Ухвала
від 22.10.2018 по справі 703/3081/17
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/3081/17

1-кс/703/1193/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів

22 жовтня 2018 року слідчийсуддя Смілянськогоміськрайонного судуЧеркаської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в залі суду в м. Сміла Черкаської області клопотання заступника начальника СВ Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, яке подане під час проведення досудового розслідування кримінального провадження, що внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017251230000068 від 04 жовтня 2017 року,

ВСТАНОВИВ:

Заступник начальника СВ Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Смілянської місцевої прокуратури Черкаської області ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про надання тимчасового доступу до документів, з можливістю їх вилучення, які знаходиться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 , щодо використання та оброблення земельних ділянок історико-культурного призначення площею 12,5978 га (кадастровий номер 7123787200:02:002:0067), 26,6788 га (кадастровий номер (7123787200:02:002:0068), 19,1081 га (кадастровий номер (7123787200:02:002:0069) в адміністративних межах Ротмістрівської сільської ради Смілянського району Черкаської області, які перебувають в оренді ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме: договорів обробітку та оренди земельних ділянок, договорів суборенди земельних ділянок, договорів оренди сільськогосподарської техніки, видаткових накладних, податкових накладних, рахунків, актів наданих послуг щодо обробітку земельних ділянок, платіжних документів, списків техніки та працівників, що здійснюють обробіток земельних ділянок за період з 01 січня 2015 року по теперішній час, документів, що підтверджують оплату заробітної плати працівникам, що здійснювали обробіток земельних ділянок.

Своє клопотання мотивує тим, що слідчим відділом Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42017251230000068 від 04 жовтня 2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.298 КК України.

В ході проведення досудового розслідування у вищевказаному кримінальному провадженні встановлено, що в результаті обстеження земельних ділянок історико культурного призначення площею 12,5978 га (кадастровий номер 7123787200:02:002:0067), 26,6788 га (кадастровий номер (7123787200:02:002:0068), 19,1081 га (кадастровий номер (7123787200:02:002:0069) в адміністративних межах Ротмістрівської сільської ради Смілянського району Черкаської області, які перебувають в оренді ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », встановлено факт пошкодження археологічних об`єктів культурної спадщини, пам`яток археології місцевого значення курганної групи, взятої на облік та під охорону держави рішенням облвиконкому №116 від 26 червня 1990 року.

На даний час виникла необхідність отримати документи, що підтверджують обробіток орендованих земельних ділянок саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » або будь-якими іншими особами.

На підставі викладеного, з метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин кримінального провадження, необхідно отримати тимчасовий доступ до оригіналів документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: документи, що підтверджують укладання договорів на обробіток земельних ділянок, на оплату за договорами, на проведені роботи щодо обробітку земельних ділянок, що мало місце в період часу з 01 січня 2015 року по даний час (списки працівників та техніки, якою було здійснено обробіток земельних ділянок, тощо), в зв`язку з чим заступник начальника СВ Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області звернувся до слідчого судді з вказаним клопотанням.

Заступник начальника СВ Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, хоча про дату, час та місце розгляду клопотання був повідомлений належним чином.

Керуючись ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя вважає за можливе клопотання розглянути без виклику осіб, у володінні яких знаходяться речі.

Відповідно до ч.4 ст.107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи положення ч.4 ст.107 КПК України слідчий суддя вважає за можливе провести розгляд клопотання без фіксування за допомогою технічних засобів.

Перевіривши додані до клопотання матеріали, слідчий суддя вважає, що клопотання заступника начальника СВ Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 не підлягає до задоволення виходячи з наступного:

У відповідності до витягу з ЄРДР кримінальне провадження відкрите за фабулою, зазначеною заступником начальника СВ Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 у клопотанні.

Частиною 1 ст. 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.1 ст.160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно п.5 та п.7 ч.2 ст.160 КПК України, у клопотанні зазначаються: значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Передбачені ч.2 ст.160 КПК України вимоги до клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів є обов`язковими до виконання будь-якою із сторін кримінального провадження, яка має намір звернутися до слідчого судді з відповідним клопотанням.

В порушення вимог ч.2 ст.160 КПК України, клопотання заступника начальника СВ Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей та документів, не містить посилань на значення речей і документів, зазначених у клопотанні, для встановлення обставин у кримінальному провадженні; в клопотанні не обґрунтовано необхідність вилучення оригіналів документів.

Згідно рішення ЄСПЛ по справі № 11901/02 від 29 червня 2006 року "Пантелєєнко проти України", тимчасовий доступ до речей та документів при недоведеності того, що дане втручання в особисте життя певних осіб має достатнє законне обґрунтування, тягне за собою порушення статті 8 Європейської конвенції з прав людини.

У справах "Бакланов проти Росії" (рішення від 9 червня 2005 р.), "Фрізен проти Росії" (рішення від 24 березня 2005 р.), ЄСПЛ зазначив, що досягнення справедливого балансу між загальними інтересами суспільства та вимогами захисту основоположних прав особи лише тоді стає значимим, якщо встановлено, що під час відповідного втручання було дотримано принципу "законності" і воно не було свавільним.

Також, у справі "Ізмайлов проти Росії" (п. 38 рішення від 16 жовтня 2008 р.) ЄСПЛ встановив, що для того, щоб втручання вважалося пропорційним, воно має відповідати тяжкості правопорушення і не становити "особистий і надмірний тягар для особи".

Так, в описовій частині клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів, зазначена необхідність доступу до оригіналів документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: документів, що підтверджують укладання договорів на обробіток земельних ділянок, на оплату за договорами, на проведені роботи щодо обробітку земельних ділянок, що мало місце в період часу з 01 січня 2015 року по даний час (списків працівників та техніки, якою було здійснено обробіток земельних ділянок, тощо).

Разом з тим, в резолютивної частині клопотання, заступник начальника СВ Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 зазначає значно більший та неконкретизований обсяг документів, ніж в описовій частині цього ж клопотання, доступ до оригіналів яких просить надати слідчого суддю,.

Відповідно до ч.5 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Заступником начальника СВ Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 не доведено , що оригінали документів самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.107, 159, 160, 163, 372 КПК України,

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання заступника начальника СВ Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, яке подане під час проведення досудового розслідування кримінального провадження, що внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017251230000068 від 04 жовтня 2017 року, відмовити у повному обсязі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.10.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу77283761
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів, яке подане під час проведення досудового розслідування кримінального провадження, що внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017251230000068 від 04 жовтня 2017 року

Судовий реєстр по справі —703/3081/17

Ухвала від 02.09.2019

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Кирилюк Н. А.

Ухвала від 26.07.2019

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 26.07.2019

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 26.07.2019

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 26.07.2019

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 22.10.2018

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Борєйко О. М.

Ухвала від 09.10.2017

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні