Рішення
від 03.02.2010 по справі 12/184пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

03.02.10 р.                                                                                    Справа № 12/184пн                               

Господарський суд Донецької області у складі судді Склярук О.І.

при секретарі судового засідання Здоренко В.В.

за участю представників сторін

від позивачів 1 та 2  – ОСОБА_1 за довір.

від позивача 3 – не з”явився

від відповідача – не з”явився

розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом

ОСОБА_2 м. Донецьк, ОСОБА_3 с.Теліковка , Саратівська обл,  РФ , ОСОБА_4 м.Донецьк

до Товариства з обмеженою відповідальністю “Дельта-Фарм-Плюс” м.Донецьк

про зобов”язання вчинити дії.

СУТЬ СПОРУ

  ОСОБА_2 м.Донецьк, ОСОБА_3 с.Теліковка , Саратівська обл, РФ, ОСОБА_4 м.Донецьк звернулися до господарського суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю “Дельта-Фарм-Плюс” м.Донецьк та просили суд  зобов”язати відповідача надати учасникам товариства  копії наступних документів за весь період діяльності товариства з обмеженою відповідальністю “Дельта-Фарм-Плюс” для ознайомлення, а саме:  

- бухгалтерські документи Товариства ( договори, банківські документи, базу клієнтів товариства, поточні документи товариства)

- фінансово-господарські документи Товариства

- внутрішні документи Товариства ( адміністративно-розпорядчі документи, посадові інструкції, штатний розклад)

-  річний баланс Товариства

- звіти про фінансово-господарську діяльність товариства

-  протоколи ревізійної комісії

- протоколи загальних зборів органів управління Товариства

, а також зобов”язати  Товариство провести аудиторську  перевірку фінансово-господарської діяльності Товариства із залученням професійного аудитора з обов”язковим погодженням кандидатури аудитора із учасниками товариства.

  В обгрунтування своїх позовних вимог позивачі посилаються, на порушення з боку відповідача,  їх прав на ознайомлення з документами, ч.1 ст.10 Закону України “Про господарські товариства”, п.5 ч.1 ст.116 Цивільного кодексу  України, ч.1 ст.188 Господарського кодексу України.  

     Відповідач своїх представників у судові засідання не направив, але надіслав до суду відзив на позовну заяву,  в якій повідомив, що з його боку ні яких перешкод в ознайомлені з документами не має, вимогу щодо проведення аудиту задоволено у повному обсязі, що підтверджується зокрема повідомленням на адресу позивачів, про проведення загальних зборів учасників товариства, які повинні відбутися 28.12.2009 року об 11 годині за адресою місцезнаходження ТОВ “Дельта-Фарм- Плюс”:  м.Донецьк,  вул. Куйбишева,15-б.

    Під час розгляду справи представники позивачів повідомили та надали документи, якими підтверджували, що у зазначену дату та у визначеному у повідомлені місці, загальні  збори не відбулися, підприємство там не знаходиться.

  Дослідивши обставини справи,  вислухав пояснення представників позивачів господарський суд встановив

   Позивачі є учасниками Товариства з обмеженою відповідальністю “Дельта-Фарм-Плюс” .

   Статут зазначеного товариства зареєстровано у новій  редакції  28.12.2007 р.

   Згідно статуту товариства,   учасниками товариства є:  

-   ОСОБА_5,   який володіє 25 % статутного капіталу

-          ОСОБА_2, який володіє 5% статутного капіталу

-          ОСОБА_6, який володіє 22,5 % статутного капіталу

-          ОСОБА_3, яка володіє 22,5% статутного капіталу

-          ОСОБА_4 Геннадієвна, яка володіє 25% статутного капіталу

   03.11.2009 року  Позивачі звернулися до відповідача з вимогою, відповідно до порядку та абзацу 2, 3 пункту 13.1 Статуту товариства  та просили надати копії документів за весь період діяльності товариства, а саме:

- бухгалтерські документи Товариства ( договори, банківські документи, базу клієнтів товариства, поточні документи товариства)

- фінансово-господарські документи Товариства

- внутрішні документи Товариства ( адміністративно-розпорядчі документи, посадові інструкції, штатний розклад)

-  річний баланс Товариства

- звіти про фінансово-господарську діяльність товариства

-  протоколи ревізійної комісії

- протоколи загальних зборів органів управління Товариства

   Зазначені копії документів просили надіслати за адресою АДРЕСА_1.

   Вимога була надіслана кур”єрською поштою із повідомленням про вручення, як на юридичну адресу Товариства,  так і на адресу директора Товариства.

   Як свідчать матеріали справи та пояснення представників сторін,  04.09.2009 року о 13 год 15 хвил вимога,    надіслана на адресу директора товариства,  вручена директору Товариства,  про що свідчить підпис на повідомлені про вручення. Вимога,  надіслана на адресу товариства  повернута із вказівкою про те, що за даною адресою організація  “ДЕЛЬТА-ФАРМ-ПЛЮС” не існує.

   28.11.2009 року на адресу учасників товариства  надіслано повідомлення за підписом директора Товариства,  щодо можливості  ознайомлення у будь-який час з документами за адресою м.Донецьк,  вул. Куйбишева,15-б та отримання копій, а також щодо   згоди на  укладання договору на проведення аудиту та про проведення загальних зборів учасників товариства 28.12.2009 року об 11 год. за адресою м.Донецьк вул. Куйбишева,15-б.

  Згідно письмових пояснень представників позивачів, 28.12.2009 року позивачі з”явилися за зазначеною адресою, але відповідач там не розташований, що підтверджується доданими до пояснення документами.

  Зазначена  обставина свідчить про те, що позивачі ні яким чином не можуть ознайомитися з документами товариства особисто або через своїх представників у місці, яке  зазначено керівником Товариства. Враховуючі відсутність іншої адреси, де можливо ознайомитися з документами,  вони вимагають  надіслання копій цих документів на їх адресу.   

   Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна із сторін повинна довести ті обставини справи,  на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

   З огляду на наведене, суд приходить до висновку, що відповідач не довів ,

відсутність  спору між ним та  позивачами з приводу питань щодо ознайомлення з документами та проведення аудиту, а тому суд розглядає спір по суті.

   Розглядаючи зазначений спір, суд виходить з наступного.

   Згідно п.13.1 Статуту товариства учасники товариства мають право:

-          у будь-який час   ознайомитися з фінансово-господарськими, бухгалтерськими  документами ( договорами, банківськими документами, базою клієнтів та  іншими даними, а також іншими поточними документами Товариства

-          ознайомитися з внутрішними документами Товариства ( админістративно-розпорядчими документами, посадовими інструкціями, штатним розкладом та іншими документами)

-          ознайомитися з річними  балансами, звітами про фінансово-господарську діяльність Товариства, протоколами ревізійної комісії, загальних зборів органів управління Товариства, тощо.

-          вимагати проведення аудиторської перевірки фінансово-господарської діяльності товариства із залученням професійного аудитора. Витрати, пов”язані з проведенням такої перевірки,  сплачуються учасником.

   Відповідно до  частини 3 пункту 13.1 розділу 13 Статуту Товариства, виконавчий орган Товариства ( Директор) за вимогою учасників зобов”язаний протягом одного дня надати документи ( копії). У випадку неможливості надання необхідних документів у вказані вище терміни,  Директор повинен письмово сповістити Учасників Товариства про причини неможливості надання цих документів та як тільки стане це можливо, надати необхідні документи.

  Як зазначалося вище, позивачі вимагали надати їм певні документи, що підтверджується копією  вимоги,  доданої до справи. Доказів виконання цієї вимоги суду не надано.

   У вище зазначеній вимозі,  позивачі також вимагали проведення аудиторської перевірки фінансово-господарської діяльності Товариства із залученням професійного аудитора з обов”язковим погодженням його кандидатури з Учасниками Товариства протягом 7 днів з моменту отримання вимоги, при цьому зобов”язались оплатити послуги аудитора після погодження його кандидатури.   Доказів виконання цієї вимоги суду також не надано.

   Згідно ст.17 Закону України “Про господарські товариства” перевірка фінансової діяльності товариства здійснюється  державними податковими інспекціями, іншими державними органами у межах їх компетенції, ревізійними комісіями та аудиторськими організаціями.

    Пунктом 13.1. Статуту Товариства передбачено право учасників товариства на проведення аудиторської перевірки фінансово-господарської діяльності товариства із залученням професійного аудитора.

   Згідно частини 1 ст. 10 Закону України “Про господарські товариства” учасники товариства мають право, зокрема, одержувати інформацію про діяльність товариства. На вимогу учасника товариства зобов”язано надавати йому  для ознайомлення річні баланси, звіти товариства про його діяльність, протоколи зборів.  

   Відповідно до приписів пункту 5 частини 1 статті 116 ЦК України, учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчими документами товариства та законом,  одержувати інформацію про діяльність товариства.

   Частиною 1 статті 88 Господарського кодексу України закріплено, що учасники товариства мають право отримувати інформацію про діяльність товариства. На вимогу учасника,  товариства зобов”язано надати йому для ознайомлення річні баланси, звіти про фінансово-господарську діяльність товариства, протоколи ревізійної комісії, протоколи зборів органів управління тощо.

    Відповідно до п. 36 Постанови Пленуму Верховного суду України від 24.10.2008 року за № 13 “Про практику розгляду судами корпоративних спорів” способом захисту права учасника господарського товариства на отримання інформації про діяльність товариства, є спонукання в судовому порядку до виконання товариством дій – надання відповідної інформації.

   Цим же пунктом передбачено, що господарське товариство зобов”язано   надавати учасникам ( акціонерам) на його вимогу лише документи звітного характеру ( річні баланси, звіти про фінансово-господарську діяльність, протоколи ревізійної комісії,  протоколи зборів органів управління товариства та інформацію , що міститься в установчих документах товариства, а не будь- яку інформацію щодо господарської діяльності товариства, якщо інше не передбачено установчими документами.

   Як свідчать матеріали справи, зобов”язання товариства надавати учасникам документи, які вимагають для ознайомлення позивачі, закріплено у п.13 Статуту товариства, що є установчим документом.

    З огляду на наведене,  позовні вимоги позивачів є такими, що підлягають задоволенню.

   Судові витрати покласти на відповідача

    На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 33,43,49, ст.ст. 82-85 ГПК України, господарський суд

                                            ВИРІШИВ

     Позов задовольнити

     Зобов”язати  Товариство з обмеженою відповідальністю “ Дельта-Фарм-Плюс” ( м. Донецьк, влу.Куйбишева, б.15-б, ЄДРПОУ 30701362)   надати учасникам товариства  ОСОБА_2 м.Донецьк, ОСОБА_3 с.Теліковка , Саратівська обл, РФ, ОСОБА_4 м.Донецьк  копії наступних документів за весь період діяльності товариства з обмеженою відповідальністю “Дельта-Фарм-Плюс” для ознайомлення, а саме:  

- бухгалтерські документи ТОВ ( договори, банківські документи, базу клієнтів товариства, поточні документи товариства)

- фінансово-господарські документи Товариства

- внутрішні документи Товариства ( адміністративно-розпорядчі документи, посадові інструкції, штатний розклад)

-  річний баланс Товариства

- звіти про фінансово-господарську діяльність товариства

-  протоколи ревізійної комісії

-          протоколи загальних зборів органів управління Товариства

  Зобов”язати  Товариство з обмеженою відповідальністю “ Дельта-Фарм-Плюс”( м. Донецьк, влу.Куйбишева, б.15-б, ЄДРПОУ 30701362) провести аудиторську  перевірку фінансово-господарської діяльності Товариства із залученням професійного аудитора з обов”язковим погодженням кандидатури аудитора із учасниками товариства.

  Стягнути з Товариство з обмеженою відповідальністю “ Дельта-Фарм-Плюс”( м. Донецьк, вул. Куйбишева, б.15-б, ЄДРПОУ 30701362) на користь ОСОБА_2 м.Донецьк, ОСОБА_3 с.Теліковка , Саратівська обл, РФ, ОСОБА_4 м. Донецьк   витрати по сплаті державного мита у сумі 85 грн та витрати по сплаті за інформаційне-технічне забезпечення судового процесу у сумі 236 грн

          

Суддя                                                                                              

Дата ухвалення рішення03.02.2010
Оприлюднено29.07.2010
Номер документу7732981
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/184пн

Постанова від 28.02.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Новікова Р.Г.

Ухвала від 27.02.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Новікова Р.Г.

Ухвала від 31.01.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Новікова Р.Г.

Ухвала від 29.12.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Новікова Р.Г.

Рішення від 27.09.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 22.09.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 08.09.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Рішення від 03.02.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 14.01.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 14.01.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні