Постанова
від 30.10.2018 по справі 920/778/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.10.2018 Справа № 920/778/18 Господарський суд Сумської області у складі судді Спиридонової Н.О., при секретарі судового засідання Гребенюк С.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи № 920/778/18 за заявою боржника Товариства з обмеженою відповідальністю РЕСУРС ОІЛ (40022, м. Суми, вул. Тополянська, 28, код ЄДРПОУ 39805519) в особі ліквідатора Савостян Надії Вікторівни про визнання банкрутом

за участі:

ліквідатора позасудової процедури - Савостян Н.В.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Сумської області від 16.10.2018 порушено провадження у справі № 920/778/18 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю РЕСУРС ОІЛ , відповідно до процедури, передбаченої ст. 95 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

Підставою для звернення до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі є встановлена під час роботи ліквідатора недостатність вартості майнових активів боржника для задоволення вимог кредиторів.

В судовому засіданні 30.10.2018 ліквідатор позасудової процедури ліквідації Савостян Н.В. підтримала заяву про порушення провадження у справі про банкрутство, просить суд визнати боржника банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру та призначити ліквідатором у справі № 920/778/18 Савостян Н.В.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши ліквідатора позасудової процедури ліквідації, суд встановив наступне:

Згідно ч. 1 ст. 95 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Згідно з ч. 1 ст. 110 Цивільного Кодексу України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Із доданих до заяви документів господарським судом встановлено, що 02.07.2018 протокольним рішенням загальних зборів учасників Товариства прийнято рішення про припинення Товариства з обмеженою відповідальністю РЕСУРС ОІЛ шляхом ліквідації та призначено ліквідатором Савостян Н.В., встановлено порядок і строк на заявлення грошових вимог кредиторів до Товариства.

Матеріали справи містять витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 16.07.2018, яким підтверджується внесення 04.07.2018 відомостей до ЄДР про перебування Товариства з обмеженою відповідальністю РЕСУРС ОІЛ в стані припинення, за рішенням засновників та внесені відомості про встановлення строку до 05.09.2018 для заявлення кредиторами своїх вимог.

Після закінчення визначеного протоколом загальних зборів учасників протокол № 02/07-18 від 02.07.2018 2-х місячного строку для пред'явлення вимог кредиторами ліквідатором був складений звіт ліквідатора.

Згідно звіту ліквідатора, підсумовуючи отриману за час позасудової процедури інформацію щодо майнового стану боржника, приймаючи до уваги дані інвентаризації активів і зобов'язань боржника, а також враховуючи загальну суму визнаних боржником заявлених вимог кредиторів дійшов висновку, що активів підприємства недостатньо для задоволення всіх вимог кредиторів.

Керуючись ч. 1 ст. 111 ЦК України про припинення юридичної особи було повідомлено виявленого ліквідатором дебітора та вжито заходів щодо стягнення заборгованості. Внаслідок проведених ліквідатором заходів дебіторська заборгованість була погашена в повному обсязі шляхом перерахування грошових коштів на рахунок боржника.

На виконання вимог ч. 2 та ч. 5 ст. 111 ЦК України під час проведення інвентаризації активів боржника було досліджено та не виявлено наявності філій, представництв боржника, дочірніх підприємств та господарських товариств, де б боржник брав участь, а також корпоративних прав в інших юридичних особах.

Згідно бухгалтерських даних та даних податкових органів ТОВ Ресурс ОІЛ за податковими повідомленнями-рішеннями № 0084751207 від 13.08.2018, № 0085201207 від 14.08.2018, № 0086061207 від 16.08.2018, складених ГУ ДФС у Волинській області, має заборгованість перед бюджетом у вигляді штрафів на загальну суму 209246,11 грн.

Згідно ч. 8 ст. 111 Цивільного Кодексу України ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду.

Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

За результатами проведеної роботи по ліквідації товариства, за даними інвентаризації та оцінки ліквідаційної вартості майнових активів підприємства та переліку вимог кредиторів було складено проміжний ліквідаційний баланс.

Згідно даних проміжного ліквідаційного балансу на час завершення позасудової процедури самоліквідації вартість всіх активів боржника становить 25302,60 грн., що складається з грошових коштів на рахунку боржника; вартість всіх зобов'язань, у тому числі визнаних вимог кредиторів боржника становить 35996784,29 грн.

13.09.2018 на загальних зборах учасників боржника протоколом був затверджений проміжний ліквідаційний баланс.

Таким чином, згідно поданих документів господарським судом встановлено, що вартості майна боржника недостатньо для задоволення вимог кредиторів, ліквідаційною комісією було виконано всі необхідні передумови для звернення до господарського суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника, було дотримано вимоги законодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи.

Статтею 37 Закону про банкрутство передбачено, що у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Банкрут - боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов'язання встановлена господарським судом.

Відповідно до положень ст. 95 Закону про банкрутство за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.

Кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

Особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу.

Враховуючи викладене, господарський суд прийшов до висновку визнати боржника банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру.

Відповідно до ст. 38 Закону про банкрутство з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури:

господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу за виключенням укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу в процедурі ліквідації тощо;

строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав;

у банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів)), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури;

припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута;

відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю;

продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом;

скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається;

виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбачених цим розділом.

Вирішуючи питання призначення ліквідатора у даній справі суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 95 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

Враховуючи наявність в заяві про порушення справи про банкрутство клопотання боржника про покладення обов'язків ліквідатора на ліквідатора позасудової процедури ліквідації Савостян Надію Вікторівну, відсутність значних майнових активів боржника, суд при прийнятті заяви не здійснював заходи щодо автоматичного визначення кандидатури арбітражного керуючого.

Вказана правова позиція викладена у Постанові Вищого господарського суду України від 18.05.2016 по справі № 920/1294/15.

За таких обставин, враховуючи положення ст. 95 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , суд дійшов висновку призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю Ресурс ОІЛ Савостян Надію Вікторівну.

З метою виявлення усіх кредиторів суд оприлюднює на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет повідомлення про визнання боржника банкрутом.

Керуючись ст. ст. 37, 38, 40, 95 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , ст. 232 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю РЕСУРС ОІЛ (40022, м. Суми, вул. Тополянська, 28, код ЄДРПОУ 39805519) .

2. Відкрити ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

3. Призначити ліквідатора позасудової процедури ліквідації Савостян Надію Вікторівну (паспорт серії МВ №345950, виданий 23 липня 2007 року Охтирським МРВ УМВС України в Сумській області, адреса: Сумська область, м. Суми, вул. Харківська, 42, реєстраційний номер облікової картки платника податків за даними ДРФО: 3338910905) ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю РЕСУРС ОІЛ (40022, м. Суми, вул. Тополянська, 28, код ЄДРПОУ 39805519)

4. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет повідомлення про визнання боржника банкрутом, текст якого додається.

5. Зобов'язати ліквідатора за результатом розгляду вимог кредиторів подати до господарського суду в строк до 10.12.2018 реєстр вимог кредиторів.

6. Призначити судове засідання для розгляду реєстру вимог кредиторів на 13.12.2018 на 11-00 год. , яке відбудеться у приміщенні господарського суду Сумської області за адресою: м. Суми, пр. Шевченка, 18/1, зал судових засідань № 4.

7. Копію ухвали направити банкруту, ліквідатору, державній виконавчій службі за місцезнаходженням боржника, державному реєстратору, головному управлінню юстиції у Сумській області.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена в порядку передбаченому розділом ІV ГПК України.

Повний текст постанови складено 01.11.2018.

Суддя Н.О. Спиридонова

Дата ухвалення рішення30.10.2018
Оприлюднено01.11.2018
Номер документу77527848
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —920/778/18

Ухвала від 04.04.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Спиридонова Надія Олександрівна

Ухвала від 07.03.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Спиридонова Надія Олександрівна

Ухвала від 24.01.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Спиридонова Надія Олександрівна

Ухвала від 27.12.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Спиридонова Надія Олександрівна

Ухвала від 13.12.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Спиридонова Надія Олександрівна

Ухвала від 06.12.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Спиридонова Надія Олександрівна

Ухвала від 06.12.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Спиридонова Надія Олександрівна

Ухвала від 27.11.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Спиридонова Надія Олександрівна

Ухвала від 22.11.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Спиридонова Надія Олександрівна

Ухвала від 20.11.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Спиридонова Надія Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні