Ухвала
від 09.10.2018 по справі 522/6194/18
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

09.10.2018

№ 522/6194/18

№ 1-«кс»/522/17123/18

УХВАЛА

Іменем України

09 жовтня 2018 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого з ОВС 1 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню за № 32017160000000072 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 15, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 212 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

На розгляд до слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС 1 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором, про тимчасовий доступ до речей і документів.

Обґрунтовуючи клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню № 32017160000000072 від 15.08.2017 за фактом умисного ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, та за фактом замаху на привласнення бюджетних коштів у особливо великих розмірах службовими особами даного підприємства, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України.

Згідно матеріалів кримінального провадження, службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за період з 01.06.2015 по 31.12.2016 по фінансово-господарським відносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) ухились від сплати податку на додану вартість та податку на прибуток підприємства на загальну суму 4770860,73 грн.

Так, у зазначений період службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » відображено у податковій звітності взаємовідносини на суму понад 15 млн. грн. щодо виконання робіт ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », на якому оформлено лише 2 особи, що може свідчити про безтоварний характер вказаних операцій, безпідставне формування податкового кредиту з податку на додану вартість та завищення витрат, що враховуються при визначенні об`єкта оподаткування з податку на прибуток підприємства.

Також, відповідно до повідомлення про вчинення злочину від 22.09.2017, службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » для участі у тендерній закупівлі робіт по будівництву недобудованого лікувального корпусу ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » подано тендерному комітету державної установи документи, у яких відображені недостовірні відомості щодо наявних працівників відповідної кваліфікації, що може призвести до розкрадання бюджетних коштів.

Для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у даному кримінальному провадженні у слідства виникла необхідність долучити до матеріалів кримінального провадження документи, які зберігаються у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), а саме первинні документи щодо взаємовідносин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з контрагентами виконавцями робіт, замовниками яких виступало ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), документів щодо залучених для виконання робіт працівників, та документів щодо виплати їм заробітних плат/грошової винагороди.

У ході досудового розслідування на відповідні вимоги від 05.02.2018, 27.08.2018 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не надано зазначені документи, що унеможливлює підтвердження господарських взаємовідносин між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та встановлення повного кола осіб, які можуть бути причетні до вчинення злочину.

Дані документи перебувають у володінні та зберігаються у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), містять відомості, що є предметом доказування у кримінальному провадженні, впливають на визначення розміру завданих державному бюджету збитків у вигляді несплати податків та являються джерелом доказів. Довести вищевказані обставини, інакше ніж за допомогою цих документів, не передбачається можливим. Вилучення копій зазначених у клопотанні документів необхідне для використання при проведенні слідчих дій.

Слідчий в судове засідання по розгляду вказаного клопотання не з`явився, проте надав заяву, в якій зазначено, що він клопотання підтримує та просить провести розгляд за його відсутності.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачений цим Кодексом, в зв`язку з чим суд вважає за можливе розглянути клопотання за відсутності слідчого та прокурора.

Крім того, слідчий в клопотанні обґрунтовано довів що виклик представників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), може призвести до передчасного розголошення відомостей, які безпосередньо стосуються суті кримінального провадження та процесуальних дій, які заплановано провести з метою збирання доказів, у зв`язку з чим існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Відповідно до ч.2 ст.163 КПК України, якщо сторона кримінально провадження, яка звернулась з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

У відповідності до ч.4 ст. 107 КПК України, розгляд клопотання проведено за відсутності учасників судового провадження та без фіксації за допомогою технічних засобів, оскільки всі особи, які беруть участь у судовому провадженні до суду не з`явилися.

Розглянувши клопотання, вивчивши надані до клопотання матеріали, вважаю необхідним клопотання задовольнити, з наступних підстав.

Відповідно до ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

В ході досудового розслідування вказаного кримінального правопорушення виникла необхідність в тимчасовому доступі до документів з можливістю вилучення їх копій у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), а саме до: договорів з усіма додатковими угодами та специфікаціями, актів здачі-приймання виконаних робіт/наданих послуг/отриманих товарів, видаткових, податкових (з відомостями щодо їх реєстрації у ЄРПН) накладних, платіжних доручень, рахунків на оплату, інших документів, що підтверджують здійснення господарських операцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з контрагентами виконавцями робіт, замовниками яких виступало ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за період з 01.06.2015 по 31.12.2016; та документів щодо залучених ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) до виконання робіт, замовником яких виступало ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), працівників, будівельної техніки, обладнання, інших документів щодо витрат, здійснених ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » для виконання робіт для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за період з 01.06.2015 по 31.12.2016;

Вказані вище документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами, кримінального провадження у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та необхідні для встановлення істини по даному кримінальному провадженню, зокрема для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного кримінального провадження.

Вилучення копій зазначених документів обґрунтовується необхідністю використання вказаних документів при проведенні слідчих дій, в ході досудового розслідування по кримінальному провадженню, а також для ідентифікації особи, в діях якої можливі ознаки вчинення кримінального правопорушення.

Крім того, зазначені документи містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту і обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, тобто мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженню та являються джерелом доказів.

Як вбачається з клопотання та наданих до суду матеріалів, слідчим було обґрунтовано доведено, що вказані документи мають суттєве доказове значення для встановлення істини по справі, а довести вищенаведені обставини іншим способом не надається можливим.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст.159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу та вилучення зазначених в клопотанні документів.

Керуючись ст.ст.159,160, 162,163,164 КПК України,-

УХВАЛИВ :

Клопотання старшого слідчого з ОВС 1 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню за № 32017160000000072 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 15, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 212 КК України, задовольнити.

Надати старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , групі слідчих по даному кримінальному провадженню або особам, що будуть діяти за дорученням слідчого, тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення їх копій у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), а саме до:

- договорів з усіма додатковими угодами та специфікаціями, актів здачі-приймання виконаних робіт/наданих послуг/отриманих товарів, видаткових, податкових (з відомостями щодо їх реєстрації у ЄРПН) накладних, платіжних доручень, рахунків на оплату, інших документів, що підтверджують здійснення господарських операцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з контрагентами виконавцями робіт, замовниками яких виступало ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за період з 01.06.2015 по 31.12.2016;

- документів щодо залучених ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) до виконання робіт, замовником яких виступало ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), працівників, будівельної техніки, обладнання, інших документів щодо витрат, здійснених ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » для виконання робіт для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за період з 01.06.2015 по 31.12.2016;

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення09.10.2018
Оприлюднено24.02.2023

Судовий реєстр по справі —522/6194/18

Ухвала від 13.07.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 09.10.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Самойленко Д. О.

Ухвала від 11.09.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Самойленко Д. О.

Ухвала від 13.07.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 13.07.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 13.07.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 17.08.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Самойленко Д. О.

Ухвала від 17.08.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Самойленко Д. О.

Ухвала від 17.08.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Самойленко Д. О.

Ухвала від 17.08.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Самойленко Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні