Рішення
від 25.03.2010 по справі 2-1358/10
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-1358/2010

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 березня 2010 року смт. Комінтернівське

Комінтернівський районний суд Одеської області у складі:

Головуючого судді Іванчука В.І.,

при секретарі - Антиповій Л.В.,

за участю позивачки ОСОБА_1

розглянувши у відкритому попередньому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Красносільської сільської ради Комінтернівського району Одеської області, за участю третьої особи відділу Держкомзему у Комінтернівському районі Одеської області про встановлення факту що має юридичне значення та про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом -

ВСТАНОВИВ:

11 січня 2010 року позивачка ОСОБА_1 звернулася до Комінтернівського районного суду з позовом до Красносільської сільської ради Комінтернівського району Одеської області про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме факту того, що заповіт, складений 03.10.1990 року у виконкомі Красносільської сільської ради Комінтернівського району Одеської області від імені ОСОБА_2, яким вона заповідала ОСОБА_1, житловий будинок з господарчими будівлями та спорудами розташований в с. Красносілка по вул. Перемоги, 40 Комінтернівського району Одеської області, дійсно складений від імені ОСОБА_3; про встановлення факту того, що Державний акт на право приватної власності на землю серії ГОД № 032111 від 15.01.2001 року, виданий Красносільською сільською радою Комінтернівського району Одеської області на ім'я ОСОБА_4, згідно з яким їй на праві власності належить земельна ділянка для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, площею 0,230 га в с. Красносілка по вул. Перемоги, 40 Комінтернівського району Одеської області, дійсно виданий та належить ОСОБА_3; про встановлення факту того, що договір купівлі-продажу від 26 серпня 1968 р., посвідчений Комінтернівською районною державною нотаріальною конторою Одеської області, реєстр. № 609, згідно з яким ОСОБА_2 належить індивідуальний житловий будинок з господарчими будівлями та спорудами, розташований за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, с. Красносілка, вул. Перемоги, 40, дійсно посвідчений на ім'я ОСОБА_3 і належить їй та про визнання за ОСОБА_1 права приватної власності на земельну ділянку площею 0,230 га та індивідуальний житловий будинок з господарчими будівлями і спорудами, розташовані за адресою: Одеська область. Комінтернівський район, с. Красносілка, вул. Перемоги, 40, які залишились після смерті ОСОБА_3, померлої 12 грудня 2008 року.

В обґрунтування заявлених вимог в позовній заяві позивачка ОСОБА_1 послалася на те, що 12.12.2008 р. у віці 89 років померла ОСОБА_3. За життя 03 жовтня 1990 р. у виконкомі Красносільської сільської ради Комінтернівського району Одеської області ОСОБА_3 склала на ім'я позивачки заповіт, яким заповідала ОСОБА_1 все належне їй на день смерті майно, однак у вказаному заповіті ім'я спадкодавця записано Прасковья замість належного Парасковія .

Після смерті ОСОБА_3 залишилось спадкове майно: земельна ділянка, площею 0,230 га та індивідуальний житловий будинок з господарчими будівлями і спорудами, розташовані за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, с. Красносілка, вул. Перемоги, 40.

Рішенням №128 від 27.05.2009 року Красносільської сільської ради Комінтернівського району Одеської області вказаній вище земельній ділянці та житловому будинку, які належать ОСОБА_3 на праві власності присвоєна наступна юридична адреса: Одеська область. Комінтернівський район, с. Красносілка. вул. Перемоги. 40.

З приводу отримання свідоцтва про право на спадщину позивачка звернулась до районної державної нотаріальної контори, але в зв'язку з тим, що в вищевказаних документах допущені помилки, їй було рекомендовано звернутись до суду з даним позовом.

В судовому засіданні позивачка підтримала заявлені вимоги з підстав викладених в позовній заяві та просила суд їх задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача - Красносільської сільської ради Комінтернівського району Одеської області в судове засідання не з'явився, однак надав до суду лист в якому визнає заявлені позовні вимоги та просить суд розглянути справу без його участі.(а.с.43)

Відповідно до ч.4 ст.130 ЦПК України при попередньому розгляді справи суд ухвалює судове рішення в порядку, встановленому ст.174 цього ж Кодексу. Згідно з ч.4 ст.174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Заслухавши пояснення позивачки, перевіривши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно зі ст.1216, 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

В судовому засіданні встановлено, згідно копії свідоцтва про смерть серії І-ЖД № 170688 виданого виконкомом Красносільської сільської ради Комінтернівського району Одеської області, 12 грудня 2008р. у віці - 89 років померла ОСОБА_3, про що в Книзі реєстрації смертей, зроблено відповідний актовий запис за № 106. (а.с.9)

З матеріалів справи вбачається, що 03 жовтня 1990р. ОСОБА_2 залишила заповіт згідно якого належний їй житловий будинок з господарськими спорудами, розташований в с. Красносілка по вул. Перемоги, 40 Комінтернівського району Одеської області та інше належне їй на момент смерті майно вона заповідала ОСОБА_1. Вказаний заповіт посвідчено секретарем виконкому Красносільської сільської ради Комінтернівського району Одеської області ОСОБА_5 та зареєстровано в реєстрі за № 160. Станом на 12 грудня 2008 року даний заповіт по Красносільській сільській раді та по журналу реєстрації нотаріальних дій не змінювався та не відмінявся, що підтверджується відповідним надписом секретаря виконкому Красносільської сільської ради Комінтернівського району Одеської області ОСОБА_5 від 13.05.2009 року. (а.с. 33)

Згідно копії договору купівлі - продажу від 26 серпня 1968 року посвідченого Комінтернівською районною нотаріальною конторою Одеської області, реєстр. № 609 ОСОБА_2 належить житловий будинок № 40 з господарськими спорудами розташований по вул. Перемоги в с. Красносілка Комінтернівського району Одеської області, (а.с. 13-14)

На підставі державного акта про право приватної власності на землю серії 1-ОД № 032111 від 15.01.2001 року, виданого Красносільською сільською радою Комінтернівського району Одеської області - ОСОБА_4 належить земельна ділянка для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, площею 0,230 га розташована в с. Красносілка по вул. Перемоги, 40 Комінтернівського району Одеської області, (а.с. 12)

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на вищевказане нерухоме майно.

Отримати свідоцтво про право на спадщину за заповітом позивачці ОСОБА_1М не надається можливим, оскільки в документах які посвідчують право власності спадкодавці на належне їй майно допущені помилки у написанні її прізвища та ім'я. Помилку в написанні ім'я спадкодавці також допущено і в заповіті.

Відповідно до п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування № 7 від 30.05.2008 року та відповідно до положень ч. 6 ст. 235 ЦПК України випливає, що справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов'язки інших осіб та (або) за

наявності інших спадкоємців і спору між ними.

Відповідно п. 6 ч. 1 ст. 256 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення, в тому числі і факти належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім'ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Враховуючи, що встановлення факту належності правовстановлюючих документів пов'язане з правом на спадкування спірного майна ОСОБА_3, оцінивши надані докази в їх сукупності суд вважає заявлені вимоги ОСОБА_6 в частині встановлення факту належності правовстановлюючих документів, такими що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1216,1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1223 ЦК України, позивачка має в першу чергу право на спадкування майна померлої за заповітом.

Згідно копії технічного паспорта виготовленого Комінтернівським РБТІ станом на 29 вересня 2009 року, інвентаризаційна вартість житлового будинку № 40 розташованого по вул. Перемоги в с. Красносілка, що належав (нині померлій) ОСОБА_3 складає - 87 630 грн. (а.с.15-21)

Відповідно до Витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку спірної земельної ділянки № 13-13-0/2526 від 04 грудня 2009 року виданої відділом Держкомзему у Комінтернівському районі Одеської області - вартість ділянки складає - 126 656, 91 грн (а.с. 28)

Таким чином, враховуючи викладені обставини суд вважає можливим позов задовольнити оскільки в судовому засіданні встановлено, що вимоги позивачки ОСОБА_1 обґрунтовані та підтверджені відповідними доказами.

Положенням ч.І ст.11 ЦПК України встановлено, що суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних та юридичних осіб, поданих відповідного до цього Кодексу, в межах заявлених ними позовних вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Згідно до п.6 ч.І ст.214 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат.

З огляду на матеріали справи, судом встановлено, що позивачкою сплачено витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду цивільної справи на суму 120 грн.(а.с.2), а також сплачено державне мито (судовий збір) у розмірі 51, 00 (а.с. 3)

Відповідно до ст.З п.1 а Декрету КМ України Про державне мито № 7-93 від 21 січня 1993р. (зі змінами та доповненнями), розмір ставки державного мита по даній категорії справ складає 1 % від ціни позову, але не більше 1700 грн. (тобто 1 % вартості спадкового майна складає: 876. 30 грн (вартість житлового будинку) та 1266, 56 грн. (вартість земельної ділянки), на загальну суму - 2142, 86 грн.

Враховуючи, що позовні вимоги позивачки задоволені в повному обсязі суд вважає можливим покласти на неї оплату судових витрат та стягнути з ОСОБА_1 недоплачену суму державного мита у розмірі 1649 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 1216 - 1218, 1261 ЦК України, ст.ст. 10, ч.І ст.

11, 57, 60, 79, 81, 88, 130 174, 212-215, 218 ЦПК України, суд-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Красносільської сільської ради Комінтернівського району Одеської області, за участю третьої особи відділу Держкомзему у Комінтернівському районі Одеської області про встановлення факту що має юридичне значення та про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом - ЗАДОВОЛЬНИТИ.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме факт того, що заповіт, складений 03 жовтня 1990 р. та зареєстрований в реєстрі за № 160 у виконкомі Красносільської сільської ради Комінтернівського району Одеської області від імені ОСОБА_2, яким вона заповідала ОСОБА_1, житловий будинок з господарчими будівлями та спорудами розташований в с. Красносілка по вул. Перемоги, 40 Комінтернівського району Одеської області та інше належне їй на день смерті майно, дійсно складений від імені ОСОБА_3.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме факт того, що Державний акт на право приватної власності на землю серії 1-ОД № 032111 від 15 січня 2001 року, виданого Красносільською сільською радою Комінтернівського району Одеської області та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 148 - К на ім'я ОСОБА_4, згідно з яким їй на праві власності належить земельна ділянка для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, площею 0,230 га в с. Красносілка по вул. Перемоги, 40 Комінтернівського району Одеської області, дійсно виданий та належить ОСОБА_3.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме факт того, що договір купівлі- продажу від 26 серпня 1968 р., посвідчений Комінтернівською районною державною нотаріальною конторою Одеської області, реєстр. № 609, згідно з яким ОСОБА_2 належить індивідуальний житловий будинок з господарчими будівлями та спорудами, розташований за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, с. Красносілка, вул. Перемоги, 40, дійсно посвідчений на ім'я ОСОБА_3 і належить їй.

Визнати за ОСОБА_1 право приватної власності на присадибну земельну ділянку площею 0,230 га розташовану за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, с. Красносілка, вул. Перемоги, 40, в порядку спадкування за заповітом, після смерті ОСОБА_3 померлої 12 грудня 2008 року, що належала спадкодавцю на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серії 1-ОД № 032111 від 15 січня 2001 року, виданого Красносільською сільською радою Комінтернівського району Одеської області та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 148 - К

Визнати за ОСОБА_1 право приватної власності на житловий будинок з господарчими будівлями і спорудами, розташований за адресою: Одеська область. Комінтернівський район, с. Красносілка, вул. Перемоги, 40, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3, померлої 12 грудня 2008 року.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Одеської області через Комінтернівський районний суд Одеської області шляхом подачі в десяти денний строк з дня проголошення рішення заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги в порядку ч.4 ст.295 ЦПК України.

Суддя:

СудКомінтернівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення25.03.2010
Оприлюднено24.10.2018
Номер документу77296720
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1358/10

Ухвала від 25.01.2019

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбановський Ю. І.

Рішення від 25.03.2010

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Іванчук В. І.

Ухвала від 06.05.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Грідяєва М. В.

Ухвала від 06.04.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Грідяєва М. В.

Рішення від 25.05.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Васіна Л. А.

Рішення від 26.02.2010

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Чередниченко В. Є.

Рішення від 21.05.2010

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Єйбог І. М.

Ухвала від 08.06.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Тімонова В. М.

Ухвала від 07.05.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Тімонова В. М.

Ухвала від 13.09.2010

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні