Ухвала
від 11.10.2018 по справі 155/76/17
ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Пр.№ 2/155/45/18

Справа № 155/76/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 жовтня 2018 року Горохівський районний суд

Волинської області

в складі: головуючого-судді Адамчук Г.М.,

при секретарі судового засідання Ревуцькій М.В.,

за участю позивачів: ОСОБА_1,

ОСОБА_2,

ОСОБА_3,

представника позивача ОСОБА_4,

представників відповідача: ОСОБА_5,

ОСОБА_6,

розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4, який діє в інтересах ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_7, ОСОБА_3, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 до Фермерського господарства "Ком. Фор", Горохівської районної державної адміністрації Волинської області про визнання правочину недійсним, третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Сільськогосподарський виробничий кооператив Журавники , -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_4, який діє в інтересах ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_7, ОСОБА_3, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 звернувся до суду із позовом до Фермерського господарства "Ком Фор", Горохівської районної державної адміністрації Волинської області про визнання правочину недійсним.

Ухвалою від 26 червня 2018 року до участі в справі залучено як третю особу на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Сільськогосподарський виробничий кооператив Журавники .

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_4 заявив клопотання про призначення у справі судової почеркознавчої експертизи для вирішення наступних питань:

чи виконано підпис від імені особи (ОСОБА_2) у документі (Угоді № 32 від 22 серпня 2016 року про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки між ОСОБА_2 та сільськогосподарським виробничим кооперативом "Журавники") тією особою, від імені якої він зазначений, чи іншою особою?

чи виконано підпис від імені особи (ОСОБА_2) у документі (Договір оренди № 61 від 22 серпня 2016 року між ОСОБА_2 та Фермерським господарства КОМ.ФОР ), тією особою, від імені якої він зазначений, чи іншою особою?

чи виконано підпис від імені особи (ОСОБА_7) у документі (Угоді № 40 від 22 серпня 2016 року про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки між ОСОБА_7 та сільськогосподарським виробничим кооперативом "Журавники") тією особою, від імені якої він зазначений:, чи іншою особою?

чи виконано підпис від імені особи (ОСОБА_3) у документі (Угоді № 10 від 22 серпня 2016 року про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки між ОСОБА_3 та сільськогосподарським виробничим кооперативом "Журавники") тією особою, від імені якої він зазначений:, чи іншою особою?

чи виконано підпис від імені особи (ОСОБА_3) у документі (Договір оренди № 39 від 22 серпня 2016 року між ОСОБА_3 та Фермерським господарством КОМ.ФОР , ) тією особою, від імені якої він зазначений:, чи іншою особою?

чи виконано підпис від імені особи (ОСОБА_8) у документі (Угоді № 47 від 25 серпня 2016 року про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки між ОСОБА_8 та сільськогосподарським виробничим кооперативом "Журавники") тією особою, від імені якої він зазначений:, чи іншою особою?

чи виконано підпис від імені особи (ОСОБА_8) у документі (Договір оренди № 76 від 25 серпня 2016 року між ОСОБА_8 та Фермерським господарством КОМ.ФОР ) тією особою, від імені якої він зазначений:, чи іншою особою?

чи виконано підпис від імені особи (ОСОБА_9) у документі (Угоді від 18.10.2015 року про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки між ОСОБА_9 та сільськогосподарським виробничим кооперативом "Журавники") тією особою, від імені якої він зазначений, чи іншою особою?

чи виконано підпис від імені особи (ОСОБА_10) у документі (Угоді № 34 від 22 серпня 2016 року про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки між ОСОБА_10 та сільськогосподарським виробничим кооперативом "Журавники") тією особою, від імені якої він зазначений, чи іншою особою?

чи виконано підпис від імені особи (ОСОБА_11) у документі (Угоді № 38 від 22 серпня 2016 року про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки між ОСОБА_11 та сільськогосподарським виробничим кооперативом "Журавники") тією особою, від імені якої він зазначений, чи іншою особою?

чи виконано підпис від імені особи (ОСОБА_11) у документі (Договір оренди № 67 від 22 серпня 2016 року між ОСОБА_11 та Фермерським господарством КОМ.ФОР ), тією особою, від імені якої він зазначений, чи іншою особою?

чи виконано підпис від імені особи (ОСОБА_1) у документі (Угоді № 39 від 22 серпня 2016 року про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки між ОСОБА_1 та сільськогосподарським виробничим кооперативом "Журавники") тією особою, від імені якої він зазначений, чи іншою особою?

чи виконано підпис від імені особи (ОСОБА_1) у документі (Договір оренди № 68 від 22 серпня 2016 року між ОСОБА_1 та Фермерським господарством КОМ.ФОР ) тією особою, від імені якої він зазначений, чи іншою особою.

Проведення судової експертизи представник позивача просить доручити експертам Волинського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС у Волинській області (службова адреса: вулиця Винниченка, будинок 43, місто Луцьк).

Позивачі ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 підтримала заявлене представником позивача клопотання про призначення експертизи.

Представник відповідача ОСОБА_5 в судовому засіданні просив відмовити у задоволенні клопотання про призначення експертизи зважаючи на те, що угоди про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки були укладені між позивачами та сільськогосподарським виробничим кооперативом "Журавники", який виступає у справі не відповідачем, а третьою особою на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору. Крім того, на думку представника відповідача дані угоди не є предметом розгляду справи та вказане вище клопотання заявлене на стадії судового розгляду, а тому є всі підстави для відмови у його задоволенні.

Представник відповідача ОСОБА_6 в судовому засіданні щодо вирішення питання про проведення у справі судової експертизи покладався на думку суду, однак зазначив, що на проведення експертизи, на думку представника відповідача, слід поставити запитання лише щодо виконання підписів від імені осіб у договорах оренди № 61,39,67,68 від 22 серпня 2016 року укладених між ОСОБА_2 та Фермерським господарством Ком.Фор , ОСОБА_3 та Фермерським господарством Ком.Фор , ОСОБА_11 та Фермерським господарством Ком.Фор , ОСОБА_1 та Фермерським господарством Ком.Фор . Крім того він вважає, що проведення даної експертизи слід доручити експертам Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Згідно з ч.1,3 ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з'ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Заслухавши сторони у справі, враховуючи, що підготовче судове засідання у справі не проводилось, а розгляд справи по суті ще не розпочався, з урахуванням предмету позову, належність та допустимість доказів при її розгляді, суд дійшов до висновку, що клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи у справі підлягає до часткового задоволення, оскільки, на думку суду, позивачі просять визнати недійсним на майбутнє саме договір оренди землі, а не угоди про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки. Так як для встановлення обставин, що мають значення для справи, потрібні спеціальні знання, тому є підстави для призначення експертизи, однак лише для вирішення питань, які стосуються підписів осіб у договорах оренди.

Вирішуючи питання щодо визначення установи, якій буде доручено проведення почеркознавчої експертизи, суд приходить до висновку, про необхідність доручити проведення почеркознавчої експертизи експертам Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз, що знаходиться за адресою: вул. Липинського, 54, м.Львів Львівської області, так як Волинський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр при УМВС у Волинській області спеціалізується на судово-експертному забезпеченні розслідування кримінальних правопорушень.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи. У зв'язку з направленням матеріалів справи експертам для дачі висновку, суд вважає за необхідне провадження у справі зупинити до вирішення питань, поставлених експертам.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 103, 104, 106, 107, 252, 253 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника позивача ОСОБА_4 про призначення судової почеркознавчої експертизи задовольнити частково.

Призначити у цивільній справі Пр.№ 2/155/45/18, Справа № 155/76/17, за позовом ОСОБА_4, який діє в інтересах ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_7, ОСОБА_3, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 до Фермерського господарства "Ком. Фор", Горохівської районної державної адміністрації Волинської області про визнання правочину недійсним, третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Сільськогосподарський виробничий кооператив Журавники судову почеркознавчу експертизу, проведення якої доручити експертам Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз, що знаходиться за адресою: вул. Липинського, 54, м.Львів Львівської області.

На розгляд експертів поставити наступні питання:

- чи виконано підпис від імені особи (ОСОБА_2) у документі (Договір оренди № 61 від 22 серпня 2016 року між ОСОБА_2 та Фермерським господарства КОМ.ФОР ), тією особою, від імені якої він зазначений, чи іншою особою?

- чи виконано підпис від імені особи (ОСОБА_3) у документі (Договір оренди № 39 від 22 серпня 2016 року між ОСОБА_3 та Фермерським господарством КОМ.ФОР , ) тією особою, від імені якої він зазначений, чи іншою особою?

- чи виконано підпис від імені особи (ОСОБА_11) у документі (Договір оренди № 67 від 22 серпня 2016 року між ОСОБА_11 та Фермерським господарством КОМ.ФОР ), тією особою, від імені якої він зазначений, чи іншою особою?

- чи виконано підпис від імені особи (ОСОБА_1) у документі (Договір оренди № 68 від 22 серпня 2016 року між ОСОБА_1 та Фермерським господарством КОМ.ФОР ) тією особою, від імені якої він зазначений, чи іншою особою?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку і за відмову від дачі висновку за ст.ст.384, 385 КК України.

Оплату за проведення експертизи покласти на позивачів по справі: ОСОБА_11 , ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_2, роз'яснити сторонам положення ст. 109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі.

Надати для проведення експертизи матеріали цивільної справи.

Зобов'язати сторони надати в розпорядження експертів необхідні документи та забезпечити особисту явку за вимогою експерта.

Провадження у справі зупинити до закінчення проведення експертизи і отримання висновку експертів.

В задоволенні іншої частини клопотання представника позивача ОСОБА_4 - відмовити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до апеляційного суду Волинської області через Горохівський районний суд протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручене у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий: (підпис)

Згідно з оригіналом.

Суддя Горохівського районного суду

Волинської області ОСОБА_12

СудГорохівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення11.10.2018
Оприлюднено24.10.2018
Номер документу77297589
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —155/76/17

Ухвала від 02.12.2019

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Адамчук Г. М.

Ухвала від 21.10.2019

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Адамчук Г. М.

Ухвала від 20.08.2019

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Адамчук Г. М.

Ухвала від 20.08.2019

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Адамчук Г. М.

Ухвала від 20.08.2019

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Адамчук Г. М.

Ухвала від 30.05.2019

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Адамчук Г. М.

Ухвала від 11.03.2019

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Адамчук Г. М.

Ухвала від 30.11.2018

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Адамчук Г. М.

Ухвала від 11.10.2018

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Адамчук Г. М.

Ухвала від 22.08.2018

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Адамчук Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні