Ухвала
від 24.10.2018 по справі 826/4910/18
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 826/4910/18

УХВАЛА

24 жовтня 2018 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді: Самойлюк Г.П.,

при секретарі: Казарян С.Б.

сторін:

позивач: Стародубець М.В. (представник за довіреністю)

відповідачі:

ТОВ "Цивільжитлобуд": Ніколаєва А.О. (представник за довіреністю)

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі питання про зупинення провадження по справі,-

В С Т А Н О В И В:

26.03.2018 р. Державна авіаційна служба України звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Комунального підприємства "Міське капітальне будівництво", Товариства з обмеженою відповідальністю "Цивільжитлобуд", Управління Державної архітектурно - будівельної інспекції Одеської міської ради, Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області, Овідіопольської районної державної адміністрації, в якому просить:

зобов'язати Комунальне підприємство "Міське капітальне будівництво" виконати рішення Державіаслужби №114 від 13 лютого 2018 року;

зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Цивільжитлобуд" виконати рішення Державіаслужби №115 від 13 лютого 2018 року;

визнати протиправною бездіяльність Таїровської селищної ради, Овідіопольської районної державної адміністрації в частині погодження об'єкта будівництва за адресою: Одеська область, село Таїрово, вулиця Костанди, 162, з Державіаслужбою та зобов'язати вчинити дії щодо погодження вищезазначеного будівництва;

визнати протиправними дії Управління Державної архітектурно - будівельної інспекції Одеської міської ради щодо видачі декларацій про готовність об'єкта до експлуатації №№ОД 143163651347, ОД №143163651295 та Таїровської селищної ради, Овідіопольської районної державної адміністрації щодо видачі дозвільних документів на початок виконання будівельних робіт та містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки по об'єкту будівництва за адресою: Одеська область, село Таїрово, вулиця Костанди, 162 та скасувати їх.

Згідно ухвали судді Окружного адміністративного суду міста Києва від 30.03.2018р. дану справу передано на розгляд Одеського окружного адміністративного суду.

Ухвалою судді Одеського окружного адміністративного суду від 04.06.2018р. справу прийнято до провадження, позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу десятиденний строк для усунення недоліків.

Ухвалою судді Одеського окружного адміністративного суду від 03.07.2018р. відкрито провадження по справі та визначено розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження; встановлено відповідачам п'ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву; встановлено позивачу п'ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив; встановлено відповідачам п'ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення; встановлено учасникам справи п'ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання заяв з процесуальних питань; зобов'язано відповідачів надати до суду письмові докази по справі; призначено підготовче засідання по справі на 19.07.2018р. о 09 год. 15 хв., яке було перенесено на 31.08.2018р. на 11 год. 00 хв.

Ухвалою суду від 31.08.2018р. позовну заяву залишено без розгляду в частині позовних вимог щодо:

зобов'язання Комунального підприємства "Міське капітальне будівництво" виконати рішення Державіаслужби №114 від 13 лютого 2018 року;

зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Цивільжитлобуд" виконати рішення Державіаслужби №115 від 13 лютого 2018 року;

визнання протиправною бездіяльності Таїровської селищної ради, Овідіопольської районної державної адміністрації в частині погодження об'єкта будівництва за адресою: Одеська область, село Таїрово, вулиця Костанди, 162, з Державіаслужбою та зобов'язати вчинити дії щодо погодження вищезазначеного будівництва;

визнання протиправними дій Таїровської селищної ради, Овідіопольської районної державної адміністрації щодо видачі дозвільних документів на початок виконання будівельних робіт та містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки по об'єкту будівництва за адресою: Одеська область, село Таїрово, вулиця Костанди, 162 та скасувати їх.

Ухвалою суду від 31.08.2018р. залучено до участі у справі в якості співвідповідача Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області (65107, м.Одеса, вул. Канатна, 83); продовжено строк підготовчого провадження по справі на тридцять днів; надано Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області строк для подання відзиву на позов до 20.09. 2018 р. включно; відкладено підготовче засідання по справі на 26.09.2018 р. о 15 год. 30 хв.

Ухвалою суду від 26.09.2018 р., яка занесена до протоколу засідання, оголошено перерву у підготовчому засіданні до 02.10.2018 р. 14 год. 00 хв.

У підготовче засідання 02.10.2018 р. з'явились представники позивача та Товариства з обмеженою відповідальністю "Цивільжитлобуд". Інші учасники справи явку представників не забезпечили, про дату, час та місце його проведення повідомлені належним чином та завчасно.

Ухвалою суду від 02.10.2018 р., яка занесена до протоколу засідання, суд замінив неналежного відповідача Управління Державної архітектурно - будівельної інспекції Одеської міської ради на належного Управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради.

Ухвалою суду від 02.10.2018р. підготовче провадження у справі закрито; призначено судове засідання для розгляду справи по суті на 24.10.2018 р. о 10 год. 00 хв.

Судом поставлено на обговорення питання про зупинення провадження по справі до набрання законної сили судовим рішенням Великої Палати Верховного Суду у справі №810/3046/17 (провадження № К/9901/16928/18).

Представник позивача в судовому засіданні зазначив про доцільність зупинення провадження у справі.

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю "Цивільжитлобуд" залишив вирішення зазначеного питання на розсуд суду.

Інші учасники справи до судового засідання явку представників не забезпечили, про дату, час та місце проведення останнього повідомлені належним чином та завчасно.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази в їх сукупності, проаналізувавши предмет спору та характер спірних правовідносин, позовні вимоги та склад учасників судового процесу, зібравши відповідні докази, суд дійшов висновку про наявність підстав для зупинення провадження у справі, з огляду на наступне.

Відповідності до п.5 ч.2 ст.236 КАС України суд має право зупинити провадження у справі в разі перегляду судового рішення у подібних правовідносинах (в іншій справі) у касаційному порядку палатою, об'єднаною палатою, Великою Палатою Верховного Суду - до набрання законної сили судовим рішенням касаційної інстанції.

Судом встановлено, що ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 05.06.2018 року справу №810/3046/17 за позовом Державної авіаційної служби України до ОСОБА_4, Державної архітектурно-будівельної інспекції України, Києво-Святошинської районної державної адміністрації, ТОВ "Будівельно-комерційна фірма "Інвікта", Софіївсько-Борщагівської сільської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Служба безпеки України, ДП обслуговування повітряного руху України, Міністерство оборони України, Регіональний структурний підрозділ "Київцентраеро", КП Міжнародний аеропорт "Київ" (Жуляни), про зобов'язання вчинити певні дії та визнання незаконним та скасування дозволу на будівництво передано на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

У наведеній ухвалі зазначено, що заявник вказує, що дана справа належить до розгляду в порядку адміністративного судочинства, оскільки, на думку позивача, до компетенції адміністративних судів належать спори за зверненням суб'єкта владних повноважень, в яких одночасно можуть бути відповідачами юридичні особи, в чітко визначених законами України випадках. Отже, заявник касаційної скарги оскаржує судові рішення саме з мотивів порушення судом правил предметної юрисдикції. Також позивач просив визнати незаконними та скасувати дозволи на виконання будівельних робіт та містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки по об'єктам будівництва за вказаними адресами.

Станом на 24.10.2018 р. інформація щодо прийняття Великою Палатою Верховного Суду рішення у справі №810/3046/17 відсутня.

В той же час, предметом розгляду даної справи є питання щодо визнання правомірності дій щодо реєстрації декларацій про готовність об'єкта до експлуатації ОД № 143163651347, ОД №143163651295.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 69 Повітряного кодексу України на приаеродромній території запроваджується особливий порядок здійснення діяльності, яка може вплинути на безпеку авіації та створити перешкоди для роботи наземних засобів зв'язку, навігації та спостереження. До такої діяльності належить, зокрема, будівництво.

Згідно ч. 10 ст. 69 ПК України органи виконавчої влади, юридичні та фізичні особи незалежно від форми власності, які допустили порушення порядку діяльності, зазначеної в частині другій цієї статті, містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки, зобов'язані згідно з рішенням уповноваженого органу з питань цивільної авіації припинити будівництво чи діяльність, зазначену в частині другій цієї статті, до вирішення питання щодо можливості та умов подальшого будівництва відповідно до законодавства.

При цьому, приписи ч. 11 ст. 69 Повітряного кодексу визначають, що будь-яка шкода, заподіяна власникові або експлуатантові аеродрому, постійного злітно-посадкового майданчика чи аеропорту та споживачу їхніх послуг, у тому числі експлуатанту повітряного судна, внаслідок порушень, пов'язаних з будівництвом, реконструкцією чи іншою діяльністю на приаеродромній території, підлягає відшкодуванню відповідно до закону.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, спірні правовідносини виникли з підстав здійснення будівництва на приаееродромній території.

Отже, до Великої Палати Верховного Суду передано для перегляду у касаційному порядку судове рішення у подібних правовідносинах, які близькі по своїй суті з вимогами, що є предметом спору у даній справі.

За таких обставин, на підставі всебічного аналізу обставин у справі, суд дійшов висновку про наявність підстав для зупинення провадження у даній справі на підставі п.5 ч.2 ст.236 КАС України до набрання законної сили судовим рішенням Великої Палати Верховного Суду у справі №810/3046/17.

Керуючись ст.ст. 4, 160, 205, 229, 236, 246, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

УХВАЛИВ:

Зупинити провадження у справі № 826/4910/18 за позовом Державної авіаційної служби України до Комунального підприємства "Міське капітальне будівництво", Товариства з обмеженою відповідальністю "Цивільжитлобуд", Управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради , Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області, Овідіопольської районної державної адміністрації, Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області про визнання протиправними дій та скасування декларацій про готовність об'єкта до експлуатації ОД № 143163651347, ОД №143163651295 до набрання законної сили судовим рішенням Великої Палати Верховного Суду у справі №810/3046/17 (провадження № К/9901/16928/18).

Ухвала про зупинення провадження у справі може бути оскаржена в порядку та строки передбачені ст. ст. 295-297 КАС України.

Ухвала набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 256 КАС України.

Повний текст ухвали виготовлено та підписано 29.10.2018р.

Суддя: Г.П. Самойлюк

Дата ухвалення рішення24.10.2018
Оприлюднено29.10.2018
Номер документу77432903
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/4910/18

Постанова від 30.11.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Ухвала від 29.11.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Ухвала від 18.12.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Саприкіна І.В.

Постанова від 23.10.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Градовський Ю.М.

Постанова від 23.10.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Градовський Ю.М.

Ухвала від 11.07.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Градовський Ю.М.

Ухвала від 08.07.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Градовський Ю.М.

Рішення від 27.05.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Самойлюк Г. П.

Ухвала від 24.10.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Самойлюк Г. П.

Ухвала від 24.10.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Самойлюк Г. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні