Постанова
від 12.12.2018 по справі 911/2147/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" грудня 2018 р. Справа № 911/2147/18

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Гранд Хол» , м. Рівне

до ОСОБА_1 підприємства «Твоя Земля» , м. Вишневе (код ЄДРПОУ 35100294)

про банкрутство

Суддя Лопатін А.В.

за участю представників згідно з протоколом судового засідання.

Обставини справи:

До господарського суду Київської області надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Гранд Хол» про відкриття провадження у справі про банкрутство ОСОБА_1 підприємства «Твоя Земля» з посиланням на приписи статей 10, 11, 12 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Дослідивши заяву ТОВ «Гранд Хол» на дотримання вимог ст. 11 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , суд встановив, що наданих матеріалів достатньо для прийняття заяви до розгляду.

02.10.2018 р. судом у встановленому чинним законодавством порядку було зроблено запит щодо надання кандидатури арбітражного керуючого на посаду розпорядника майна ПП «Твоя Земля» .

У відповідь на вказаний судовий запит через комп'ютерну програму "Діловодство спеціалізованого суду" до господарського суду Київської області надійшла довідка за результатами застосування автоматизованої системи з кандидатурою арбітражного керуючого ОСОБА_2.

Ухвалою господарського суду Київської області від 02.10.2018 р. прийнято заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство ПП «Твоя Земля» до розгляду, розгляд заяви у підготовчому засіданні призначено на 10.10.2018 р., викликано для участі в засіданні уповноважених представників заявника та боржника, зобов'язано заявника подати документи, зобов'язано боржника подати відзив на заяву про порушення справи про банкрутство з доказами його направлення заявнику, зобов'язано арбітражного керуючого ОСОБА_2, кандидатуру якого визначено автоматизованою системою з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, подати до суду заяву щодо участі останнього у даній справі до якої долучити належним чином завірені копії свідоцтва на право зайняття діяльністю арбітражних керуючих, договору страхування відповідальності арбітражного керуючого та інших документів, передбачених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Ухвалою господарського суду Київської області від 10.10.2018 р. відкрито провадження у справі № 911/2147/18 про банкрутство ОСОБА_1 підприємства «Твоя Земля» , визнано ТОВ «Гранд Хол» кредитором ОСОБА_1 підприємства «Твоя Земля» з безспірними грошовими вимогами у розмірі 1421000,00 грн., введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, відповідно до ст. 19 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , введено процедуру розпорядження майном ОСОБА_1 підприємства «Твоя Земля» та призначено у справі розпорядником майна арбітражного керуючого ОСОБА_3, розгляд справи у попередньому засіданні призначено на 28.11.2018 р.

17.10.2018 р. на адресу господарського суду від арбітражного керуючого ОСОБА_2 надійшли письмові пояснення, в яких останній зазначає про неможливість прийняття участі в даній справі.

23.11.2018 р. розпорядником майна боржника через канцелярію суду подано клопотання про затвердження реєстру вимог кредиторів ПП «Твоя Земля» .

26.11.2018 р. через канцелярію суду розпорядником майна боржника подано письмові пояснення щодо неможливості проведення інвентаризації майна боржника.

Ухвалою господарського суду Київської області від 28.11.2018 р. закінчено попереднє засідання господарського суду, затверджено реєстр вимог кредиторів ОСОБА_1 підприємства «Твоя Земля» в сумі 1438620,00 грн., до якого включити Товариства з обмеженою відповідальністю «Гранд Хол» з грошовими вимогами на загальну суму 1438620,00 грн., з яких: 17620,00 грн. підлягають задоволенню в першу чергу; 1421000,00 грн. - в четверту чергу, повторно зобов'язано розпорядника майна боржника спільно з боржником провести інвентаризацію майна ОСОБА_1 підприємства «Твоя Земля» та дані за її результатами подати до суду у термін до 10.12.2018 р., зобов'язано розпорядника майна боржника призначити збори кредиторів, про місце, дату та час яких повідомити кредиторів та боржника, на зборах сформувати комітет кредиторів та вирішити питання щодо подальшої процедури банкрутства ОСОБА_1 підприємства «Твоя Земля» , відповідні протоколи подати до суду до 10.12.2018 р., розгляд справи у підсумковому засіданні суду призначено на 12.12.2018 р.

11.12.2018 р. через канцелярію суду розпорядником майна боржника подано клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття його ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором арбітражного керуючого ОСОБА_3

11.12.2018 р. через канцелярію суду розпорядником майна боржника подано клопотання про долучення документів до матеріалів справи, до якого долучено відомості за результатами проведення інвентаризації майна боржника.

12.12.2018 р. через канцелярію суду розпорядником майна боржника подано заяву арбітражного керуючого ОСОБА_3 про участь у даній справі, в якості ліквідатора.

В судовому засіданні, заслухавши присутнього розпорядника майна боржника та розглянувши матеріали справи, судом встановлено наступне:

Порядок скликання, проведення та компетенцію зборів і комітету кредиторів регламентовано статтею 26 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон). Частина восьма даної статті відносить до компетенції комітету кредиторів прийняття рішення про звернення до суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у випадках, передбачених цим Законом.

У той же час частина друга ст. 27 Закону визначає обов'язок зборів кредиторів до закінчення процедури розпорядження майном боржника прийняти рішення про подання до господарського суду клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

При цьому за приписами частини третьої статті 27 Закону у підсумковому засіданні господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури саме на підставі рішення зборів кредиторів.

Отже, системний аналіз статей 26, 27 Закону свідчить, що правом пропонувати суду процедуру ліквідації боржника наділені саме загальні збори кредиторів. Що стосується комітету кредиторів, то за ним таке право зберігається тільки у разі делегування відповідних повноважень зборами кредиторів.

Як вбачається з матеріалів справи, 07.12.2018 р. зборами кредиторів боржника визначено кількісний склад комітету кредиторів у складі одного кредитора - ТОВ «Гранд Хол» ; визначено повноваження комітету кредиторів згідно з Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» ; визначено - провести засідання комітету кредиторів з порядком денним: обрання голови комітету кредиторів боржника, прийняття рішення щодо введення наступної судової процедури банкрутства ПП «Твоя Земля» 07.12.2018 р. (протокол зборів кредиторів № 07/12/18).

07.12.2018 р. комітетом кредиторів боржника прийнято рішення звернутись до господарського суду Київської області з клопотанням про закінчення процедури розпорядження майном, визнання ПП «Твоя Земля» банкрутом та відкриття його ліквідаційної процедури; уповноважено розпорядника майна ПП «Твоя Земля» звернутись до господарського суду з клопотанням щодо переходу до наступної судової процедури у справі про банкрутство ПП «Твоя Земля» та призначення ліквідатором арбітражного керуючого ОСОБА_3 (протокол комітету кредиторів № 07/12/18-1).

На виконання вказаного рішення комітету кредиторів ПП «Твоя Земля» розпорядником майна боржника подано клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття його ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором арбітражного керуючого ОСОБА_3, а також заяву про участь у даній справі в якості ліквідатора.

Крім того, поданими розпорядником майна боржника документами підтверджується, що останнім спільно з боржником було проведено інвентаризацію майна ПП «Твоя Земля» та встановлено наявність активів (майна) вартістю 114300,00 грн., інших активів у боржника не виявлено.

Відповідно до частини першої ст. 37 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Частиною четвертою статті 205 ГК України, встановлено, що у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом. Умови, порядок та наслідки оголошення суб'єктів господарювання банкрутами встановлюються цим Кодексом та іншими законами.

Відповідно до абз. 2 частини другої ст. 4 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» одна і та ж особа може здійснювати повноваження арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) на всіх стадіях провадження у справі про банкрутство відповідно до вимог цього Закону.

Згідно з ст. 114 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом.

Оскільки виконані усі необхідні умови процедури розпорядження майном, здійснена публікація оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство з метою виявлення кредиторів та санаторів боржника, складено та затверджено реєстр заявлених вимог кредиторів, проведено інвентаризацію майна боржника, за результатами якої подано відомості до суду, що підтверджують недостатність активів для задоволення вимог кредитора в повному обсязі, крім того, від боржника не надійшло пропозицій по відновленню його платоспроможності та погашенню заборгованості перед кредитором, заяв від можливих санаторів також не надійшло, а тому, враховуючи прийняті зборами кредиторів та комітетом кредиторів ПП «Твоя Земля» рішення, суд вирішив завершити процедуру розпорядження майном боржника, визнати ПП «Твоя Земля» банкрутом та відкрити щодо нього ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців, ліквідатором ПП «Твоя Земля» призначити арбітражного керуючого ОСОБА_3.

Статтею 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури:

господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу за виключенням укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу в процедурі ліквідації тощо;

строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав;

у банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів)), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури;

припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута;

відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю;

продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом;

вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі;

виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбачених цим розділом.

З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та, розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута.

З метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, здійснюється офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

На підставі викладеного, ст. ст. 37, 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд

постановив:

1. Процедуру розпорядження майном ОСОБА_1 підприємства «Твоя Земля» (08132, Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Машинобудівників, 1-Г, оф. 8/11; код ЄДРПОУ 35100294) завершити.

2. Визнати банкрутом Приватне підприємство «Твоя Земля» (08132, Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Машинобудівників, 1-Г, оф. 8/11; код ЄДРПОУ 35100294) та відкрити його ліквідаційну процедуру.

3. Повноваження арбітражного керуючого ОСОБА_3, як розпорядника майном у даній справі припинити.

4. Призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_3 (свідоцтво № 1747 від 05.11.2015 р.; ідентифікаційний номер НОМЕР_1; вул. Мечникова, 11, каб. 411, м. Дніпро, 49000).

5. Господарську діяльність ОСОБА_1 підприємства «Твоя Земля» завершити закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу за виключенням укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу в процедурі ліквідації тощо.

6. Строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважати таким, що настав.

7. Встановити, що у банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури.

8. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута.

9. Встановити, що відомості про фінансове становище банкрута перестали бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю.

10. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оголошення (повідомлення) про визнання банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури ОСОБА_1 підприємства «Твоя Земля» (08132, Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Машинобудівників, 1-Г, оф. 8/11; код ЄДРПОУ 35100294), текст якого додається.

11. Попередити ліквідатора банкрута про необхідність суворо дотриматися чинного законодавства, зокрема положень Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та діяти розумно, добросовісно в інтересах кредиторів та банкрута.

12. Зобов'язати ліквідатора ОСОБА_1 підприємства «Твоя Земля» належним чином виконувати свої обов'язки.

13. Зобов'язати ліквідатора ОСОБА_1 підприємства «Твоя Земля» протягом встановленого Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» строку, за результатами роботи, подати до господарського суду звіт про проведену роботу, ліквідаційний баланс банкрута, який відповідає фактичному фінансовому та майновому стану останнього.

14. Зобов'язати ліквідатора банкрута інформувати господарський суд та комітет кредиторів про свою роботу та вжиття заходів, спрямованих на задоволення вимог кредиторів та хід ліквідаційної процедури підприємства-банкрута.

15. Повідомити учасників справи, що інформацію по справі, що розглядається, учасники справи можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://ko.arbitr.gov.ua/sud5012.

Копію постанови надіслати учасникам справи, державному реєстратору, податковому органу, органу ДВС за місцезнаходженням боржника та Головному територіальному управлінню юстиції у Київській області.

Дата підписання 26.12.2018 р.

Суддя А.В. Лопатін

Дата ухвалення рішення12.12.2018
Оприлюднено02.01.2019
Номер документу78926771
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/2147/18

Ухвала від 05.02.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 13.01.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 02.01.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Постанова від 12.12.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 28.11.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 10.10.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 02.10.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні