Рішення
від 09.09.2010 по справі 2-690/2010
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Овідіопольський районний суд Одеської області

м. Овідіополь, вул. Берегова, 9, 67801, (048251) 3-13-30

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" вересня 2010 року Овідіопольський районний суд Одеської області у складі: головуючого - судді Кочко В.К., при секретарі - Шестопалової О.Ю., за участю представника позивача - Арсєєва О.С., прокурора - Єфанової О.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у смт.Овідіополь цивільну справу за позовною заявою Великодолинської селищної ради Овідіопольського району Одеської області до ОСОБА_2, ОСОБА_1, ОСОБА_3 про знесення самовільно побудованого об'єкту нерухомості, -

ВСТАНОВИВ:

10 червня 2010 року с\рада звернулась до суду з вищевказаним позовом, у якому зазначив, що громадяни ОСОБА_2, ОСОБА_4, ОСОБА_3 у 2008 році самовільно побудували прибудову до багатоквартирного жилого АДРЕСА_6.

Великодолинська селищна рада зобов'язує відповідачів припинити будівництво та отримати дозвіл на виконання будівельних робіт по прибудові до багатоквартирного жилого* будинку за адресою: АДРЕСА_2. На вимоги Великодолинської селищної ради та органів будівельно- архітектурного контролю з приводу припинення самовільного будівництва відповідачі не реагували.

За таких умов представник с\ради просив суд зобов'язати громадян ОСОБА_2, ОСОБА_4, ОСОБА_3 за власні кошти знести самовільно збудований об'єкт нерухомості-прибудову, яка розташована за адресою: АДРЕСА_3

У судовому засіданні представник Великодолинської селищної ради овідіопольського району Одеської області позовні вимоги підтримав, прокурор позов підтримав.

Відповідачі про час та місце судового засідання були сповіщені належним чином, однак, до суду не з'явились, про причини неявки суд не повідомили.

Заслухавши пояснення представника с\ради, прокурора, дослідивши письмові матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню за наступних підстав.

Зі згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.224 ЦПК України.

Відповідно ст 3» 6 ЦК України, житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним бу дівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього. Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка* здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно. Якщо власник (користу вач) земельної ділянки заперечує проти визнання права власності на нерухоме майно за особою, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво на його земельній ділянці, або якщо це порушу є права інших осіб, майно підлягає знесенню особою, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво, або за її рахунок. На вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб. Особа, яка здійснила самочинне будівництво, має право на відшкодування витрат на будівництво, якщо право власності на нерухоме майно визнано за власником (користувачем) земельної ділянки, на якій воно розміщене. У разі істотного відхилення від проекту, що суперечить суспільним інтересам або порушує права інших осіб, істотного порушення будівельних норм і правил суд за позовом відповідного органу державної влади або органу місцевого самоврядування може постановити рішення, яким зобов'язати особу, яка здійснила (здійснює) будівництво, провести відповідну перебудову. Якщо проведення такої перебудови є неможливим або особа, яка здійснила (здійснює) будівництво, відмовляється від її проведення, таке нерухоме майно за рішенням суду підлягає знесенню за рахунок особи, яка здійснила (здійснює) будівництво. Особа, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво,

зобов'язана відшкодувати витрати, пов'язані з приведенням земельної ділянки до попередньо стану.

На підставі п.12.7 Типових регіональних правил забудови затверджених наказе Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України №219 від 10.12.20"! року та зареєстрованих в Міністерстві Юстиції України 03.01.2002 року за №4\6292, здійснеь- будівельних робіт на об'єктах містобудування без дозволу на виконання будівельних робіт аб його перереєстрації, а також здійснення не зазначених ну дозволі будівельних робіт вважаєтьс самовільним будівництвом і тягне за собою відповідальність згідно із законодавством.

Як вбачається з матеріалів справи, гр.. ОСОБА_2, ОСОБА_4, ОСОБА_3 на праЕ приватної спільно-часткової власності на житло свідоцтво від 28.12.1993 року за НОМЕР_1, належит трьохкімнатна квартира в багатоквартирному житловому АДРЕСА_1.

Відповідачі у 2008 році самовільно побудували прибудову до багатоквартирного жилоп АДРЕСА_1.

Великодолинська селищна рада зобов'язувала відповідачів припинити будівництво т, отримати дозвіл на виконання будівельних робіт по прибудові до багатоквартирного жилоп > будинку за адресою: АДРЕСА_4.

На вимоги Великодолинської селищної ради та органів будівельно-архітектурного контролю приводу припинення самовільного будівництва відповідачі не реагували.

Враховуючи вищевикладене, та те, що представник позивача, прокурор позов підтримали суд вважає за необхідне позов Великодолинської селищної ради, задовольнити у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 209, 212, 213, 214-215, 218. 223, 224-227 ЦПК України, ст.376 ЦЕ України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Великодолинської селищної ради Овідіопольського району Одеської област до ОСОБА_2, ОСОБА_1, ОСОБА_3 пр знесення самовільно побудованого об'єкту нерухомості - задовольнити.

Зобов'язати ОСОБА_2, ОСОБА_1, ОСОБА_3 за власні кошти знести самовільно збудований об'єкт нерухомості - прибудов , як, розташована за адресою: АДРЕСА_5.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку через суд першої інстанції шлях і подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, з подачею її копії д > апеляційної інстанції або в порядку ч.4 ст.295 ЦПК України.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою зая? відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

СудОвідіопольський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення09.09.2010
Оприлюднено02.11.2018
Номер документу77548881
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-690/2010

Ухвала від 30.06.2010

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Драгомерецька К. П.

Рішення від 21.01.2010

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Безпрозванний В. В.

Рішення від 09.09.2010

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кочко В. К.

Рішення від 26.10.2010

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Мельник С. Р.

Рішення від 13.12.2010

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Рішення від 04.08.2010

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Пронька В. В.

Рішення від 28.05.2010

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Тюхтій П. М.

Рішення від 23.07.2010

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Янова Л. М.

Ухвала від 14.07.2010

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Янова Л. М.

Ухвала від 14.07.2010

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Янова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні