля Галатаріотіс 2-ий поверх, Кіпр, 2112, від імені якого в Україні діє уповноважений Слободян Руслан Георгійович на підставі Генеральної довіреності від 20.12.2017), Приватному нотаріусу Новобузького районного нотаріального округу Миколаївської області Паліюк Ларисі Михайлівні (АДРЕСА_1), ОСОБА_4 (АДРЕСА_3), Долинській районній державній адміністрації Кіровоградської області.

Суддя Н.М. Коваленко

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про веб-адресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5013.

Дата ухвалення рішення03.10.2018
Оприлюднено04.10.2018
Номер документу76880099
СудочинствоГосподарське
Сутьзабезпечення позову до подання позовної заяви

Судовий реєстр по справі —912/2593/18

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 19.01.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 29.03.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 14.02.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 20.11.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 16.10.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 03.10.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні