Ухвала
від 12.10.2018 по справі 335/11398/18
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/11398/18 1-кс/335/7569/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 жовтня 2018 року слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданніклопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017080000000351від 28.11.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 191 ч. 3 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До суду за погодженням з прокурором звернувся старший слідчий СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, мотивуючи свої вимоги тим, що під час проведення досудового розслідування встановлено, що група осіб використовуючи первинні документи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " /ЄДРПОУ НОМЕР_1 / надає послуги з «конвертації» грошових коштів керівництву суб`єктів господарювання реального сектору економіки, що в свою чергу надає можливість привласнення в подальшому таких грошових коштів керівниками таких підприємств.

На протязі 2017 року невстановленими особами, використовуючи реквізити та первинні документи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " на замовлення керівництва ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код НОМЕР_2 ) сформували останньому штучний податковий кредит з ПДВ у розмірі 334,1 тис. грн. та конвертували грошові кошти в сумі 2,1 млн. грн. та в готівковій формі повернули керівництву ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", які останніми було використано з метою особистого збагачення.

ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " сформовано податковий кредит за рахунок суб`єктів господарювання у яких в свою чергу відсутнє придбання товарів, реалізованих в адресу останнього.

Таким чином, встановленою групою осіб, за попередньою змовою з керівництвом ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", використовуючи реквізити та первинні документи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " в період 2017 року лише створено документальну видимість реалізації товарів/послуг (запчастини та послуги з їх ремонту) в адресу ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 ", що в свою чергу призвело до не надходження до державного бюджету податку на додану вартість в сумі 334,1 тис, грн. та подальшої розтрати зазначених коштів.

Вказані дії можуть свідчити про нікчемність господарських операцій та їх документального оформлення виключно з метою заволодіння, привласнення та розтрати грошових коштів в сумі 2,1 млн. грн., тому числі ПДВ в сумі 334,1 тис. грн.

Допитаний в якості свідка директор ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " ОСОБА_4 пояснив, що приблизно у листопаді 2015 року громадяни на ім`я ОСОБА_5 та ОСОБА_6 звернулись до нього та запропонували за окрему платню зареєструвати на його ім`я підприємство. Зі слів ОСОБА_4 вказані чоловіки повідомили йому, що окрім реєстрації підприємства йому ніяких дій вчиняти не потрібно, а всіма питаннями вони будуть займатись самостійно. За вказану послуг, а саме підписання реєстраційних документів та фінансово-господарських документів чоловіки пообіцяли йому грошову винагороду. На пропозицію ОСОБА_7 та ОСОБА_6 він погодився та зареєстрував на своє ім`я підприємство ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ". Зі слів ОСОБА_4 особисто він фінансово господарську діяльність на зазначеному підприємстві не здійснював.

ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 "/ЄДРПОУ НОМЕР_1 / в ходіведення господарськоїдіяльності використовуєрозрахункові рахунки№№ НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 відкриті уПАТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", МФО НОМЕР_6 . Юридична адреса ПАТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_5 ": АДРЕСА_1 .

На теперішній час з метою встановлення обставин вчиненого правопорушення, слідчий просить надати дозвіл на тимчасовий доступ із можливістю вилучення оригіналів банківських документів, які перебувають у володінні ПАТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " /код ЄДРПОУ НОМЕР_7 / за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- виписки руху грошових коштів по рахункам №№ НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , відкритих ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 "/ЄДРПОУ НОМЕР_1 /вПАТ КБ« ІНФОРМАЦІЯ_5 » МФО НОМЕР_6 із вказівкоюдати ірозшифровкою проведеноїоперації,номера документа,призначення платежу,найменування контрагентів,коду ЄДРПОУ,МФО банку,розрахункового рахункуконтрагентів,з моментувідкриття рахункудо теперішньогочасу,в електронномута паперовому носіяхінформації,а такожінших рахунківвідкритих ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 "/ЄДРПОУ НОМЕР_1 /в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » МФО НОМЕР_6 ;

- юридичну справу ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " /ЄДРПОУ НОМЕР_1 /;

- платіжні доручення, чеки на зняття грошових коштів, банківські картки із зразками підпису та відтиском печатки ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " /ЄДРПОУ НОМЕР_1 /;

- електронні платіжні документи, які надходили до банку по системах Клієнт-Банк, Інтернет-Банк, СМС послуги та ін. на підставі яких банком здійснювався переказ грошових коштів на рахунки інших суб`єктів із зазначенням анкетних даних особи, пароль якої вказаний на даних електронних платіжних документах ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " /ЄДРПОУ НОМЕР_1 /.

Від слідчого надійшла заява про розгляд клопотання у його відсутність, в якій просив клопотання задовольнити.

Представник особи, у володінні якої знаходяться документи, у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду клопотання слідчого повідомлявся належним чином, причини неявки суду не повідомив. З урахуванням приписів ч. 4 ст. 163 КПК України слідчий суддя вважав за можливе розглянути клопотання слідчого за його відсутності.

Відповідно до частини 1 статті 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Згідно з пунктом 5 частини першої статті 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Як передбаченочастиною п`ятоюстатті 163КПК Українислідчий суддя,суд постановляєухвалу пронадання тимчасовогодоступу доречей ідокументів,якщо сторонакримінального провадженняу своємуклопотанні доведенаявність достатніхпідстав вважати,що ціречі абодокументи: перебуваютьабо можутьперебувати уволодінні відповідноїфізичної абоюридичної особи; саміпо собіабо всукупності зіншими речамиі документамикримінального провадження,у зв`язкуз якимподається клопотання,мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

За нормою частини шостої цієї ж статті слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Зазначені слідчим обставини вказують, що тимчасовий доступ до речей та документів надасть змогу органу досудового розслідування встановити фактичні обставини вчинення ймовірного злочину, які можуть мати доказове значення під час судового розгляду, при цьому підтвердження обставин, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів в інший спосіб є неможливим.

Проаналізувавши доводи клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що вказані у клопотанні речі та документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому наявні підстави для надання слідчому тимчасового доступу до цих речей і документів.

Вимога слідчого про доручення проведення тимчасового доступу іншим особами за його дорученням задоволенню не підлягає, оскільки це суперечить нормі ч. 1 ст. 164 КПК України.

Поряд із цим, вимога слідчого про надання дозволу на тимчасовий доступ заступнику начальникапершого відділуУВБ ТОДФС уЗапорізькій областіГУ ДФСу Запорізькійобласті ОСОБА_8 ,старшому оперуповноваженомув ОВСпершого відділуУВБ ТОДФС уЗапорізькій областіГУ ДФСу Запорізькійобласті ОСОБА_9 ,старшому оперуповноваженомув ОВСпершого відділуУВБ ТОДФС уЗапорізькій областіГУ ДФСу Запорізькійобласті ОСОБА_10 задоволенню не підлягає, оскільки до матеріалів клопотання не надано доручення про проведення слідчих (розшукових) дій на ім`я вказаних оперуповноважених.

Підсумовуючи вищевикладене, клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню.

Керуючись статтями 159 163, 369, 372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Надати старшому слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , заступникові начальника відділу СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_11 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_12 , слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_13 , слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_14 , слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_15 , старшому слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_16 дозвіл на тимчасовий доступ із можливістю вилучення оригіналів банківських документів, які перебувають у володінні ПАТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " /код ЄДРПОУ НОМЕР_7 / за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- виписки руху грошових коштів по рахункам №№ НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , відкритих ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 "/ЄДРПОУ НОМЕР_1 /вПАТ КБ« ІНФОРМАЦІЯ_5 » МФО НОМЕР_6 із вказівкоюдати ірозшифровкою проведеноїоперації,номера документа,призначення платежу,найменування контрагентів,коду ЄДРПОУ,МФО банку,розрахункового рахункуконтрагентів,з моментувідкриття рахункудо теперішньогочасу,в електронномута паперовому носіяхінформації,а такожінших рахунківвідкритих ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 "/ЄДРПОУ НОМЕР_1 /в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » МФО НОМЕР_6 ;

- юридичну справу ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " /ЄДРПОУ НОМЕР_1 /;

- платіжні доручення, чеки на зняття грошових коштів, банківські картки із зразками підпису та відтиском печатки ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " /ЄДРПОУ НОМЕР_1 /;

- електронні платіжні документи, які надходили до банку по системах Клієнт-Банк, Інтернет-Банк, СМС послуги та ін. на підставі яких банком здійснювався переказ грошових коштів на рахунки інших суб`єктів із зазначенням анкетних даних особи, пароль якої вказаний на даних електронних платіжних документах ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " /ЄДРПОУ НОМЕР_1 /.

У задоволенні іншої частини вимог клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали протягом тридцяти днів з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Умисне невиконання ухвали суду тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену ст. 382 КК України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення вказаних документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.10.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу77387745
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —335/11398/18

Ухвала від 06.11.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соляник А. В.

Ухвала від 06.11.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соляник А. В.

Ухвала від 06.11.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соляник А. В.

Ухвала від 12.10.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соляник А. В.

Ухвала від 12.10.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соляник А. В.

Ухвала від 12.10.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соляник А. В.

Ухвала від 12.10.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соляник А. В.

Ухвала від 12.10.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соляник А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні