Ухвала
від 10.10.2018 по справі 911/2147/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

"10" жовтня 2018 р. Справа № 911/2147/18

Господарський суд Київської області в особі судді Лопатіна А.В. , розглянувши матеріали

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Гранд Хол", м. Рівне

до Приватного підприємства "Твоя Земля", м. Вишневе (код ЄДРПОУ 35100294)

про банкрутство

за участю представників згідно з протоколом судового засідання.

встановив:

До господарського суду Київської області надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Гранд Хол" про відкриття провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства "Твоя Земля" з посиланням на приписи статей 10, 11, 12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Дослідивши заяву ТОВ "Гранд Хол" на дотримання вимог ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд встановив, що наданих матеріалів достатньо для прийняття заяви до розгляду.

02.10.2018 р. судом у встановленому чинним законодавством порядку було зроблено запит щодо надання кандидатури арбітражного керуючого на посаду розпорядника майна ПП "Твоя Земля".

У відповідь на вказаний судовий запит через комп'ютерну програму "Діловодство спеціалізованого суду" до господарського суду Київської області надійшла довідка за результатами застосування автоматизованої системи з кандидатурою арбітражного керуючого Головачова Віталія Вікторовича.

Ухвалою господарського суду Київської області від 02.10.2018 р. прийнято заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство ПП "Твоя Земля" до розгляду, розгляд заяви у підготовчому засіданні призначено на 10.10.2018 р., викликано для участі в засіданні уповноважених представників заявника та боржника, зобов'язано заявника подати документи, зобов'язано боржника подати відзив на заяву про порушення справи про банкрутство з доказами його направлення заявнику, зобов'язано арбітражного керуючого Головачова Віталія Вікторовича, кандидатуру якого визначено автоматизованою системою з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, подати до суду заяву щодо участі останнього у даній справі до якої долучити належним чином завірені копії свідоцтва на право зайняття діяльністю арбітражних керуючих, договору страхування відповідальності арбітражного керуючого та інших документів, передбачених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

В судове засідання уповноважений представник боржника не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, вимоги ухвали суду від 02.10.2018 р. не виконав, відзив на заяву про порушення справи про банкрутство з доказами його направлення заявнику до суду не подав.

Частиною першою статті 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з'ясування наявності підстав для відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом. Неявка у підготовче засідання сторін та представника державного органу з питань банкрутства, а також відсутність відзиву боржника не перешкоджають проведенню засідання.

З огляду на вищенаведене, суд дійшов висновку про можливість проведення підготовчого засідання за відсутності представника заявника та відзиву на заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство ПП "Твоя Земля".

Розглянувши у судовому засіданні матеріали заяви про банкрутство та заслухавши присутнього представника заявника, суд

встановив:

Рішенням господарського суду Житомирської області від 15.03.2018 р. у справі № 906/13/18 позовні вимоги задоволено повністю, стягнуто з ПП "Твоя Земля" на користь ТОВ "Гранд Хол" 1400000,00 грн. заборгованості та 21000,00 грн. судового збору.

На примусове виконання вищевказаного судового рішення господарським судом Житомирської області 16.04.2018 р. видано наказ, який, в подальшому, стягувачем (заявником) було пред'явлено до виконання у встановленому законодавством України порядку. Постановою від 15.06.2018 р. головним державним виконавцем Києво-Святошинського ВДВС Головного територіального управління юстиції у Київській області відкрито виконавче провадження за судовим наказом від 16.04.2018 р. по стягненню з ПП "Твоя Земля" на користь ТОВ "Гранд Хол" 1400000,00 грн. заборгованості та 21000,00 грн. судового збору.

Станом на дату судового засідання вищевказане рішення суду не виконано, заборгованість боржником перед заявником не погашено. Дані обставини, боржником жодними доказами не спростовано.

Відповідно до частини третьої статті 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом. Безспірні вимоги кредиторів - грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника. До складу цих вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

Разом з тим, у роз'ясненнях наданих Вищим господарським судом України у інформаційному листі від 28.03.2013, № 01-06/606/2013 "Про Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що строк невиконання боржником грошового зобов'язання для визначення неплатоспроможності боржника починається з моменту відкриття виконавчого провадження, а невиконання податкового зобов'язання - з моменту прийняття банком платника (боржника) інкасового доручення для примусового стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу, оскільки списання цих коштів здійснюється відповідно до умов і порядку, визначених Податковим кодексом України, а не Законом України "Про виконавче провадження".

Згідно з частиною першою ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з'ясування наявності підстав для відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом.

Матеріалами справи підтверджується, що загальна сума безспірних грошових вимог ТОВ "Гранд Хол" до ПП "Твоя Земля" становить 1421000,00 грн., що підтверджується судовим рішенням, наказом, виданим судом на примусове виконання рішення, та постановою головного державного виконавця Києво-Святошинського ВДВС Головного територіального управління юстиції у Київській області, крім того, вимоги заявника становлять не менше трьохсот мінімальних заробітних плат та є такими, що не були задоволені боржником більше трьох місяців після встановленого для їх погашення строку.

З огляду на викладене, враховуючи, що заявлені ТОВ "Гранд Хол" безспірні грошові вимоги є документально підтвердженими, суд вирішив відкрити провадження у справі про банкрутство ПП "Твоя Земля", визнати ТОВ "Гранд Хол" кредитором боржника з грошовими вимогами у розмірі 1421000,00 грн.

Відповідно до частини дев'ятої ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в ухвалі про відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство зазначається про: відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство; визнання вимог кредитора та їх розмір; введення мораторію на задоволення вимог кредиторів; введення процедури розпорядження майном; призначення розпорядника майна, встановлення розміру оплати його послуг та джерела її сплати; вжиття заходів щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави; строк подання розпорядником майна до господарського суду відомостей про результати розгляду вимог кредиторів, який не може перевищувати місяця та двадцяти днів після дати проведення підготовчого засідання суду; дату складення розпорядником майна реєстру вимог кредиторів та подання його на затвердження до господарського суду, яка не може бути пізніше місяця та двадцяти днів після дати проведення підготовчого засідання суду; дату попереднього засідання суду, яке має відбутися не пізніше двох місяців та десяти днів, а в разі великої кількості кредиторів - не пізніше трьох місяців після дати проведення підготовчого засідання суду; строк проведення розпорядником майна інвентаризації майна боржника, який не може перевищувати двох місяців, а в разі значного обсягу майна - трьох місяців після дати проведення підготовчого засідання суду.

З метою виявлення усіх кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, здійснюється офіційне оприлюднення оголошення про порушення справи про банкрутство на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Таке оголошення має містити повне найменування боржника, його поштову адресу, банківські реквізити, найменування та адресу господарського суду, номер справи, відомості про розпорядника майна, граничний строк подання заяв конкурсних кредиторів з вимогами до боржника (ч. 10 ст. 16 Закону).

Згідно з частиною першою ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кандидатура арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) для виконання повноважень розпорядника майна визначається судом самостійно із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

02.10.2018 р. судом у встановленому чинним законодавством порядку було зроблено запит щодо надання кандидатури арбітражного керуючого на посаду розпорядника майна ПП "Твоя Земля", у відповідь на який через комп'ютерну програму "Діловодство спеціалізованого суду" до господарського суду Київської області надійшла довідка за результатами застосування автоматизованої системи з кандидатурою арбітражного керуючого Головачова Віталія Вікторовича, проте останнім на електронну адресу суду направлено лист, в якому арбітражний керуючий повідомив про неможливість прийняття участі у даній справі.

Разом з тим, до господарського суду Київської області від арбітражних керуючих Шимана Є.О., Кравченка Р.М. та Рудого А.М. надійшли заяви про участь у даній справі в якості розпорядника майна ПП "Твоя Земля".

Присутній в судовому засіданні арбітражний керуючий Кравченко Р.М. заявив, що обставини, які зумовили подання заяви на участь у даній справі змінились і станом на сьогодні у останнього відсутня можливість прийняти участь у даній справі в якості розпорядника майна боржника, у зв'язку з чим, арбітражний керуючий Кравченко Р.М. усно клопотав про залишення його заяви без розгляду.

Враховуючи, що вищевказане усне клопотання арбітражного керуючого Кравченка Р.М. про залишення без розгляду його заяви про участь у даній справі не суперечить законодавству та не порушує будь-чиї права, суд дійшов висновку про можливість задоволення вказаного клопотання.

Здійснивши конкурс арбітражних керуючих, кандидатури яких запропоновано на посаду розпорядника майна ПП "Твоя Земля", а саме: Шимана Є.О. та Рудого А.М., судом встановлено наступне:

До заяви арбітражного керуючого Рудого А.М., яка надійшла на електронну адресу суду, долучено лише копію свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) та копію договору страхування відповідальності арбітражного керуючого. Разом з тим, вказані документи, в силу вимог статті 91 ГПК України не є належними доказами у справі, так як останні не є належним чином завіреними.

Разом з тим, до заяви арбітражного керуючого Шимана Є.О., яку було подано безпосередньо через канцелярію суду, долучено належним чином завірені копії наступних документів: свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора); посвідчення арбітражного керуючого, свідоцтва про підвищення кваліфікації; договору страхування відповідальності арбітражного керуючого; квитанції, як доказу сплати страхового платежу.

Крім того, арбітражний керуючий Шиман Є.О. з'явився в судове засіданні, підтвердив намір прийняти участь у даній справі та надав необхідні суду усні пояснення.

З огляду на викладене, за результатами проведення конкурсу арбітражних керуючих, кандидатури яких запропоновано на посаду розпорядника майна боржника у даній справі, суд дійшов висновку про доцільність призначення розпорядником майна ПП "Твоя Земля" арбітражного керуючого Шимана Є.О. та, відповідно, відмову в задоволенні заяви арбітражного керуючого Рудого А.М. про участь у даній справі.

Приписами частини другої ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна визначається в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень або в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до порушення провадження у справі про банкрутство, якщо такий розмір перевищує дві мінімальні заробітні плати. Розмір грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна не може перевищувати п'яти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень. Право вимоги грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень розпорядника майна боржника. Сплата грошової винагороди арбітражному керуючому (розпоряднику майна) здійснюється шляхом її авансування заявником (кредитором або боржником) у розмірі, зазначеному у цій частині. Сума авансового платежу вноситься на депозитний рахунок нотаріуса та виплачується арбітражному керуючому (розпоряднику майна) за кожний місяць виконання ним повноважень розпорядника майна.

Керуючись ст.ст. 10, 16, 114, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Відкрити провадження у справі № 911/2147/18 про банкрутство Приватного підприємства "Твоя Земля".

2. Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "Гранд Хол" кредитором Приватного підприємства "Твоя Земля" з безспірними грошовими вимогами у розмірі 1421000,00 грн.

3. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів, відповідно до ст. 19 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

4. Заяву арбітражного керуючого Кравченка Радіона Миколайовича про участь у справі про банкрутство залишити без розгляду.

5. Заяву арбітражного керуючого Шимана Євгена Олександровича про участь у даній справі задовольнити.

6. Ввести процедуру розпорядження майном Приватного підприємства "Твоя Земля" (08132, Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Машинобудівників, буд. 1-Г, оф. 8/11; код ЄДРПО України 35100294) та призначити у справі розпорядником майна арбітражного керуючого Шимана Євгена Олександровича (свідоцтво № 1747 від 05.11.2015 р.; ідентифікаційний номер НОМЕР_1; АДРЕСА_1).

7. Заяву арбітражного керуючого Рудого Андрія Миколайовича про участь у справі про банкрутство залишити без задоволення.

8. Встановити розпоряднику майна Приватного підприємства "Твоя Земля" заробітну плату в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень. Сплату вказаної грошової винагороди розпоряднику майна здійснювати шляхом її авансування заявником на депозитний рахунок нотаріуса та її виплати арбітражному керуючому за кожний місяць виконання ним повноважень розпорядника майна.

9. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оголошення (повідомлення) про порушення провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства "Твоя Земля" (08132, Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Машинобудівників, буд. 1-Г, оф. 8/11; код ЄДРПО України 35100294), текст якого додається.

10. Вжити заходи щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави.

11. Зобов'язати розпорядника майна боржника подати до господарського суду реєстр вимог кредиторів у термін до 27.11.2018 р.

12. Зобов'язати розпорядника майна боржника спільно з боржником провести інвентаризацію майна Приватного підприємства "Твоя Земля" та дані за її результатами подати до суду у термін до 27.11.2018 р.

13. Розгляд справи у попередньому засіданні призначити на "28" листопада 2018 року о 12:00 год.

Копію ухвали надіслати заявнику, боржнику, розпоряднику майна боржника - Шиману Є.О., Рудому А.М., Кравченку Р.М., державному реєстратору, органу доходів і зборів, органу ДВС за місцезнаходженням боржника, місцевому загальному суду та Головному територіальному управлінню юстиції у Київській області.

Дата підписання 17.10.2018 р.

Суддя А.В. Лопатін

Дата ухвалення рішення10.10.2018
Оприлюднено18.10.2018
Номер документу77183338
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —911/2147/18

Ухвала від 05.02.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 13.01.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 02.01.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Постанова від 12.12.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 28.11.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 10.10.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 02.10.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні