Ухвала
від 25.10.2018 по справі 650/1085/18
ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 650/1085/18

провадження № 1-кп/650/144/18

УХВАЛА

Іменем України

25 жовтня 2018 року Великоолександрівський районний суд Херсонської області в складі:

головуючого судді: ОСОБА_1

за участю: секретаря: ОСОБА_2 ,

прокурора: ОСОБА_3 ,

обвинуваченого: ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Велика Олександрівка клопотання прокурора Бериславської місцевої прокуратури Херсонської області ОСОБА_3 про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Рівнопілля, Високопільського району, Херсонської області, громадянина України, не працюючого, не одруженого, з базовою загальною середньою освітою, дітей не має, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,раніше неодноразово судимий останнього разу 27.12.2017 року Великоолександрівським районним судом Херсонської області за ч. 2 ст. 185 КК України до 2 років позбавлення волі, на підставі ст. 75 КК України іспитовий строк 2 роки, судимість за що в установленому законом порядку не знята та не погашена, який обвинувачується у вчиненні злочину за ст. 185 ч.3 КК України,

встановив:

25 жовтня 2018 року прокурор звернувся до суду із вказаним клопотанням в якому просить застосувати щодо обвинуваченого ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

В обґрунтування клопотання прокурор зазначив, що ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 185 ч.3 КК України, кваліфікуючими ознаками якого є таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинене повторно, поєднане з проникненням у інше приміщення.

Ухвалою суду від 04.10.2018 року ОСОБА_4 було оголошено у розшук, а 25.10.2018 року його було відшукано та затримано. До суду обвинувачений доставлений о 11.15 год. 25.10.2018 року.

Таким чином, обвинувачений ОСОБА_4 достовірно знаючи, що він зобов`язаний з`являтися за першою вимогою до суду для участі у розгляді кримінального провадження, в порушення покладеного законом на нього обов`язку, відлучився з місця свого постійного проживання без дозволу прокурора або суду, що перешкодило розгляду справи у розумні строки.

ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні тяжкого злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, санкція якої передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років. Таким чином, усвідомлюючи можливість настання кримінальної відповідальності за вчинене ним діяння, ОСОБА_4 може повторно вчинити ухилення від суду, а також вчинити спроби незаконно впливати на потерпілого чи іншим чином перешкоджати кримінальному провадженню.

Згідно з довідкою про судимість ОСОБА_4 раніше неодноразово судимий, в тому числі за вчинення тяжких корисливих злочинів, за які відбував реальну міру покарання в установах закритого типу. ОСОБА_4 вчинив дії, які дають обґрунтовані підстави стверджувати про можливість вчинення ним нового злочину в період умовно-дострокового звільнення від покарання призначеного за вироком Великоолександрівського районного суду Херсонської області від 27.12.2017 року, що може свідчити про його небажання ставати на шлях виправлення, а також про те, що перебуваючи на волі ОСОБА_4 може продовжити свою злочинну діяльність.

Тому, з метою забезпечення виконання обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігти спробам здійснити повторне ухилення від суду, перешкоджати кримінальному провадженню, незаконно впливати на свідків, вчинити інше кримінальне правопорушення, прокурор клопоче про обрання стосовно останнього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

В судовому засіданні прокурор наполягав на задоволенні клопотання, просив його задовольнити.

Обвинувачений ОСОБА_4 заперечував проти обрання стосовно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, пояснив, що не мав наміру переховуватися. Працівники поліції його відшукали вдома, а відлучався він з місця постійного проживання за сімейними обставинами.

Дослідивши матеріали клопотання, заслухавши думку прокурора та обвинуваченого, суд встановив наступне.

Зі змісту ст. 176 КПК України вбачається, що одним із запобіжних заходів, що може бути застосовано до особи є тримання під вартою, який є найбільш суворим та може бути застосований до обвинуваченого виключно за умови, якщо слідчий, прокурор доведе, що встановлені під час розгляду клопотання про застосування запобіжних заходів обставини, є достатніми для переконання, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів, не може запобігти доведеним під час розгляду ризику або ризикам.

Метою застосування запобіжного заходу (ч.1 ст. 177 КПК України) є забезпечення виконання обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється.

Підставою застосування запобіжного заходу (ч.2 ст. 178 КПК України) є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді вважати, що обвинувачений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті. Прокурор не має права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав, передбачених КПК України.

Згідно ч.1 ст. 183 КПК України запобіжний захід у вигляді тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 КПК України (мета і підстави застосування запобіжних заходів), крім випадків, передбачених частиною п`ятою статті 176 КПК України (загальні положення про запобіжні заходи).

Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою може бути застосований до особи раніше судимої, яка підозрюється у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк понад три роки.

Відповідно до ст. 194 ч.1 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

З матеріалів клопотання та кримінального провадження вбачається, що в провадженні суду знаходиться кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 , який, згідно з обвинувальним актом, обвинувачується в тому, що він 14 червня 2018 року о 21.00 годині, через незачинені двері, проник до приміщення будівлі колишнього фельдшерського пункту, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , що належить Новокалузькій сільській раді Великоолександрівського району Херсонської області, звідки, в подальшому, переслідуючи прямий злочинний умисел, направлений на порушення права приватної власності, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, з корисливих мотивів, шляхом вільного доступу, повторно, таємно викрав три бувші у використанні сталеві регістри опалення довжиною по 1,4 м кожний та один довжиною 1,7 м., внаслідок чого завдав Новокалузькій сільській раді матеріальну шкоду на загальну суму 780 гривень.

Тобто ОСОБА_4 вручено обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ст. 185 ч.3 КК України внесеному в ЄРДР за № 12018230100000209 від 15.06.2018 року, який передано до суду, що свідчить про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні обвинуваченим кримінального правопорушення.

Справа була призначена до розгляду у судовому засіданні на 03.09.2018 року, 27.09.2018 року, 04.10.2018 року та 11.10.2018 року, однак обвинувачений не з`явився, у зв`язку з чим до нього неодноразово застосовувався примусовий привід.

Згідно з рапортом інспектора СРПП від 18.11.2016 року ОСОБА_4 за місцем проживання відсутній.

На цій підставі судом, згідно з ухвалою Великоолександрівського районного суду Херсонської області від 04.10.2018 року ОСОБА_4 оголошено у розшук, який був виконаний, а особу затримано та доставлено до суду.

Тобто з матеріалів справи вбачається, що з моменту оголошення обвинуваченого ОСОБА_4 у розшук до теперішнього часу останній переховувався від суду, про що свідчить, зокрема, факт обізнаності обвинуваченого про проведення щодо нього судового слідства, не з`явлення останнього до суду за викликами, неповідомлення ним причин неявки, неможливість виконання органами досудового розслідування ухвали про розшук протягом тривалого часу.

На користь останнього також свідчить наявність у обвинуваченого чисельних судимостей за які він відбував реальну міру покарання в установах закритого типу, та вчинення ОСОБА_4 злочину в період умовно-дострокового звільнення від покарання, призначеного за вироком Великоолександрівського районного суду Херсонської області від 27.12.2017 року, що свідчить про небажання особи ставати на шлях виправлення, а також про те, що перебуваючи на волі ОСОБА_4 може продовжити свою злочинну діяльність.

Таким чином, ураховуючи тяжкість покарання, що загрожує у разі визнання обвинуваченого ОСОБА_4 винним у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він обвинувачується, дані про особу обвинуваченого, зважаючи на необхідність виконання обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, запобігти спробам повторно ухилитися від суду з метою уникнення настання кримінальної відповідальності, перешкоджати кримінальному провадженню, незаконно впливати на свідків, вчинити інше кримінальне правопорушення, суд вважає, що неможливо запобігти ризикам шляхом застосування більш м`яких запобіжних заходів відносно обвинуваченого ОСОБА_4 ніж запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

На підставівикладеного та керуючись ст. 131, 132, 176, 177, 331 КПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Клопотання прокурора Бериславської місцевої прокуратури Херсонської області ОСОБА_3 про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою задовольнити.

Застосувати до обвинуваченого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів.

Визначити розмір застави, як запобіжного заходу, достатнього для забезпечення виконання обвинуваченим ОСОБА_4 , обов`язків, передбачених КПК України у розмірі - 30 (тридцяти) розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто станом на 25.10.2018 року 52860 гривень, яка може бути внесена як самим обвинуваченим так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем) на наступний депозитний рахунок:

Отримувач: ТУДСА в Херсонській області

Код отримувача ЄДРПОУ: 26283946

Банк отримувача Державна казначейська служба України, м. Київ

Рахунок отримувача 37317053001110

Призначення платежу застава Великоолександрівський районний суд Херсонської області справа № 650/1085/18.

Обвинувачений звільняється з-під варти після внесення застави.

У разі внесення застави, покласти на обвинуваченого ОСОБА_4 обов`язки строком на 2 (два) місяці, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України:

- прибувати за кожною вимогою до суду;

- не відлучатися з населеного пункту в якому він проживає, без дозволу суду;

- повідомляти суд про зміну свого місця проживання та роботи;

- утримуватись від спілкування зі свідками та потерпілим по справі.

Роз`яснити обвинуваченому, що відповідно до ч. ч. 8, 10, 11 КПК України, у разі невиконання обов`язків заставодавцем, а також, якщо обвинувачений, будучи належним чином повідомлений не з`явився за викликом до суду без поважних причин чи не повідомив про причини своєї неявки, або якщо порушив інші покладені на нього при застосуванні запобіжного заходу обов`язки, застава звертається в дохід держави та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України й використовується у порядку, встановленому законом для використання коштів судового збору. У разі звернення застави в дохід держави слідчий суддя, суд вирішує питання про застосування до підозрюваного, обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді застави у більшому розмірі або іншого запобіжного заходу з урахуванням положень ч. 7 ст. 194 КПК України. Застава внесена підозрюваним, обвинуваченим, може бути повністю або частково звернена судом на виконання вироку в частині майнових стягнень. Застава внесена заставодавцем, може бути звернена судом на виконання вироку в частині майнових стягнень тільки за його згодою.

Строк дії ухвали суду становить 60 (шістдесят) днів і обчислюється з моменту затримання, тобто з 25.10.2018 року до 23.12.2018 року включно.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складений 30 жовтня 2018 року.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.10.2018
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу77526296
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —650/1085/18

Вирок від 28.01.2019

Кримінальне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Коваль В. О.

Ухвала від 03.12.2018

Кримінальне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Коваль В. О.

Ухвала від 14.11.2018

Кримінальне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Коваль В. О.

Ухвала від 25.10.2018

Кримінальне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Сікора О. О.

Ухвала від 25.10.2018

Кримінальне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Сікора О. О.

Ухвала від 25.10.2018

Кримінальне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Сікора О. О.

Ухвала від 11.10.2018

Кримінальне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Сікора О. О.

Ухвала від 04.10.2018

Кримінальне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Сікора О. О.

Ухвала від 27.09.2018

Кримінальне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Сікора О. О.

Ухвала від 27.09.2018

Кримінальне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Сікора О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні