Ухвала
від 22.10.2018 по справі 554/8090/18
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 22.10.2018 Справа № 554/8090/18

Провадження № 1-кс/554/9994/2018

УХВАЛА

Іменем України

22.10.2018 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю слідчого Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Полтаві клопотання слідчого про проведення обшуку, -

встановила:

У провадженні Полтавського відділу поліції ГУ НП в Полтавській області перебуває кримінальне провадження за №42018170000000188 від 11.07.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України за фактом того, що службові особи одного з державних підприємств на території Полтавської області, зловживаючи службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та третіх осіб, унаслідок здійснення закупівлі за державні кошти за завідомо завищеної ціною, всупереч інтересам служби, завдали тяжких наслідків.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у зв`язку з позаплановою зупинкою установки абсорбційного осушування природного газу Яблунівського ВПГ у травні поточного року, а саме з 23.05.2018 по 30.05.2018 року з вини службових осіб Філії Управління з переробки газу та газового конденсату АТ «Укргазвидобування», які несвоєчасно провели закупівлю цеоліту, що призвело до вимушеної зупинки підприємство недоотримало продукції, а саме: 1560 т. вуглеводневої сировини, що складає 37,5 млн. грн. (підтверджується актом «Про відмову технологічного устаткування (сепаратор PV 16.03) на Яблунівському ВПГ УПГГК»).

Спеціалістами філії «УПГГК» було прийнято рішення, щодо необхідності створення аварійного запасу цеолітів TypeZ4-04 виробництва компанії ZEOCHEM(Швейцарія). Закупівля вказаної продукції (молекулярні сита (цеоліти) ZEOCHEMTypeZ4-04) проведена без оголошення тендеру, шляхом укладання договору з компанією USADENIMEXInc. Договір поставки UGV9542/30-18 підписаний 12.06.2018 року між АТ «Укргазвидобування» в особі директора з МТП та забезпечення Черні Фелікса та «USADENIMEXInc.» в особі президента ОСОБА_4 . Згідно вказаного договору постачальник зобов`язується поставити покупцеві цеоліт (28,5 тон) на адресу Яблунівського відділення з переробки газу філії «УПГГК`Лохвицький р-н, с. Сенча, вул.Перемоги, 99 протягом 30 календарних днів з дати підписання договору, загальна вартість товару 195472,80 доларів США.

При цьому зазначено, що закупівля підпадає під дію п. 2.3 Порядку закупівель товарів, робіт та послуг затвердженого наказом ПАТ «Укргазвидобування» від 01.08.2017 р. № 497, а саме: п.п. 2.3.2.14 товари, роботи чи послуги, які можуть бути поставлені, виконані чи надані тільки певним постачальником, за відсутності конкуренції та альтернативи. Хоча 02.02.2017 року цією ж філією було проведено закупівлю (UA-2016-12-02-000230-а) цеоліту TypeZ4-04 у ТОВ «Аріста» за 1725000 грн. (виробництво Китай), який в даний час і використовується при осушуванні природного газу на Яблунівському ВПГ.

В той же час, в наявності договір поставки UGV8901/30-18 підписаний 11.04.2018 року між ПАТ «Укргазвидобування» в особі начальника департаменту МТП та закупівель ОСОБА_5 та «USADENIMEXInc.» в особі президента ОСОБА_4 . Вказаний договір укладено за результатами проведення тендеру від 21.12.2017 року на закупку цеоліту (28 тон) виробництва ZEOCHEM(Швейцарія), поставка має бути здійснена на адресу Яблунівського відділення з переробки газу філії «УПГГК» Лохвицький р-н, с. Сенча, вул. Перемоги, 99 протягом 120 календарних днів з дати рознарядки, загальна вартість товару 101593дол. США.

Робота Яблунівського ВПГ після аварійного відключення поновлена та здійснюється в штатному режимі, але в результаті зловживання службовим становищем директором філії УПГГК ОСОБА_6 , за попередньою змовою з співробітниками підприємства, під приводом створення аварійного запасу було проведено дві закупівлі цеоліту виробництва ZEOCHEM (Швейцарія), у одного й того ж постачальника «USADENIMEXInc.» за ціною, яка при однаковому обсязі поставки відрізняється на 52 %, а граничні терміни поставки відрізняються лише на 1 місяць.

Встановлено, що на момент укладання договору з «USADENIMEXInc.» рішення науково-технічної ради, щодо необхідності термінової заміни цеоліту ухвалено не було (такого ж рішення не увалювалося і після попередньої заміни цеоліту в 2017 році після аварійної зупинки, страховий запас не створювався незважаючи на придбання аналогу китайського виробництва). Своїми діями службові особи УПГГК АТ «Укргазвидобування» завдали збитки державному підприємству на суму понад 3 млн. грн.

У зв`язку з вищевикладеним виникло достатньо підстав вважати, що за місцем знаходження Яблунівського відділення з переробки газу філії «УПГГК» Полтавська область, Лохвицький район, с. Сенча, вул. Перемоги, 99, знаходяться документи, що підтверджують фінансово-господарські взаємовідносини УПГГК АТ «Укргазвидобування» з «USADENIMEXInc.», а також цеоліт, поставлений відповідно до договору UGV9542/30-18 від 12.06.2018.

Відповідно до отриманої інформації з реєстру прав нерухомості встановлено, що власником будівель за адресою: Полтавська область, Лохвицький район, с. Сенча, вул. Перемоги, 99 являється Держава в особі ПАТ «Укргазвидобування» ( код за ЄДРПОУ 30019775).

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, забезпечення проведення досудового розслідування та запобігання зміни або знищення документів, оскільки службові особи ПАТ «Укргазвидобування» є зацікавленими у результатах розслідування, що унеможливлює ефективного проведення тимчасового доступу, необхідно провести обшук у приміщеннях Яблунівського відділення з переробки газу філії «УПГГК» Полтавська область, Лохвицький район, с. Сенча, вул. Перемоги, 99, з метою відшукання і вилучення оригіналів документів у паперовому та електронному вигляді щодо фінансово-господарських взаємовідносин УПГГК АТ «Укргазвидобування» з «USADENIMEXInc.», відповідно до договору UGV9542/30-18 від 12.06.2018. а саме: первинні документи бухгалтерського та податкового обліку і звітності, в тому числі договір UGV8901/30-18 від 11.04.2018 року, договори по відповідальному зберіганню, специфікації, прибуткові тавидаткові накладні, акти прийому-передачі, товарно-транспортні накладні, вантажно-митні декларації, платіжні доручення та банківські виписки, а також документи, що підтверджують походження або виготовлення поставлених товарно-матеріальних цінностей (свідоцтва, сертифікати, паспорти), довідки про вартість виконаних робіт, акти приймання виконаних робіт, паспорти якості на матеріали, сертифікати відповідності, документи первинного бухгалтерського обліку, щодо придбання та використання матеріалів, а саме: накладні, податкові накладні, акти приймання-передачі матеріалів, вхідної та вихідної кореспонденції, електронних носіїв інформації, в яких містяться відомості про проведені операції, журнали-ордери, меморіальні ордери за балансовими рахунками, головні книги, регістри синтетичного та аналітичного бухгалтерського обліку, інші первинні та зведені документи бухгалтерського та податкового обліку і звітності, рахунки-фактури, електронні документи та чорнові записи що містять вищевказані відомості.

Такі документи мають значення для встановлення фактичного розміру завданої шкоди Державі, визначення повного кола осіб, відповідальних за здійснення фінансово-господарських операцій, а також встановлення осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення та містять в собі фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, дана документація в подальшому являтиметься речовим доказом у кримінальному провадженні, а також необхідна для проведення ряду судових економічних експертиз, почеркознавчих експертиз, технічних експертиз документів.

В судовому засіданні слідчий Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 клопотання підтримала.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

Ураховуючи викладене, та те, що вилучені під час обшуку речі, предмети можуть бути використані як докази у ході досудового розслідування та судового розгляду, які іншим способом не можливо отримати та мають суттєве значення по кримінальному провадженню, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 233-235 КПК України, слідчий суддя -

ухвалив:

Надати дозвіл на проведення обшуку у приміщеннях Яблунівського відділення з переробки газу філії «УПГГК» за адресою: Полтавська область, Лохвицький район, с. Сенча, вул. Перемоги, 99, з метою відшукання і вилучення оригіналів документів у паперовому та електронному вигляді щодо фінансово-господарських взаємовідносин УПГГК АТ «Укргазвидобування» з «USADENIMEXInc.», відповідно до договору UGV9542/30-18 від 12.06.2018. а саме: первинні документи бухгалтерського та податкового обліку і звітності, в тому числі договір UGV8901/30-18 від 11.04.2018 року, договори по відповідальному зберіганню, специфікації, прибуткові тавидаткові накладні, акти прийому-передачі, товарно-транспортні накладні, вантажно-митні декларації, платіжні доручення та банківські виписки, а також документи, що підтверджують походження або виготовлення поставлених товарно-матеріальних цінностей (свідоцтва, сертифікати, паспорти), довідки про вартість виконаних робіт, акти приймання виконаних робіт, паспорти якості на матеріали, сертифікати відповідності, документи первинного бухгалтерського обліку, щодо придбання та використання матеріалів, а саме: накладні, податкові накладні, акти приймання-передачі матеріалів, вхідної та вихідної кореспонденції, електронних носіїв інформації, в яких містяться відомості про проведені операції, журнали-ордери, меморіальні ордери за балансовими рахунками, головні книги, регістри синтетичного та аналітичного бухгалтерського обліку, інші первинні та зведені документи бухгалтерського та податкового обліку і звітності, рахунки-фактури, електронні документи та чорнові записи що містять вищевказані відомості.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Строк дії ухвали 1 місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення22.10.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу77275637
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —554/8090/18

Ухвала від 17.01.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 16.04.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 16.04.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 16.04.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 16.04.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 16.04.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 27.11.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 27.11.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 01.11.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 22.10.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні